Reklamlar-Reklamcılık

Mobil Reklamda Başarı Öyküsü

Mobil reklamın dünya üssü Türkiye

DÜNYANIN en büyük mobil reklam platformlarından tam 1.5 milyar kullanıcıya erişen Norveç merkezli AdColony firması Türkiye için bir ilki yaptı. Merkez ofisini İstanbul’da kurdu. Bu durum tüm sektörler açısından baktığımızda bugüne kadar pek görmediğimiz bir uygulama. Firma Latin Amerika’dan Asya Pasifik bölgesine kadar, sadece Antartika hariç tüm kıtaların operasyonlarını buradan yönetecek. Gerek Türkiye ekonomise güven gerekse dünya şirketleri için algı anlamında bu gerçekten dikkat çeken bir operasyon.

Şirketin EMEA ve Latin Amerika bölgelerinden sorumlu CEO’su ise aslında bir girişimci olan Volkan Biçer. Türkiye’nin ilk mobil reklam şirketi olan Mobilike’ı kurup sonrasında exıt yapan Biçer ile İstanbul’u mobil reklam sektörünün merkez üssü yapan süreci ve sektörün geleceğini konuştuk…

AdColony

AdColony nedir ve ne iş yapar?

Norveç borsasına kote, 1.5 milyar kullanıcı erişimi ile beraber dünyanın en büyük mobil reklam platformlarından biriyiz. Mobil reklam sektörünü büyütme misyonu ile kullanıcılara reklam anlamında en yüksek kalitede etkileşimle ulaşmaya odaklanıyoruz. Dijital dünyada birden fazla platformda gücümüzü kullanmak bizim için önemli, bu yüzden aynı zamanda Linkedln ve Spotify gibi global devlerin de partnerliğini yapıyoruz. Yaptığımız işi standart bir reklam satış evi olarak konumlamak yerine iş ortaklarımıza tüm yaratıcı, tasarımsal ve operasyonel süreçlerde hizmet veren 360 derece bir servis ve danışmanlık yapısı olarak tanımlıyoruz. Reklam verenler bizimle çalıştıkları zaman ellerinde dijitale uygun hiçbir materyal olmasa dahi yüksek performanslı bir dijital kampanya hayata geçirebiliyorlar. Bizim sunduğumuz eşsiz ölçümleme ve güvenlik sertifikasyon imkanlarından da faydalanıyorlar.

AdColony merkez olarak neden İstanbul’u seçti? Buradan kaç ülkeye bakıyorsunuz?

Türkiye sahip olduğu genç nüfus ve mobil cihaz kullanımı açısından büyük potansiyele sahip. Ekibimizin sahip olduğu değerli bilgi birimi ile 2017 yılından beri merkez ofis olarak konumlanan Türkiye ofisimizden EMEA ve 2018 yılı ile birlikte aramıza katılan Rusya, Latin Amerika (LATAM) bölgelerinin müşteri yönetimi, operasyon, proje, yazılım ve geliştirme süreçlerini yönetirken stratejik kararlarını da buradan alıyoruz. Aramıza yeni katılan ülkelerimizle birlikte aralarında İngiltere, Norveç, Güney Afrika ve Ortadoğu’nun bulunduğu üç kıtada, 25’ten fazla ülkeye Türkiye’den hizmet veriyoruz. Ayrıca büyüyen ekibimiz ile Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik bölgelerinin de operasyonel sürecini yönetiyoruz. Yani aslında İstanbul merkezli bu ofisten Antartika hariç (orada yaşam yok çünkü) tüm kıtalara dokunuyor ve aktif olarak reklam hizmeti veriyoruz diyebilirim.

Birçok ödül almışsınız…

Kurulduğu günden bu yana Türkiye’de mobil dünyaya yön veren ve tüm yenilikleri yakalayarak onları hayatına dahil etmeye çalışan bir şirket kültürümüz var. Son yıllarda Türkiye’de ve globalde kazandığımız proje odaklı ve sektörel ödüllerin sayısı 350’yi aştı.

MMA Smarties, Assegai Awards, The Most Awards ve Mixx Awards’ın da aralarında bulunduğu dünya çapında prestijli organizasyonlar tarafından Türkiye ofisi olarak ödüllendirilmek bizim için gurur verici.

Mobil reklam pazarının dünyada ve Türkiye’de büyüklüğü nedir?

Açıklanan büyüme raporlarına göre dünya çapında geleneksel mecralara yapılan yatırımlar azalırken mobil reklam pazarı gün geçtikçe gücüne güç katıyor. Bu sene 231 milyar dolar olan mobil reklam yatırımlarının gelecek sene 278 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2018 MMA raporlarına göre, Türkiye’de ise mobil reklam yatırımları 1.5 milyar TL’yi aşmış durumda.

10 yıl sonrasında sizce neler var?

Teknolojik gelişmelerle birlikte hayatımıza birçok yeni trend katılıyor. Kullanıcıların mobil oyunlarda geçirdikleri zamanın giderek artması, bize reklamcılığın da bu yöne odaklanacağına dair işaretler veriyor. Dijitalleşip dönüşecek reklamlar kullanıcılarının karşılarına farklı şekillerde ve boyutlarda çıkacaklar. Şimdiden kullanıcılar dayatılan reklamlar yerine kontrolün onlara verildiği kullanıcı dostu reklam modellerini tercih etmeye başladılar bile.

Türkiye pazarını nasıl görüyorsunuz?

Türkiye’de mobile artan talep ile mobil reklamcılığın hızlı yükselişi görmezden gelinemez. Geleneksel mecralara olan talep giderek düşerken mobilin yeniliğe ve gelişime açık bir sektör olması, bu pazardaki yatırımların artacağına ve dijitaldeki payının giderek artacağına işaret. Sorumlu olduğumuz tüm gelişmiş ve gelişmekte olan pazarlar göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin dijital ve mobil konusunda aslında benzer pazarlara göre daha önde olduğunu söyleyebiliriz. Dijital okuryazarlık konusundaki ilgi ve bilgi, kendini dijital pazarlama dünyasında da gösteriyor. Dolayısıyla Türkiye bu sektörün önde giden aktörlerinden biri olma potansiyeline sahip.

Sektörün en agresif büyüdüğü ülkeler hangileri?

Mobil kullanım oranı ve sektörel gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun mobil reklam sektöründeki büyümesinin diğer ülkelere kıyasla çok daha agresif olduğunu söylemek doğru olur. Yapılan araştırmalara göre Avrupalılar bir günde 48 kere mobil cihazlarına bakarken, Türkiye’de ve Ortadoğu ülkelerinde kullanıcılar gün içinde ortalama 80 kere, 14 dakikada bir mobil cihazlarına bakıyorlar.

Yakın gelecek hedefleriniz neler?

Mobilin günümüz trendlerinin odak noktasında olması, gelecekte de öneminin giderek artacağının bir işareti. Biz de sektörel gelişmeleri takip ederken stratejimizi güçlendirip rakiplerimizden farklılaşmaya özen gösteriyoruz. Gelecek yılın trendlerini araştırıp sektörümüzü eğitmek ve öncülük yapmak adına yatırımlarımızı bu yönde gerçekleştiriyoruz. Fark yaratmak için makine öğrenmesi, optimizasyon ve ölçümleme araçlarından faydalanıyoruz.

Ofisiniz çok konuşuluyor. Neden?..

Çok çalışkan, dinamik, bilgili ve genç bir ekibimiz var. Y kuşağının hakim olduğu ofisimizde yaş ortalaması 24. Türkiye’den hizmet verdiğimiz ülkelerimizin sayısı artarken aramıza katılan genç arkadaşlarımızın da sayısı giderek arttı. Günün büyük bölümünü ofiste geçiren arkadaşlarımıza sıkılacakları değil işe gelmekten keyif alacakları, eğlenceli bir alan yaratmak vardı. Ekibimizin istekleri doğrultusunda oluşturulan ofisimizde kuaförden oyun salonuna, müzik odasından spor salonuna, masaj odalarından konferans salonuna kadar günlük ihtiyaçların karşılanabileceği her imkanı sunmaya çalışıyoruz. Mesela spor salonunda yürüyen, koşan arkadaşlarımız kaç adım attıklarını kayıt ediyorlar, ay sonunda en çok adımı atan kişinin istediği bir vakıf ya da derneğe toplam atılan adım sayısı kadar onun adına bağışta bulunuyoruz.

Türkiye’nin ilk mobil reklam şirketini kuran adam

1984 İstanbul doğumluyum. Boğaziçi Üniversitesi’nde Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nde lisans eğitimi aldım. Ardından Galatasaray Üniversitesi’nde MBA programını tamamladım. Pazarlamanın ve reklamcılığın dijitalleşme serüveni bize ilham oldu ve bu sayede Türkiye’nin ilk mobil reklam şirketi olan Mobilike’ı kurduk. 2009’da Türkiye’nin ilk mobil reklam platformu olarak kurduğumuz Mobilike, mobil reklam sektöründe teknolojik gelişimin lideri konumundaydı. Sahip olduğumuz mecralar, farklı reklam modelleri ve gelişmiş teknolojisi ile 2015’te global mobil pazarlama devi Opera Mediavvorks tarafından satın alınana kadar Türkiye ve Yunanistan’da Mobilike ismi altında üst düzey mobil odaklı kampanyalar ve projelere imza attık. 200’den fazla ödül almıştık. Mobilike’ı satın almasından sonra AdColony’de şu an 25‘ten fazla ülkenin yer aldığı EMEA&LATAM bölgelerinden sorumlu CEO olarak görev yapıyorum.

Ürün Dirier

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu