Başarılı Girişimcilik

Özgün tasarımlarıyla başarıyı yakalamış iki girişimci

İnteraktif Medya Tasarımı

YAŞI henüz 35. Arkasında ciddi bir sermaye gücü de yok. Fakat daha 1.5 yıl önce eşi Dilek Ceylan ile birlikte Lagu Mobilya ismiyle bir firma kuran Ufuk Ceylan, sadece iç piyasanın değil, yabancıların da dikkatini çekmeyi başardı. Singapurlu bir armatörlük firması gelecek gördüğü Lagu’ya ortak oldu. Firma Körfez ülkelerinden de sipariş üstüne sipariş alıyor.

Özgün tasarımlarıyla dikkat çeken Lagu’nun Teşvikiye’de bir showroom’u var. İkinci showroom’u ise önümüzdeki yıl Singapur’da açmayı planlıyor. Firma bu projesini koronavirüs nedeniyle bir yıl ertelemiş. Şirketine Endonezya yerel dilinde şarkı anlamına gelen ”Lagu” ismini veren Ufuk Ceylan ile mobilya sektöründe tasarım konusunu ve firmanın hedeflerini konuştuk…

Mobilya sektörüne nasıl girdiniz?

Yıldız Teknik Üniversitesi İnteraktif Medya Tasarımı Bölümü’nü bitirdim. Mobilya eğitimi ve sanat tasarımı eğitimi aldım. Bu ikisini birleştirip mobilya tasarımı işine başladım. Önce bazı mobilya firmalarında çalıştım. 1.5 yıl önce de eşimle birlikte Lagu’yu kurduk. Tüm tasarımlarımız kendimize ait. Shovvroom’umuzun üst katındaki tasarım ofisimiz, müşterilerden gelen talepleri de anında değerlendirme imkanına sahip. Tescili yapılmış 40 tane tasarımımız var. Bunlar konsol, koltuk takımı, sehpa, masa, sandalye gibi günlük ihtiyaçlar olan ürünler. Bunların yanı sıra, özel olarak sınırlı sayıda üretilmiş edisyonlu mobilyalarımız da var. Bu ürünlerin hepsi kendi kimliğimizi taşıyor. Tasarım sayımızı bu yıl 200’e çıkarmayı planlıyoruz. Baktığınızda bunlar Lagu ürünleri diyebiliyorsunuz.

Ürünlerinizde ne tür malzemeler kullanıyorsunuz?

Lagu için başlı başına bir tasarım markası diyebiliriz aslında. Ürünlerimizde doğal malzemeler kullanıyoruz. Ürünlerimizde masif ahşap kullanıyoruz. Örneğin yerli meşe ağacı, ithal tik ağacı kullanıyoruz. İthal ağaçları Uzakdoğu’dan getiriyoruz. Bunlar neme ve suya dayanıklı ağaçlar. Bunları banyo takımlarında ve dış mekan ürünlerinde kullanıyoruz. Aksesuarlarımızı Finlandiya’dan alıyoruz. Elektrik akşamlarını Alman firmalardan temin ediyoruz. Menteşelerimiz ise Hollanda menşeli. Bir mekanda, o yerin yaşam alanı olarak hissettirmesini sağlayan aksesuar, aydınlatma, heykel ve bitkilerin kullanımını da önemsiyoruz. Bu kapsamda da çeşitli ürünlerimiz bulunuyor. Bu ürünlerimizin yanı sıra ev tekstilinde Kutnia markasının Gaziantep’e özel el dokuması Kutnu kumaşından üretilen ürünlerinin satışını yapıyoruz. Yatak için de kişiye özel uyku çözümleri üreten Suisleep markası ile çalışıyoruz.

Kendi üretiminiz var mı?

Tüm mobilyalarımızın tasarımlarım ve üretimlerini tamamen kendimiz yapıyoruz. Özellikle kendi tasarımlarımızın üretimlerini yaptığımız için ilk üretimler ve kusursuzluğu yakalayabilmek için tüm ürünlerde yapılan geliştirmeler kritik önem taşıyor. Tabi bu önemde bir süreci de üretim ekibimizle birlikte İstanbul’da her materyalin farklı doğasını öğrenmiş uzmanı olan zanaatkarlarla çalışıyoruz. Sanat ve tasarımı buluşturmak adına, Bozlu Holding’in sanat alanındaki faaliyetlerini sürdürdüğü Bozlu Art Projcct ile ortak çalışmalar yapmaya başladık. Şu anda Bozlu Art Project’in bünyesindeki sanatçıların eserlerini dönemsel sergiler şeklinde mağazamızda ziyaretçilerimizle buluşturuyoruz.

Singapurlularla ortaklığınız nasıl oldu?

îki yıl kadar önce bir tasarım kitabı hazırlayarak eşimle birlikte Singapur’da düzenlenen Asya kitap fuarını ziyaret ettik. Yaptığımız mobilya tasarımlarımızı da yanımıza aldık. Singapur’a gitmemizin nedeni, orada tasarıma verilen önem nedeniyleydi. Orada özgün ürünlere talep var. Singapur devletin tasarıma özel teşviklerde bulunuyor. Orada her bir köşe başında bir tasarım ofisi görebiliyorsunuz. Gerçekten de beklediğimiz gibi büyük bir ilgi gördük. Yaptığımız tasarımlar beğenildi. Tasarımlarımızı gören Singapurlu armatörlük firması Private Invcstor gelecek gördüğü için bize ortak oldu. O firmayla birlikte bir showroom da Singapur’da açacağız. Yılsonunda Singapur, Londra ve İstanbul ile beraber toplamda üç lokasyonda hizmet vermeyi amaçlıyoruz.

Singapur mobilya sektörü açısından nasıl bir potansiyele sahip?

Showroom açmak için Singapur’u tercih etmemizin bir nedeni de orada mobilya sektöründe potansiyelin çok yüksek olması. Özellikle Singapur’da, mobilya ve dekorasyon sektörünün 2019 yılında yüzde 20.9 artışla 652 milyon dolar hacme sahip olmasıyla beraber, 2020 yılında da bu alanda yatırımlarını artırarak dikkatleri üzerine çekmesi bekleniyor. Bu sebeple, Singapur’un bu yatırım potansiyelini ve tasarım desteğini yakından takip ediyoruz. Singapur’u tercih etmemizin bir diğer nedeni ise, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinin yer aldığı Asya kıtasına açılan en önemli ve etkili ticaret kapısı olması.

Ortağımız sayesinde yurtdışından ithal ettiğimiz malzemeleri daha kolay alabileceğiz. Katıldığımız o fuarda başka iş bağlantıları da kurduk. Bir Türk restoranının iç mekan dekorasyonunu tamamen biz tasarlayıp üreteceğiz. Şirketimiz için İstanbul’u tasarım ve üretim merkezi, Singapur’u da ihracat ve yurtdışı satış faaliyetlerimizin merkezi olarak konumlandırdık.

Talep nasıl, nerelerden sipariş geliyor?

İç pazarda bazı markalı konut üreticileriyle çalışıyoruz. Onların mobilya ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Çünkü biz aynı zamanda proje firmasıyız. Konut ve iş yerleri üreten inşaat firmalarına iç mimarlık ve iç dekorasyon konusunda destek veriyoruz. Bir diğer işimiz de şirketlere dijital tasarım alanında danışmanlık vermek. Yurtdışmdan da yoğun talep gelmeye başladı. Dubai’den, Katar’dan müşterilerimiz var. Aynı şekilde Yunanistan’dan da talep aldık. Hedef kitlemiz 30 yaş üstü beyaz yakalılar. Gençlik döneminde kullanılan, ‘kullan at’ mobilyalardan sıkılmış, çocuklarına bırakabilecekleri mobilya arayışında olan kesime hitap ediyoruz. Yabancılarla konuştuğumuzda bunlar gerçekten sizin tasarımlarınız mı diyenlerle karşılaşıyoruz. O yüzden tescil belgelerimizi shovvroom’a koyduk.

İleriye dönük olarak ne tür hedefleriniz var?

Singapur’daki ortağımızın da sinerjisinden yararlanıp önce Asya pazarında yer edinmek istiyoruz. Diğer yandan tüketim alışkanlığının da o tarafa kaymasını göz önünde bulundurarak online satış üzerinden ilerlemek istiyoruz. Bununla ilgili ortaklıklar kurmak üzere girişimler başlattık. Şu anda mobilya ve dekorasyon sektöründe hizmet veren birkaç online satış kanalıyla görüşme halindeyiz. Özellikle Amerika’ya satış yapan bir siteyle temasımız sürüyor. Amerika da bizim için önemli bir pazar.

“Tasarıma gereken önem verilmiyor”

Türkiye mobilya sektöründe dünyada çok önemli bir tedarikçi. Dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyoruz. Fakat sektörde katma değeri düşük üretim yapılıyor. Firmalar satış kaygısıyla hep popüler trendi takip ediyorlar. Oysa tasarıma daha fazla önem verilip, daha katma değerli ürünler üretilse çok daha fazla döviz girdisi sağlayabiliriz. Sektörde el işçiliği çok iyi, mobilya sektöründe isim yapmış ülkelerden bile bu konuda daha iyi durumdayız.

Kalite konusunda da son derece iyiyiz fakat tasarıma yeterince ağırlık verilmiyor. Marka değerimiz düşük olduğu için kaliteli üretim yapmamıza rağmen bunun karşılığını yeterince alamıyoruz. Sektörde tescil konusuna da pek önem verilmiyor. Oysa İtalyan, İspanyol, Portekiz firmalarında tescili alınmış yüzlerce ürün var. Türkiye’deki birçok üretici İtalyan firmalara ürün üretiyor. Onlar marka olarak dünyada tanındıkları için bu ürünleri alıp çok daha yüksek fiyatlara satıyorlar.

ÖZBEY MEN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu