İş Fikirleri ve İş Kurmak

Gurme Market ve Restoran Açmak

Üst orta sınıfın yeni buluşma noktası gurme marketler dolup taşıyor. Pazardaki potansiyel yerli ve yabancı yatırımcının ilgisini çekiyor. Amerikan Dean&Deluce ikinci şubesi için hazırlık yaparken İtalyan Eataly Zorlu Center’de yerini ayırttı…

Gurme Maket ve Restoranların Sayısı Hızla Artıyor

İdriz Çokal / Para ; Yüzlerce çeşit peynir, zeytin, sucuk, sosis, salam, bal, reçel ve binbir çeşit şarküteri malzemesi… Ağırlıklı olarak butik üreticiler tarafından üretilen yüzlerce yerel tat aynı raflarda. Gurme market ve restoranlardan bahsediyoruz… Son zamanlarda sayıları hızla artıyor.

Gurme Market ve Restoran Açmak
Gurme Market ve Restoran Açmak

Üst orta sınıfın yaşadığı semtlerde peş peşe yenileri açılıyor. Bu marketleri diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise gurmelikleri. Buralarda sadece ürün satışı yapılmıyor.

Restoran bölümlerinde günün her saatinde yemek yenilebiliyor. Buraların müdavimleri yemek siparişlerini verdikten sonra masada beklemek yerine alışveriş yapıyor. Böylece tadından emin olduğu ürünleri gönül rahatlığı ile alıyorlar. Başlangıçta sadece şarküteri ürünlerinin satıldığı bu mekanların bazılarında artık manav reyonları da var. Bu marketlerde bazı endüstriyel ürünler boy gösterse de halen hem Türkiye’den hem deyurtdışında butik üretilmiş yöresel tatlar raflara hakim.

Gurme Market
Gurme Market

Rezidans Sakinleri İçin

Ünlü gurme yazarı Ahmet Örs, gurme marketleri şarküterilerin bugüne uyarlanmış hali olarak değerlendiriyor. Örs, restoranlı gurme market konseptinin ise Türkiye’ye yurtdışından geldiğini söylüyor ve gurme marketlerin artışıyla ilgili olarak şu yorumu yapıyor: “Gurme marketler ucuz mekanlar değil. Belirli bir gelir gurubunu hitap ediyor. Son zamanlarda özellikle İstanbul’da rezidans sayısı çok arttı. Genç ve zengin insanlar evlerinde artık yemek yapmıyor, bu tür gurme marketleri tercih ediyor. Restoranlı gurme marketlerine yabancıların da ilgisi var. Yeni gurme marketlerin açılacağını duyuyoruz.” Gurme marketlerinin müdavimleri en çok kahvaltıyı tercih ediyor. Özellikle hafta sonu bu mekanlarda yer bulmak neredeyse imkansız. Ahmet Örs, kahvaltı modasının hızla yaygınlaştığını belirterek, “Bu mekanlar ilk önce brunch’larla işe başladı. Bu mekanlarda işler gayet iyi gidiyor. Yenileri açılabilir” diyor.

Gurme marketlere yabancıların ilgisi de artıyor. 2012’nin sonunda İstanbul Kanyon AVM’de açılan Amerikan Dean&Deluca bu yıl ikinci şubesini açmaya hazırlanıyor. İtalyan Eataly’nin ise Zorlu Center’a dev bir gurme market açacağı söyleniyor. Yabancı zincirlerin devamı da bekleniyor. Namlı, Polonez, Nezih, Garage, Antre, Nar, Eftal ve Şahin gibi yerli gurme marketlerinin yanına yeni isimler eklenecek. Biz de gelecekte trendi güçlenecek gurme marketleri sizler için derledik…

Gurme Market ve Restoran
Gurme Market ve Restoran

Namlı Gurme Şarküteri

Gurme market denince akla ilk gelenlerden biri 75 yılı aşkın süredir hizmet veren Namlı Şarküteri. Namlı, tstanbul Ka-raköy, Bağdat Caddesi ve Ataköy’de şar-küteri-kafe-restoran konseptiyle müdavimlerini ağırlıyor. Mekanda ithal ve yöresel peynirler, et ürünleri, özel bal, kaymak ve reçeller, 28 çeşit zeytin ve hellim çeşitleri eşliğinde kahvaltı yapmak mümkün. Namlı’da gurme kelimesine yakışan nitelikte, sayısı bine ulaşan organik ürün de bulmak mümkün. Soğuk yemek bölümünde yaklaşık 70 çeşit zeytinyağlı günlük olarak sunuluyor. Ayrıca ahtapot, lakerda, karides ve somon gibi fümelenmiş balık çeşitleri ile 15 çeşit sıcak ev yemeği de gün boyu bulunuyor.

Dean& Deluca Kanyon

Amerika’nın ünlü gurme market zinciri Dean&Deluca 2012’nin sonunda İstanbul Kanyon AVM’de açıldı. Yaz sonunda IstinyePark’taki Mania Gurme’yi dönüştürerek ikinci şubelerini açacaklar. Butik catering hizmetleri de verecek olan Dean&Deluca internet üzerinden de sipariş kabul edecek. Dean&Deluca’da farklı ülkelerden ithal edilen ve yerli üreticilerden özel olarak temin edilen 40 çeşit peynir bulunuyor.

Şarküteri bölümünde peynir çeşitleri, ithal ve yerli işlenmiş etler, zeytinler, füme somon, ithal tereyağı, ithal ançuvez, hardal çeşitleri, farklı ülkelerden gelen seçme zeytinyağları, yerli ve ithal sirkeler, seçkin baharatlar, yerel ve ithal reçellerle Anadolu’nun doğal bal çeşitleri yer alıyor. Yemek mönülerinde ise 54 çeşit şarap bulunuyor. Mağarada eskitilmiş çedar peyniri, stilton peyniri, jamon serrano, gerçek Parma jambonu, dünyanın en kaliteli tereyağı Eschire, pancetta ve füme somon çeşitlerini sunan Dean&Deluca’larda gün boyu dünya mutfaklarından yemek de bulunuyor.

Gurme Market Açmak
Gurme Market Açmak

Polenez Gurme Şarküteri

Et ve sucuklarıyla ünlü Polonez’in gurme marketi altı yıldır IstinyePark’ta hizmet veriyor. Polonez markalı et ve et ürünleri ile öne çıkan mekanda sabah kahvaltı ve gün boyu et yemekleri sunuluyor. Hollanda, Fransa, İtalya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen çok özel peynirin rafları süslediği Polonez’de yerli ve yabancı 140 çeşit peynir bulmak mümkün.

Polonez IstinyePark’ın müdürü Kemal Ünver, 60 kişilik restoranlarının bulunduğunu söylüyor. Ünver’in verdiği bilgiye göre toplam ciro içinde restoranın payı yüzde 35’e ulaşıyor. Müşteriler bir yandan alışveriş yaparken bir yandan da yemek yemeyi tercih ediyor. Et ve et ürünlerinde iddialı olan Polonez süt ürünleriyle de öne çıkıyor. Polonez, önümüzdeki dönemde ikinci şubesini İstanbul’un ünlü caddesi Bağdat Caddesi’nde açmak istiyor.

Eftal Gurme Şarküteri

2004 yılında hizmete giren Eftal Şarküteri, Çengelköy’de hizmet veriyor. İkinci şubesini de kısa bir süre önce Koşuyo-lu’nda açtı. Eftal Şarküteri’nin sahibi Eftal Çolak, Beylerbeyi’ndeki birçok ünlünün uğrak yeri olan İskele Restoran’ın da sahibi. Mekan taze mezeleriyle öne çıkıyor. Kahvaltılık bölümünde yerli ve yabancı birçok peynir çeşidi bulunuyor. Zeytinleri ise özel olarak bizzat Gemlik’te yerinde seçerek alıyor. Kasap reyonunda et ve et ürünleri ile hizmet verirken, organik ürünler, yöresel ballar ve ev yapımı reçeller özel ürünleri arasında yer alıyor.

Nish Bazaar

Farklı yöresel tatlan bulunduran Nish Bazaar Etiler’de hizmet veriyor. Bakliyattan zeytinyağına, sabundan peynir, bal, pekmez çeşitlerine, baharat, reçel ve kuru meyvelere kadar pek çok ürün sunuyor. Markete Adana’dan kuru patlıcan, bulgur, Erzurum’dan İspir fasulyesi, Antep’ten salça, nar ekşisi, zahter, Tokat’tan asma yaprağı, Antakya’dan kırma zeytin, içli köfte, Ayvalık’tan zeytinyağı, Kayseri’den ise mantı getirtiliyor. Bal çeşitleri ve reçeller ise şekersiz ve organik. Nislı Bazaar’da en çok ev yapımı salçalar, nar ekşisi, içli köfte, mantı, reçel, zeytinyağı talep görüyor.

Gourmat Garage

İstanbul’da Etiler, Ulus, Yeniköy, Kemerburgaz, Kozyatağı, Florya, Beykoz olmak üzere yedi şubesi bulunuyor. Gourmet Garage’da şarküteri ürünlerinden zeytinyağlılara 7 bin çeşit ürün satılıyor. Soslar, et ürünleri, peynirler, köy yumurtaları gibi işletmenin kendisi tarafından özel olan üretilen ürünlerin de satışa sunulduğu markette en çok unlu mamul ler öne çıkıyor. En sevilen tatlar ise sandviçlerin yanı sıra emmental ve rokfor peyniri gibi 100’e yakın peynir çeşidi, pastırma ve Anzer balı. Mekanda pazar günleri açık büfe kahvaltı hizmeti de veriliyor.

Antre Gourmet

En çok geleneksel ve yöresel Türk peynir çeşitleriyle tanınıyor. Cheddar, parmesaıı, soignon keçi peyniri, edam, Danimarka rokforu ve Fransız ca-membert gibi yabancı peynir çeşitleri de var. Bunun dışında zeytin, zeytinyağı, bal, reçel, sos ve baharatlar, şarküteri ürünleri de bulunuyor. Özel üretim meze, yemek ve sandviç siparişi de kabul ediyor.

Nar Gourmet

Nar Gourmet Anadolu’nun doğal ve bölgesel ürünlerini dünyaya tanıtma amacıyla beş yıl önce kuruldu. IstinyePark, Nişantaşı ve Nuruosmaniye’de mağazaları bulunan işletmede zeytinyağı, reçel ve marmelat, pekmez, baharat gibi çok sayıda ürün bulunuyor, özellikle zeytinyağı ve reçel-marmelat çeşitleriyle adını duyuran Nar Gourmet’de her ürün doğal, katkısız. Örneğin Osınanlı çileği reçeli için çilekler Karadeniz Ereğli’den, bergamot kabuğu reçeli için bergamot Bodrum’dan satın alınıyor.

Deucatessen

Nişantaşı’nda üç yıl önce açılan Delicatessen’de, sabah kahvaltısından akşam yemeğine, akşamüstü kokteylinden beş çayına kadar bir günün içindeki tüm saat dilimleri için mevsimine göre değişen farklı lezzetler sunuyor. Şarküteri ve peynir seçiminde ise lokal ve butik üreticiler tercih ediliyor. Fransız ve İtalyan tekniklerini Türkiye’de birleştiren yeni nesil üreticilerden de ürünler tedarik ediliyor.

İthal ve yerli ürünlerin yanı sıra yöresel tatlar Delicatessen’in vazgeçilmezleri arasında. Delicatessen’i diğer gurme marketlerden ayıran önemli bir özelliği var. “Delicatessen Evinizde” adlı hizmet sayesinde, romantik bir akşam yemeğinden brunch’a ya da 50 kişilik bir doğum günü partisine, gereken bütün yiyecekleri evinize alabiliyorsunuz. Mekanın şubesi yok ama yakın zamanda Pera’da Delicatessen fikrinin farklı bir uygulaması olan “Delicatessen Gastro Bar” açılacak.

Yenileri yolda…

Gurme marketlere olan ilgi hem yerli hem de yabancıların ilgisini çekiyor.

İtalyan Eatly Zorlu Center’de büyük bir market açılışı için hazırlık yapıyor. Şahin Sucukları da bu yılın başında Bağdat Caddesi’nde yeni bir mekan açtı. Firma, deneme amaçlı açtığı mekandan memnun kalırsa yeni gurme market ve restoranlar açacak.

İlgiden memnun olan mevcut gurme market sahipleri ise yeni şube açılışları için hazırlık yapıyor.

İdriz Çokal / Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. MERHABA

    MAKSAN RAF VE SOĞUTMA SANAYİ OLARAK ŞARKÜTERİ, KASAP, MARKET VE MANAV REYONLARI YAPMAKTA OLUP EN MODERN ÜRÜNLERİ EN UYGUN FİYATTA ÜRETİP YERLERİNİZE UYGULAMA YAPMAKATAYIZ.

    MAKSAN RSS İLE İYİ DEN MÜKEMMEL E

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu