Kariyer ve İş

Kariyer Yapmanın Yolu Eğitimden Geçiyor

Yüksek lisans yapacaklar için üniversitelerin başvuru tarihlerini araştırdık

YÜKSEK lisans ile yoluna devam etmek, kariyer basamaklarını daha hızlı tırmanmak isteyenlerin tercihi olan yüksek lisansın ikinci dönemi başladı. Yılda üç kez yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES’in ilki nisan, İkincisi ise ağustosta gerçekleşti. Aralıkta üçüncü sınav yapılacak. Adayların bir kısmı heyecanla sonuçların açıklanmasını beklerken, kimileri içinse çoktan bu telaş bitti. Üniversitelerin ağustos ayında başlayan ön başvuruları, sınav sonucunun açıklanmasından sonra da devam edecek. Çoğu üniversite tezli ve tezsiz alanlarda açtıkları bölümlerde özel şartlar arıyor. Yabancı Dil Sınavfna girmek (YDS), tezli yüksek lisans yapacaklar için en önemli kriterlerden biri. Koronavirüs nedeniyle mülakatları online olarak gerçekleştiren üniversiteler, 2020-2021 için farklı bölümler açmaya başladı, özellikle vakıf üniversiteleri, çalışanlar için kendilerini geliştirecek bölümler açıyor. Yüksek lisans yapacaklar için üniversitelerin başvuru tarihlerini araştırdık…

MÜLAKATLAR ONLINE

İstanbul Ayvansaray Ünivcrsitesi’nin Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde 15’i yüksek lisans, biri doktora olmak üzere 16 program bulunuyor. Tezli ve tezsiz olarak değişen yüksek lisans bölümlerinde toplam sekiz farklı branş var. Bunlar grafik tasarımı (tezsiz), psikoloji (tezli-tezsiz), tarih (tezli-tezsiz), pazarlama iletişimi (tezli-tezsiz), güvenlik bilimleri ve uygulamaları (tezli-tezsiz), gastronomi ve mutfak sanatları tezli-tezsiz), mimarlık (tezli-tezsiz) ve işletme (tezli-tezsiz). Doktorada ise yalnızca mimarlık eğitimi mevcut. 2020-2021 eğitim döneminde faaliyet gösterecek olan üniversitede, tüm bölümlerin kontenjanları tezli programlarda 15, tezsiz programlarda ise 30 kişilik.

“Pandemi dolayısıyla gerekli görüldüğünde örgün ya da uzaktan eğitim sistemi üzerinden verilecek derslerde, eğitimi aksatmadan devam ettirmeyi planlıyoruz” diyen Üniversite’nin İktisadi, idari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı ve Güvenlik Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celalettin Yavuz, mülakatların, koronavirüs nedeniyle online olarak yapılacağını söylüyor. Üniversitede yüksek lisans programlarına öğrenci alımındaki kriterler, tezli veya tezsiz olmasına bağlı olarak değişiklik gösterirken, tezli yüksek lisans bölümlerinde ALES şartı aranıyor. Tezsiz yüksek lisans programlarında ise ALES ve yabancı dil koşulu istenmiyor.

YAPAY ZEKÂ BÖLÜMÜ VAR

Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde tezli ve tezsiz olmak üzere toplamda 100’den fazla bölüm var. Yönetim, işletme, girişimcilik ve pazarlama, hukuk, ekonomi ve finans, iletişim, eğitim, sosyal bilimler, sağlık bilimleri, mühendislik, sanat ve tasarım, küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler, bu bölümlerden bazıları. Geçen yıl YÖK’ün (Yüksek Öğretim Kurumu) almış olduğu karar doğrultusunda, tezli programlarda 15, tezsiz programlarda ise 30 kişilik kontenjanlar bulunuyordu. Ancak üniversitenin kontenjan artırımı talebine istinaden pazarlama ve yeni yapay zekâ yüksek lisans programlarında bu sayılar daha yüksek.

BAU Global Eğitim ağının tüm imkânlarından faydalanmak amacıyla geliştirilen ve büyük önem teşkil eden uzaktan öğretim sistemi sayesinde pandemi sürecinde de lisansüstü eğitimlerine kesintisiz devam edilmiş. “Mülakatlarımızı Online yaptık ve yapmaya devam edeceğiz” diyen Üniversite Başkam Doç. Dr. Burak Küntay, yeni iş imkânları arayışında olanların kariyerlerine önemli katkılar yapacak olan yapay zeka ve sağlıklı yaşam koçluğu yüksek lisans programlarını açtıklarını söylüyor.

29 YÜKSEK LİSANS BÖLÜMÜ

Sabancı Üniversitesi, yüksek lisans yapmanın şartları ise, tezli programlar için yeterli puanı aldığını gösteren geçerli bir ALES (veya muadil sınav) sonuç belgesine sahip olmak. İngilizce bölümleri için ise YDS, YÖKDİL, TOEFL veya BAU Proficiency dil sınavlarından yeterli puanı almış olmak. Ayrıca referans, niyet mektubu ve adayın mezuniyet not ortalaması başvuruda önemli. Klinik Psikoloji, Yöneticiler için İşletme gibi bazı özel programlarda bilim sınavı ve mülakat gibi uygulamalar bulunuyor.

Sabancı Üniversitesinde Yönetim Bilimleri Fakültesi’nde altı, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde yedi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde de 16 olmak üzere toplamda 29 yüksek lisan bölümü bulunuyor. Bu programlar arasında profesyonellere özel olarak sunulan sekiz tezsiz yüksek lisans programı da yer alıyor. Bunlar iş analitiği veri bilimi ve psikoloji bölümleri. Üniversitede kontenjanlar geçtiğimiz yılların öğrenci sayılarına paralel olarak belirlenmiş. Mülakat online gerçekleştirilirken başvurularda mülakat performansı değerlendirilerek sıralama yapılıyor.

İNGİLİZCE ŞART

Koç Üniversitesi’nde fen ve mühendislik bilimleri enstitüsü, işletme enstitüsü, sosyal bilimler enstitüsü ve sağlık bilimleri enstitüsü bünyesinde 40 yüksek lisans (tezli-tezsiz) ve 28 doktora programı yer alıyor. Üniversite, lisansüstü programlarında öğrencilerine cunya çapındaki akademisyenler ile çalışma imkânı sunarken kendilerini geliştirme ve ilerleme fırsatı yaratıyor.

Üniversitenin işletme Enstitüsü’nün öğrencilerine ^unduğu programlar arasında. E\ecuthe MBA (İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı), MBA (işletme Yüksek Lisansı). Finans Yüksek Lisansı ve Llusiararası İşletme Yüksek Lisansı bulunuyor. MBA programı, tam zamanlı (MBA) ve yarı zamanlı (Modüler MBA) olmak üzere iki farklı formatta yürütülüyor. Modüler MBA içerisinde öğrenciler. Kendilerini geliştirmek istedikleri alanlara göre programlarım şekillendirme fırsatına sahip oluyor. Modüler MBA içerisinde teknoloji ve inovasyon yönetimi uzmanlık alanı (Tcch MBA), bu sene yeni açılan tasarım stratejisi ve yönetimi uzmanlık alanı (Design MBA) ve sağlık yönetimi uzmanlık alanı (Health MBA) bulunuyor. İşletme Enstitüsü MBA programına katılacak adaylarda er. az üç yıl, Executive MBA için en az yedi yıl iş tecrübesi aranıyor. Finans yüksek lisans programı ve üniversiteden yeni mezun olmuş kişiler için tasarlanan uluslararası işletme yüksek lisans programı ise üç seneden daha az iş deneyimine sahip adayları hedefliyor. Fen ve Mühendislik Bilimleri Enstitüsü’nün sunduğu MS in Data Science (Veri Bilimleri) ve MS in Cyber Security (Siber Güvenlik) yüksek lisans program’arı için iş deneyimi şartı aranmıyor. Tüm programlar için adayların kariyer ve akademik başarılarının yanı sıra iyi düzeyde İngilizce bilgisi ve yüksek motivasyona sahip olması bekleniyor.

ALES’e nasıl başvurulur?

Yüksek lisans yapacakların bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bunlardan biri ise ALES [Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş) sınavı. Sınava başvururken şu belgelerin alınması gerekiyor:

  • Aday başvuru kayıt formu (ÖSYM’den temin ediliyor)
  • Eğitim durumunu gösteren onaylı evrak
  • Yurtdışında olan adaylar için durumu kanıtlayan resmi belge
  • Yurtdışından başvuran sağlık sorunu ya da engellilik durumu olan adaylar için ayrıca şu belgeler gerekiyor:
  • Sağlık ve engel formu
  • Aday başvuru kayıt formu fotokopisi
  • Sağlık raporu örneği
  • Engel durumunu gösteren dilekçe

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu