İş Fikirleri ve İş Kurmak

Organik Siyah Pirinç Yetiştirmek

Organik siyah pirince dikkat!

siyah pirincSiyah pirinç ülkemizde pek tanınmıyor. Ekiminin yapılmaya başlandığı söylentileri var. Ancak elimizde büyük sahalarda ekildiğine ilişkin veri yok. Siyah pirinç oldukça kıymetli bir tür. Beyaz pirinçle kıyaslandığında ilk akla gelen özelliği, kan şekerini aniden yükseltmemesi. Bu niteliğiyle diyabetlilerin pirinç ve pirinç ürünlerini diyetlerine katmasına imkân sağlıyor.

Tüm pirinçlerde bulunan ve buğdaydaki glüten benzeri bir madde olan “orizenin” siyah pirinçte daha fazla. İddialara göre orizeninin biyolojik değeri buğday glüteninin de üzerinde. Siyah pirinç haşlandığında ya da pişirildiğinde daha diri elastik ve yapışkan olması biraz da bundan. Yine de siyah pirinçten ekmek, bisküvi, makarna yapılması mümkün değil. Buna karşın rahatlıkla kek ve pasta yapılabiliyor. Bu özelliğiyle buğday glütenini sindiremeyen çölyaklı hastaların bir numaralı besini durumunda.

Normalde beyaz pirincin 100 gramı 350 kalori sağlarken, siyah pirinçte bu değer daha düşük. Bu bakımdan zayıflamaya da yardımcı. Siyah pirincin kavuzları (ince kabukları) ise bazı sağlık besinlerinin ana kaynağı. Öyle ki, besin değeri yüksek vitaminler burada gizli olduğu için özel beslenme preparatlarına katılıyor.

Siyah pirincin embriyon yağından elde edilen asit ve sterinler Uzak Doğu’da halk hekimliğinin etkili ilaçları arasında.

Modern tıbbın ilgi alanındaki önemli seçeneklerden birini siyah pirinç teşkil ediyor. Beyaz pirinçten daha farklı aminoasitleri içermesi bağışıklık sistemini desteklemekle kalmıyor, organizmayı da düzene koyuyor.

Organik nitelik taşıyan siyah pirincin organik olmasının ispatı ise piştiğinde renginin açık mora dönüşmemesi. Siyah pirinçteki organik “antosiyanin” piştiğinde koyu mora yakın bir renk veriyor. Antosiyanin bitkilerdeki en değerli antioksidanlardan biri. Siyah pirinç nitelik ve miktar olarak yaban mersiniyle yarışacak nitelikte.

Besin araştırmalarıyla ünlü American Chemical Society (ACS) bir kaşık yaban mersini ile bir kaşık siyah pirincin antioksidan aktivitesini karşılaştırdığında siyah pirincin daha fazla antioksidan içerdiğini bulmuş. Lif oranı yüksek, E vitamini açısından hayli zengin.

Siyah pirincin yetiştirilmesi ve hasadı kolay. Toprak tarımsal organik niteliğe sahip ise verim çok daha fazla oluyor. Geleceği gören bir çiftçinin şimdiden siyah pirinç yetiştirmesine hiçbir engel yok. Türkiye’de bu değerli pirinç keşfedildikçe tüketimi daha da artacak. Hatta yakın bir tarihte bazı özel unlu mamullerin formülüne bile girebilir.

Nur Demirok / Para Dergisi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu