Turizm Sektöründen Haberler

Gezilecek Tatil Yerleri, Antalya’nın Saklı Cenneti Kaş

Gezilecek Tatil Yerleri, Antalya’nın Saklı Cenneti Kaş, Kaş Tatil Yerine Nasıl Gidilir, Kaş Resimleri

Likya şehirlerinden biri olan Kaş, adını taşlık yer anlamına gelen Phellos’tan alır. Kaş limanından bakılınca görülen ve Uyuyan Dev olarak adlandırılan büyük kayanın arkasındaki düzlükte artık hemen hemen hiç iz kalmamış olsa da Phellos uzanır. Antik çağlarda Kaş ise kayanın karşısındaki anlamı taşıyan Antiphellos ya da yerli halkın deyişiyle Andifli olarak adlandırılır.

Akdeniz’in mavi sularıyla sıcacık güneşini buluşturan Kaş, antik çağlardan bugüne gelen tiyatrosu, mezarları ve kendine has Akdeniz evleriyle görülmeye değer bir belde.

Nereleri görmeli?

Bu kentte, tarih ve günlük yaşam iç içe; tıpkı eski Kaş evlerinin arasından geçilerek gezilen Uzunçarşı gibi. Bir yanda renk renk, çeşit çeşit halıların satıldığı dükkânlar, takıcılar, irili ufaklı balık lokantaları, diğer yanda Uzunçarşı’nın sonunda karşınıza çıkan Likyalılara ait bir lahit…

Turistlerin gözdesi olan ve halk arasında Kral Mezarı olarak da anılan Uzunçarşı’daki bu lahit, şehri süsleyen bir eser gibi; Likyalıların ruhun ölümsüzlüğüne inandığının apaçık bir delili. Tek bir bloktan oluşan ve M.Ö. 4. yüzyıla ait olan bu lahitin alt kısmında boncuk motifleri ve sekiz satırlık Likçe bir kitabe görebilirsiniz. Lahit kapağının kuzeybatı tarafında; bir erkek ve sopasına dayanmış, bacak bacak üstüne atmış üzgün görünümlü bir kadın figürü; lahitin güneydoğu tarafında uzun bir manto giymiş ayakta bir kadın figürü, lahit kapağının her iki yanında ise aslan kabartmaları bulunmaktadır.

Kentin batısında, Çukurbağ Yarımadası’na giden yolun üzerinde ise sizi antik tiyatro karşılar. Helenistik dönemde yapılan ve 26 oturma sıralı olan tiyatronun 4 bin kişilik bir kapasitesi olduğu tahmin edilmektedir.

Tiyatronun üstünde Dansözler Mezarı olarak adlandırılan doğal kayadan oyularak yapılmış ev tipi bir mezar anıtı yer alır. 4,5 metrekare boyutundaki bu kare mezarın içinde, 21 adet figür işlenmiştir.

Kaş’a gelmişken görmeniz gereken yerlerden biri de Limanağzı’dır. Kaş’tan tekneyle ulaşılabilen bu koya 45 dakikalık dağ yürüyüşü yaparak ulaşmak da mümkün. Burada limanın doğu kıyısında yükselen kayalıklara oyulmuş çok sayıda Likya mezarı görebilirsiniz. Eğer gezinti için tekneyi tercih ederseniz, koylarda dolaşıp kendinizi Akdeniz’in ılık sularına da bırakabilirsiniz.

Neler yapılır?

Kaş, kayalık bir arazi üzerinde kurulu olduğundan bünyesinde kumsal barındırmıyor. Çakıl plajları, Kaş çevresinde denize girmek isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte. Ancak Akdeniz’in tadını almak istiyorsanız, tekne turlarını tercih etmenizi öneririz. Tekne turlarında genel olarak Kaleköy’e ardından da Kekova Adası’na uğranıyor. Yüzmek için ise favori yer, Tersane Koyu.

Kaş’ta Akdeniz’in tadını, hem gezerek hem yüzerek hem de eğlenerek çıkarmak istiyorsanız; bu beldede sizin için kültür turları, sualtı dalışları, yamaç paraşütü gibi pek çok alternatif mevcut.

Kültür turları

Bu şirin Akdeniz beldesinde neredeyse üzerinden geçtiğiniz her yer tarihi bir dokuya sahip. Günlük tur içinde yer alan Kekova, Letoon, Sdyma, Pınara, Myra, Lmyra, Patara, Xhantos, Arykanda, Tlos, Apollonia gibi Likya kentlerini kültür turları kapsamında bir rehber eşliğinde gezebilir, anıt mezarları ve eski yapıtları görebilirsiniz.

Yürüyüş parkurları

Mavinin bittiği yerde yeşilin başladığı Kaş beldesi, size yürüyüş için farklı rotalar sunar. Herkesin kolaylıkla yürüyebileceği patikalardan vadilere, yeşil tepelerden kanyonlara pek çok yürüyüş parkurunda doğanın tadına varabilir; antik kentleri ve gizli saklı köyleri keşfetme imkânı da yakalayabilirsiniz.

Likya Yolu, Limanağzı, Gedife Tepesi, Phellos, Gökçeören, Gömbe Yaylası ve Asaz Dağı yürüyüş yapabileceğiniz yerlerden bazıları.

Bir not: Kaş’ta yapılan bu yürüyüşler; bölgeyi iyi tanıyan, tecrübeli ve tüm iletişim emniyet donanımına sahip kişiler eşliğinde yapılır.

Yamaç paraşütü

Yamaçtan koşarak hızlanın ve kendinizi gökyüzünün boşluğuna bırakın… Bu heyecan ve adrenalin dolu deneyim, Kaş beldesinde yapılabilecek en güzel alternatif sporlardan. Usta bir pilot eşliğinde yapılan yaklaşık 45 dakika süren bu yolculuk, kısa bir hazırlığın ve eğitimin ardından Kırdavlı Tepesi’nde başlıyor ve Kaş Limanı’nda sona eriyor. Size ise yolculuk sırasında 650 metre yükseklikten Yunanistan’ın Meis Adası’nı, masmavi Akdeniz sularını izlemek kalıyor.

Kano turları

Çevrede bulunan koyları merak ediyor ve bir grupla hareket etmek istemiyorsanız, Kaş’ta yapılan kano turları tam size göre. Tercihinize göre iki veya tek kişilik kanolarla yapılan bu turlarda yapmanız gereken tek şey kürek çekmek ve rehberinizin uyarılarını dikkate almak.

Kano turlarını günübirlik olarak yapabileceğiniz gibi, dilerseniz birçok güne yayılı bir şekilde çadır konaklamalı olarak da yapabilirsiniz.

Mavi yolculuk

Mavi yolculuk içerisinde Akdeniz ve Ege’nin koylarını, Kekova’yı, Kaş-Kalkan’ı, Kelebekler Vadisi’ni, Fethiye ve yemyeşil Göcek Koyları’nı ve Kleopatra’nın Hamamı’nı görebilirsiniz.

Deniz âşıkları için unutulmaz bir deneyim olacak mavi yolculuk, gulet tipi yelkenli ahşap yatlarla yapılıyor. Yolculuk boyunca tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bu yatlarda kamaradan mutfağa kadar her şey bulmanız mümkün. Yat turlarına ister arkadaşlarınızla isterseniz ailenizle birlikte bir yat kiralayarak ya da standart turlardan kabin kiralayarak katılabilirsiniz.

Gözlerinizin maviye doyacağı bu turda, tüm stresinizi ve sıkıntılarınızı atabileceğinize emin olabilirsiniz.

Nasıl gidilir?

Kaş’a ulaşmak için karayolunu tercih edecekseniz, Fethiye’den, Kalkan’dan, Demre ya da Finike üzerinden gidebilirsiniz. Eğer Ankara yönünden Kaş’a gitmeyi düşünüyorsanız, Bucak ilçesini geçtikten sonra Korkuteli ayrımından dönmeniz gerekmektedir.

Eğer havayolunu tercih edecekseniz Kaş, Dalaman Havaalanı’na 160, Antalya Havaalanı’na ise 192 km uzaklıktadır. Kaş’a havaalanından araba ile yaklaşık 2-2,5 saatte varabilirsiniz.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu