Güncel Ekonomi Haberleri

Kenneth Lawrence Fisher’in Değer Yatırımı Stratejisi

GEÇEN haftaki yazımızda “Sıradan Hisseler, Sıra dışı Kârlar” kitabının yazarı ve büyüme yatırımı stratejisinin öncülerinden olan Philip Arthur Fisher’in büyüme stratejisini incelemiştik. Bu haftaki yazımızda yine uluslararası tanınırlığa sahip olan farklı ancak geçen haftanın ardından çok da yabancı olmayan bir yatırımcının, Philip Fisher’in oğlu Kenneth Lawrence Fisher’in değer yatırımı stratejisini ele alacağız.

22 yaşından itibaren babasının yanında analist olarak çalışmaya başlayan ve 29 yaşında Fisher Investments’ı kuran Kenneth Fisher, ABD’nin en zenginler listesindeki iş insanlarmdandır. Hisse değerlemesi konusunda Fiyat/Net Satışlar oranım ilk kez kullanan kişi olarak bilinen, en meşhuru “Süper Stocks (Süper Hisseler)” olmak üzere çok sayıda kitabı olan oğul Fisher, aynı zamanda ABD’li Forbes dergisinin de en uzun süreli köşe yazarlarındandır.

HEDEF, CAZİP FİYATLI İYİ ŞİRKETLER

Bu hafta ele alacağımız hisse senedi seçim stratejisi, Kenneth Fisher’m “Süper Stocks” kitabında işaret ettiği yaklaşıma dayanmaktadır. Oğul Fisher da babası gibi hisselere değer biçmek için Fiyat/ Kazanç oranı gibi kâr ya da varlıklara dayalı ölçütlere odaklanmaya şüpheyle yaklaşmakta olup; bu göstergelerin hem geleceği tahmin edebilmek için çok yeterli olmadığını hem de genellikle sınırlı yükseliş potansiyeli sunduğunu düşünmektedir. Bu nedenle de şirketlerin Fiyat/Satış oranları ile potansiyel kâr marjlarına odaklanmayı tercih etmektedir.

Oğul Fisher’m yaklaşımı da babasında olduğu gibi büyüme faktörlerini barmdırsa da içerdiği kriterler gereği daha çok değer yatırımı kapsamında değerlendirilebilir. Stratejinin odağında Fiyat/Satışlar oranı olmakla birlikte; kârlılık, nakit akışı ve borçluluk gibi bazı niceliksel kriterler ile şirketin büyüme alanı, pazardaki konumu, rekabet avantajı ve yönetimin kalitesi gibi niteliksel kriterler de önem arz etmektedir. Stratejideki temel hedef, yatırım yapılacak cazip fiyatlardaki iyi şirketleri belirleyebilmektir.

DEĞER YARATIMI STRATEJİSİ

Borsa İstanbul’da yer alan hisselerden Kenneth Fisher’m değer yatırımı yaklaşımına uyanları belirleyebilmek için baz aldığımız kriterler şu şekilde:

• Fiyat/Net Satışlar Oranı 1’den küçük. Aslında, Fisher, 0,75’ten düşük Fiyat/Net Satışlar oranına sahip olan hisseleri daha ön plana çıkarmakta. Ancak, hem küresel hisse senedi piyasalarında olduğu gibi Borsa İstanbul’un tarihi zirvelerde olması yani hisse fiyatlarının ağırlıklı olarak tarihi zirvelere yakın olması hem de burada paylaşacağımız hisselere karar verirken (likidite, derinlik, teknik kriterler vs.’yi de göz önünde bulundurarak) elimizde daha fazla alternatif bulunması amacıyla filtreleme sonucu çıkan hisse sayısını artırabilmek adına biz bu oram l’in altındakiler olacak şekilde baz aldık.

• Son açıklanan finansal sonuçlar 2017 yılı dokuz aylık olduğundan 2017/09 dönemi için yıllık 2013, 2014, 2015, 2016 yıllarına ait 12 aylık finansal sonuçların hiçbirinde zarar açıklamamış,

• Finansal Borç/Özkaynak oranı l’in altında, yani, özkaynaklarıyla tüm finansal borçlarını ödeyebilecek güce sahip,

• Serbest Nakit Akışı 0’m üzerinde olan, yani pozitif nakit akışı üreten,

• Yıllık bazda son beş döneme ait yıllık bileşik hisse başına kâr büyümesi yüzde 15’in üzerinde olan

BİST-TOM hisseleri içinde yukarıdaki kriterlerin tamamını karşılayan 11 şirket bulunmakta olup; yazının devamında, bunlar arasından başta teknik görünüm olmak üzere genel olarak daha olumlu görünüme sahip olan beşine ait yorumlar yer almaktadır.

BÎM MAĞAZALAR (BIMAS):

BIMAS hisseleri kasım ayı başında test ettiği 82.45 TL seviyesindeki tarihi zirve seviyeden itibaren başlayan düzeltme hareketiyle 71.65 TL’ye gerilemiştir. Grafik üzerinde bu seviyeler baz alınarak çizilen Fibonacci Düzelme Seviyeleri gösterilmiştir. Aralık ayı boyunca hisse fiyatlarının 72.50 TL civarında dip çalışması yaptığı ve devamında gelen tepki alım-larıyla birlikte toparlanma eğilimine girdiği görülmektedir. 21 ve 50 günlük üssel hareketli ortalamaların yukarı geçilmesiyle birlikte yükse-liş hareketinin hızlandığı görülmektedir. Hisse fiyatının yaklaşık olarak yüzde 50 seviyesine karşılık gelen 77.10 TL üzerinde tutunması durumunda, kısa-orta vadede, 78.40 TL, 80.20 TL ve 82.45 TL dirençlerini yeniden test etmesi beklenebilir. Bu doğrultuda alınacak olası yatırım kararlarında, katlanılabilecek azami zarar göz önünde bulundurularak yaklaşık olarak yüzde 38.2 seviyesine karşılık gelen 75.80 TL, yaklaşık olarak 21 ve 50 günlük üssel hareketli ortalamalar ile yüzde 23.6 seviyesine karşılık gelen 74.40 TL ile 72.35 TL desteklerinden uygun olanın zarar kesme (stop loss) olarak takip edilmesi yerinde olacaktır.

FORD OTOSAN (FROTO):

Ekim ayı başından bu yana kısa-orta vadeli yükselen kanal içindeki hareketiyle tarihi zirvesini 13 Aralık itibariyle 63.00 TL’ye taşıyan FROTO hisselerinin gelen düzeltme hareketiyle birlikte 21 günlük üssel hareketli ortalaması üzerinde tutunma eğilimine girdiği görülmektedir. 21 günlük üssel hareketli ortalamanın destek olarak çalışması ve mevcut kanal içindeki seyrin korunması durumunda kısa-orta vadede 60.50 TL, 61.90 TL ve 63.00 TL dirençlerinin yeniden test edilmesi beklenebilir. Bu doğrultuda alınabilecek olası yatırım kararlarında, katlanılabilecek azami zarar ölçüsünde, yaklaşık olarak 21 günlük üssel hareketli ortalamaya karşılık gelen 58.00-58.30 TL direnç bölgesi ile yükselen kanalın alt bandına karşılık gelen 57.10 TL seviyelerinden uygun görülenin zarar kesme seviyesi olarak takip edilmesi yerinde olacaktır.

AYGAZ (AYGAZ):

Kasım ayı başlarında gözlenen geri çekilmenin ardından hisse fiyatlarının 14 TL’li seviyelerde tutunmayı başararak yeniden toparlanma eğilimine girdiği görülmektedir. Son günlerde 15.50 TL direncini test eden ancak aşamayan AYGAZ hisselerinde kısa vadede 14.80 TL desteği ile 50 günlük üssel hareketli ortalamaya karşılık gelen 15.20 TL direnci arasında dengelenme eğilimi gözlenmesi beklenebilir. Bu senaryonun gerçekleşmesi ve/veya olası tepki alımlarıyla 21 ve 50 günlük üssel hareketli ortalamaların üzerinde tutunulması durumunda, kısa-orta vadede, sırasıyla 15.50 TL, 15.80 TL ve 16.32 TL dirençlerinin yeniden test edilmesi beklenebilir. Bu beklentiler doğrultusunda hareket edilmesi durumunda, 14.80 TL, 14.50 TL veya 14.20 TL desteklerinden uygun görülenin zarar kesme seviyesi olarak izlenmesi sağlıklı olacaktır.

İNDEKS BİLGİSAYAR (INDES):

INDES hisselerinin kasım ve aralık ayında iki kez test ettiği 10.00 TL seviyesindeki kısa vadeli dipten aldığı destekle yakın dönemde toparlanma eğilimine girdiği görülmektedir. Hisse fiyatlarının son yükselişle birlikte 21 ve 50 günlük üssel hareketli IMDCY ortalamalarını aşmış olması kısa-orta vadeli görünüm açısından olumlu olmakla birlikte; mevcut yükseliş eğiliminin korunması açısından 11.12 TL direnci üzerinde en azından iki gün üst üste kapanış görülmesi önem arz etmektedir. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda hisse fiyatının yeniden 11.45 TL, 11.88 TL ve devamında 12.32 TL dirençlerine yönelmesi beklenebilir. Olası yatırım kararlarında 10.70 TL, 10.37 TL veya 10.00 TL seviyelerinden uygun görülenin zarar kesme seviyesi olarak izlenmesi sağlıklı olacaktır.

ANEL ELEKTRİK (ANELE):

Kasım ve aralık ayının önemli bir bölümünde ağırlıklı olarak yatay-sıkışık seyrin gözlendiği ANELE hisselerinde son günlerde gözlenen yukarı yönlü hareket ile teknik göstergelerde gözlenen olumlu sinyaller dikkat çekicidir. Yukarı yönlü eğilimin korunması durumunda 3.43 TL, 3.56 TL ve 3.63 TL dirençleri kısa-orta vadeli teknik hedefler olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde 3.32 TL, 3.25 TL ve 3.15 TL seviyesindeki önemli desteklerden, katlanılabilecek azami zarar düşünülerek uygun görülenin zarar kesme seviyesi olarak izlenmesi yerinde olacaktır.

EROL GÜRCAN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu