İş Fikirleri ve İş Kurmak

Guava Meyvesine Yatırım Guava Yetiştiriciliği

Girişimcilere Yatırım Fırsatı, Çiftçilere Para Kazandıracak Yatırım, Guava Meyvesi Yetiştiriciliği

Çiftçilerin guava meyvesine yatırım yapabilir ve yüksek gelir elde edebilirler, Bu meyve bir çok alanda kullanıldığı için ve üretimi de çok kısıtlı olmasından dolayı çok kazançlı bir iş fikirleri olabilir.

Anavatanı Güney Amerika ve batı Hindistan olan guava meyvesini Mersin’in Silifke ilçesinde üretmeye başlayan bir çiftçi, kilogramını 45 liradan sattığı meyvenin kazancından son derece memnun.

Ziraat Mühendisi Mustafa Levent AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce bir dergide gördüğü guava meyvesinin tadını çok merak edince, deneme amacıyla üretime başlama kararı aldığını söyledi.

Bu kapsamda 3 yıl önce İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün de destekleriyle Antalya’dan getirttiği 5 fidanı toprakla buluşturduğunu anlatan Levent, tadını çok beğendiği meyvenin fidanlarından 2 yıl önce 400 tane daha temin ettiğini belirtti.

Eylül ayının ikinci haftasında başlayan hasat döneminin 15 Kasım’a kadar süreceğini ifade eden Levent, “Şimdilerde ürettiğim meyve çok yüksek miktarlarda değil. Ancak ağaçların gelişmesiyle daha fazla verim alıp, tamamen bu işe yöneleceğim. Bugünlerde 600 kilogram civarında elde ettiğim meyvenin kilogramını 45 TL’den İstanbul ve Antalya’daki tropik meyve satan işyerlerine gönderiyorum” dedi.

Bu yıl üretiminin önemli bir bölümünü tanıtım amacıyla değerlendirmeyi hedefleyen Levent, bu sayede gelecek yıl 2-3 ton hasat etmeyi beklediği meyveden daha ciddi gelir elde etmeyi amaçladığını vurguladı.

Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, antidoksan oranı yüksek olan meyvenin prostat kanserine karşı koruyucu olduğu gibi, birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti.

Guavanın taze olarak tüketildiğini, ayrıca reçel, tatlı ve turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini kaydetti.

Guava, kabuğu yenilebilen, çekirdekleri ve kokusu keskin olan tropikal bir meyvedir. Anavatanı güney Amerika ve Batı Hindistan olan Guava meyvesi ülkemizde Akdeniz bölgesinde Anamur ve Antalya taraflarında da yetiştirilmektedir.

Guava , içindeki antioksidan oranı yüksek olan meyvelerden birisidir. Ayrıca içeriğinde yüksek oranda C vitamini ve likopen (karpuzave domatese kırmızı rengini veren antioksidan karatenoid) bulunmaktadır.

Özellikle kırmızı veya pembe etli guavalar daha yüksek oranda likopen içerirler. Yapılan araştırmalar sonucu likopenin, özellikle erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu olduğu belirtilmiştir.

Guava, ayrıca, betakaroten, potasyum ve çözülebilir lif açısından da oldukça zengindir. Bu sebeble guava kolesterol düzeyinin ve tansiyonun dengelenmesinde, dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında büyük ölçüde katkı sağlar.
İçeriğindeki yararlı bileşenler vücutta mikroorganizmalarla savaşmada oldukça etkilidir. Guava yüksek potasyum ve pektin içeriği nedeniyle de günümüzde ishalin tedavisinde tercih edilen meyvelerden biridir.

Saklama ve servis: C vitamini her gün durdukça değerini kaybettiğinden lekesiz meyvelerden almaya özen gösterin ve satın aldıktan sonra kısa bir süre içinde tüketmeye özen gösterin. Guava meyveleri taze olarak veya pişirilerek tüketildiği gibi tatlı, reçel ve turşu üretiminde de kullanılmaktadır. Bunun yanında Java’ da Guava ağacının yaprakları pirinçle beraber pişirilerek yemek olarak tüketilir.

Guava meyvesi Üreticiye örnek gösteriliyor
Silifke Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gün ise, yörede ağırlıklı olarak narenciye üretiminin yapıldığını, ancak üreticinin daha fazla gelir elde edebilmek adına, tarımsal faaliyetlerini alternatif ürünlerle zenginleştirmesi gerektiğini söyledi.

Guava üretimi yapan çiftçinin gelecekte ciddi gelirler elde edebileceğine inandıklarını dile getiren Gün, “Bu açıdan baktığımızda Mustafa Levent’i diğer üreticilerimize örnek olarak gösteriyor. Çünkü üreticiler gözlerinin önünde farklılıktan doğan zenginliği gördüğünde işin ciddiyetini daha fazla kavrayabiliyor” diye konuştu.

Bölgede narenciye alternatif ürün olarak nar ve kayısının da yetiştirildiğini, ancak ürün çeşitliliğinin her zaman daha da genişletilmesi gerektiğini dile getiren Gün, Türkiye’nin bile henüz bilmediği guava meyvesinin Silifke’de yetiştirilebiliyor olmasıyla üreticiye büyük bir avantaj sağlanabileceğini kaydetti.
Milliyet

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu