Başarılı Girişimcilik

Örnek Başarılı Girişimler

Örnek başarılı girişimler. 2020 Türkiye girişimcilik ekosistemi için rekor yıl oldu. Yılın başından Ağustos sonuna dek geneli teknoloji tabanlı olan girişimlerin aldığı yatırım tutarı 100 milyon doları aştı. Kıyas yapacak olursak, geçen senenin tamamında girişimcilerin aldığı yatırım toplamı 105 milyon dolardı. Girişim aşamasını çoktan geçmiş, daha büyük ölçekli yeni nesil firmaların aldığı yatırımlarla beraber, 2020’de ibre 100 milyon doları da aşıyor.

Teknoloji tabanlı küçük büyük 90’dan fazla girişime yapılan yatırımların yanı sıra, Amerikalı oyun devi Zynga’nın Peak Games’i 1.8 milyar dolara satın alması ile yıl başından bu yana Türkiye’de exit eden şirketlerin toplam satın alınma bedeli de 2.3 milyar doları buldu. Peak Games ile 2020, Türkiye’nin ilk ‘unicorn’unu çıkardığı yıl oldu. Oyundan tıbbi teknolojilere, siber güvenlikten e-ticaret girişimlerine, blokzincirden yapay zeka şirketlerine kadar onlarca teknoloji girişimcisinin aldığı yerli ve yabancı yatırımlarla 2020 şimdiden, Türk girişimcilik ekosisteminin tarihindeki en yüksek yatırım ve satın alma işlem hacmine ulaştığı yıl oldu.

Türkiye girişimcilik ekosistemi

Haberi hazırladığımız 3 Eylül 2020 Perşembe günü itibariyle yılın 8 ayında yurt dışından fon alan startup girişimci sayımız 41 idi. 4 Eylül 2020 Cuma günü bu şirketlere 6 şirket daha eklendi. Toplam sayı 47 oldu. Bu performansı da sayfalarımıza kısa da olsa taşıdık.

Yatırım fonları ve melek yatırımcılara göre bu başarının nedenlerinden biri pandeminin yol açtığı dijitalleşme mecburiyeti. Diğer etkenler ise ekosisteme 10 yıldır atılmakta olan tohumların hasat zamanının gelmiş olması, devlet destekleri ve yabancı yatırımcının Türk teknoloji girişimcilerine daha çok ilgi duymaya başlaması, öte yandan, Türk sermayedarların ve iş insanlarının konunun ciddiyetini anlamış olması da, yatırım fonlarını hareketlendirmiş durumda.

Bu hafta 2020’de yatırım alan, en yüksek değerleme ve yatırım rakamlarına ulaşmış 47 teknoloji tabanlı girişim ve firmayı mercek altına aldık. Kurucularının ağzından başarıya giden yolda izledikleri stratejileri dinledik. Melek yatırım ağı ve girişim sermayesi fon yöneticilerinden de son durum analizlerini ve altın değerinde tavsiyelerini aldık…

Örnek başarılı girişimler
Örnek başarılı girişimler

GETİR
Online sipariş ağı

Online sipariş firması Getir, Michael Moritz lidediğindeki Silikon Vadisi yatırımcılarından 38 milyon dolarlık yatırım aldı. 2015 yılında kurulan Getir’i yerinde incelemek üzere geçen yıl İstanbul’daki ofisine gelen Michael Moritz, şirkete tek başına 25 milyon dolarlık yatırım yaptı. Nazım Salur tarafından kurulan firmaya 13 milyon dolarlık yatırım ise Brezilyalı ve Türk sermaye sahiplerinden geldi.

Getir Kurucusu Nazım Salur, Getir’in bu düzeyde büyük bir yatırım almasının, geliştirdiği iş modelinin dünyada bir ilk olmasından kaynaklandığını söyledi. “Getir projesi orijinal bir proje. Ortalama 10 dakikada binin üzerinde ihtiyaç maddesini büyük ve trafiği kaotik bir şehirde 7/24 insanlarla buluşturmak ticarette yeni bir kategori açıyor. Yabancı yatırımcılar da bunun farkında. Getir’e olan ilgi bunun ödülüdür” diyen Salur, şunları aktarıyor:

“Modelin İstanbul ve Türkiye’nin diğer şehirlerinde tuttuğunun görülmesiyle bu modelin dünyanın farklı yerlerine de rahatlıkla ihraç edilebileceğini gösterdi. Getir’de yatırımcılar bir dünya işi olma potansiyelini görüyorlar.

Dolayısıyla şu ana kadar almış olduğumuz yatırım aslında bir başlangıç. Önümüzdeki süreçte 100 milyon dolar civarında bir yatırım almak için yatırımcılarla görüşmeye başladık. Yurt dışında da hızlı büyüme planlarımız var. Londra, Sao Paulo, Paris ve Mexico City’e açılmayı planlıyoruz. Büyük ve özellikle trafiği problemli şehirleri odağa aldık. Trafiği problemli şehirlerde yolda çok vakit geçirildiği için insanların diğer işlerine daha az vakitleri kalıyor. Bu sebeple Getir gibi hizmetleri kullanma ihtimalleri artıyor.”

APSIYON
Site yönetim yazılımı

Apartman ve site yönetimi yazılımı Apsiyon, 5 milyon dolar yatırım aldı. Şirket, yeni yatırım turunda mevcut yatırımcılarından EarlyBird Digital East Fund ile birlikte Jak Baruh’u da hissedarlarının arasına ekledi. Kıbrıs, Azerbaycan, Ukrayna, Karadağ ve Makedonya gibi ülkelerde de kullanılan, Türkiye’de ise 750 binden fazla konuta hizmet veren Apsiyon, toplu yaşam alanı yöneticilerine CRM’den finans yönetimine kadar birçok iş sürecinde bir teknoloji platformu sunuyor.

Apsiyon Kurucu Ortağı Kudret Türk, yatırım alma süreciyle alakalı olarak “Yatırımcılara sermayenin hangi projelerde kullanılacağını ve nasıl dönüşler beklediğimizi çok net bir şekilde aktardık. Her yatırım döneminde olduğu gibi ihtiyaçlarımız doğrultusunda bizimle aynı dili konuşabilecek yatırımcılarla görüşmeye özen gösterdik. Tüm bu planlamalar sayesinde, profesyonel yatırımcılarla masaya oturmayı ve hızlı dönüşler almayı başardık” diyor. Türk, yatırım almak isteyen girişimciler için de şu tavsiyeleri veriyor:

“Fikrinizi, işinizi sizden daha iyi bilen biri yok. Yatırım almak isteyen bir girişimcinin bu konuda gururlu ve özgüvenli olması çok önemli. Performans ve tecrübelerinizi yatırımcıya doğru aktarabilmek de büyük bir meziyet. Eğer sizin çok net görebildiğiniz pozitif bir fikir, karşı tarafta negatif algılanıyorsa, fikri aktarış yönteminizi tekrar gözden geçirin.”

WEWALK
Akıllı baston

Kürşat Ceylan tarafından kurulan ve görme engelliler için geliştirilen akıllı baston WeWalk, Vestel Ventures, Agah Uğur, Ali Karabey, Burak Sevilengül, Erinç özada, Orhan Ayanlar, Sanem Bilgin Erkurt, Shishir Malhotra, Uzay Kozak gibi yatırımcılardan 5 milyon TL yatırım aldı. Imperial College ve Münih Teknik gibi dünyanın önde gelen üniversiteleriyle teknoloji işbirliği yapan WeWalk, 2019’da Microsoft’un Yapay Zeka için İyilik Programı’na seçilen 11 girişimden biri olmuştu.

Yatırım alma sürecini uzun soluklu bir koşuya benzeten ve bir yıl içerisinde 37 farklı ülkede binlerce görme engellinin WeWalk kullanmaya başladığını belirten Kurucu Kürşat Ceylan, “Dünyanın en etkin görme engelli dernekleri RNIB (İngiltere) ve Light House Guild (Amerika) ile işbirlikleri yaptık, ilk günden itibaren sadece Türkiye’de değil tüm dünyada 253 milyon görme engelli için bir değişim başlatmayı hayal ettik. Bu global vizyonla bütün çalışmalarımızı, planlamalarımızı yaptık. Time Dergisi tarafından 2019’un en iyi icatlarından biri seçildik. Ekibimizdeki her bir kişinin kendisinden çok daha büyük, anlamlı bir hayale olan adanmışlığı var. Sanırım yatırımcıları da en çok bu etkiliyor” diyor.

DIGIME
3D vücut analiz girişimi

Derya Kavarna tarafından kurulan üç 1 boyutlu vücut analizi girişimi DigiME, 15 milyon TL değerleme ile 3.8 milyon TL yatırım aldı. Yüksek hassasiyetli 3D vücut analizi yapan girişim pandemi ile beraber büyümesini hızlandırdı. Tarvenn’in 1.6 milyon TL ile liderlik ettiği yatırım turuna, milli basketbolcu Sinan Güler, spor odaklı girişim fonu Two.zero Ventures, Girişim-Türk ve Keiretsu Forum melek yatırımciları başta olmak üzere birçok iş insanı katıldı. Kurucu Derya Kavarna, başarıya ulaşma stratejilerini şu sözlerle özetliyor:

“Altı ay gibi kısa bir sürede dünyada dokuz farklı ülkede milli takımlara, ünlü sporculara, profesyonel kulüplere ve kliniklere ürünümüzü satmayı başardık. Başarımızın asıl sırrının, ekiple beraber aldığımız hızlı ve agresif kararlar olduğunu düşünüyorum. Öyle ki Brezilya’dan gelen bir iki mailin ardından ekipten bir arkadaşımla Brezilya’ya gittik. Bu ilk bakışta finansal olarak işin başında olan bir girişim için çok riskli bir hamleydi.

Ancak her fırsatı değerlendirmemiz gerekiyordu. Brezilya seyahatimizden satış yaparak döndük. Paris’te Fransız milli takım kamplarında vücut analizleri yaptık. Pandemi sürecinde Fenerbahçe ile görüşmeye başladık. En durgun dönemde satış yapmak yatırım sürecinde bize özgüven verdi.”

AKINON
E-ticaret altyapı platformu

Perakende markalarının omni-channel operasyonlarına ve dijital dönüşüm süreçlerine destek veren Akinon, Venture Capital Fonu SmartFin’den 5 milyon dolarlık yatırım aldı. Tolga Tatari tarafından kurulan Akinon, 2020’de 4.2 milyar TL’lik bir ticaret hacmi yaratmayı hedefliyor. Akinon Kurucu Ortağı Tolga Tatari yatırım sürecini şu sözlerle aktarıyor:

“Kurulduğumuz ilk iki yıl içerisinde, 17 kat büyüme yakalayarak sektör lideri olduk. Bize sadece maddi olarak değil Tatari stratejik olarak da destek olabilecek fonlar ile görüşmeler yaptık. Aynı dili konuştuğumuza inandığımız, Belçika merkezli bir fon olan SmartFin ile el sıkıştık ve 5 milyon dolar yatırım aldık. Bu yatırımı almamızdaki en önemli faktörün Akinon’un pazardaki esnek, modüler ve ölçeklenebilir e-ticaret platform ihtiyacını karşılaması ve yatırımcımızın başarımızı küresel arenada da sürdürebileceğimize inanması olduğunu söyleyebilirim.

Aldığımız yatırımın tamamını ürünlerimizi ve hizmet kalitemizi daha çok geliştirip yeni pazarlara açılmak için kullanacağız. Yatırım almak isteyen markalara da iş modelleri ile ilgili hem Türkiye hem de yurt dışı pazarında neye ihtiyaçları olduğunu iyi analiz etmelerini ve bunu bilerek uygun yatırımcılar ile iletişime geçmelerini öneririm.”

EATRON
Akıllı otomobil yazılımı

Otomobiller için güvenli yapay zeka yazılımları geliştiren Eat-ron, Hirschvogel Automotive Group’un stratejik yatırım kolu olan Hirschvogel Ventures’dan 1 milyon euro üzerinde yatırım aldı. Dr. Umut Genç, Can Kurtuluş ve Amedeo Bianchimano tarafından kurulan Eatron, Hirschvogel ile ulaşım, otonom ve elektrikli araçlarda, güvenli, temiz ve sürdürülebilir bir gelecek için yenilikler yaratmak üzere ortak bir vizyon için stratejik ortaklık anlaşması da yaptı.

Üç kıtada müşterileri olan Eatron’un Kurucu Ortağı Dr. Umut Genç, “Başarımızın en önemli sebebi güçlü bir ekip ile otomotiv endüstrisinin acil sorunlarına çözümler üretiyor olmamız. Bildiğiniz gibi otomotiv endüstrisi ciddi bir değişimden geçiyor. Araçların içindeki yazılım ve elektronik içeriği çok hızlı bir şekilde artmakta” diyor. Yatırım alma sürecinde üç ayaklı bir strateji izlediklerini ifade eden Genç şu bilgileri aktarıyor:

“İlk olarak bütün dünyaya hitap ettik, ikinci olarak yapay zeka tabanlı ama otomotiv standartlarına uygun yazılım teknolojileri geliştiriyoruz. Son olarak da çözüm odağımız olarak elektrikli ve otonom araçları seçtik. Girişimcilere tavsiyem, geliştirdikleri çözümler ile hitap ettikleri pazar arasındaki ilişkiyi doğru analiz etmeleri. Yatırımcılar hızla büyüyen pazarlardaki acil sorunlara çözüm üreten firmalara destek olmak istiyorlar.”

PACKUPP
Yapay zekâ teslimat ağı

Yeni nesil aynı gün teslimat girişimi PackUpp, 12.5 milyon TL değerleme ile yatırım aldı. TRAngels ve Yatırımcılar Grubu üyeleri önderliğinde gerçekleşen yatırım turuna, Girişim Türk A.Ş. ve üyeleri ile Keiretsu Forum da katıldı.

PackUpp’ın kurucu ortakları Rıdvan Göçemen ve Semih Emre Özcan. İstanbul dahil toplam altı şehirde teslimat hizmeti veren PackUpp, önümüzdeki yıl Avrupa ve ABD’ye de açılmayı hedefliyor. Yapay zeka uygulaması tarafından yönetilen bir kargo/kurye ağı olan PackUpp, birçok yerli ve global firma ile çalışıyor.

Son dönemde alışveriş alışkanlıklarının dinamik biçimde değiştiğini belirten Kurucu Ortak Rıdvan Göçemen, “E-ticaret oranlarının gün geçtikçe artması, beraberinde bazı sorunlan açığa çıkarıyor. Bunlardan en önemlisi teslimat sürecinde yaşanan aksilikler. Biz de bu sorunlar sebebiyle PackUpp-Aynı Gün Teslimat markasını hayata geçirdik” diyor. Göçemen, yatırım arayışında olan girişimlere şu tavsiyelerde bulunuyor:

“Daha ilk yılımızda elde ettiğimiz karlılık ve sektörde var olan boşluğu doldurmamız yatırım almamızda en önemli sebeplerden biri. Yatırım arayışında olan girişimcilere önerim; pazar araştırmanızı iyi yapın, iş planınız kusursuz olsun, problemlerin üzerine gidin ve hata yapmaktan korkmayın, ekibinizi iyi kurun, son kullanıcının ihtiyaçlarını iyi anlayın.”

VİSPERA
Görüntü tanıma teknolojisi

Perakende sektörüne görüntü işleme, görüntü tanıma istatiksel öğrenme ve veri madenciliği teknolojileri  üzerinde odaklanan Vispera, Inventram ve Koç Holding A.Ş.’den yeni bir yatırım aldı. 2014’te Prof. Dr. Aytül  Erçil ve Dr. Ceyhun Burak Akgül tarafından kurulan Vispera’ya yapılan yatırımın miktarı veya girişimin değerlemesi ile ilgili herhangi bir bilgi ise henüz paylaşılmadı.

Yapılan yeni yatırım ile birlikte Koç Holding’in Japon Mitsui Grubu ve Koç Üniversitesi ortaklığında faaliyet gösteren teknoloji yatırım şirketi Inventram’ın CEO’su Cem Soysal şirketin yönetim kuruluna katıldı. Gartner tarafından yakın geleceğin en önemli teknolojileri arasında gösterilen Vispera, Türkiye’de perakende sektörüne yönelik olarak ürün tanıma teknolojisini geliştiren ve uygulayan ilk firma olarak biliniyor.

Yatırımcı için en önemli kriterin, koyduğu parayı en kısa zamanda katlayarak geri almak olduğunu ifade eden Vispera Kurucu Ortağı Dr. Aytül Erçil, “Bunun için işin yarattığı katma değer, süreklilik ve bu iş fikrini hayata geçirecek ekibin yetkinliği çok önemli. Yatırım almak isteyenlere de iş fikirlerinin potansiyelini ve yarattığı katma değeri ortaya koymalarını, pandemi gibi beklenmeyen olaylar sonucunda bile minimum etkilenecek iş fikirlerine ağırlık vermelerini tavsiye ederim” diyor.

PISANO
Müşteri deneyimi platformu

Pisano, Avrupa’nın önemli bankalarından Raiffeisen Bank’ın yatırım şirketi Elevator Ventures’tan 2.5 milyon dolar yatırım aldı. Hizmet yerinde toplanan müşteri bildirimlerini mobile taşıyan Pisano, daha önce de Vestel Ventures ve Wesley Clover’dan 1 milyon dolar yatırım almıştı. Sunduğu geri bildirim yönetimi araçlarıyla markaların müşteri deneyimi ihtiyaçlarına çözüm üreten Pisano’nun müşterileri arasında başta yatırımcısı Raiffeisen Bank olmak üzere, RBT, Türkiye Iş Bankası. AXA, Vestel ve Landmark Group gibi önemli firmalar yer alıyor.

“Yatırım almak bizim başarı kriterlerimiz arasında bulunmuyor” diyen Pisano Kurucu Ortağı Özkan Aykut Demir, başarılarının sırrını şu sözlerle özetliyor:

“Şirket yönetiminde müşterilerimizi dinlemek, onların ihtiyaçlarına uygun şekilde çözümler üretmek ve onlarla birlikte büyümek en önemli başarı kriterimiz. Biz yatırım turlarını yeni bir finansal kaynaktan ziyade her zaman yeni bir birliktelik, stratejik bir iş ortaklığı olarak görüyoruz. Bundan önce gerçekleştirdiğimiz iki yatırım turunda da yatırımcılarımız önce müşterilerimizdi. Ürün ve hizmetlerimizi kullanan kurumlar daha sonra kurumsal yatırım araçları üzerinden bize yatırım yapmayı ve bizim ortağımız olmayı istediler. Yatırım almak şirketin odağı haline gelirse diğer birçok iş akışında sorunlar ortaya çıkabiliyor.”

SCOUTIUM
Futbol gözlem analiz platformu

Genç yetenekleri keşfeden dijital futbol gözlemciliği platformu Scoutium 2 milyon dolar yatırım aldı. Twozero Ventures’ın 1 yönettiği tura Scoutium’un ilk yatırımcısı Nokta Holding’in yanı sıra Nevzat Aydın (Yemeksepeti), Orkun Saitoğlu (îyzico), Barbaros özbugutu (îyzico) ve Selin Kiper katıldı. Efe Aydın tarafından kurulan ve 2017’de çalışmalarına başlayan Scoutium, tüm kulüplere 56 farklı şehirde 179 kişilik scout ekibi ve 150’den fazla video uzmanının çektiği 90 dakikalık videolar üzerinden istenilen oyuncunun analizlerine ulaşma fırsatı sunuyor. Kulüpler, sistem, takım ya da oyuncu analizi başına ödeyecekleri ücretle Türkiye’de istedikleri yaş kategorisindeki tüm oyuncuları düşük maliyetlerle keşfedebiliyor.

“Potansiyel yatırımcılarımızı Scoutium’un ilerleyişi ile ilgili düzenli olarak bilgilendirmeyi hiçbir zaman bırakmadık. îlk günden beri buna devam ediyoruz” diyen Kurucu Ortak Efe Aydın, yatırım almak isteyen girişimlere de şu tavsiyelerde bulunuyor:

“Biz bu süreçte mümkün olduğunca çok yatırımcı ile görüşmeye çalıştık. Her görüşmede pek çok farklı şey öğrendik, yatırımcı sunumumuzu da bu öğretilerle revize ettik. Benim naçizane tavsiyem şu olabilir; startup ekipleri ilk günden beri başarılı startup kurucularından yardım istemeye, onlarla arkadaş dost olmaya çekinmemeli. Ekosistemler ya da network yardım ederek ve yardım isteyerek büyüyor.”

VİRASOFT
Tıbbi teknoloji

Kanserli hücreleri sayıp yorumlayan yapay zeka teknolojisi Virasoft, Türk Telekom’un da katılımıyla 1.9 milyon dolar yatırım aldı. Gökhan Hatipoğlu tarafından kurulan Virasoft’un mobil uygulaması, alanında uzman 20 profesörden destek alınarak geliştirildi ve hala öğrenmeye devam ediyor. Dijital patoloji alanında geliştirdiği yapay zeka çözümüyle dikkat çeken Virasoft, 2015’te kurulmuştu. Virasoft’un teknolojisi şu anda tüm Acıbadem hastanelerinde, İstanbul’da üç devlet hastanesinde ve 20 hastanede de telepatoloji hizmeti olarak kullanılıyor. Türk Telekom’un yatırım yapmasıyla birlikte Virasoft’un Şehir Hastaneleri tarafından da kullanılması bekleniyor.

“Bence yatırımlar sadece sıcak para girdisi olarak değil, iş geliştirme hedefli düşünülmeli” diyen Kurucu Gökhan Hatipoğlu şunları aktarıyor: “Sıcak para girişi startup için çok önemli, bir yandan da bu sıcak para teknoloji ve katma değerli ürün olarak pazara çıkabilirse ne ala. Bunu sağlayan yatırımlar özellikle ileri aşama startuplar için önemli dönüm noktası olacaktır. Startuplara tavsiyem kendilerine güvenmeleri. Bu ülkenin ihtiyacı olan şey katma değerli ürünler üreten, ihraç eden firmalar. Bence bu yıl girişim ekosistemi için birçok açıdan çok değerli ve önemli bir dönüm noktası olacak.”

FİGOPARA
Fintek girişimi

Tedarik finansmanına aracılık eden fintek girişimi Figopara, aralarında Dünya Bankası ve Revo Capital’in de yer aldığı yatırımcılarından 1 milyon dolar yatırım aldı. Ahmet Bilgen ve Koray Gültekin Bahar tarafından kurulan şirket, Akbank, Fibabanka, ING Türkiye ve Yapı Kredi Bankası ile çalışıyor.

Figopara Kurucu Ortağı ve Genel Mü dürü Koray Bahar, “özellikle pandemi sü reci, şirketlerin daha fazla nakde ihtiyaç duyduğu bir dönem oldu. Platformumuza olan ilgi arttı. 2019 başında aylık 25-30 milyon TL’lik bir hacimle ilerlerken pandemiyle birlikte aylık 80-85 milyon TL’lik bir işlem hacmine ulaştık. Hali hazırda Figopara’nın yatırımcıları arasında Revo Capital, Dünya Bankası ve Endeavor Catalyst bulunuyor.

Türkiye’nin önde gelen holdingleri ve bankaları ile görüşüyoruz. Çok yakında finalize edeceğimiz yatırım turunda yaklaşık 6 milyon dolarlık yatırımı tamamlamış olacağız” diyor. Bugüne kadar KOBÎ’lere sağlanan 885 milyon TL’lik finansmana aracılık ettiklerini de ifade eden Bahar, 2020 yılsonu itibarıyla yıllık 1 milyar TL, aylık 200 milyon TL işlem hacmine ulaşmayı hedeflediklerini aktarıyor. Yatırım almada verinin önemli olduğuna işaret eden Bahar, “Girişimin her aşamasında yaşanan gelişme ve ilerlemeyi ispat eden girişimciler yatırım almayı başarıyor. Girişimcilere en büyük tavsiyem, iş süreçlerini rakamlarla yönetmeleri” diyor.

BRANDFACE
Video reklam yazılımı

Rasim Üner tarafından kurulan BrandFace, Bahreyn merkezli Corteq’ten 500 bin dolar yatırım aldı. Markalara farklı bir reklamcılık modeli sunan, markalar ile tüketicileri bir araya getirerek, markalı içerik üretiminin birlikte sağlandığı bir video paylaşım platformu olan BrandFace, içerik üretiminin Uber’i olmayı hedefliyor.

Firmaya gelen yatırımın özünde yatırımcı ile kurulan ilişkinin yattığına işaret eden Üner, “BrandFace’in büyüme ve genişleme stratejisinde Peter Drucker’ın çok sevdiğim ‘Kültür stratejiyi kahvaltıda yer’ sözü yer alıyor. Kültürü yakalamak için ülkesel ya da bölgesel ortaklıkların geliştirilmesi taraftarıyım. MENA’daki organizasyonumuz tamamen bu çerçevede zaten. 2020’ye Bahreyn ile başladık, 2021 ile beraber genişlemeyi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ile sürdüreceğiz” diyor.

Girişimcilere doğru yatırımcıyı bulmalarını tavsiye eden Üner, “Sadece metriklere takılıp geleceği okuyamayan çok fazla startup analisti var. Ne zaman bu konu açılsa, 150 milyon dolar yatırım almış ve devam edememiş Blippar’ı örnek veriyorum. Sektör tecrübesi olanlar direkt yurtdışı ile işe başlayabilirler. Yurtdışında yatırım almak için de yüzde 8-10 hisse alıp 100-150 bin dolar yatırım yapan programlar kovalanmalı” diyor.

YOLLAN DO
Paket yönlendirme girişimi

Alışveriş ve paket yönlendirme girişimi Yollando, 10 milyon TL değerleme ile 2.2 milyon TL yatırım aldı. Tarvenn’in liderlik ettiği yatırım turuna çok sayıda melek ve iş insanı katıldı. “E-ticaretin öneminin daha da arttığı bu dönemde pazarda oluşan talebe cevap verebilmemiz, doğru kurulmuş iş modeli ve güçlü ekibin yoğun çalışması yatırımcıların bize olan inancım ve ilgisini artırdı” diyen Yollando Kurucusu Serdar Güvenkaya, girişimcilere şu tavsiyeleri veriyor:

“Girişimcinin ilk yapması gereken hedef belirlemek olmalı. Ulaşmak istediği hedefi, net bir şekilde tanımladıktan sonra diğer adımlara geçmeli. Hedefe ulaşmaya çalışırken gidilen yolları değiştirmeye, işi pivot etmeye açık olmalı. Hızlı hareket edip, işi pazarda oluşan yeni gereksinimleri karşılayacak şekilde geliştirmeli. Girişimler için yatırım önemli, evet. Ancak yatırımı sadece finansal destek olarak görmemek gerekir. Yatırımcının tecrübe ve bağlantılarından en yüksek oranda faydalanmak ve içeriye giren paranın asıl amacının şirketi büyütmek ve ileriye götürmek olduğunu unutmamak gerekir.”

SERTIFIER
Akıllı sertifika yazılımı

Eğitim ve yetkinlik verilerinin depolanmasını, doğrulanmasını ve analizini sağlayan Sertifier, TechOne ve Lima Ventures’tan 6 milyon TL değerleme ile yatırım aldı. Kurumsal firmalara ve bireysel kullanıcılara sunmuş olduğu farklı çözümler ile sekiz farklı ülkede hizmet veren Sertifier, bireysel kullanıcılar ve ulaşmış olduğu 125 kurumsal abone ile 1 milyonun üzerinde sertifika gönderimi gerçekleştirdi. Sertifier, aldığı yeni yatırım ile 30’dan fazla ülkeye ulaşmayı hedefliyor. Dünyanın lider büyük veri şirketlerinden biri olmak istediklerini ifade eden Kurucu Arda Helvacılar, yatırım almak isteyenler için de şu tavsiyelerde bulunuyor:

“Türkiye’de eksik olduğumuzu düşündüğümüz şeylerle alakalı başka ülkelerdeki durumu bilmeden konuşuyoruz. En beteri iş yapmak yerine işi konuşmaya bayılıyoruz. Konuştukça yapma azminden de eksiliyoruz. Konuşmayacak, çalışacağız. Mevlana’nın bir sözü vardır: ‘Sen yola çık, yol sana görünür’ diye. Düsturum hep bu oldu. Fikriniz sizin, heyecanınız sizin. Kimselere anlatmayın, sektörü bilmeyen birine asla çıtlatmayın.”

WASK
Dijital reklam yönetim yazılımı

Dijital reklam yönetim platform hizmeti sunan Wask, Tarvenn’den 8 milyon TL değerleme ile yatırım aldı. Wask’ın kurucusu Ercan Pilcioğlu kendilerini başarıya götüren süreci şu sözlerle anlattı:

“Globalde büyütmeye çalıştığımız yazılımımızın doğru insanlara ulaşabilmesi bizim için en önemli konuydu. Doğru insanlara ulaşabilmenin yolunun ise, insanların ya da kurumların ihtiyaçlarını çok iyi anlayabilmek olduğuna inanıyorduk. Ekibimizin bir kısmını kullanıcı davranışlarını, bir kısmını ise, e-ticaret, dijital reklam hacmi, kredi kartı kullanımı, sosyal medya kullanım analizleri gibi detayları toplayabilmeleri için görevlendirdik. Toplanan bu bilgiler ışığında geliştirilen yazılımımız ve pazarlama stratejimiz ile kısa zamanda 8 binin üzerinde kullanıcı elde ettik.”

1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu