Güncel Ekonomi Haberleri

Bankalardan sıfır stopaj ile her ay faiz alma imkanı

Bankalar bir yıl vadeli mevduat açan müşterilerine “her ay faiz alma” veya “paranın yüzde 10’unu çekme” imkanı sağladı. Bir yıl vadeli mevduatı seçenler ise hem sıfır stopaj ödüyor, hem de yüzde 25-27 faiz avantajını yakalıyor…

YATIRIMCILARIN vazgeçilmezi Türk Lirası mevduat, artan faiz oranları ve düşen stopajla cazibesini ikiye katladı. 31 Ağustos tarihindeki bir düzenleme ile TL mevduat faizlerinin stopaj oranlarında büyük indirimler yapıldı. Buna göre vadesi altı aya kadar olan mevduatların stopajı yüzde 15’den yüzde 5’e inerken, bir yıl üstü mevduatların yüzde 10’dan sıfıra çekildi. Ancak hemen hatırlatmakta fayda var, söz konusu düzenleme o gün yapılan açıklamalara göre sadece üç ay sürecek.

Değişen stopaj oranları yatırımcılara yeni fırsat kapıları açtı. Özellikle stopajı sıfıra inen uzun vadeli mevduatlar bir anda yatırımcının radarına girdi. Bankalarda artan talebin de etkisiyle uzun vadeli mevduatlarla ilgili yeni ürünler sunmaya başladı. Bazı bankalar vadesi 365 günü bir gün geçen yani stopajı sıfır olan mevduatı seçen müşterilerine bu süre içerisinde paralarının yüzde 10’unu çekme imkanı sundu. Bazı bankalar ise anapara hariç her ay sadece faizi çekme opsiyonu sağladı. Bu sayede bankalar sıfır stopaj avantajını kullanmak isteyen buna karşın bir yıl boyunca nakit ihtiyacı oluşursa diye kaygılanan müşterilerine alternatif yarattı.

FAİZ YÜZDE 25-27’YE ÇIKTI

Bu arada yaklaşık bir aydır TL mevduata uygulanan faiz oranlarında da ciddi yükselişler yaşanıyor. Özellikle Merkez Bankası’nın 13 Eylül’deki toplantısında beklenmedik faiz artırımı sonrası mevduat faizleri de tırmanışa geçti ve yüzde 31’lere kadar yükseldi. Geçen hafta ise piyasaların biraz sakinleşmesiyle birlikte mevduat faizlerinde bir miktar düşüşler gözlendi. Ancak hali hazırda bankalar şubeye gelen müşterilerinin kısa ve uzun vadeli mevduatlarına ağırlıklı yüzde 25-27 bandında faiz oranı uyguluyor.

Yine aynı dönemde TL kadar olmasa da döviz tevdiat hesaplarına uygulanan faiz oranlarında da bir miktar yükseliş yaşandı. Son aylarda yüzde 4’lere yükselen dolar DTH hesaplarının faiz oranları son haftalarda yüzde 4.5-5.5 bandına çıktı. Az sayıda bankada ise yüzde 6.5’lara varan faiz oranları görülüyor. Ancak ufak bir uyarıda bulunalım… Bankacılar sıfır stopaj ve yüzde 27’lere kadar yükselen faiziyle çok cazip görünse de bir yıl vadeli mevduatın Türkiye’nin bugünkü şartları için riskli olduğu görüşünde. Bu yüzden bankaların şube yetkilileri, mevduatı seçenlere genelde üç ay veya altı ay vadeyi öneriyorlar.

Son aylarda yıldızı iyice parlayan mevduat cephesini bu hafta mercek altına aldık, özellikle sıfır stopaj ve yüzde 27’lere ulaşan faiz oranları ile göz dolduran bir yıl vadeli mevduat hesaplarını sizler için inceledik…

DENİZBANK

Banka 100 bin TL üzeri mevduatlarını bir yıl vadeli mevduata yatıranlara yüzde 25 faiz oranı uyguluyor. Ayrıca her ay faizi çekme imkanınız var.

Ancak hemen belirtelim sadece faizini çekebiliyorsunuz, ana parayı çekmek isterseniz o güne kadarki faiziniz de sıfırlanmış oluyor. Aylık faiziniz ise vadesiz mevduatınıza aktarılıyor.

AKBANK

Akbank’ın bir yıl vadeli mevduata uyguladığı faiz oranı yüzde 22.50. Ancak banka ara ödeme imkanı sunmuyor. Buna karşın yatırımcı stopaj avantajından yararlanıyor.

FİBABANKA

Fibabanka’da bir yıl vadeli mevduatın faizi yüzde 25. Ancak arada para çekme veya faiz oranını alabilme imkanı bulunmuyor.

GARANTİ BANKASI

100 bin TL’nizi Garanti Bankası’nda bir yıl vadeli yatırdığınızda faiz oranınız yüzde 23.10 oluyor. Yıl boyunca ihtiyacınız halinde para çekme imkanınız da var. Ancak çektiğiniz tutar kadarki bölümün o güne kadarki tüm faizini kaybediyorsunuz. Örneğin 10 bin TL çektiniz 10 bin TL’nin o güne kadarki faizi siliniyor. Kalan para ise faiz kazanmaya devam ediyor.

ANADOLUBANK

100 bin TL’lik bir yıl vadeli hesabınızı Anadolubank’ta Kuponlu Hesap’a bağlarsanız faiz oranınız yüzde 24 oluyor.

Normal bir yıl vadeli mevduat açarsanız bankanın teklif ettiği faiz ise yüzde 21. Kuponlu Hesap’ta her ay faiz tutarı vadesiz hesabınıza aktarılıyor. Bu faiz oranının ana paraya eklenmesi ise mümkün değil.

ICBC

Banka bir yıl vadeli mevduata yüzde 22.50 faiz uyguluyor. Yılda iki kez toplam mevduatınızın yüzde 10’unu aşmayacak şekilde para çekme hakkı da var.

ŞEKERBANK

Şekerbank her ay faizinizi alabildiğiniz bir yıl vadeli mevduat hesaplarına yüzde 22.75 faiz uyguluyor. Buna karşın banka 92 güne kadar olan mevduata yüzde 26.5, günlük faiz işlettiği hesaba ise yüzde 25.25 faiz teklif ediyor. Günlük faiz işletilen hesapta paranızın 3.500 TL’lik kısmı ise faizden muaf tutuluyor.

ODEABANK

Bankanın ara vadelerde çekme imkanı sağlayan bir yıl vadeli hesabı yok. Bir yıl vadeli hesabına uyguladığı faiz oranı ise yüzde 25. Buna karşın günlük faiz işlettiği Oksijen hesabında faiz oranı yüzde 24.75. Bu hesap 250 bin TL’ye kadar tasarrufları karşılıyor. İstediğiniz zaman para çekip, yatırma imkanı sağlıyor. 4.000 TL’lik kısmı ise vadesizde tutuluyor. Yani bu tutardaki limit faizden yararlanamıyor. Bu hesabın stopajı ise 31 Kasım tarihine kadar yüzde 5 olarak uygulanıyor.

İŞ BANKASI

Banka yıllık mevduata yüzde 20.25 faiz oranı uyguluyor. Ancak bu hesapta yıl içinde para çekme imkanı bulunmuyor.

FİNANSBANK

Finansbank bir yıl vadeli mevduata yüzde 25 faiz uyguluyor. Söz konusu bu üründe mevduat sahiplerinin yılda yedi kez para çekme hakkı var. Ancak bu çekilen tutar mevduata yatırılan paranın yüzde 50’sini aşamıyor. Bankanın ayrıca daha kısa vadeli nakit ihtiyacı olanlara özel yüzde 14 faiz uyguladığı çalışan bir mevduat ürünü de var.

TEB

TEB’in Marifetli Hesap’ında 90 güne kadar faiz oranı yüzde 24. Ancak 90 gün sonra o günkü faiz oranından yenilenme yapılıyor. Bu hesapta müşteri dilediği zaman para yatırıp çekebiliyor. Yine bu hesapta yatırdığınız paranın 3.500 TL’lik kısmı faizden yararlanamıyor. Hesabın stopajı ise yüzde 5. Bankanın yıllık yüzde 24 faiz uyguladığı bir yıl vadeli mevduatında ise vade bitmeden faiz veya ana para çekme imkanı yok.

ING BANK

Banka Turuncu Hesap açtıran müşterilerine 90 gün boyunca hoş geldin faizi adı altında yüzde 23 faiz uyguluyor. Şayet aylık 750 TL’lik harcama yaparsanız her ay iki puan fazla faiz veriyor. Bankanın yıllık mevduata uyguladığı faiz ise yüzde 23. Ancak bu hesapta ara dönem para çekme imkanı yok.

VAKIFBANK

Banka 367 gün vadeli mevduata yüzde 23 faiz uyguluyor. Sıfır stopaj uygulanan bu hesaba 100 bin TL yatıranların vade sonunda net getirisi ise 23 bin 126 TL oluyor. Söz konusu bu hesapta mevduat sahibi istediği tutarda parayı çekebiliyor. Çekilen paranın o güne kadarki faizi siliniyor, kalan meblağ ise faiz kazanmaya devam ediyor.

HSBC

Banka yıllık mevduata yüzde 27.5 faiz uy-gülüyor. Ancak bu hesabı açtıranlar faiz kazanabılmek için vade sonuna kadar beklemek zorunda.

YAPI KREDİ

Yapı Kredi yıllık mevduata yüzde 23.60 faiz uyguluyor ve müşterilerine ara dönem çekme hakkı vermiyor. Faizden yararlanmak isteyenlerin bir yıl boyunca parasını hesapta tutması YapıKredi gerekiyor. Buna karşın bankanın Çalışan Hesap adlı ürününde para çekme yatırma imkanı var. Bu hesabın faizi ise yüzde 9. Yapı Kredi hali hazırda 32 gün vadeli mevduatlara yüzde 24 faiz uyguluyor.

Stopajdaki indirim üç ay

31 Ağustos tarihinde yürürlüğe giren ve üç ay boyunca geçerli olacak karara göre TL mevduatların faiz getirisinden yapılan vergi kesintisi düşürüldü, döviz mevduatlarında ise artırıldı. 22/7/2006 tarihli ve 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’mn Eki Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 31 Ağustos 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, TL ve döviz mevduatları için ödenen faizlerle katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kar paylarından alman stopaj oranlan yeniden düzenlendi.

TL MEVDUAT

  • Türk Lirası mevduatlara ödenen faizlerden, vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplar için yüzde 15’lik kesinti yüzde 5’e,
  • 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12’lik kesinti yüzde 3’e indi.
  • 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 olan kesinti ise sıfırlandı.

DÖVİZ TEVDİAT HESAPLARI FAİZLERİ

  • Döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplar için yüzde 18 olan oran yüzde 20’ye,
  • 1 yıla kadar (l yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 15 olan oran yüzde 16’ya,
  • 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda uygulanan yüzde 13’lük oran ise aynı kaldı.

KAR PAYLARI

  • Katılım bankalarınca ödenen kar paylarında bu oranlar vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplar için yüzde 5,
  • 1 yıla kadar (l yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 3 oldu.
  • 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise sıfırlandı.

ESİN ÇETİNEL

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu