Kariyer ve İş

Grup İş Görüşmelerinde Başarılı Olmak

Eğer başkalarıyla çalışmakta iyiyseniz ve kalabalık içerisinde kendi düşüncelerinizi duyurabiliyorsanız, grup-iş görüşmeleri sizin için çok da zor olmayacaktır. Ancak, eğer sessiz bir kişiliğiniz varsa diğer adaylar sizin için zorlayıcı olabilir.

Grup görüşmelerinin birçok açıdan normal bir görüşmeden farkı yoktur. Dikkat etmeniz gereken temel noktalar aynıdır: firmayı araştır, zamanında görüşmeye katıl, uygun giyin, yaygın iş görüşmesi sorularını çalış ve görüşmeden sonra takip etmen gereken adımları unutma.

Fark Nedir?

Grup görüşmelerinin bire bir görüşmelerden en temek farkı, bir grup iş arayan kişiyle beraber aynı soruları cevaplamanızdır. Yapmanız gereken şey iyi bir çalışanın nasıl olduğunu göstermekle sınırlı değildir, ayrıca diğer adaylardan daha üstün olduğunuzu da ispatlamalısınız. Ancak bu rekabet ortamını lehinize çevirebilirsiniz.

Yapmanız gereken şey diğer adayların da konuşmalarına izin vermek ve görüşme üzerinde dominant bir etki yaratmak arasındaki doğru dengeyi bulmaktır. Utangaç veya pasif bir çalışan olarak algılanmamak için çok fazla sıkı çeneli olmamalısınız. Kendinize güvenin ve söylediğiniz şeylerin başkalarının sözleri arasında kaynamadığından emin olun. Aynı zamanda diğer adayları da kendi düşüncelerini paylaşmaları için cesaretlendirin. Endişelenmeniz gereken hiçbir şey yok, değil mi? Bırakın bilginiz ve güveniniz sizin adınıza konuşsun. Yaptığınız görüşmeye odaklanın ve soğukkanlı olun ki bu rekabetten başarıyla çıkabilesiniz.

Panel Görüşmeleri ve Proje Görüşmeleri

Grup görüşmeleri farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Panel görüşmesinde, adaylara firmanın bir grup çalışanı tarafından birkaç soru yöneltilir. Soru soran grup genellikle farklı pozisyonlardandır ve bu pozisyonlar genellikle insan kaynakları, yöneticilik ve işe alındığınızda sizinle çalışma ihtimali yüksek olan çalışanlardır. Bu görüşmelerin amacı tek bir adayın görüşmede hakim bir rol oynamamasını sağlamaktır. Cevaplarınızın ve davranışlarınızın akılda kalıcı olmasına dikkat edin. Saygılı olun, zekice cevap verin ve soğukkanlı olun.

Proje görüşmelerinde adayların takım çalışması, liderlik, iletişim, insan ilişkileri ve proje yöneticiliği alanlarındaki yeteneklerini ölçmek amacıyla çeşitli yöntemler kullanılır. Firmanın amacı bire bir görüşmelerde sizinle ilgili değerlendiremeyecekleri noktaları gözlemlemektir. Bu tip görüşmelere, daha önceden nasıl bir görevle karşılaşacağınız belirtilmediyse, hazırlanmak çok zor olabilir. Her durumda görüşmede liderlik yeteneklerinizi vurgulamanız gerekmektedir. Sadece sorumluluğu üstlenip grubu yönetmeye çalışmayın; herkesin düşüncelerinin duyulduğundan emin olun ve görüşmedeki sakinliği koruyun.

Grup Görüşmelerinde Aranan Nitelikler Nelerdir?

Her türlü iş görüşmesinin zor yanı firmanın nasıl bir çalışan istediğini anlamaya çalışmaktır. Başvurduğunuz pozisyonun tanımına ve firma ile yaptığınız önceki konuşmalara dayanarak ne tip yeteneklere sahip olmanız gerektiğini anlamaya çalışın. Bir liderlik pozisyonu için mi başvuruyorsunuz? Yoksa bir takımın parçası mı olacaksınız? Eğer hangi yeteneklerin istendiğini biliyorsanız, görüşmede bu yeteneklere sahip olduğunuzu vurgulamaya çalışın.

Görüşme Sonrası Yapmanız Gerekenleri Unutmayın

İş görüşmesi sonrası izlenmesi gereken adımlar özellikle grup görüşmeleri için çok önemlidir. Kendinizi aday kalabalığından ayırmak için yapabileceğiniz her şeyi yapmak istersiniz. İş görüşmesi yaptığınız her kişinin ismini ve iletişim bilgilerini doğru şekilde öğrendiğinizden emin olun ve hepsine teşekkür notu gönderin. Bu notta sizinle görüşme sırasında söylediğiniz hatırlanabilir ve etkileyici bir noktayı hatırlatmak iyi bir fikir olabilir.

Sakin Olun

Grup görüşmeleri sizi hala endişelendiriyor mu? Endişelenmenize hiç gerek yok. Bu görüşmelere bire bir görüşmelere nasıl hazırlanıyor ve yaklaşıyorsanız, yine öyle yaklaşın ve hazırlanın. Firmalar hala kendilerine en uygun ve en kaliteli adayı işe almak istiyorlar. Eğer araştırmanızı yapar, hazırlıklı olur, profesyonel görünür ve soruları güzel bir biçimde cevaplarsanız, yapmanız gereken her şeyi yapmış olursunuz. Eğer işe alınmazsanız, bunun sebebini öğrenmek isteyin. Hangi yönlerinizi geliştirmeniz gerektiğini ve hatalarınızı öğrenin. Eğer böyle bir yaklaşım içerisinde bulunursanız, firma bu yaklaşımınızdan etkilenebilir ve bir sonraki pozisyon için sizi akıllarında bulundururlar.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu