Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

DHL’nin Kurduğu Yerel Ar-Ge Merkezi

İnovasyon ve dijitalleşme

DHL’nin Türkiye’de kurduğu yerel Ar-Ge merkezinde geliştirilen çözümler yurtdışına da ihraç ediliyor. Sanal gerçeklik eğitim ve oryantasyon projesi, geliştirilen uygulamalar arasında en ilgi çekici olanı…

SON yıllarda tüm sektörlerin gündeminde inovasyon ve dijitalleşme var. Bu nedenle uluslararası markalar sadece merkezlerinde Ar-Ge’ye yatırım yapmakla kalmıyor, var oldukları ülkelerde o ülkenin ihtiyaçlarına hitap edecek teknolojilerin geliştirilmesi için “yerel Ar-Ge merkezlerinin” kurulmasını teşvik ediyor. Almanya’nın önde gelen lojistik şirketi DHL’nin Türkiye’deki tedarik zinciri için de bu yola gidilmiş. Türk mühendisleri, İstanbul’da 1.5 yıl önce hayata geçirilen Ar-Ge merkeziyle depolarda veya operasyonlarda kullanmak üzere, yurtdışındaki muadillerinden daha az maliyetle bazı “yerli teknolojileri” hayata geçirmiş. Bunlardan sanal gerçeklik eğitim ve oryantasyon projesi Ingiltere, Almanya, Hollanda ve Umman’a ihraç ediliyor. DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Orkun Saruhanoğlu, Türk mühendislerinin yanı sıra akademisyenlerin de dahil olduğu, nakliye masraflarında tasarrufu sağlayan teknoloji projelerinden bazılarını anlattı.

1 – EFFIBOT

Effibot DHL

Effibot DHL’nin Avrupa’da farklı ülkelerde kullandığı otonom ürün toplama aracı. Türkiye’de de bu ürün kullanılıyor ve bununla birlikte Ar-Ge merkezinde yerli olarak benzer bir ürün geliştiriliyor. Proje kapsamında DHL’nin açık-kapalı alan depolarında hizmet veren, 300 kg taşıma kapasiteli yük taşıma aracı, elektrikli ve otonom olarak tasarlanmış. Araç DHL depolarında öndeki operatörü belli bir mesafeden takip ederek ve operatörü tanıyarak yüklerin dağıtılmasında kullanılıyor. Operatörün manuel olarak aracı ittirmesinin önüne geçerek operasyonel verimlilik artışı, daha ergonomik toplama süreci ve zamandan tasarruf sağlıyor.

2 – LOJİSTİK TESİSLER ISI HARİTASI PROJESİ

DHL Isı Haritası

Açık ve kapalı alan depo süreçlerinde çalışanlar ve forklift, reachtruck gibi elleçleme ekipmanları aynı ortamda ve etkileşim içerisinde çalışıyor. Çalışanların ve ekipmanların verimli hareket etmesi için operasyonel tüm akışın anlık olarak gerçek zamanlı izlenmesi ve oluşabilecek tehlikelerin öngörülerek önlenmesi gerekiyor. Bu proje, insan ve araçların ısı haritasının hem anlık hem de geriye dönük olarak çıkartılıp izlenmesi ve yapay zeka kullanarak konum verilerinin anlamlandırılması üzerine kurulu. Temel hedef, anlamlandırılacak verilerle anlık ve sezona ilişkin depo yerleşkesini revize ederek operasyonel verimlilik artışı sağlamak, oluşabilecek potansiyel tehlikeli alanları tespit ederek olası iş kazalarının önüne geçmek.

3 – OTONOM ENVANTER SAYIM PROJESİ

dhl otonom

Dijitalleştirilen yeni sayım süreci, raflardaki paletlerin otonom bir şekilde fotoğraflanması, çekilen fotoğrafların geliştirilen sayım yazılımına aktarılması, görüntü işleme ile paletteki ürün bilgilerinin alınması ve sistem tarafından tüm karşılaştırmaların anlık olarak yapılıp otomatik raporlanması işlemlerine dayanıyor. Projeye ileride insansız hava araçları entegre edilmesi ve havadan görüntü alınması hedefleniyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Hüseyin Üvet’in de destek verdiği proje, DHL Gebze 8 deposunda test ediliyor.

4 – AKILLI VE ÖNGÖREBİLİR ROTALAMA SİSTEMİ

Müşterilerin hacimlerindeki anlık dalgalanmaları daha akıllı yönetebilmek, sürekli olarak değişen sevkiyat noktalarını optimize etmek, sipariş edilen hacimlere göre en uygun dinamik rotayı çizebilmek amacıyla yapay zeka kullanan akıllı rotalama sistemi geliştiriliyor. Rota planlamasının insana bağlığı en düşük seviyeye indirilerek dijital bir sürece geçilmesi planlanıyor.

Bu projeye de akademik katkı sağlanıyor. Projenin belirlenen sektörlerde ve operasyonlardaki nakliye mali-yetlerinde yüzde 25 tasarruf öngörülüyor.

5 – SANAL GERÇEKLİK (VR) PLATFORMU

DHL VR sanal gerceklik

Geliştirmesi planlanan uygulamanın sadece DSC Türkiye değil, bölge şirketleri için de kullanılacağını öngörerek altyapısı oluşturulmuş. Ortaya çıkan üründe uzaktan destek vererek yarım gün içinde kurulum sağlanabiliyor. İş sağlığı güvenliği eğitimlerini sanal ortama aktararak farkmdalığı artırmak; potansiyel müşterilere çözüm tasarımlarını VR ortamında sunmak ve böylece müşteri algısını pozitif yönde etkileyebilmek; eğlence ve “360 Şehirler” modülleri ile mevcut çalışanların molalarda keyifli vakit geçirmesini sağlamak, şirkete bağlılıklarını artırmak bu platformun amaçları arasında yer alıyor.

ŞULE GUNER

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu