Ek İş Yapmak Ek Gelir Sağlamak

Evde El Yapımı Pastacılık ve Pasta Süslemesi

Birçok insanın, yiyecek işine dair romantik fikirleri vardır, özellikle de bu iş el yapımı pastacılık ve pasta süslemesi üzerine oldukça ilham verici bir iş ise.

Evde Pasta İşi Yapmak

Pastacılar, kendilerini birçok sosyal aktiviteye katılırken bulurlar ancak bu kolay bir iş girişimi değil, özelliklede günümüzde tatlı dünyasında çok ciddi bir rekabet varken. Siz de bu pastadan kendiniz için bir dilim almadan önce, bu işin üstesinden gelebilecek yeterliliğe sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Sitemiz, sizin bu sektördeki kar pastasından bir dilim alarak afiyetle yiyebilmeniz için biraz pazar araştırması yaptı. Hep birlikte birer birer göz atalım.

Ne Yapılacak ve Kime Yönelik Yapılacak?

Pasta yapımı ve süslemesi kulağa kolaymış gibi gelebilir ancak, her iş gibi, çok çalışmayı ve özel organizasyonel yetenek gerektirir.

el yapımı pastacılık
El yapımı pastacılık işi

Kulağa aynı zamanda eğlenceli de gelebilir, ancak sizin yemek yemekten hoşlanmanız gerekiyor çünkü yaptıklarınızı öncelikle sizin test etmeniz, bu çok kez tekrarlanacak tadım işine zaman ayırmanız ve bitmiş ürünlerinizin standardın üzerinde olduğundan emin olmanız gerekiyor.

Kurallar ve Yapılacaklar

İşinizi evden yürütmeyi planlasanız bile, hijyen ve hazırlama kuralları, yiyecek sektöründeki diğer birçok firma gibi sizin için de geçerli. Eğer kendi mutfağınızı ya da bu amaç için yapılmayan herhangi başka bir mekanı kullanmayı planlıyorsanız, tüm evcil hayvanları ve ev tekstilini odadan çıkardığınızdan emin olun.

Özellikle işi evden yürütüyorsanız, karşılıklı kirletmenin de farkında olmalısınız. Gereksiz eşyalar, evcil hayvanlar, giyecekler, temizlik ürünleri ve paketler bakteri yayabilir o yüzden yiyeceklerinizle temas halinde olan ne varsa gözünüz üzerinde olsun.

Araştırma ve Yarış

Türkiye’de birçok pasta yapımı/süslemesi kursları mevcut ve eğer daha öncesinde bu konuda bir deneyiminiz ya da yeterliliğiniz yoksa, bu kurslardan birine başlamanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Pasta dekorasyonu için de birçok yetkili kurum var ve bunların arasında MSA (Mutdak Sanatları Akademisi) adından da anlaşılacağı üzere bu konuda uzman. Bizzat denenen kurslar için diyebilirim ki, içinizdeki yeteneği açığa çıkarmak da ustalar ve modern pasta süsleme sanatını öğretiyorlar.

Firmanın yetkilisine kulak verirsek : “ Öğrenciler çağdaş tasarımları ve güncel pasta süsleme tekniklerini, kutlamalar için pastalar hazırlayan ‘sanatçılar’la birlikte öğreniyorlar” diyor.

İçinde birçok farklı kursun da olduğu akademide katılımcılar doğru araç-gereçlerle kesme, şekil verme, harç hazırlama, boyama ve dekoratif tasarımlar hazırlamayı öğreniyorlar.

Eğitiminizi aldıktan sonra, bu işi evden mi yoksa ayrı bir dükkândan mı yürütmek istediğinize dair kesin kararınızı verebilirsiniz, hatta ürünlerinizi internet üzerinden satmanız da mümkün. Çünkü pastalar genellikle estetik görünüşleri üzerinden değerlendirilir.

Dükkânınızın vitrini ya da web siteniz bu estetiği müşterilerinize aynen yansıtmalıdır. İnsanlar daha çok, düğün ya da kutlama için hazırlanan özel pastaları almaya eğilimlidir, bu zevki mümkün olduğunca yukarı taşımayı isterler.

evde pasta isi
Evde El Yapımı Pastacılık

El Yapımı Pastacılıkta Maliyetler ve Kazanç

Pastacılık girişiminize dair maliyetleriniz ,ne kadar büyük bir atölye kurmak istediğinizle doğru orantılı olarak artacaktır. Tüm işler gibi ne kadar az genel gideriniz olursa maliyetiniz de o kadar düşecektir.

Karşılaşacağınız ilk masraf, ev dışında bir yerden bu işi yürütmek isterseniz elbette ki dükkan kirası olacaktır.

Sonraki kararınız, size yardımcı olması için birilerini işe alacak mısınız yoksa tüm işi kendi başınıza mı yapacaksınız, olacak. Günlük idari işler için anlaşılacak personel göreceli olarak daha uygun bir ücret karşılığı çalışırken, pasta şefleri çok daha yüksek paralar isteyeceklerdir.

İlk işe başladığınızda, her zaman ihtiyacınız olacak ekipmana da yatırım yapmanız gerekecek ancak bu tek seferlik bir alışveriş olmayacak. Malzemelerinizi düzenli olarak güncellemeli ve çalışmalarınızın en yüksek standartta olduğundan emin olmalısınız.

Bu işin kazancına bakacak olursak, bir pastacı ya da pasta dekoratörü yılda 40,000 – 70,000 TL arasında kazanmayı umabilir. Dolayısıyla ilk etapta bu işe yarı zamanlı başlamak en iyisi olacaktır.

Pastacının bir günü

Ghermez Cupcakes’in kurucusu Ghazaleh Lyari, yatırım bankacılığında 10 senelik bir çalışmanın ardından ve mutfak tecrübesine sahip olmanın gerekli olmadığını kanıtlayarak ilk dükkanını 2008’de açtı.

Lyari’nin şimdi 3 dükkanı var; ağırlıklı olarak davetler ve düğünler için pasta hizmeti sağlıyor ve siparişlerin yüzde 80’i müşterilerin isteklerine göre hazırlanıyor. Bu işin ustası olarak Lyari : ‘İşin en zor tarafı günlük hayatın lüksünden uzak kalınması, örneğin klasik çalışma saatleri bu işte mümkün değil ve eski rahatlığı yakalamak zor. Kimi zaman oğlumla dolu dolu 10 saat geçirebiliyorken, bazen yüzünü bile görmüyorum’ diyor.

Büyük ihtimalle siz, klasik çalışma saatleriyle uyumlu olarak işinizi yürüteceksiniz ancak pasta, iş sonrası organizasyonlar ya da özel partiler için çalışmayı düşünüyorsanız o vakit antisosyal çalışma saatlerine hazırlıklı olun!

Evde El Yapımı Pastacılık
El Yapımı Pastacılık Akademi

Pastacılık Akademileri

Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) / İstanbul

Okulun kısa açıklaması: Mutfak Sanatları Akademisi uluslararası geçerliliği olan eğitimler veren ve Milli Eğitim Bakanlığı’na ek olarak, mutfak sektörüne profesyoneller yetiştiren birçok yabancı kurum (City & Guilds, Europass, Institiude of Hospitality, vb..) tarafından da tanınan bir okul. Mutfağa hem hobi hem de profesyonel bakanlara uygun eğitimler veriyor.

Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi (USLA) / İstanbul

2011 yılından beri faal olan USLA, Türkiye’nin ilk uluslararası ağırlama akademisi. 30 yılı aşkın bir süredir otelcilik ve yiyecek içecekse töründe sertifikalı ve diplomalı eğitimler veren American Hospitality Academy International HotelManagement Schools (AHA-IHMS)’un İstanbul kampüsü ve Türkiye’nin önemli uluslararası otel işletmeciliği ve aşçılık akademileri arasında yer alıyor.

Akreditasyonları arasında MEB de bulunmakta. Usla’da Profesyonel El Yapımı Pastacılık ve Ekmekçilik Temel Seviye Eğitim Programı, hafta içi ve hafta sonu olarak gerçekleşmektedir. Pastacılık üzerine kar yapmak isteyen katılımcılar, Electrolux sponsorluğundaki son teknoloji ile donatılmış mutfaklarımızda, konusunda yetkin eğitmen şeflerimiz tarafından eğitilmekteler.

İstanbul Cooking School / İstanbul

Yabancı öğrencileri de sıklıkla kabul eden okulun eğitim dili İngilizce. Akademi, 2014 yılında Food and Travel Dergisi tarafından Avrupa’nın en iyi 50 yemek okulundan biri seçildi. 4 ila 10 kişilik s’nıflarda eğitimler düzenlenen okulda workshoplar da düzenlenmekte.

ChefsTable Aşçılık Okulu / İstanbul

Kurucusu Serkan Bozkurt’a göre okulun mottosu “Önemli olan yemeği yapmak değildir, yemeği anlatabilerek yapmaktır.” 2011 yılında kurulan okul, WACS (Dünya Şefler Birliği) ile akredite. Pastacılık ve Ekmekçiliği mesleğe dönüştürmek isteyenler ve kendi işletmesini profesyonel bir şef bilinci ile yönetmek isteyenler için olan program, uluslararası temel pastacılık ve ekmekçilik tekniklerini inovatif olarak adaylara kazandırma ilkesiyle hazırlanmış programdır.

Profesyonel el yapımı pastacıIık-ekmekçilik eğitimi 8 aylık dönemi kapsayan bir eğitim sürecidir. Eğitim süreci 2 aşamadan oluşmaktadır, ilk 4 ay Chef’s Table Mutfak Akademisi mutfaklarında eğitim alındıktan sonra ikinci aşamada profesyonel bir işletmenin mutfağında 4 ay staj ile gerçekleşir. Staj yerleştirmeleri Chef’s Table Mutfak Akademisi tarafından gerçekleştirilir.

Eğitimini tamamlayan öğrenciler T.C. Milli Eğitim Bakanlığı sınavına katılırlar. Başarılı olanlar uluslararası profesyonel mutfak çalışan adayı olarak yurt içi ve yurt dışındaki işletmelerde kariyerlerine başlayacak seviyeye gelirler.

EKS Mutfak Atölyesi / İstanbul

Anadolu yakasının diplomalı eğitim veren ilk profesyonel aşçılık okulu. 2011 yılında kurulan okulda hem diplomalı uzun dönem profesyonel eğitimler hem de kısa dönem temel eğitimler, dünya mutfağı eğitimi veriliyor. Ayrıca günlük workshop çalışmaları yapılıyor. MEB, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ICIF (Italian Culinary Institute for Foreigners) ile akreditasyonları var. EKS Mutfak Akademisi’nde verilen Profesyonel El Yapımı Pastacılık ve Ekmekçilik eğitimi, kariyerlerini yiyecek-içecek sektöründe profesyonel pastacı olarak devam ettirmek isteyen kişiler için tasarlanmıştır.

Eğitim programı 8 ay sürer, ilk 4 ay boyunca öğrenciler EKS Mutfak Akademisi’nde profesyonel eğitmenler tarafından verilen uygulamalı eğitimlere katılır. Programın ikinci 4 ayında ise, isteyen öğrenciler beş yıldızlı oteller ve lüks restoranlarda gönüllü stajlarını gerçekleştirir. Staj zorunlu değildir. Eğitim sonunda katılacakları sınav ile mezun olan öğrencilere başarı sertifikaları verilir.

Le Cordon Bleu / İstanbul

Bu program, dünyaca ünlü gastronomi duayeni kuruluş Le Cordon Bleu ve Özyeğin Üniversitesi işbirliği ile 2013 yılında açılmış. Le Cordon Bleu İstanbul öğrencileri, uygulama seansları, gösterimler ve kuram derslerinden oluşan kapsamlı programlarla dünyanın en iyi mutfaklarında ve Michelin yıldızlı restoranlarında üst düzey görevlerde çalışmış, klasik eğitim almış olan uluslararası Le Cordon Bleu Master Şefleri taralından eğitilmekte ve bu şeflerin engin bilgilerinden faydalanmakta.

Kadrosundaki dört Fransız, bir isviçreli ve bir Türk Eğitmen Şef olan programın eğitim dili İngilizce. Simültane tercümanlar eşliğinde gerçekleştirilen bu eğitimlerin sonunda öğrenciler; hem gastronomi dünyasının İngilizce ve Fransızca terminolojisine hakim, hem de artık kendi reçetelerini yazabilecek malzeme ve teknik bilgiye sahip oluyorlar.

Chefs İstanbul Mutfak Atölyesi / İstanbul

Chefs İstanbul Mutfak Atölyesi, Gazeteci, Yemek Yazarı ve Danışman Gülhan Kara tarafından 2004 yılında kuruldu ve aynı yılın Ekim ayında ilk düzenli kurs programlarına İstanbul Taksim’de bulunan adresinde başladı. Chefs İstanbul Mutfak Atölyesi, açıldığı günden bu yana konusunda uzman eğitmen şefleriyle binlerce kişiyi mutfakla tanıştırdı. Kurucusu ve sahibi Gülhan Kara’nın girişimleri ile ‘mutfakta eğitim’ alanında Türkiye’de bir sektör oluşmasına öncülük etti, ilk başta amatörlere yönelik olarak hobi ve öğrenmeye dayalı temel kurslar olarak başlattığı uygulamalı Yemek ve El Yapımı Pastacılık Kursları’na profesyonel eğitim programlarını ekleyerek devam etti.

İlginizi çekebilir: Sermaye Gerektirmeyen Kârlı İş Fikirleri

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu