İş Fikirleri ve İş Kurmak

Kozmetik Sektörüne Yatırım Yapmak

ÜÇ YILDA YÜZDE 50 BÜYÜDÜ

2004’ten bu yana Yıldız Holding bünyesinde bulunan Komili, sıvı sabun, ıslak havlu, bebek bakım ürünleri, şampuan, sabun ve krem gibi pek çok kategoride ürün sunuyor. 2011 yılında kağıt kategorisinin global oyuncularından İsveçli SCA, firmaya yüzde 50 ortak oldu. Komili Kişisel Bakım Pazarlama Direktörü Pınar Adabağ bu ortaklığın ardından şirketin üç yıl gibi kısa bir sürede yüzde 50 büyüdüğüne dikkat çekiyor. 107 distribütör ile 15 bin markete ve 150 bin bakkala ulaşan markanın ürünlerini zincir mağazalar, parfümeriler ve internetten de bulmak mümkün. Şok ve BIM’e bebek bezi, hijyenik ped ve sıvı sabun kategorilerinde private label üretim yaptıklarını anlatan Adabağ, bu faaliyetin cironun yaklaşık yüzde 25’ini oluşturduğunun bilgisini veriyor. Batı ve Orta Afrika, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ülkeleri, Balkanlar ve Uzakdoğu ülkelerine ihracat yaptıklarını be lirten Adabağ, “İhracat ciromuz, toplam ciromuzun yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor” diyor.

YENİ FABRİKA KURUYOR

1989 yılında üç eczacının kurduğu bir aile firması olarak yola çıkan Ataman İlaç bünyesindeki Uni’yi, 2012 yılında Eczacıbaşı satm aldı. Eczacıbaşı, bugün Uni markası altında ıslak mendilin yanı sıra, bebek ürünleri ve kişisel bakım ürünleri üretiyor. Uni markasıyla başta Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu olmak üzere 53 ülkeye ihracat yaptıklarım söyleyen, Eczacıbaşı Hijyen Ürünleri Pazarlama Müdürü Nükhet Mertan, ihracatın satışların yüzde 20’sini oluşturduğunu söylüyor. 2014 itibariyle Vietnam, Avustralya, İran, Kolombiya, Cezayir ve Afganistan’a da ihracata başladıklarını belirtiyor. İhracat ağırlığını daha da artırmayı planladıklarını anlatan Mertan, “Hem yurtiçinde hem de yurtdışında, ana kategorimiz olan bebek mendilinde private label üretim yapıyoruz. Private label ciromuz, markalı ürünlerimizin yüzde 15’ini oluşturuyor. İhracatta ise oranımız daha yüksek, yüzde 30’u oluşturuyor.” Üretime dönük yatırımlarının da devam ettiğini söyleyen Mertan, Gebze’de 20 bin metrekare üzerine kurulacak yeni bir fabrika yatırımına başlandığının bilgisini veriyor. Fabrikanın 2016’da hizmeti girmesi planlanıyor.

TÜRKİYE’DE ŞAMPUAN ÜRETİYOR

Türkiye’de tüketici, lüks, profesyonel ve aktif kozmetik ürünleriyle faaliyet gösteren Fransız L’Oreal, pazarda biri yerel olmak üzere 21 markaya sahip. Şirket, doğrudan bin, iş ortakları ve paydaşlarıyla birlikte yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlıyor. 1980’li yıllardan bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren L’Oreal Türkiye, kadın ve erkek-lere yönelik tüm güzellik ürün seg-mentlerine sahip. Firma son dönemde Türkiye’deki satın almalarıyla da dikkat çekiyor. Şirket, 2007’de İpek markasıyla saç bakım ürünleri üreticisi Canan Kozmetik’i satın aldı. Markanın İstanbul Kıraç’ta bulunan fabrikasına yatırım yapmaya devam eden şirket, burada şampuan ve saç kremi üretimi gerçekleştiriyor. Son üç yılda cirosunu iki katma çıkaran L’Oreal Türkiye, Kıraç fabrikasında toplam satış adedinin yüzde 60’ını üretiyor.

Şirketin 2014’ü tüm dünyada 22.5 milyar euro ciro ve yüzde 1.8’lik büyüme ile kapattığını söyleyen L’Oreal Türkiye Genel Müdürü Claude Rumpler, bu büyümede L’Oreal Türkiye’nin büyük bir payı olduğunun altını çiziyor. Rumpler, firmanın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de stratejik satın almalara devam edebileceğini sözlerine ekliyor.

YABANCIDAN YERLİ MARKA

Türkiye’de renkli kozmetik üretimleri de gerçekleşiyor. Flormar, Golden Rose gibi markaların dışında, yabancı yatırımcılar da üretim yatırımı gerçekleştiriyor. Pek çok ülkede kozmetik fabrikaları bulunan, 395 milyon dolar cirolu Alman ACT Kozmetik’in şirketlerinden Stern Tek Kozmetik, yakın zamanda Türkiye pazarına Note markasıyla girdi. Türkiye pazarına özel yaratılan markanın tüm üretimleri Çorlu’da yer alan 15 bin metrekarelik fabrikada gerçekleştiriliyor. Yılda 10 milyon adet üretim gerçekleştirilen fabrikanın üretiminin yüzde 20’si ihraç ediliyor.

Yurtiçinde perakende mağaza yatırımı düşünmediklerini söyleyen Note Pazarlama Direktörü Arzu Kartal, “Yurtdışmda ofislerimizin bulunduğu Almanya, îtalya ve ABD’de 2016’da mağaza açmayı planlıyoruz” diyor. Kartal ikinci fabrika yatırımı için çalışmalara başladıklarını da söylüyor: “Çorlu’daki üretim tesisimizin hemen karşısına ikinci fabrikamızı kuruyoruz. Yeni fabrika için 10 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyoruz. Fabrikanın ekim ayında faaliyete geçmesini planlıyoruz.”

HEDEFİ ABD

Kişisel bakımdan parfüme, renkli kozmetikten saç bakım ürünlerine kadar pek çok segmentte ürünü bulunan Hunca Kozmetik, sektörün en köklü yerli şirketlerinden. Satış Müdürü Hakan Çelik firmanın gündeminde öncelikle ihracat olduğunu söylüyor. Kendi markalarıyla ihracat yapan şirket, özellikle parfüm markalarıyla birçok pazarda yüksek bilinirliğe ulaşmış dürümda. Şu anda lokomotif markalarının She olduğu bilgisini veren Çelik, genç kızlara yönelik bu markanın hemen hemen tüm pazarlarda büyük ilgi gördüğünü söylüyor. 80 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Çelik şöyle devam ediyor: “Özellikle dolar kurunun değişmediği tek yer olan ABD bizim için en önemli pazarlardan. Üstelik bu pazar tam bir derya deniz. Buradaki fuarlara katılıyoruz. Şirketler doğrudan ithalat yapmayı sevmiyorlar. Bu nedenle ülkedeki distribütör ağımızı genişletmeye çalışıyoruz.” Çelik’in verdiği bilgiye göre, Viva Cappi-o ve Jagler İran, Irak, Türkmenistan gibi pazarlarda, Caldion ise Doğu Avrupa’da bilinirliği yüksek markalan.

DERMOKOZMETİKTE YERLİ ÜRETİM

Kozmetik sektöründe dermokozmetik ürünlerin payı da gittikçe artıyor. Cilt, saç ve vücut bakımı için kullanılan, ilaç teknikleri kullanılarak geliştirilmiş, üretilmiş ve dermatolojik klinik testlerden geçirilmiş cilt ürünlerini tanımlayan dermokozmetik ürünler, sadece eczanelerde satılmasıyla diğer kozmetik ürünlerden farklılaşıyor.

Bu konuda Türkiye’nin ilk üreticilerinden biri Biota Laboratuarları. Bioxin markasıyla çıkış yapan şirket, pek çok cilt sorununa yönelik ürünler geliştiriyor. Bu alanda da Türkiye menşeli markaların sayısı artmaya devam ediyor.

Prozinc , Oksizinc ve Minopecia markalarına sahip Dermotek ise 2009 yılından bu yana hizmet veriyor. Dermotek İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Esen Pamukçu, Türkiye’deki hemen hemen tüm eczanelerde Dermotek ürünlerinin bulunabildiğini söylüyor. Bu yıl itibariyle ihracata başlayacaklarını belirten Pamukçu, hedef pazarların ise Ortadoğu ülkeleri olduğunu sözlerine ekliyor. Pamukçu şirketin yatırım planlarını ise şöyle anlatıyor: “Dermotek Laboratuvarları 2015 yılında Lüleburgaz’daki tesislerinde devreye soktuğu kök hücre teknolojisi ve Ar-Ge merkezinde Türkiye’deki en-demik bitkiler üzerinde yoğun çalışmalar gerçekleştiriyor. Hedefimiz dermokozmetik sektöründe hammadde tedarikçisi olmak. Türkiye’de sadece ithalatı olan bu alanda dünyaya ürün satan bir firma olmayı hedefliyoruz.”

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Ben evde paketleme işi istiyorum makac paketleme işi yada çorap Bursa gemlikte ikamet ediyorum ya lütfen artlk biri bana iş versin kimse gemlikte iş vermek istemiyor gerekirse buk miktarda allrlm yada getirin ise ihtiyaçlarını var sesimi duyun 05380610877

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu