Pazarlama ve Satış TaktikleriReklamlar-Reklamcılık

Dijital pazarlamada reklam trendleri

MEDYA yatırımlarında basılı yayınların hakimiyeti devam ediyor. Basılı mecralara verilen reklamlar marka açısından daha prestijli görülüyor. Yıllarca medyanın tamamen dijitale kayıp kaymayacağı tartışıldı fakat tam tersine artık birçok fütürist basılı yayınların değerinin gelecekte daha da artacağı görüşünde hemfikir. Öte yandan medya yatırımlarında dijitale de pastadan iyi bir pay var.

Dijital reklam sektöründeki pazarlama trendleri

Dijital reklam modelleri kendini geliştirmeye ve farklılaşmaya devam ediyor. Araştırmalara göre influencerlar sanıldığı kadar etkili değil, 10 bin takipçili hesap, 1 milyon takipçili hesaptan daha muteber, işte 2021 model dijital reklam trendleri.

10 BİN TAKİPÇİLİ FENOMENLER DAHA KIYMETLİ

ÜRÜN DİRİER / PARA ; Önceki yıllarda şirketlerin 1 milyon ve üzeri takipçisi olan influencerlar ile çalışmayı yeğlediğini belirten Digital Exchan-ge CEO’su Emrah Pamuk, “Artık hedef kitleye seslenen influencerlar daha etkili oluyor. 10 bin ve daha az sayıda kemik kitleye seslenen mikro influencerlar ile gerçekleşen kampanyalar yoğunlaştı. Bu süreçte influcencer kampanyalarında şirketler sosyal medya ünlüsüne 3 bin TL ile 100 bin TL arasında değişen pazarlama bedeli ödemek yerine, influencerlar ile daha çok gelir paylaşımı modelini uygulama yoluna gittiler.

Bir ürünün satışından alınan pay anlamına gelen bu anlaşma yöntemi ile çeşitli kampanyalar düzenlendi. Öte yandan sadece genç influencerlar değil, 65 yaş ve üzerinin de internet kullanımını artırması ve sosyal medyaya kaydolma hızının yükselmesiyle beraber, bu yaş grubu için başta ilaç ve takviye gıda kategorisi olmak üzere kendi kitlelerinin influencerları ile kampanyalar da başladı” dedi.

Dijital pazarlama
Dijital pazarlama

“ESKİMEYEN TREND: KULLANICI DENEYİMİ”

Dijital pazarlama söz konusu olduğunda kullanıcı deneyiminin kesinlikle en güçlü ve eskimeyen trend olduğuna işaret eden EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül, “Kullanıcı ihtiyaçları sürekli olarak değişir ancak gerçek bir kullanıcı deneyimi her zaman trend olacaktır. Bugün daha önce eline akıllı telefon almamış biri bile market alışverişini mobil uygulamadan yapıyorsa veya çocuğu için online derse katılan bir veli sisteme uyum sağlıyorsa, kötü kullanıcı deneyiminin kabul edilebilme şansı bulunmuyor demektir” dedi. Artık insanların iletişim şekilleri hiç olmadığı kadar dijitalleştiğinden, marka ile yaşanan deneyimlerde de gözlerin interaktif öğeler arıyor olduğuna değinen Bülbül şunları aktardı:

“Sosyal medya diye bir gerçek var. insanlar özellikle de görece olarak kitlesi daha az olanlar, kendi yaşamından kesitler sunarak marka ve ürün tavsiyesi veren kişilere güveniyor. Kullanıcılar bilgi almak, eğlenmek ve iletişim kurmak için online videolara gittikçe daha fazla başvuruyor. Cisco verilerine göre 2022’de tüketicilerin internet trafiğinin en az yüzde 80’ini online videoların oluşturacağı tahmin ediliyor. Pandemi sırasında dijital süreçlerin daha fazla benimsenmesi sebebiyle bu trendin yükselişe geçmesi bekleniyor. Değerlendirmeler, anketler, oyunlar, yarışmalar ve etkileşimli videolar ise 2021’de dijital pazarlama çalışmalarınızı güçlendirecek etkileşimli içerikler arasında.”

“Influencer etkisi sanıldığı kadar yüksek değil”

RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan, Türkiye’nin 16 ilinde, yaklaşık bin kişinin katıldığı Respect araştırmasının sonuçlarına göre, sosyal medyada etkin olan influencer hesaplara güven oranı sadece yüzde 16. Araştırma, katılımcıların günde ortalama 3.6 saati sosyal medyada geçirdiğini, en çok vakit geçirilen uygulamanın ise yüzde 83 ile Instagram olduğunu ortaya koydu. Instagram’ı, Youtube ve Facebook takip ediyor. Tiktok’u genel katılımcıların yüzde 18’i kullanırken, 18-24 yaş arası gençlerde bu oran yüzde 35’e çıkıyor.

Satın alma tercihi konusunda insanlar önce arama motorlarına başvuruyor ve online alışveriş siteleri arasında fiyat karşılaştırması yapıyor. Katılımcıların yüzde 18’i, “Tercih anında influencer görüşlerini dinlerim” diyor. Ancak influencer etkisi, yaş grubuyla birlikte değişiklik gösteriyor. İnfluencer etkisi 18-25 yaş arasında yüzde 30’lara çıkarken, 35 yaş üstü için bu oran yüzde 12’ye, 45 yaş üstü için yüzde 6’ya iniyor. Ankete katılanların yüzde 48’i ünlü sanatçıları, yüzde 44’ü influencer’ları takip ediyor. Ancak ünlü sanatçılara yüzde 15, influencerlara yüzde 16, youtuberlara yüzde 11, fenomenlere ise yüzde 10’luk kesim güveniyor. “Sosyal medyadaki influencer, youtuber ya da fenomenlerin önerdiği bir ürünü aldınız mı?” sorusuna ise yüzde 62’lik kesim “Hayır” yanıtını veriyor.

Melisa MATLUM / Adcolony Pazarlama Yöneticisi
“2021’in en büyük getirisi oyun içi reklam olacak”

Araştırma şirketi GlobalWeblndex’e göre online olarak harcanan süre günde ortalama 6 saat. 2020 pazarlamacıların genel olarak mobil oyunlara ve oyunculara çok daha dikkat etmeye başladığı bir yıl oldu. 2021 bu eğilimi daha da sürdürecek ve yeni, daha güçlü telefonlarla daha da fazla ana akım oyun markasını ve unvanını hayatımızın her alanına taşıyacak gibi görünüyor. Araştırmalara göre oyun geliştiricilerinin yüzde 46’sı oyun içi reklamların 2021’de en büyük gelir getirisine sahip olacağını düşünüyor.

Kullanıcılar artık onlara hiçbir aksi şans tanınmadan dayatılan reklamlar yerine kontrolün onlara verildiği, kullanıcı dostu reklam modellerini tercih ediyor. Dyitaldeki bu trendin en bilinir ve en çok tercih edilen örneklerinden bir ise rewarded videolar (ödüllü videolar]. Araştırmalara göre izlemeyi tercih ettikleri video reklamlar sonunda bir kazanım elde eden kullanıcılar bu deneyimi pozitif bir algıya dönüştürüyorlar.

Yonca AKÖZER / Alkaş Genel Müdürü
“2021’de öne çıkan dört trend var”

2021de öne çıkan dört dijital pazarlama trendi var diyebiliriz. Yıllardır aşina olduğumuz SEO’nun önemi bir kez daha karşımıza çıkıyor. Pazarlama ajansı Hennessey Digital’in araştırmasına göre, tüketicilerin yüzde 80’i bir şirketle çalışmaya başlamadan önce internette araştırıyor. Doğru anahtar kelime ve stratejiyle web sitelerini potansiyel müşterilerinin karşısına çıkarabilmek için şirketler uzmanlardan yararlanmaya daha çok önem vermeye başladı. Diğer bir trend ise Google’ın sunduğu Akıllı Teklif hizmeti. Otomatik teklif vermenizi sağlayan bu sistemde ürününüzle ilgili bazı parametreleri girmeniz yeterli. Chatbot da dikkat çeken bir uygulama. 2020 ve 2021, sohbet robotlarının geliştirilmesinde dönüm noktası yılları olarak hatırlanacak.

Kaliteli içerikler, djjital pazarlama stratejilerinin önemli bir yapı taşı. Ancak son yıllarda içerik formatlarında değişiklikler yaşandı. Öne çıkan son djjital pazarlama trendi de blog yazılarının yerini alan, video içerikleri üretmenizi sağlayan uygulamalar diyebiliriz.

Cem EROĞLU / Adform Türkiye Ülke Müdürü
“Markalar yeni mecraları keşfetmede istekli”

2020’de markaların yarısının dijital reklam yatırımlarını daha etkili sonuçlar ve daha doğru ölçümler için djjital bir partnerle gerçekleştirirken, diğer yarısının doğrudan yönetmeyi tercih ettiğini gördük. Markaların daha efektif kampanyalar ve şeffaf raporlama için giderek daha çok dijital partnerlerle çalışmaya yöneldiğini gözlemliyoruz.

Markalar oyun içi reklamlar ve djjital ses gibi yeni dijital reklam mecralarını keşfetmek konusunda istekli bir tutum sergilerken, aynı zamanda televizyon gibi geleneksel mecralarda yeni nesil programatik reklam yaklaşımlarının gelişmiş kabiliyetlerinden daha fazla faydalanıyor. Deloitte raporlarına göre, video oyunlarına verilen reklamlar (39 milyon TL), dijital ses reklamları (33 milyon TL), bağlantılı TV (21 milyon TL] ve e-posta reklamları (17 milyon TL) 2020 yılında yüzde 46 ortak artış gösterdi. Bunların yanı sıra influencer’lar ile gerçekleştirilen iş birliklerinin yüzde 60 artışla 240 milyon TL’ye ulaştığını görüyoruz.

ÜRÜN DİRİER / PARA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu