İş Fikirleri ve İş Kurmak

Online Video, Dizi, Film Yayıncılığına Yatırım Yapmak

Online video ve TV’de holding rekabeti başlıyor

Online video ve televizyon izleyicisinin artmasıyla birlikte bu alanda yatırım yapan oyuncuların sayısı da yükseliyor. Tahminlere göre 10 milyon kadar kullanıcı internet sitelerinden film ve dizi takip ediyor.

internet yayinciligi2016’da tüm dünya internet trafiğinin yüzde 86’sını dijital video trafiğinden oluşması bekleniyor. TTNET, Digitürk ve Turkcell TV’nin yanı sıra Doğan Holding ve Doğuş Holding de internet yayıncılığı platformuna yatırım yapmaya başladı.

İnternet yayın ve video içerikleri giderek çeşitlenerek yeni platformlar yaratmaya devam ediyor. Beklentilere göre internet önümüzdeki yıllarda premium content’in (ayrıcalıklı içerik) daha da fazla dağıtıldığı, uydu, kablo gibi bir dağıtım noktası haline gelecek. Bu nedenle birçok yayın grubu da premium içerik oluşturarak bu alandaki yatırımlarını hızlandırmaya başladı.

Aslında birçok site ‘korsan’ denilebilecek şekilde bunu uzun süredir yapıyordu. Ancak yakın zamanda birçok yerli yabancı yapımcı, yayıncı kuruluşları bu konuda ciddi adımlar atmaya ve burayı da ayrı bir kanal olarak görmeye başladı. Bunda geleceğe dair bu alandaki büyüme beklentilerinin etkisi büyük.

AYDA 210 VİDEO İZLENİYOR

Comscore’un raporuna göre, dünyada yaklaşık 1.3 milyar insan ayda ortalama 170 online video izlerken, Türkiye’de yaklaşık 22 milyon insan ayda ortalama 210 online video izliyor. Yine aynı rapora göre Türkiye’de ortalama bir online video izleyicisi ayda 2.3 saat online TV izliyor.

Tahminlere göre 10 milyon kadar kullanıcı korsan veya yasal sitelerden film ve dizi takip ediyor.

2013’te de online video reklam sektör hacminin yine tüm mecralar arasında en büyük büyümeyi alarak katlanarak artacağı öngörülüyor. Online Yayıncılar Derneği (OPA) verilerine göre 2016 yılında tüm dünya internet trafiğinin yüzde 86’sı dijital video trafiğinden oluşacak. Bu veriler ışığında Türkiye’de de dijital video trafiğinin ve dolayısıyla dijital video reklamcılık hacminin genişlemesi, tüketicilerinin ilgisinin katlanarak artması bekleniyor.

BÜYÜKLER DEVREDE

Son zamanlarda büyük yayıncıların özellikle bu alana yatırım yaptığı görülüyor. Doğan ve Doğuş Holding, TV platformlarına yeni markalarıyla internet kanalını ekledi. Bunun öncesinde ise ilk internet TV konseptini TTNET Tivibu ile başlatmıştı. Şu anda 200 bin Tivibu ev sayısına ulaşıldı. Tivibu Web ise 1 milyon üzerinde aboneye sahip. Şirket, yakın zamanda da sosyal TV uygulamasını hayata geçirmişti. TTNET Dijital Medya Pazarlama Direktörü Yaman Alpata, “Üyelerin üçte biri sosyal TV’yi aktif olarak kullanıyor. Sosyal TV’de aylık milyonlar civarında mesajlaşma var. Film ve dizi öneriyorlar, filmlere yorum yapıyorlar” diyor. TTNET, AirTies ile birlikte OTT cihazı lansmanı da yaptı. ‘Över The Top’ bir kutu üzerinden, bir ucu internette diğer ucu da geleneksel televizyonda yer alan bir platform. TTNET abonesi olmayanlara da bu platform açılacak. Ancak Tivibu, şu an pazarda tek değil.

YENİ OYUNCULAR GELDİ

Digiturk’ün IQ ve Turkcell’in Turkcell TV servisleri de Tivibu için rakipler. Digitürk IQ; tekrar izle, seç izle ve kirala izle servislerinden oluşuyor. Uydu alıcınızı internete bağladığınızda istediğiniz programı izleyebiliyor ve yayın akışını oluşturabiliyorsunuz. Turk-cell TV de benzer özelliklere sahip. Ayrıca cep telefonunuzdan da Turk-cell TV’yi izlemek mümkün. Bu üç platfonn belli bir ücrete sahip. Ancak yayın gruplarının yeni kurduğu internet platformlan ise ücretsiz.

Geçen yıl Kasım ayında yayına başlayan Doğuş Grubu’nun projesi Tvyo, yerli ve yabancı popüler dizileri, programları, belgeselleri, müzik küplerini, maç özetlerini, canlı olarak TV kanallarını izleyebileceğiniz bir online video platformu. “Yapılan araştırma sonuçları günümüzde tüketicilerin yüzde 74’ünün internet üzerinden video izlediklerini ortaya koyuyor” diyen Doğuş Yayın Grubu E-Ticaret Koordinatörü Caner Erim, bu rakamların ışığında tvyo projesinin ortaya çıktığını ifade ediyor.

YENİ PROJELER DEVREDE

Bu yılın Ocak ayında yayına giren internet TV ve video platformlarından biri de Netd. Doğan Grubu tarafından kurulan platform Kanal D, TV2, Dre-am TV, Dream Türk ve CNN Türk gibi TV kanallarının internete taşınmasını sağladı. Doğan TV’nin diğer önemli projesi, D-Smart Blu. Bu proje D-Smart’ın uydu üzerinden verdiği Pay TV servisini internete taşıyacak, tik etapta D-Smart aboneleri bu servisten faydalanacak.

Bu projeler artıyor, çünkü TV ve video içeriklerinin internet platformunda izlenme oranları büyük bir yükseliş içinde. Doğan TV Holding Operasyon Grup Başkanı M. Alpay Güler de broadband penetrasyonu-nun artması, smartphone ve tablet kullanımının daha da yaygınlaşması ile birlikte, izleyicilerin TV içeriğini farklı ekranlardan tüketme alışkanlığının da paralel bir şekilde artacağına dikkat çekerek, “Halihazırda Türkiye online video ve TV tüketiminde oldukça yüksek oranlara sahip. Gelecekte internet reklam harcamalannın daha da artması ve premium videonun bu harcamalardaki payının öne çıkması bekleniyor” diyor.

Geçen yıl kurulan bir başka platform ise Turkweb.tv. Şirketin CEO’su Murat Saygı ve ortakları tarafından hayata geçirilen Turkweb.tv, hem dizilerin, hem eski yeni filmlerin VOD denilen video on demand haklarını aldı ve böylece yasal içerik sitesi oluşturdu.

Gözde Yeniova / Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu