İş Fikirleri ve İş Kurmak

Kozmetik Sektörüne Yatırım Yapmak

HELAL SERTİFİKALI KOZMETİK

Cosmed markasıyla dermokozmetik ürünler üreten Deren Kimya, Mihri markasıyla da helal kozmetik sertifikalı üretimler gerçekleştiriyor. Şirket üretiminin yüzde 20’sini ise private label ürünlere ayırıyor. Deren Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Deren Öztürk, 2014’te Cosmed ve Mihri markalarıyla toplamda 1 milyon 300 bin adetlik üretim gerçekleştirdiklerini söylüyor. Gebze Şe-kerpınar’daki üretim tesisinin şu an yüzde 60 kapasite ile çalıştığını, hedefin bu sene için kapasitenin yüzde 80’ine ulaşmak olduğunu sözlerine ekliyor. Bu yıl ihracata da başlayacaklarını belirten Öztürk, yılsonunda cironun yüzde 30’unun ihracattan gelmesini hedeflediklerini anlatıyor:

“İhracat konusunda biraz seçiciyiz. Yurtdışmda birlikte çalışacağımız distribütörümüzün ürünlerimizi ülkesinde çok iyi temsil etmesi gerekiyor. 2014’te bununla ilgili olarak çeşitli görüşmeler yaptık, pazar analizleri yaptırdık. Bu esnada Cosmed ve Mihri markalarımızın çok yoğun ilgi gördüğüne bizzat şahit olduk.”

ASIRLIK MARKA

Bir asra yakın tarihiyle kolonya deyince ilk akla gelen markalardan biri olan Pereja, kişisel bakım ürünleri, oda kokuları, parfüm gibi ürünlerle ^ genişlettiği portföyüyle le son dönemde bir kozmetik markası olarak karşımıza çıkıyor. Şirketin halihazırda dokuz kategoride yaklaşık 280 çeşit ürünü bulunuyor. English Ho-me’a ev kokuları, Mig-ros, CarrefourSA gibi marketlere çeşitli kozmetik ürünleri üreten şirket, private label konusunda da hizmet veriyor. Ancak gündeminde ağırlıklı olarak markalaşmak var. Süsesi Ailesi tarafından yönetilen şirketin devam eden bir üretim tesisi yatırımı bulunuyor. Proje hakkında bilgi veren Pereja Yönetim Kurulu Başkanı Özer Süsesi, 65 bin metrekarelik bir alan üzerinde devam eden yatırımın 12 bin metrekarelik kapalı alanının bittiğini söylüyor. 45 bin metrekarenin ise üç yıl içerisinde tamamlanacağım söyleyen Süsesi, “Tamamı bittiğinde 30 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Bu yatırımla beraber temizlik, kâğıt ürünleri, kadın pedleri ve bebek ürünleri üretilecek” diyor.

YURTDIŞINDA MAĞALAZAŞACAK

1895 yılında Jean Cesar Reboul tarafından İstanbul Beyoğlu’nda açılan eczane ile temelleri atılan Rabul markası, 1940’larda lavanta kolonyası ile özdeşti. 2000’li yıllarda ise Rebul bir parfüm ve kozmetik markası haline geldi. Son yıllarda artan ürün çeşidiyle dikkat çeken şirket bugün Angie Hot, Colors, Rebul Men Parfüm, Rebul Kolonya markalarıyla hizmet veriyor. Bu firmaların parfüm dışında cilt, vücut, saç ve erkek bakım ürünleri de var. İç pazarda eczanelerde, kozmetik zincirleri, parfümericiler ve marketlerde bulunan Rebul ürünleri, ayrıca Atelier Rebul mağazalarında satışa sunuluyor. Bir buçuk yıl önce perakendeciliğe başlayan firma, ağırlıklı olarak İstanbul olmak üzere yedi Atelier Rebul mağazasıyla hizmet veriyor. Rebul Genel Müdürü Kerim Müderrisoğlu, 2019’a kadar 35 adet mağaza daha açmayı hedeflediklerini söylüyor. Yunanistan, Almanya ve Rusya’dan yatırımcılar ile mağaza açmak için görüşmeler yaptıklarını söyleyen Müderrisoğlu, “Yeni yatırım planlarımız arasında mağazalarımızın yanında yeni Ar-Ge merkezleri açma planlarımız da var” diyor.

Yılda 15 milyon adet üretim gerçekleştiren şirketin satışlarının yüzde 30’unu ihracat oluşturuyor. Üretimin yüzde 20’sini ise private label ürünler oluşturuyor. Rebul’un cirosunun 40 milyon TL’ye ulaştığı bilgisini veren Müderrisoğlu, “2015’te ürünlerimize, marka bilinirliğimize ve tüketicilerimize inanarak yüzde 20 büyüme hedefliyoruz” bilgisini paylaşıyor.

YENİ KAVRAM: NİŞ PARFÜM EVİ

Türkiye’de Rebul, Hunca gibi parfümde iddialı pek çok marka var. Yakın zamanda bir de Nishane markasıyla dikkat çeken ‘niş parfüm evi’ kavramıyla tanıştık. ‘Extrait de parfum’, ‘cologne parfumée’ ve kokulu mum olmak üzere üç grup ürün üretimi gerçekleştiren şirket, ismine uygun şekilde ‘niş’ üretimler geryor. Türkiye’de Flarvey Nichols gibi üst gelir seviyesine hitap eden noktalarda satılan markanın, Nişantaşı St.Regis Ho-tel’de bir de mağazası bulunuyor. Hyatt Regency Ataköy’de ise yakın zamanda bir ‘corner’ hizmete girecek. Şirketin ortaklarından Murat Katran, önümüzdeki dönemde ise ihracata ağırlık vereceklerini anlatıyor. Yurtiçi ve dışında mağa-zalaşacak-larını belirten Katran, lüks depertman store’larda da yer almaya devam edeceklerini sözlerine ekliyor. Şirketin diğer ortağı Mert Güzel ise, önümüzdeki dönem şampuan, duş jeli, vücut losyonu gibi ürünleri de portföylerine ekleyeceklerini söylüyor.

MONOBRAND MAĞAZA ARTIYOR

Eskiden kozmetik ürünleri market ya da eczanelerden temin edilirken, artık bunun için kozmetik zincirleri tercih ediliyor. Bazı firmalar kendi ‘monob-rand’ mağazalarını açmayı tercih ediyor. Bu son dönemde hem kişisel bakım hem de renkli kozmetikte dikkat çekici trendlerden. Body Shop, Yves Rocher, L’occitane, Kiehl’s kişisel bakımda en yaygın monobrand mağaza zincirleri arasında. Body Shop’un 33, L’occita-ne’in 12, Kiehl’s’in 15, Yves Rocher’nin ise 122 mağazası bulunuyor. Markalar bu alana yatırım yapmaya devam edecek gibi görünüyor.

Görüştüğümüz firmalardan Yves Rocher buna iyi bir örnek. En yaygın zincirlerden biri olan firma 36 ilde hizmet veriyor.

Yves Rocher Finans ve Operasyon Direktörü Toygun Şenler, yılsonuna kadar 150 mağaza, iki buçuk sene içinde ise 200 mağaza hedeflediklerini söylüyor. Şenler mağazaların sadece iki tanesinin franc-hise olduğunu, ancak yakın zamanda yeni franchise vermeyi planladıklarını söylüyor.

L’Oreal’in kişisel bakım markası Ki-ehl’s de Türkiye büyümesini sürdürüyor. Bugün 15 mağazayla hizmet verdiklerini hatırlatan L’Oreal Türkiye Genel Müdürü Claude Rumpler, mağaza sayısını her yıl en az yüzde 30 büyüteceklerini söylüyor. Rumpler, yakında internetten satış yapmaya başlayacaklarım da belirtiyor.

‘RENKLİ’ REKABET

Renkli kozmetikte monobrand akımının öncülerinden biri ise Mac. İlk mağazasını 2009 yılında Beyoğlu’nda açan firmayı Flormar, Golden Rose, Make Up For Ever gibi firmalar takip etti. Bu alanda son dönemde en agresif büyüyenlerden biri ise kuşkusuz Flormar. 1970’te Sami Şenbay’m İtalyanlardan satm alıp aile şirketi haline getirdiği Flormar, sektörün lideri konumunda. 2012’de yüzde 51’ini Fransız Yves Rocher’nin satm aldığı şirket, yurtdışında da markalaşma ve mağazalaşma çalışmalarına hız verdi. Flormar’m bugün Türkiye genelinde 164 mağaza ve kiosku bulunuyor. Şirketin yurtdışı mağaza sayısı ise 250’ye yaklaştı. Son dönemde özellikle yurtdışı yatırımlarına hız veren şirket, Ispanya’da 63, Romanya’da 20, Almanya’da 10, İtalya’da 12, Suudi Arabistan’da ise 11 mağazaya sahip.

Flormar’a benzer bir model izleyen Golden Rose’un da AVM ve caddelerde mağaza ve kiosk sayıları hızla artıyor. Önümüzdeki dönem bu alanda rekabetin daha da artacağı tahmin ediliyor.

PERAKENDECİLİKTE İKİ RAKİP

Kozmetik perakendeciliğine gelince, bu segment farklı bir uzmanlık alanı olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanda en hareketli taraf ise yerel zincirler kanadı. Fatih Kul, Pino, Platin, Süvari, Cosmética, Tshop gibi pek çok zincir bulunuyor. Bunlardan bazıları yalnızca bir iki şubeyle hizmet verirken, bazıları 10’larca şubeye ulaşıyor. Ulusal kozmetik zinciri tarafında ise iki markanın rekabeti dikkat çekiyor. Pazarın üçüncü büyük oyuncusu olan For You agresif büyümesiyle adından çok söz ettirmişti. Beş yıl içinde 750 mağaza ve 500 milyon dolar ciroya ulaşarak borsaya açılmayı hedefleyen firma, 2009’da iflas ederek mağazalarını hızla kapattı. Azizler Holding bünyesindeki For You’nun ardından İngiliz Watsons ve 2009 yılında kurulan Sedes Holding bünyesindeki Gratis hızla pazar paylarını artırdı. Artık ulusal perakende tarafında mağaza sayıları yüzlerle ifade ediliyor. İki marka pek çok caddede, AVM’de birbirine çok yakın lokasyonlarda mağazalarıyla dikkat çekiyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Ben evde paketleme işi istiyorum makac paketleme işi yada çorap Bursa gemlikte ikamet ediyorum ya lütfen artlk biri bana iş versin kimse gemlikte iş vermek istemiyor gerekirse buk miktarda allrlm yada getirin ise ihtiyaçlarını var sesimi duyun 05380610877

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu