Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Erkek giyim piyasasına Ravmen markasıyla girdi

Erkek giyim piyasasına Ravmen markasıyla iki yıl önce giren Trabzonlu Rıza Özer, bugün 23 mağazaya ulaştı. Ürünleri Katar’dan Bosna Hersek’e birçok ülkede satılıyor. İstanbul Merter’de kurulan Ravmen bütün erkek gereksinimlerini karşılayan konsepti ile öne çıkıyor.

TİCARETTE mutlaka risk vardır ancak bu kadar gözü karasına da pek sık rastlanmaz doğrusu. Okudu ğunuzda siz de hak vereceksiniz. Sekiz yıl öncesine kadar Trabzon merkez ve Akçaabat ilçesinde biri çok katlı olmak üzere tam altı hazır giyim mağazası olan Rıza Özer’den bahsediyoruz. Memleketinde mağaza zinciri sahibi olan Özer, ani bir kararla tüm mağazalarını kapatıp İstanbul’a gelerek bir şirkete ortak oluyor. Ancak bir süre sonra bu ortaklıktan ayrılıp, gözünü kırpmadan yeni bir maceraya daha atılıyor. Bu kez tek başına bir erkek giyim markası çıkarmak üzere kolları sıvayan Özer, yedi ay boyunca hazırlık yapıyor. Bu süre içinde fa son ürettirdiği ürünlerin bir tekini bile piyasaya sürmeden tüm ürünleri depoluyor. Üstelik o dönemde sadece hazır giyim değil, ayakkabıdan cüzdana bir erkeğin ihtiyacı olabilecek her türlü ürünü ürettiriyor. Bu marka son dönemde ismini sıkça duyduğumuz Ravmen. Bu arada Rıza Özer’in bir dönem Süper Lig’de mücadele eden Akça-abatsebatspor’un eski başkanı olduğunu da hatırlatalım.

Ravmen

BAKİR BÖLGELERİ SEÇİYOR

Ibranice’de “yükselen, sıçrayan adam” anlamına gelen Ravmen’in geçmişi sadece iki yıl. 2014’ün eylül ayında piyasaya çıkan firmanın şu anda İstanbul’un Bağcılar, Sultangazi, Başakşehir gibi alışveriş merkezlerinin, dolayısıyla perakendeci firmaların pek fazla olmadıkları, buna karşılık nüfusun yoğun olduğu semtlerde mağazaları var. Bunun yanında Anadolu’da da yine bakir şehirleri seçen firmanın Erzincan, Erzurum, Elazığ, Van, Trabzon ve Antalya’da mağazaları bulunuyor. Türkiye genelinde 23 mağaza ve 300’e yakın satış noktasıyla hizmet veren Ravmen, perakendecilikte hızlı adımlarla büyüyor.

GURBETÇİLERİ GİYDİRECEK

Konsept mağazaların beşi kendisine ait, gerisi ise franchising sistemiyle açılmış. Türkiye’den olduğu kadar yurtdışmdan da yoğun olarak franchising talebi alan şirketin İran’ın Tahran, Isfahan ve Urmiye şehirlerinde üç mağazası açılmış durumda. Ayrıca ürünleri Katar, Dubai ve Bosna Hersek’teki mağazaların corner’la-rında da satılıyor. Avusturya, Hollanda ve Almanya’da mağazası olan gurbetçi girişimcilerin de dikkatini çekmeyi başaran firma, bu ülkelerden gelen talep üzerine Avrupa pazarlarına da girmiş. Piyasaya girdiğin ilk günlerde ürünlerinin sadece yüzde 10’unu yurtdışına satan firma, bu oranı iki yılın sonunda yüzde 40’a kadar çıkarmış.

İKİ YILDA 50 MAĞAZA

Ravmen Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Özer, önümüzdeki iki yıl içinde Türkiye’de erkek giyim denilince akla ilk gelen beş markadan birinin Ravmen olacağını iddia ediyor. Bunun için markanın bilinirliğini artıracak her türlü yatırımı yapacaklarını belirten Özer, Anadolu’da Ravmen ürünleri de satan girişimcilerin bir kısmına franchising vererek bunlara Ravmen mağazası açtıracaklarını, böylece yurtiçindeki mağaza sayısını iki yıl içinde 50’ye çıkarmayı planladıklarını vurguluyor.

TERCİHİ MAĞAZACILIK

Rıza Özer, hazır giyim sektöründe ikinci kuşak. Babası Osman Özer, Trabzon’un ilk terzilerinden. Terziliğe 1959 yılında başlayan Osman Özer, daha sonra kumaş ticareti de yaparak işlerini büyütmüş ve yörenin önde gelen ticaret erbaplarından biri olmuş. Mesleğini oğluna da öğretmiş ancak Rıza Özer, mağazacılık yapmayı tercih etmiş. Özellikle Sov-yetler Birliği’nin dağıldığı 1990’la-rın başında Rusya ve Gürcistan’dan alışveriş için Trabzon’a gelenlerin sayısındaki artıştan sonra işlerini hızla büyütmüş. Özer, o dönemi şöyle anlatıyor: “Sarp Gümrük Kapısı açılınca işimiz hızla büyüdü. Deri konfeksiyon işi çok hareketlendi. Deri montları İstanbul’da fason ürettirip Akçaabat’ta yurtdışmdan gelen müşterilerimize satıyorduk. Yine o dönemde Akçaabat’ta altı katlı bir mağaza açmıştık. Orada hazır giyimde marka olmuş firmaların neredeyse hepsinin ürünlerini satıyorduk. İstanbul’dan her gün 20-30 koli mal geliyordu. Kargo şirketleri bize mal taşımaktan bıkmıştı. Rus ve Gürcü müşterilerimiz bir süre sonra İstanbul’a gitmeye başladılar. Çünkü ürünleri oradan daha ucuza alıyorlardı. Mağazacılığa birkaç yıl daha devam ettikten sonra ben de İstanbul’a gelmeye karar verdim.”

ERKEK İÇİN NE ARAŞAN VAR

Rıza Özer’in ilginç hikayesi kısaca böyle. Ravmen’in en önemli avantajının koleksiyon yapısı olduğunu ifade eden Özer, perakende sektöründe orta ve üst gelir grubuna hitap eden erkek hazır giyimcilerle aynı yerde ve aynı kalitede üretim yaptırmalarına rağmen fiyat olarak onlardan çok daha ucuza sattıklarını dile getiriyor. Bu farklılığın Ravmen’in henüz o markalarla aynı bilinirliğe sahip olmamasından kaynaklandığına işaret eden Özer, kendilerinin çok düşük kar marjıyla çalıştıklarını söylüyor. Özer, şöyle devam ediyor:

“Piyasanın daraldığı 2014 yılında birçok firma üretimini azalttı. Biz ise o dönemde üretim yaptırdık. Çünkü piyasaya çıktığımızda ürün çeşidimizle hazır olmak istiyorduk. Nitekim faaliyete başladıktan sonra mağazamıza gelen toptancı müşteriler bir erkeğin ihtiyacı olabilecek her ürünü bulabildiler. Bu bize çok büyük bir avantaj sağladı. Bizden ürün almayı düşünmeyenler bile bu sayede sipariş verdiler. Çünkü aradıkları her ürünü aynı çatı altında bulabilecekleri firma sayısı çok az. Şu anda markamıza yatırım yapıyoruz. Bilinirliğimizi artırmak için ziyaretçi sayısının fazla olduğu belli başlı alışveriş merkezlerinde de mağaza açacağız.”

Merkezi Merter’de, gözü Basın Ekspres’te

Ravmen’in merkezi Merter’de. Rıza Özer, bu semti özellikle tercih ettiklerinin altını çiziyor. Çünkü bir dönem hazır giyimin üretim merkezi olan Merter, artık hazır giyim markalarının üssü haline gelmiş durumda. Gerek yurtdışına, gerekse iç piyasaya toptan satış yapmak isteyen firmaların burada mutlaka mağazası var. Özer, toptan mal almak isteyenlerin aradıkları her şeyi bu semtte bulabildiklerini, bu yüzden Merter’in önemli bir çekim merkezi olduğunu ifade ediyor. Ancak son yıllarda hazır giyimcilerin özellikle showroom açmak için tercih ettikleri Basın Ekspres Yolu üzerinde kendilerinin de uygun bir yer aradığını belirtiyor. Özer, “Merter’deki mağazamızı kapatmayı düşünmüyoruz. Fakat hem depo, hem shovvroom, hem de yönetim merkezi olarak kullanacağımız, yaklaşık 10 bin metrekare kapalı alanı olan bir yere taşınmak istiyoruz” diyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu