Güncel Ekonomi Haberleri

Otomotiv endüstrisi, tarihindeki en yüksek ikinci mart ayı ihracat rakamına ulaştı

OTOMOTİV endüstrisi 15 yıl önce aldığı sektörel bazlı ihracat şampiyonluğunu rekorlar kırarak devam ettiriyor. Doğrudan 300 bin kişiye istihdam sağlayan otomotiv endüstrisi, tarihindeki en yüksek ikinci mart ayı ihracat rakamına ulaştı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracatı mart ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 40 artışla 2.9 milyar dolar oldu. Bu yıl sonunda ihracat hedefi 30 milyar dolar olan otomotiv sektörü, ilk çeyrekte yüzde 10 artışla 7.7 milyar dolar ihracata ulaştı. Türkiye ihracatından yüzde 17 pay alan sektörün ilk üç aylık ortalama ihracatı da 2.56 milyar dolar oldu.

Otomotiv sektöründeki yüzde 40’lık ihracat rakamı dikkatimizi çekti. Sektör temsilcileri ve ihracatçı firmaları üst yöneticilerine ihracattaki başarının nasıl elde edildiğini ve gelecek hedeflerini sorduk. Sektör temsilcileri pandeminin etkisinin ortadan kalkması ile daha yüksek ihracat rakamlarına ulaşacaklarını belirtiyorlar. Sektör temsilcileri, 2021 yılı için konulan 30 milyar dolarlık ihracat hedefinin rahatlıkla aşılacağını söylüyorlar. Martta en büyük ürün grubu yüzde 36.5 artışla 1 milyar 49 milyon dolar ihracat gerçekleştiren tedarik endüstrisi olurken, binek otomobil ihracatı yüzde 31 artarak 1 milyar 35 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 82 artarak 549 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midi-büs ihracatı da 4.5 azalarak 98 milyon dolar oldu. Tedarik endüstrisinde en büyük pazar olan Almanya’ya ihracatta yüzde 51 oranında artış görülürken, yine önemli pazarlardan İtalya’ya yüzde 102, Fransa’ya yüzde 39, ABD’ye yüzde 35, Rusya’ya yüzde 65, Birleşik Krallık’a yüzde 23, Polonya’ya yüzde 58 ihracat artışı, diğer yandan Romanya’ya yüzde 34 düşüş görüldü.

BİNEKTE EN BÜYÜK PAY FRANSA’DA

Martta binek otomobillerde en büyük pazar Fransa’ya yüzde 93, İtalya’ya yüzde 162, Ispanya’ya yüzde 62, Almanya’ya yüzde 94, Polonya’ya yüzde 62, Mısır’a yüzde 49 ihracat artışı görülürken, İsrail’e yüzde 28 ihracat düşüşü oldu. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda ise Birleşik Krallık’a yüzde 149, Fransa’ya yüzde 134, Belçika’ya yüzde 119, Slovenya’ya yüzde 36, İtalya’ya yüzde 129, ABD’ye yüzde 243 ihracat artışı kaydedilirken, Hollanda’ya ise yüzde 91 düşüş yaşandı.

Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya yüzde 8, yine önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 142 artış, İtalya’ya yüzde 36, Çekya’ya yüzde 92 düşüş görüldü. Diğer ürün grupları arasında yer alan çekiciler ihracatı ise yüzde 66 artışla 122 milyon dolar oldu.

ALMANYA İLK SIRADA

Otomotiv endüstrisinin en büyük pazarı olan Almanya’ya ihracat yüzde 48 artışla 432 milyon dolar olurken, Fransa’ya yüzde 75.5 artışla 320 milyon dolar, Birleşik Krallık’a ihracat da yüzde 55 artarak 280 milyon dolar oldu. Mart ayında önemli pazarlardan İtalya’ya yüzde 109, Ispanya’ya yüzde 58, Belçika’ya yüzde 40, Polonya’ya yüzde 67, ABD’ye yüzde 47, Mısır’a yüzde 35 ihracat artışı olurken, İsrail’e yüzde 16, Romanya’ya yüzde 15, Hollanda’ya yüzde 19 düşüş görüldü.

Ülke grubu bazında Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yüzde 43 artışla 1 milyar 914 milyon dolar olurken, AB ülkeleri ihracattan yüzde 66 pay aldı. Martta Diğer Avrupa ülkelerine yüzde 51, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi’ne yüzde 42, Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 52 ihracat artışı görüldü.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Geçen ayki yüksek artışta, pandeminin etkisinin geçen yıl mart ayından itibaren görülmeye başlanması da baz etkisi yarattı. Mart ayında tedarik endüstrisi, binek otomobiller ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatımız çift haneli artış gösterdi. Aynı şekilde en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkenin 9’una da çift haneli artış kaydettik” diyor.

YATIRIMLAR HIZ KESMEDİ

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, yaptığı değerlendirmede yüzde 40 ihracat artışının geçen yıl mart ayında pandemi nedeniyle gelen kısıtlamaların baz etkisi olduğunu belirtiyor. Ancak Haydar Yenigün, 2020 yılında daralan sektörün yatırımlarını aralıksız devam ettirdiğini söylüyor.

Yenigün, “Sanayimiz pandemi sürecinde de yatırımlarına ve proje çalışmalarına hız kesmeden devam etti. 2020 yılının zorlu pandemi koşullarına rağmen sanayimiz 664 milyon dolar değerinde yatırım gerçekleştirirken, üyelerimiz pandemi döneminde birçok yeni projesini planladığı şekilde hayata geçirdi. Son olarak Mart ayında bir üyemiz otomotiv sanayiinin tarihindeki en büyük yatırım olan 2 milyar euro’luk yatırım kararını açıkladı. Bu yatırım ile ülkemizin 2 milyon adetlik mevcut üretim kapasitesinde 200 bin adetlik artış söz konusu olacak. Tüm bu yatırımları sanayimizin ihracatının ve mevcut üretim üssü konumumuzun kuvvetlenmesi için çok önemli adımlar olarak görüyoruz” diyor.

TOYOTA ÜRETİMİNİN YÜZDE 90’INI İHRAÇ EDİYOR

Toyota Türkiye, otomotiv sektörünün en önemli ihracatçılarından biri. 2020 yılında, pandemi nedeniyle 7 haftalık üretim duruşuna rağmen 217 bin araç üretti ve bu araçların 180 bin adedini ihraç etti. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Genel Müdür ve CEO’su Toshihiko Kudo, Sakarya’daki fabrikada üretilen otomobillerin yüzde 90’ının ihraç edildiğini belirtiyor.

Toshihiko Kudo, Toyota’nın model yenileme yatırımları için çalışmalar yaptığını belirterek şu değerlendirmeyi yapıyor: “2016 yılında Türkiye’nin ilk hibrit ve ilk crossover aracı olan Toyota C-HR’ı üretmeye başladık ve yaptığımız yatırımlar ile yıllık üretim kapasitemizi 150 binden 280 bine yükselttik. Ayrıca 2019’da, 12. nesil yeni Corolla Sedan, hibrit versiyonu ile birlikte üretim hatlarımızdan indi. TMMT olarak hem Toyota C-HR hem de Corolla modelimizi, Toyota’nın Yeni Global Mimarisi (TNGA) platformu üzerinde geliştirip üreten ilk denizaşırı Toyota tesisi olmayı başardık. Toyota C-HR ve Corolla’yı, Sakarya’daki fabrikamızda en yüksek kalite standartlarında üretiyor ve üretimimizin yüzde 90’ını dünyanın 150 farklı ülkesine ihraç ediyoruz. 2020 yılında ihracatımızın yüzde 79’unu Avrupa, yüzde 7’sini Kuzey Amerika, yüzde 13’ünü ise Ortadoğu, Kuzey Afrika ve diğer ülkelere gerçekleştirdik. Bu dönemde 216 bin 700 adet ile en çok Toyota C-HR modelinin ihracatı yapıldı. Halen aynı hat üzerinde Corolla ve Toyota C-HR modellerimizin üretimini tam kapasite çalışarak sürdürüyoruz. 2020 yılında ürettiğimiz araçlar ile Toyota Avrupa satışlarının üçte birini, fabrikamızda üretilen araçlar karşıladı ve bu araçların yaklaşık yüzde 75’ini hibrit motorlu araçlar oluşturdu. 2021 yılında 247 bin adet araç üreterek bunun 197 bini ihraç etmeyi hedefliyoruz. Toyota’nın 2050 vizyonu çerçevesinde ortaya koyduğu 6 çevreci hedef doğrultusunda çevreci üretim ve ürün konularında çalışmalarımız hız kesmeden sürecektir.” Otomotiv sektöründe model ömrünün 4-6 yıl arasında değiştiğini belirten Toshihiko Kudo, “Corolla ve Toyota C-HR modellerimizin üretimini tam kapasite çalışarak sürdürüyoruz. Otomotiv sektöründe, araçların model ömrü bilindiği üzere 4-6 yıl arasında değişmektedir. Bizim de bu süreçte mevcut modellerimizin yenilenmesi için yatırımlarımız devam etmektedir” diyor. Yeni model > yatırımı konusunda da üretim kabiliyetlerinin olduğunu belirterek, global bazda çalışmalar yaptıklarını söylüyor. Toshihiko Kudo, “Otomotiv sektörünün her zaman gereksinim duyduğu modernizasyon ve yenileme yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Bu gibi yatırım kararları, pazar koşulları ve stratejik global planlar doğrultusunda Japonya’dan ve Brüksel Merkez’den gelir. Bizler bu kararları en iyi şekilde uygularız. Bugün geldiğimiz noktada şirketimiz; verimlilik, kalite, iş güvenliği ve diğer birçok parametreler açısından sadece Avrupa’da değil dünyada üstün ve özel bir yerdedir” diyor.

OYAK RENAULT 211 BİN ARAÇ İHRAÇ ETTİ

Türkiye’nin en büyük entegre otomobil fabrikası olarak kabul edilen Oyak Renault, COVID-19 salgınının gölgesinde geçirilen zorlu 2020 yılını 211 bin 954 adetlik araç ihracatı ile tamamladı. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’mn içinde yer alan ve Groupe Renault’nun tüm dünyadaki tesislerine parça ve yedek parça ikmali gerçekleştiren İttifak Uluslararası Lojistik Merkezi’nden (AILN) yapılan taşıma hacmi de geçen yıl 312 bin 769 metreküpe ulaştı. Oyak Renault’tan yapılan yazılı açıklamaya göre 2020’de yılın otomobili seçilen yeni Clio ile yılın ilk yarısında üretimine başlanan Yeni Clio Hibrit modeli de dahil olmak üzere Oyak Renault, ürettiği otomobillerin yaklaşık yüzde 80’ini 50’den fazla ülkeye ihraç ediyor. Oyak Renault’da dış pazarlar için Clio IV ve Clio V araçlarının üretimi yapılıyor. Dış ülkelerde en çok satılan araç modeli ise Clio V.

Oyak Renault, 70’e yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. İhracatının büyük bir kısmı başta Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Güney Amerika ve Ortadoğu ülkelerine yönelik. Oyak Renault’un 2020 yılında araç ve yedek parça ihracatı gerçekleştirdiği ilk 5 ülke arasında Fransa, Romanya, Fas, İspanya ve Almanya yer alıyor. 2020’de araç ihracatı yapılan ilk 5 ülke arasında da Fransa, Almanya, İtalya, İsrail ve Birleşik Krallık bulunuyor.

1 MİLYAR EURO’LUK İHRACAT

Türkiye otomobil ihracatında olduğu gibi kamyon ve otobüs ihracatında da oldukça iyi. Otobüs ve kamyon üretip ihraç eden Mercedes-Benz Türk geçen yıl 1 milyar euro seviyesinde ihracat gerçekleştirerek öne çıkan bir marka. Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, Türkiye’deki faaliyetleri için 2020 sonu itibariyle 1.3 milyar euro yatırım değerine ulaştıklarını belirtiyor. Süer Sülün’ün verdiği bilgiye göre Mercedes-Benz Türk, pandeminin etkisine rağmen otobüs ihracatından 422 milyon euro, kamyon ihracatından 479 milyon euro, AR-GE ve diğer alanlardaki hizmet ihracatından da 41 milyon euro’yu aşkın gelir elde etti. Mercedes-Benz Türk, 2020 yılında yaklaşık 1 milyar euro’luk ihracat gelirine ulaşmayı hedefliyor. Sülün’ün verdiği bilgiye göre Türkiye’de üretilen ve ihraç edilen her 2 otobüsten l’i, Türkiye’de üretilen her 10 kamyondan 6’sı ve ihraç edilen her 10 kamyondan 8’i Mercedes-Benz Türk imzasını taşıyor.

Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası, 2020 yılında 3 bin 611 adet otobüs üretti. Şirket, başta Batı Avrupa ülkelerine olmak üzere üretiminin yaklaşık yüzde 89’unu ihraç ederek 2020 yılında 3 bin 209 adetlik otobüs ihracatı gerçekleştirdi. Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası 2020 yılında 13 bin 492 adet kamyon üretti. Mercedes-Benz Türk, kamyon üretiminin yaklaşık yüzde 59’unu ihraç ederek 2020 yılında 7 bin 947 adetlik kamyon ihracatı gerçekleştirdi. Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, ihracat ile ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’ndan Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere başta olmak üzere Mercedes-Benz ve Setra markalı otobüslerin yüzde 89’u, 70’ten fazlaya ülkeye ihraç ediliyor. Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’ndan ise Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, Portekiz, Belçika, Çekya, Polonya, Avusturya, Macaristan, Slovakya, Slovenya, Romanya ve Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerine kamyon ihraç ediyoruz. En çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında Almanya, Polonya, Fransa, İtalya ve İspanya yer alıyor. 2021 yılında da mevcut ihracat pazarlarımızda sürdürülebilir büyü-meyi devam ettirmeyi hedefliyoruz. Önümüze çıkması muhte-mel yeni pazar fırsatlarını da sürekli takip ediyoruz. 2021 yılını öngörebilmek için pandeminin nereye gideceğini bilmek gerekiyor. Kamyon ürün grubunda her ne kadar i yılın ilk çeyreğinde, 2020’ye kıyasla hem yurtiçi pazar H hem de ihracat pazarlarında bir büyüme yaşanmış olsa da, pandemi koşulları tamamen ortadan kalkmadan yıl-sonu projeksiyonuyla ilgili kesin ifadeler kullanmak pek mümkün olmuyor. 2021 için 2020 yılından daha büyük bir pazar öngörüyoruz. Otobüs ürün grubunda ise yurtiçi pazarda geleneksel pazar payımızı korumayı hedefliyoruz ancak pazarın son durumu 3 üncü çeyrek gibi pandemi ve güncel ekonomik durum çerçevesinde netlik kazanacaktır.”

TRAKTÖR İHRACATININ YÜZDE 86’SINI YAPIYOR

Türk Traktör, traktör ihracatında açık ara lider konumunda. 2020 yılında da ihracat alanında pandeminin yarattığı olumsuz koşullara rağmen başarılı bir performans gösterdi. Türkiye’nin ilk traktör ihracatını gerçekleştiren şirketi unvanına sahip olan Türk Traktör, 2020 yılında 12 bin 553 adet traktörü ihraç etti. Bu rakam aynı zamanda Türkiye’nin toplam traktör ihracatının yüzde 86’sına denk geliyor. Türk Traktör Genel Müdürü Aykut Özüner, “Amerika ve Avrupa pazarlarında New Holland T4S modelimiz en çok ilgiyi görürken, Asya pazarlarında ise New Holland TDD serimiz tercih ediliyor. En çok satılan traktör serilerimizi sıralamak gerekirse; New Holland Workmaster, Case IH Farmall ve New Holland T4S serilerinin ilk 3’te yer aldığını söyleyebiliriz. Bu 3 model 2020 yılında gerçekleştirilen toplam ihracat içinde yaklaşık yüzde 25’lik bir payı oluşturdu” diyor. Aykut özüner’in verdiği bilgiye göre TürkTraktör 130 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor, ihracatının yaklaşık yüzde 80’ini Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarına gerçekleştiriyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve İtalya ihracat sıralamasında ilk üç ülkeyi oluşturuyor. Aykut Özüner,

2021 hedefleri ve yatırımları ile ilgili şu bilgileri veriyor: “2021 yılında Türkiye traktör pazarının 53-59 bin adet olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. Yılsonu ihracat beklentimiz 13 bin 500-15 bin adet; iç pazardaki satış beklentimiz ise 26 bin-29 bin 500 adet. 2021 yılında da farklı ürün, çözüm ve hizmetlerimizle modern tarıma yön verme vizyonumuz doğrultusunda var olan konumumuzu koruyarak farklı yeniliklere imzamızı atmaya devam etmek istiyoruz. Kendi üretimimiz olan Faz IIIB ve Faz 4 emisyon standartlarında motoru olan traktörlerimizle uzun yıllardır ihracata devam ediyoruz. Yerli Faz 5 motora sahip New Holland ve Case IH markalı traktörlerimizi geçtiğimiz Eylül ayından itibaren Avrupalı çiftçilerin kullanımı için başta Almanya, Ingiltere, İtalya, Fransa olmak üzere farklı ülkelere ihraç etmeye başladık. Buna ek olarak, yine geçtiğimiz yıl iç pazara sunduğumuz ve çiftçilerimiz tarafından da büyük bir ilgiyle karşılanan yerli üretim yarı otomatik şanzımanlı traktörlerimizi de Case IH Farmall M serisi olarak dünya tarımının en önemli bölgelerinin başında gelen Asya, Afrika, Ortadoğu ve Meksika gibi pazarlara sunmaya başladık. Bu yıl içinde de yine Faz 5 motor emisyon standartlarına uygun olarak ürettiğimiz çeşitli modellerimizle global pazardaki iddiamızı sürdüreceğiz. Faz 5 motor emisyon standartlarına uygun olarak sunacağımız traktörlerimizi arasında New Holland T4S ve Case IH JXE, yeni New Holland TR5 ve Case IH Farmall M modellerini sıralayabiliriz.”

TEDARİK SANAYİNİN İHRACAT110.5 MİLYAR DOLARI AŞACAK

Otomotiv sektörünün ihracattaki başarısının altında hiç kuşkusuz güçlü bir tedarik sanayii yatıyor. Türkiye’de otomotiv yan sanayi geçmişten günümüze hep güçlü bir konumda oldu. Türk otomotiv tedarik sanayinin temsilcisi konumundaki Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) 465 üyesi bulunuyor. TAYSAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam yaptığı değerlendirmede tedarik sanayiinde de 2020 yılında daralma yaşandığını söyledi. Albert Saydam’m verdiği bilgilere göre 2020 yılında otomotiv tedarik sanayinin ihracatı yüzde 11.4 daralarak 9.4 milyar dolar oldu. Bu dönemde sektörün ciro kaybı ise 22 milyar TL’yi buldu.

Saydam, 2021 yılını ise to-parlanma yılı olarak görüyor ve ihracat rakamının 10.5 milyar doları yakalayacağını öngörüyor.

IHA’LAR İÇİN LASTİK ÜRETECEK

Otomotiv sektörüne lastik tedarik eden yerli sermayeli PETLAS da önemli ihracatçı firmalardan biri. PETLAS, yerli mühendislik gücü ve el emeği ile, binek araçlardan kamyon ve otobüslere, traktörlerden askeri birlik ve güvenlik güçlerinin kullandığı araçlara, iş makinelerinden savaş jetlerine, 80 farklı desen ve 2 bin 500 farklı ebatta üstün nitelikli lastikleri geliştiriyor, üretiyor ve dünyaya satıyor. 2019 yılında 210 milyon dolar ihracat yapan PETLAS, 2020 yılında pandemi koşullarına rağmen 200 milyon doları geçti. PETLAS Yönetim Kurulu Üyesi Abdulkadir özcan, “2020 yılında aralarında ABD, Almanya, İtalya gibi büyük ölçekli otomotiv endüstri ve lastik pazarına sahip ülkelerin de yer aldığı 6 kıtada 98 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Tarihinde 120 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiren PETLAS, Türkiye’nin en büyük 100 sanayi kuruluşu arasında yer aldığı ISO 500 listesinin ihracat sıralamasında ise 60’ıncı sırada yer almaktadır ve Türkiye genelinde tüm sektörlerde en çok ülkeye ihracat yapan 11’inci şirket konumundadır” diyor. Abdulkadir Özcan’ın verdiği bilgiye göre PETLAS’ın ihracatta ana ürün gamını yüzde 42’lik oranla zirai lastikler oluşturuyor. Binek, SUV ve Hafif Ticari lastiklerin payı, yaklaşık yüzde 36 düzeyinde. Bunu takiben sırasıyla iş makinesi (endüstriyel) lastikleri yüzde 14, Kamyon-Otobüs lastikleri yüzde 5, askeri kara taşıtı lastikleri yüzde 2 ve uçak lastikleri de yüzde 1 olarak pay alıyor. 2021 yılının ilk çeyreğinde ihracat rakamlarının artmaya devam ettiğini belirten Özcan, 2021 hedefleri ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Uluslararası nakliye darboğazı sorunu tam olarak çözüme ulaşmış olmasa da, yılın ilk çeyreğinde özellikle ihracat tarafında başarılı sonuçlar elde ettik. Mart ayında ihracatımız, 21.5 milyon doların üzerinde gerçekleşti. 2021 yılı ihracat hedefimizi, ülkemize sağladığımız ihracat gelirlerimizi yüzde 20-25 bandında artırmak ve yaklaşık 250 milyon dolar düzeyinde ihracatla ülke ekonomisine katkılarımızı artırarak sürdürmek oluşturuyor. 2021 yılı içinde, ürün gamımızın tümünde, özellikle de kamyon otobüs (TBR) lastiklerde büyümeyi sürdürmeyi hedefliyoruz, öte yandan yine 2021 yılında, insansız hava aracı (IHA) lastikleri üretimi, 2022 yılında da havacılık lastikleri için yatırım, planlarımız arasında yer alıyor.”

Baran ÇELİK / Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı
“Sektörün 2021 hedefi 30 milyar dolar”

“Son 15 yıldır sektörel bazda ihracat şampiyonu olan ve doğrudan 300 bin kişiye istihdam sağlayan otomotiv endüstrisi olarak Türkiye ihracatının yaklaşık beşte birini tek başına gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl pandemi nedeniyle hedefimizi revize etmek zorunda kalmış ve yılı 25,5 milyar dolar ihracatla kapatmıştık. Bu yıl ise tekrar yükselişe geçerek, tüm kategorilerde pandemi öncesi rakamlara dönmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda 2021 yılı ihracat hedefimizi 30 milyar dolar olarak belirledik. Yılın ilk üç ayında otomotiv ihracatımız geçen seneye göre yüzde 10 artışla 7,7 milyar dolar oldu. Mart ayında da geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 40 artışla 2,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. İlk üç aydaki ortalama aylık ihracatımız da 2,56 milyar dolar seviyesinde. Her ne kadar geçen yılki düşük rakamlar baz etkisi yaratıp, ihracat artışını yüksek gösterse de, ulaştığımız ortalama aylık ihracat, 30 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımızı gösteriyor. AB pazarında toparlanma beklenenden de yavaş gerçekleşiyor. Çip sorunu ve diğer hammadde tedarikinde yaşanan bazı sorunlar da bu yıl otomotiv ihracatçılarımızı zorlayan unsurlar olarak öne çıkıyor.”

Haydar YENİGÜN / Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı
“Aşılar etkisini gösterirse toparlanma yılı olur”

En önemli ihraç pazarımız olan AB ülkelerinde 2020 yılında pazar yüzde 23 seviyesinde daralma gösterdi. 2021 yılı ilk iki ayında ise daralma yüzde 19 seviyesinde. Avrupa’da en büyük 5 pazarın mart ayı verilerine baktığımızda, bir önceki yılın aynı ayına göre ciddi artışlar olduğunu gözlemliyoruz ancak 2020 yılı mart ayının pandemi etkilerinin çok ciddi hissedildiğini de unutmamamız gerekiyor. Dolayısıyla mart ayındaki artışların altında baz etkisi olduğunu dikkate almamız gerekiyor.

Avrupa’daki bayilerin yarısından fazlası pandemi kuralları kapsamında şu anda kapalı durumda. Ancak Avrupa genelinde aşılama sürecinin bu yıl içinde vereceği iyi sonuçlar nedeniyle bu durumun önümüzdeki dönemde iyileşeceğini varsayıyoruz. 2021 ve 2022 yıllarının hem dünya hem Avrupa için bir toparlanma süreci olacağını düşünüyoruz.

Albert SAYDAM / Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı
“TOGG yatırımı bizim için boy aynası olacak”

Pandemi nedeniyle otomotiv üretiminde küreselleşmenin boyutu tartışılmaya başlanmış ve yakın bölgelerde kaynak arayışına yönelinmiştir. Bu Türkiye için bir fırsat. Türk otomotiv tedarik sanayi, Türkiye genel ekonomik performansının üstünde bir başarı gösterdi. Bu başarıyı daha yüksek seviyelere taşımalıyız. Bu da yeni iş modelleri, iş teknikleri ve yaklaşımlarla mümkün. Sektörümüzdeki yeni açılımlar hepimize umut verdi.

TOGG yatırımı, bizim için bir boy aynası olacak. Ford Otosan’ın elektrikli araç projesi de benzer bir fırsatı sunuyor. Yeni teknolojiler ve yenilikçiliği odağımıza alarak önemli adımlar atacağız. TAYSAD olarak 2030 yılına kadar gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz bir vizyonumuz var. Otomotiv tedarik sanayini küresel pazarda tasarım, teknoloji ve tedarik gücüyle küresel üretimde ilk 10’a taşımak istiyoruz. Şu anda 14. sıradayız. Bunun için 4 ana öncelik belirledik. Yeni teknolojiler, rekabetçi tedarik sanayi, ihracat artışı ve güçlü dernek başlıkları altında çalışmalarımıza hız verdik.

İDRİZ ÇOKAL

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu