Kariyer ve İş

İş Bulma Garantili Teknoloji Ağırlıklı Fakülte ve Bölümler

İşte, geleceğin mesleklerine giriş kapısı aralayan adresler

Mezun olduktan sonra iş bulma garantili, teknoloji ağırlıklı fakülte ve bölümleri araştırdık. İşin uzmanları, meslek seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini masaya yatırdı. İşte, geleceğin mesleklerine giriş kapısı aralayan adresler…

Teknoloji Üniversiteleri

  • Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
  • Anka Teknoloji Üniversitesi
  • OSTİM Teknik Üniversitesi
  • TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üni.
  • Gebze Teknik Üniversitesi
  • İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  • Sivas Bilim ve Teknoloji Üni.

2.5 milyondan fazla üniversite öğrencisinin katıldığı 2019 Yükseköğretim Kurumlan (YKS) sınav sonuçları açıklandı. Adaylar üniversite tercihlerini 23-29 Temmuz tarihlerinde yapacak. Adayların kafası oldukça karışık. Herkesin akimda “Acaba mezun olduktan sonra iş bulabilecek miyim?” sorusu dolaşıp duruyor. Yeni nesil mesleklere insan kaynağı sağlayan teknoloji ağırlıklı bölümler özellikle ön planda. YÖK bu yıl geleceğin meslekleri konseptinde Yapay zeka mühendisliği, Hibrit ve elektronik taşıtlar teknolojisi ve Üç boyutlu modelleme gibi yeni bölümleri duyurdu. Devlet ve vakıf üniversiteleri, geleceğin mesleklerine odaklanan yeni bölümler açmaya devam ediyor. Teknoloji fakülteleri de üniversite-sanayi işbirliğini hedeflediği için en çok talep gören yerler arasında yer alıyor. Bu haberde mezun olduktan sonra iş bulmayı kolaylaştıracak teknoloji ağırlıklı fakülte ve bölümleri masaya yatırdık…

Yeni Açılan Bölümlerle Geleceğin Meslekleri

Geleceğin meslekleriyle ilgili lisansüstü programlardan sonra YÖK harekete geçti. Geleceğin mesleklerine yönelik lisans ve ön lisans programları tercih kılavuzuna eklendi ve 2019 YKS tercihleri ile bu bölümlere öğrenci alımı yapılacağı belirtildi. Bu yıl tercih kılavuzunda yer alan ve geleceğin mesleklerine insan kaynağı yetiştirecek olan yeni bölümler şunlar;

• Lisans Bölümleri: Bilgi güvenliği teknolojisi, havacılık elektroniği, tarım ve ticaret işletmeciliği, yapay zeka mühendisliği, uluslararası ulaştırma sistemleri, Yazılım geliştirme.

• Ön Lisans Bölümleri: Dijital medya ve pazarlama, hibrit ve elektronik taşıtlar teknolojisi, üç boyutlu modelleme, animasyon.

MÜHENDİS OLUYORLAR

Adayların en çok merak ettikleri fakültelerden biri teknoloji fakülteleri. En çok sorulan soruların başında da teknoloji fakültesi mezunlarının mühendis sayılıp sayılmayacağı geliyor. Teknoloji fakültesi mezunları mühendislik diploması ile mezun oluyor. Yani mezun olduklarında mühendis sayılıyorlar. Hukuki statü bakımından, mühendislik fakültesi mezunu da, teknoloji fakültesi mezunu da mühendis unvanı alıyor. Teknoloji fakülteleri uygulamaya dönük mühendis yetiştirmek amacıyla 2009 yılında kuruldu. Mevcut teknik eğitim fakülteleri kapatılarak bunların yerine 18 tane Teknoloji Fakültesi’ kuruldu. Bu sayı bugün 20’yi aşmış durumda. Başlangıçta mezunların mühendis sayılmalarına Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) karşı çıkmış ve çeşitli davalar açmıştı. Ancak sonunda teknoloji fakültesi mezunlarının da mühendis unvanı ile imza yetkisine sahip olduğu hukuken tanındı. Sonuç olarak teknoloji fakültesi mezunları mühendis unvanı ile mezun oluyor ve TMMOB’a bağlı mühendis odalarına üye olabiliyor.

ARADAKİ FARK NE?

Peki, teknoloji fakülteleri ile mühendislik fakültelerinin farkı nedir? Teknoloji fakültelerinin amacı, sektörün ihtiyacına yönelik olarak teorik bilginin yanı sıra uygulama becerisinc sahip nitelikli mühendisler yetiştirmek olarak belirlenmiş. Bu doğrultuda teknoloji fakültelerinde mühendislik fakültelerinde uygulanan müfredatın aynısı uygulanıyor. İlave olarak teknoloji fakültesinde„uygulama becerisinin artırılmasına yönelik işyeri eğitimi ve yaz stajları yer alıyor, özetle teknoloji fakülteleri mühendislik fakültelerinden farkh olarak teorik bilginin yanı sıra uygulamaya daha fazla yer veriyor. Bu sayede öğrenciler eğitimleri süresince kazandıkları bilgi ve deneyimlerini, kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda yapacakları uygulamalı eğitimle pekiştirerek bilgi ve becerilerini geliştirme imkanı bulabiliyor.

Teknoloji fakültelerinde meslek lisesi mezunlarına da belirli oranda kontenjan ayrılmış ki buna kısaca MTOK kontenjanı deniyor. Yeterli puanı alarak MTOK kontenjanı ile yerleşen adaylar bir yıl Bilimsel Hazırlık Eğitimi almak zorunda. Matematik, fizik, kimya gibi derslerden oluşan hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler birinci sınıfa kayıt olabiliyor. Teknoloji fakültesinin yerleştirme puanları mühendislik fakültelerinin altında. Öğrenciler ilk tercihlerine mühendislik fakültelerini, ikinci tercih olarak teknoloji fakültelerini yazıyor. Bunda yukarıda belirtilen teknoloji fakültesi mezunlarının mühendis olup olamayacağına ilişkin kafa karışıklığının da etkisi var.

En Popüler 40 Teknoloji Bölümü

1. Bilgisayar Teknoloji ve Bilişim Sistemleri
2. Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
3. Moleküler Biyoteknoloji
4. Gemi ve Deniz Teknoloji Mühendisliği
5. Malzeme Bilimi ve Teknolojileri
6. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
7. Hayvansal Üretim ve Teknolojileri
8. Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
9. Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
10. Gıda Teknolojisi
11. Nanobilim ve Nanoteknoloji
12. Biyoteknoloji
13. Tarımsal Biyoteknoloji
14. Balıkçılık Teknolojileri Mühendisliği
15. Balıkçılık Teknolojisi
16. Bitkisel Üretim ve Teknolojisi
17. Süt Teknolojisi
18. Tohum Bilimi ve Teknolojisi
19. Tarımsal Ürünleri Muhafaza ve Depolama Teknoloji.
20. Sondaj Teknolojisi
21. Bilgisayar Mühendisliği
22. Yazılım Mühendisliği
23. Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği
24. Mekatronik
25. Medya ve İletişim
26. Maden Teknolojisi
27. Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi
28. Deri Teknolojisi
29. Genetik ve Biyomühendislik
30. Makine Mühendisliği
31. Havacılık ve Uzay Mühendisliği
32. Uzay Mühendisliği
33. Bilişim Mühendisliği
34. Teknoloji ve Bilgi Yönetimi
35. Elektronik Ticaret ve Teknoloji Yönetimi
36. Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği
37. Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği
38. Siber Güvenlik
39. Tıp Mühendisliği
40. Dijital Oyun Tasarımı

REKABET ORTAMI YARATIYOR

Uzun dönem stajlar sayesinde öğrenciler mezuniyet sonrası iş hayatına atılma konusunda deneyim kazanıyor. Bu da mühendislik ve teknoloji fakülteleri arasında rekabet ortamı oluşturan bir avantaj. Teknoloji fakültelerinin birçoğunda öğretim elemanı kadrosu, kendi alanlarında deneyimli ve nitelikli teknik öğretmen ve mühendis kökenli öğretim elemanlarından oluşuyor.

Temel hedef, modern teknolojilere dayalı altyapı ve laboratuvar imkanları ile özellikle uygulama becerisi yüksek, bilgi ve donanımı kuvvetli mühendisler yetiştirmek ve böylece ülkemizin bu alandaki ihtiyaçlarım karşılamak. Özetle, endüstriye katkı sağlamak…

Teknoloji fakültelerinin öğrenci kaynağı genel, düz veya Anadolu lisesi olarak adlandırılan okullarla mesleki teknik ortaöğretim kurumlan olan endüstri meslek liseleri ve teknik liseler. Bilindiği gibi teknoloji fakültelerinin açıldığı yıla kadar, alan katsayı uygulamalarından dolayı Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlan (MTOK) öğrencilerinin mühendislik fakültelerini tercih etmeleri mümkün değildi ve bu konuda büyük mağduriyetler yaşanıyordu. Örneğin, teknik lisede veya meslek lisesinde elektrik bölümünü bitirmiş bir öğrenci elektrik mühendisliğini tercih edemiyordu. Bu durum diğer bütün meslek dalları için geçerliydi. Teknoloji fakültelerinin açılmasıyla bu soruna bir nebze olsun çözüm bulundu.

Teknoloji fakültesi kontenjanları

• MTOK Kontenjanı: Bu bölümleri yalnızca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler tercih edebilirler. MTOK bölümlerine meslek lisesi öğrencileri eğer alanlarına uygun ise 0.15 AOBP’li puanlarıyla yerleşirler. Yani puan kaybı yaşamadan ve yalnızca kendileri gibi meslek lisesi çıkışlı adaylarla yarışarak bu bölümlere yerleştirilirler. Sadece kendi alanlarındaki bölümleri tercih etme hakları vardır. Aksi takdirde alan dışı tercih yapmış sayılırlar ve AOBP’leri 0.12 ile çarpılarak puanlarına eklenir.

• Genel Kontenjan: Bu bölümleri tüm adaylar tercihlerinde gösterebilirler. Normal lise çıkışlı adaylar bu bölümlere 0.15 AOBP’li puanlarıyla yerleştirilirler. Meslek lisesi çıkışlı adaylar ise bu bölümlere eğer alanlarında ise 0.15 AOBP’li puanlarıyla yerleştirilirler. Bu yüzden meslek lisesi öğrencileri bu bölümleri tercih ederken yine alanlarında olup olmadığını tablodan kontrol etmelidirler.

1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu