Güncel Ekonomi Haberleri

Bankalardan Çiftçiye Yeni Destekler

Koronavirüs Nedeniyle Bankaların Yeni Tarım Paketleri

ÇİFTÇİMİZ bugünlerde yeni sezonun ekim hazırlıklarını yaparken, bankalar ise tarım sektörüne özel yeni paketler çıkarmanın telaşını yaşıyor. Koronavirüsten etkileri de gözetilerek hazırlanan yeni paketlerde yılda bir kez ödeme imkanı sunan kredilerin yanı sıra yine tarımsal üretime destek sağlayan ödemesiz dönemli kredi kartları, online danışma ve bilgilendirme hizmetleri, üçretsiz muhasebe ve faturalandırma imkanı sunan e-irsaliye, e-fatura, e-defter ürünleri bulunuyor. Ancak bu yılın diğerlerinden farkı koronavirüs nedeniyle üretim ve finansman imkanı daralan tarımın daha stratejik ve desteklenmesi gereken bir sektör haline gelmesi. Bu konuda başta hükümet olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, odalar, tarım borsaları, kooperatifler, birlikler harekete geçmiş durumda. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü öncesinde herkes tarım konusunda kendine bir yol haritası çiziyor.

Bu kapsamda bankacılık sektörü de koronavirüse bağlı artan finansman ihtiyaçlarını gözeterek artı önlemler alma peşinde. Sektörde şimdiden bazı bankalar çiftçilerin yaptığı tarımsal harcamalara bir ay ödemesiz dönem imkanı eklerken, bazı bankalar tarıma özel çıkartılan kredi kartlarının limitlerini artırmış durumda. Tarım kartlar özelinde anlaşmalı üye işyerlerinden yapılan harcamalara getirilen altı ay ödemesiz dönem imkanı da tarım sektörünü rahatlatan bir başka önlem.

HAVA DURUMU RAPORU DA VAR

Bu arada bankacılık sektörü tarımda verimin artırılmasına yönelik çok sayıda destek de vermeye başladı. Örneğin, mobil ve internet tabanlı uygulamalar sayesinde çiftçiler anlık hava durumu bilgisi, dolu, sel, kuraklık gibi doğal afetler konusunda anlık bilgiye ulaşabiliyor. Ayrıca güncel zirai bilgiler, özel kampanyalar, online platformlar kanalıyla tarım uzmanlarına danışma imkanı sağlayan hatlar da bu dönemde en revaçta olan uygulamalar arasında. Üstelik bazı bankalar müşterisi olsun olmasın çiftçilik ve hayvancılık belgesi bulunan tüm üreticilere bu bilgileri bedava veriyor.

Evet, bugün Türkiye nüfusunun yaklaşık dörtte birini istihdam eden ve ülkenin gıda ihtiyacını karşılayıp dışa bağımlılığını azaltan tarım sektörü zor bir sezonun hazırlığı içinde. Bankalar pandeminin açmış olduğu yaralara özel önlemler alarak bugünlerde sektörü rahatlatacak uygulamalarla desteklediği yeni tarım paketlerini açıklıyor. İşte, bankaların yeni tarım paketleri…

ZİRAAT BANKASI
HİBE VE SÜBVANSİYONLARA ARACI

Türkiye’de tarımı finanse eden ilk banka olan Ziraat Bankası sektöre kullandırdığı krediler konusunda da açık ara önde. Banka artık tarımdan hayvancılığa, sera yatırımlarından balıkçılığa, arıcılıktan endüstriyel tarım işletmelerine kadar tüm alanlara özel krediler veriyor. Banka halihazırda kendi imkanlarıyla kullandırdığı kredilerin yanı sıra devlet destekli sübvansiyonlu kredilere ve hibe kredilerine de aracılık ediyor. Özellikle son aylarda hükümet koronavirüsün sektörde yarattığı olumsuzlukları bertaraf etmek amacıyla ardı ardına destekler açıklamaya başladı. Bu sayede sektöre özel hibe ve sübvansiyonlu kredi paketleri hayata geçiriliyor. Bu kredilere yine Ziraat Bankası aracılık ediyor. Banka sektöre kullandırdığı tüm kredilerle ilgili ayrıntılı bilgileri kendi internet sitesinden yayınlıyor.

YAPI KREDİ
20 ÇEŞİT KREDİ VERİYOR

Yapı Kredi tarım sektörüne özel 20 farklı kredi çeşidi, yedi sigorta ürünü, iki farklı kart ürünü çıkarttı. Tarım kredilerini, “İşletme Kredileri” ve “Yatırım Kredileri” olarak iki ana gruba ayıran banka, çiftçinin sezonluk ihtiyaçları olan ekim-dikim, gübreleme, sulama, yem alımlan, arazi kiralama gibi girdilerin finansmanını hasatta ödemeli şekilde karşılıyor. Bunun dışında seracılık faaliyetleri, organik üretim yapan çiftçilere özel krediler, arıcılık, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık kredileri gibi faaliyetler için de özel krediler mevcut.

Son on yılda 130 bin çiftçiye destek sağladıklarını söyleyen Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, “örneğin Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamındaki yatırımların finansmanı, “Elektronik Ürün Senedi” (ELÜS) teminatı ile nakit kredi gibi ürünlerle katma değerli işlerde de her zaman çiftçilerimize destek oluyoruz. Yeni sera kurulumu, mevcut seraların bakım, yenileme ve modernizasyonu gibi yatırım ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. En temel ihtiyaçlardan olan traktör için finansman kolaylığı, makine ekipman alımı gibi farklı kredi seçeneklerimiz de var” diyor. Mevcutta tarımsal üretimi olmayan ve tarımsal üretime başlamak için yatırım kredisi talep edenlerden projeleri kapsamında, tarımsal üretim belgelerinden birini çıkarması koşuluyla kredi kullandırdıklarını söyleyen Ülgen, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) karşılığı kredi kullanmak isteyen müşterilerimizin ise, ELÜS’lerini teminat alarak, herhangi bir tarımsal üretim belgesi olmadan da kredi kullandırabiliyoruz. Aynı zamanda üreticilerimize özel Verimli Kart ve TMO Kart ürünlerimizi sunuyoruz. Verimli Kart, üye işyerlerinde yapılan tohum, yem, gübre, akaryakıt gibi tarımsal girdi alımlarmda kullanılabilirken, müşterilerimiz üye işyerlerimizdeki faizsiz alışveriş fırsatlarından da yararlanabiliyor. Verimli Kart’ın ödeme vadesini de tamamen çiftçimizin hasat zamanına göre belirliyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 70 bin üreticiye Verimli Kart’ımızı dağıttık. Ayrıca, TMO Kart ürünümüzle de üreticilerin Toprak Mahsulleri Ofisi’nden yapacağı ürün tahsilatlarına aracılık ediyor ve ürün ödemelerini 20 gün erken alma fırsatı sunuyoruz.”

ANADOLUBANK
ÜRETİCİYE ÖZEL LİMİT

Anadolubank yaklaşık 11 yıldır tarım üreticisini ve üretimini destekliyor. Bu kapsamda Tarım POS, mobil bankacılık uygulamaları, internet bankacılığı, ötelemeli alışveriş kredi limitleri, otomatik ödeme sistemleri ve özel protokoller ile düşük maliyetli kredileri üreticilerin hizmetine sunduklarını söyleyen Anadolubank Tarım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ilhan Küçükahmetler, “Banka sistemimizde yöre farklılaştırması yapılmış ürünlerin maliyet, verim, fiyat bilgileri bulunduğu gibi bankamız olarak üretim yapılan böl- ge, il, ilçe, köy üretim alanı ve ürün dikkate alınarak üreticiye özel kredi limiti çıkabiliyoruz. Ziraat mühendisi çalışanlarımız sayesinde doğru yönlendirme ile sağlıklı bir kredi modeli oluşturmaya çalışıyoruz” diyor.

Ajıadolubank Tarım Bankacılığı şemsiyesi altında sektöre 2019’da toplam 540 milyon TL, son iki yılda ise toplam 1 milyar TL’yi aşan kredi kullandırdı. Tarımı önümüzdeki dönemde de desteklemeye devam edecekleri vurgusu yapan Küçükahmetler, Covit-19 ile tarımsal üretimde ihracatçı olan ülkelerin salgını gerekçe göstererek ihracatlarını kısma yoluna gittiğini hatırlatıp şunları söyledi: “Bu durum dünyada kendi kendine yeterli olmanın önemini ortaya çıkardığı gibi ülkemizde de tarımsal üretimin artırılması ve üretimin desteklenmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bu zaman diliminde yaklaşık 100 bin üreticiye hizmet sağladık. Şu anda ise aktif çalıştığımız 15 bin üreticimiz var. Üreticilerimiz mazot, ilaç, gübre, yem, tohum ve tarımsal sarf malzeme giderlerini, Tarım Kart ile altı aya kadar faizsiz ve ötelemeli olarak anlaşmalı üye işyerlerinden alabiliyor. Tarım sektöründeki ticari müşterilerle iyi bir sinerji yakaladık. Bu anlamda DBS (Doğrudan Borçlandırma Sistemi) ve POS müşterileri tarım sektöründe vadeli olarak mal alışverişi yapabiliyor.”

TÜRKİYE İŞ BANKASI
TARIM İSTASYONU KURDU

Türkiye îş Bankası pandemi döneminde çiftçilere çok sayıda kolaylıklar sunan “Çiftçilerimiz ile El Birliği Destek Paketi”ni açıkladı. Yeni paketi internet sitesi ve sosyal medya hesapları aracılığıyla da duyurdu. Pandemi dönemine özel olarak çıkarılan “Çiftçilerimiz ile El birliği Destek Paketi” kapsamında imece Kart’ın limitini artırdıklarını açıklayan bankanın Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, “Ayrıca, tarımsal elektrik ve sulama ödemelerinde îmece Kartlara bir ay faizsiz dönem ekledik, indirimli faiz oranlı tarım kredisi kampanyaları ile üreticimizin üretim için ihtiyaç duyabileceği nakde uygun koşullarda ulaşmasına imkan sağladık” diyor.

Bankanın tarıma özel çıkarttığı imece Kart’ı da var. imece Kart kullanıcıları için tarımsal girdi satışı yapan çok sayıdaki firma ile özel koşullu kampanyalar düzenlediklerini aktaran Şimşek, en son Türkiye genelinde sayıları 10 bine yaklaşan imece Kart Üye işyeri bulunduğunu söylüyor. Ayrıca her çeşit tarımsal faaliyete uygun ve 60 aya kadar vadeli kredi imkanı da sunduklarına vurgu yapan Şimşek, bankanm Mart 2020 itibarıyla tarıma 6 milyar TL’ye yaklaşan nakdi kredi desteği sağladığını söylüyor.

Iş Bankası tarımda teknolojik dönüşüme de öncelik veriyor. Bu kapsamda Vodafone Business ile güç birliğine giden banka, Dijital Tarım Çözümü hareketi kapsamında 30 adet “Dijital Tarım lstasyonu”nu hayata geçirdi. Şimşek, proje hakkında şu bilgiyi veriyor: “istasyonları Vodafone ile birlikte belirlenen yerlerde faaliyete geçirmek için ilk adımı attık. Dijital Tarım İstasyonu, hava durumunu anlık olarak takip ederken, toprağın nemini ve kalitesini de analiz ediyor. Çiftçiler artık üretimlerine ilişkin gelişmeleri ve anlık bildirimleri takip edebilecekler. Tarımsal her konuda uyarı ve önerilere ulaşabilecek.”

îmeceMobil uygulamasını da hayata geçiren tş Bankası bunu müşterisi olsun olmasın tüm çiftçilere ücretsiz veriyor. Uygulama ile çiftçiler üretime dair ihtiyaç duydukları birçok bilgiye dijital ortamda, 7/24 ulaşabiliyor. Hava durumundan, özel kampanyalara, güncel zirai bilgilerden çiftçilerimizin sorularmı cevaplamaya hazır tarım uzmanlarına kadar tarımla ilgili her şey ImeceMobil’de yer alıyor.

DENİZBANK
TARIMA 100 MİLYAR TL

Denizbank tarım sektörüne verdiği kredileri işletme ve yatırım kredileri olarak iki ana gruba ayırarak değerlendiriyor. Bankanın bunun dışında sektöre özel bir de Üretici Kart’ı var.

Üretici Kart sayesinde tedarikçi, finansör ve üreticinin aynı anda kazanacağı bir döngü yarattıklarım söyleyen DenizBank Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, “Finansör olarak banka finansman sağlıyor, tedarikçi müşteriye ulaşıp ciro yaratıyor ve üretici de altı aya varan faizsiz dönem avantajından yararlanarak fiyat avantajı sağlıyor. Biz burada 600 bin üreticimiz adına büyük girdi firmaları ile pazarlık ederek onlara maliyet avantajı sağlıyoruz” diyor.

Üretici Kart’ını kullanan üreticiler, gübre, ilaç, mazot, tohum, sulama ve enerji başta olmak üzere ayda bir ödeme gerektiren faturalarını, yem, SGK ödemeleri gibi maliyetlerini, tanımlanmış limitleriyle karşılayabilmelerini ve borçlarını senede bir defa hasatta ödeme imkanına kavuşuyor. Yakın vadede banka akaryakıt bacağında tüm firmaların katılımı ile altı ay vadede 0 faiz ve hasatta ödeme imkanı sunan kampanya da başlattı. Koçak’ın verdiği bilgiye göre, Üretici Kart’m anlaşma yaptığı işyeri sayısı ise yaklaşık 17 bine ulaştı.

Bugün Denizbank 300’den fazla zirai ürün ve hayvancılık ürününe kredi sağlıyor. 1.2 milyona yaklaşan çiftçi müşteriye ulaşan banka sektöre 15 milyar TL’lik kredi sağlamış durumda. Bugüne kadar Denizbank’ın tarıma verilen toplam kredi desteğinin 100 milyar TL’ye ulaştığını söyleyen Koçak, üreticiye verdikleri diğer destekleri ise şöyle özetliyor: “Sadece finansman desteği değil çiftçilerimize zirai danışmanlık hizmeti de veriyoruz. ‘Deniz’den Toprağa’ dijital platformumuzla web sitesi, Facebook sayfası, Instagram hesabı ve mobil uygulaması ile de danışmanlık hizmeti sağlıyoruz, içindeki zirai üretim önerileri, ziraat mühendislerine soru sorulmasına olanak veren Mühendise Sor menüsü, uydudan tarla takibine olanak sağlayan fonksiyon, hava durumu, haberler, hal fiyatları menüleri ve yakında eklenecek olan bankacılık fonksiyonları ile tarım dünyasının en gelişmiş uygulaması.”

ŞEKERBANK
BEŞ YILDA 9 MİLYAR TL KREDİ

Şekerbank tarımda kırsal kesimin özellikle de küçük üreticinin finansmanına öncelik veriyor. Bu kapsamda banka, bitkisel üretim yapan üreticilere ‘Taksitli Tarım Kredisi’ veriyor. Kredi üç yıla varan vade ve yılda bir ödeme imkânı sağlıyor. Hayvancılık alanındaki üreticilere ise, işletme giderlerini karşılamaya yönelik krediye ek olarak hayvan alımı, yeni tesis kurulumu ve mevcut tesislerin modernize edilmesi için ‘Hayvansal Yatırım Kredisi’ veriliyor. Bunun dışında ‘Sözleşmeli Tarım Kredisi’ ile sözleşmeli üretim yapan firmalara finansman desteği sağladıklarını söyleyen Şekerbank Perakende ve Tarım Bankacılığı Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Tuğbay Kumoğlu, 2014’te başlatılan “Aile Çiftçiliği Bankacılığı” projesi hakkında ise şu bilgiyi veriyor: “Bu kapsamda örneğin Tarla Büyütme Kredisi ile küçük arazilerin birleştirilmesini hedefleyenlere finansman desteği sağlıyoruz. Beş yıl vade ve hasatta ödeme imkanı ile kullandırdığımız bu kredi ile üretici tarım arazisinin yüzde 75’ini finanse edebiliyor. Ayrıca yine beş yıl vadeli, hasatta ödeme imkanı sağlayan ve sabit faiz oranlı Tarım Ekipmanları Kredisi ürünümüz var. Bunda ekipmanın yüzde 75’ini finanse ediyoruz. Tarımsal EKOkredi ürünümüz ile çiftçi ailelerine modern sulama, sera yapımı, güneş panelleri, sulama kuyuları gibi projelerini finanse etme imkanı sunuyoruz. Yine beş yıl vade, hasatta ödeme imkanı ile yüzde 75’ini finanse ediyoruz. Besicilikten süt hayvancılığına, et tavukçuluğundan meyveciliğe uzanan tüm kırsal yatırım projelerini beş yıla varan vadelerle Kırsal Kalkınmaya Destek Kredisi ile finanse ediyoruz.”

Şekerbank’ın çiftçilere özel Hasat Kart’ı da var. Kart sahibi çiftçiler, anlaşmalı işyerlerinden uygun fiyatlı ve uygun ödeme koşullarıyla mazot, gübre, tohum ve zirai ilaç gibi alışverişlerini yapabiliyorlar. Çiftçilerin Hasat Kart sayesinde beş aya varan faizsiz dönemlerle ödemesini hasat zamanı yapabildiğini söyleyen Kumoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Tedarikçi firmalar da Hasat POS sayesinde nakit akışlarını düzenli hale getirip satış hacimlerindeki artırabiliyor. Bugün yaklaşık 150 bin ‘Hasat Kart’ sahibi üreticimiz var ve tarımsal girdi satan anlaşmalı kurum sayımız ise yaklaşık 5 bin. Salgın sürecinde ‘Ekonomiye Destek Paketi’ kapsamında yer alıp, bu kapsamda çiftçilerimiz için faizsiz dönemi altı aya indirdik ve girdi satışı yapan iş yerlerine de ertesi gün satış bedellerini alma imkanı tanıdık.”

Şekerbank tarımsal üretimin finansmanı için başlattığı ‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’ kapsamında son beş yılda toplamda 116 bin çiftçi ailesine 9 milyar TL finansman sağladı.

QNBi FİNANSBANK
YATIRIMCIYA 10 YIL VADE

QNB Finansbank Tarım Bankacılığı şemsiyesi altında çiftçilerin, ürettiği ürünün özelliğine uygun, geri ödemesi hasat tarihinde ya da gelir elde ettiği dönemlere uygun kredili ürünler sunuyor. Tarlada hububat sebze üretiminden serada meyve-sebze üretimine, meyvecilikten bağcılığa, büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinden balıkçılığa, kanatlı kümes hayvancılığından arıcılığa kadar çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteren tüm üreticilere destek sağladıklarını söyleyen bankanın Tarım Bankacılığı Direktörü Hakan Çağlar, “işletme ve Yatırım kredilerimiz ile sektörün ihtiyaçlarını 10 yıla varan vade avantajı ve uygun faiz oranları ile karşılıyoruz” diyor.

Banka halihazırda tarım sektöründe faaliyet gösteren 40 bini aktif yaklaşık 120 bin üreticiye hizmet veriyor. Bu kapsamda 2018’den bu yana 8 milyar TL’nin üzerinde finansman sağladıkları bilgisi paylaşan Çağlar, sözlerini şöyle sürdürüyor: “2020’nin ilk dört ayında tarım bankacılığı kapsamında 760 milyon TL kredi kullandırdık. Eylül 2018’de CardFinans TarımKart hayata geçirdik. Kartın en önemli özelliği faizsiz ödeme imkanı sağlaması ve yılda bir ödemeli olması. CardFinans TarımKart ile çiftçilerimiz anlaşmalı üye iş yerlerinden yapacakları alışverişlerinde altı aya kadar faizsiz dönem avantajından yararlanarak, ödemelerini hasat tarihine kadar erteleyebiliyor. CardFinans TarımKart sahibi çiftçiler, 7/24 tüm QNB ATM’lerimizden iki yıla varan vade ile taksitli kredi kullanabiliyorlar. SGK & Bağ-Kur prim ödemeleri için CardFinans TarımKart ile otomatik ödeme talimatı verebiliyor; yılda bir defa hasat tarihinde geri ödeyebiliyorlar. Halihazırda 28 bini aşkın CardFinans TarımKart ve 2 bin 500 anlaşmalı üye işyerimiz bulunuyor.”

QNB Finansbank bunun dışında işletmelere e-defter, e-Fatura, e-Müstahsil, e-SMM hizmetlerini de 2022 yılına kadar ücretsiz sunuyor.

TEB
SMS’LE SANİYEDE KREDİ

Türk Ekonomi Bankası (TEB) 2007’de başlattığı Tarım Bankacılığı kapsamında sektöre özel çok sayıda ürün ve hizmet sunuyor. Artık üreticilerin TEB Harman Kart ve Tarım Kredisi başvurusu için şubeye uğramadan tek bir SMS ile yapabildiğini söyleyen TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, “Hızlı Kredi’ ürünümüzle de, üreticiler artık saniyeler içinde minimum evrakla veya evraksız kredi kullanabiliyor” diyor. Her alan ve ihtiyaca özel kredilendirme yapan TEB’de halihazırda, Hasat Kredisi, Arazi ve İşletme Alım Kredisi, Traktör ve Makine Ekipman Kredisi, Organik Tarım Kredisi, İyi Tarım Uygulamaları Kredisi, Sözleşmeli Üretim Kredisi, Tarımsal Gelir Kredisi, Süt Hayvancılığı Kredisi, Besicilik Kredisi, Tavukçuluk Kredisi ve Tarımsal KMH ürünü bulunuyor.

Ayrıca TEB Harman kart ile üreticilerin temel girdilerinin temininde faizsiz dönem avantajıyla geri ödeme imkânı sundukları bilgisini paylaşan Cengiz, sözlerini şöyle sürdürüyor: “TEB Harman Kart ile üreticilerimiz, akaryakıt, gübre, zirai ilaç, tohum, fide ve yem gibi ihtiyaçlarını kolayca temin edebiliyor. Sektörün öncü kurumlarıyla iş birliklerimiz kapsamında, anlaşmalı üye işyerlerinde altı aya kadar sıfır faizli alışveriş yapabiliyor. Tarım sektörü işbirliklerimize 2020 ilk çeyreğinde hayata geçirdiğimiz yeni Sözleşmeli Üretim Kredisi anlaşmalarıyla devam ediyoruz. Üretim Kredisi ile hem ürünü toplayan ana firmaya hem de sözleşmeli üretim yapan binlerce üreticiye, ürünün ekiminden tüketiciye ulaştığı sürece kadar finansal çözümler sunuyoruz.”

Kimler yararlanabilir?

Bankaların tarım kredilerinden faydalanmak isteyen çiftçiler ve yatırımcıların öncelikle tarım alanında faaliyet gösterdiğini belgelemesi gerekiyor. Buna göre kredi talebi başvurularında üreticinin kimliği ve tarımsal faaliyetini gösteren Çiftçilik Belgesi’ni [ÇKS], hayvansal üretim yapanların ise Hayvan İşletme Belgesi veya hayvan varlığını kanıtlayan belgelerini göstermesi yeterli oluyor. Bunun dışında diğer sistemlerde kaydı olduğu tespit edilen veya il ve ilçe tarım müdürlüklerince düzenlenen belgeler, işletme tescil belgesi, hayvan varlık listesi ve Ziraat Odalarınca oluşturulan Çiftçilik Belgeleriyle de tarım kredisi kullanılabiliyor. Şayet tarla, traktör veya ekipman alımı gibi yatırım harcamaları için kredi talep ediliyorsa krediye konu malın belgelerin de (örneğin tarla alımına konu olacak tarlanın tapu fotokopisi gibi] sunulması gerekiyor.

Esin Çetinel

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu