İş Fikirleri ve İş Kurmak

Dövme Dükkanı Açmak

Tattoo yasası ile dövmeciler mesleki standartlara kavuşacak

Dövme dükkanı açmak; Son 5 yılda 10 kat büyüyen dövme pazarının hacmi 40 milyon TL’ye, hizmet veren stüdyo sayısı ise 700’e ulaştı. Dernekleşen dövmeciler, Sağlık Bakanlığının ilgili yönetmeliği çıkarmasıyla mesleki standartlara da kavuşacak…

Dövme dükkanı açmak
Dövme dükkanı açmak

DÖVME yaptıranların sayısında çok ciddi bir artış var. Bu talep patlaması nedeniyle pazarda muazzam bir büyüme yaşanıyor. Tattoo adıyla açılan dükkanlar ciddi bir pazar oluşturmaya başladı. Girişim uzmanlarına göre dövme pazarındaki büyüme artarak devam edecek.

EN ÇOK İSTANBUL’DA

Vücut Süsleme Sanatını Geliştirme Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Erdoğan Çavdar, “Dövmeciler şimdiye kadar meslekten bile sayılmıyordu. Birkaç yıl önce kurduğumuz demek sayesinde Türkiye genelinde örgütlendik.

İstanbul, İzmir, Antalya ve Muğla’da şubelerimiz açıldı. Şu anda 250 üyemiz var. Bunlarla birlikte Türkiye genelinde dövme yapan 700 işletme bulunuyor. Ayrıca piyasada bu işi kayıt dışı yapanlar da var” diyor.

Bu işletmelerin neredeyse yarısı İstanbul’da bulunuyor. İstanbul dışında İzmir, Antalya, Muğla, Eskişehir, Ankara ve Bursa’da da dövme stüdyoları yaygın.

Son yıllarda internet üzerinden insanların kendilerine ulaştığını belirten Çavdar, Anadolu’dan dövme yaptırmak amacıyla İstanbul’a kadar gelen müşterilerin sayısının giderek arttığına dikkat çekiyor. Diğer yandan yabancı turistlerin de özellikle tatil beldelerindeki dövme stüdyolarına ilgi gösterdikleri gözleniyor. Çavdar’ın verdiği bilgiye göre, bu ilgi sayesinde dövme pazarı son beş yıl içinde 10 misli büyüdü ve tahmini olarak 40 milyon TL’lik bir büyüklüğe ulaştı.

STANDARTLAR YÜKSELDİ

Dövme yapımında kullanılan iğne ve boyaların işlemin ardından imha edildiğini belirten Çavdar, “Bu ve benzeri konulara dikkat eden dövme stüdyolarına güven artıyor. Artık birçok uygulama merkezi Avrupa standartlarında çalışıyor. Örneğin, dövme makinesinin elle tutulan bölümleri her dövme sonrası temizlendikten sonra dezenfektana konuluyor. Aynca dövme yapımında paslanmaz çelik uçlar yerine, artık plastik tek kullanımlık, steril uçlar kullanılıyor” diyor.

Sanılanın aksine dövme tutkusu sadece gençler arasında yaygın değil. Dövme stüdyolarında her yaştan insana rastlamak mümkün. Ancak model seçiminde kadınlarla erkekler arasındaki belirgin bir fark gözden kaçmıyor. Çiçek, böcek ya da melek figürleri kadınlar arasında çok yaygın. Erkekler ise daha sert hatlı motiflere yöneliyor. Arslan, yılan ve ejderha erkekler tarafmdan en çok tercih edilen motifler.

Bir dövmenin yapılış süresi, boyut ve seçilen modele göre değişiyor. Örneğin isim yazılması sadece 10-15 dakikada tamamlanıyor. Dövme fiyatları ise 100 ila 10 bin TL arasında değişiyor.

10-15 bin TL’ye bir merkez açabilirsiniz

Bir dövme stüdyosu açmak için şunlar gerekiyor: Dövme makinesi ve iğnesi, ultrasonik yıkama cihazı, otoklav cihazı, antiseptik maddeler, iğne transfer barı ve ucu, tutacak başlık, uygulama yatağı, boya kabı ve metali, boya, pedal, adaptör ve saklama kabı. Bu malzeme ve ekipmanları temin ettikten sonra işyerinizi, işlem esnasında kullanılacak olan bütün malzemelere kolayca ulaşılabilecek şekilde dizayn etmeniz öneriliyor.

Bu özelliklere sahip 20-25 metrekarelik bir salonun kurulum maliyeti ise 10-15 bin TL’den başlıyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu