Sağlık HaberleriTurizm Sektöründen Haberler

Sağlık turizmi 6 yılda 5 kat büyüdü

Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olan turizmde bu yıl kötü geçiyor. Rusya’daki resesyonun ve komşu ülkelerdeki karışıklıkların etkisiyle turist sayısında hissedilir bir azalma var. Ancak son altı yılda beş kat büyüyen sağlık turizminde işler iyi gidiyor. Geçen yıl 400 bin sağlık turisti çeken Türkiye bu yıl 500 bin hasta ağırlamayı ve 7 milyar dolar gelir elde etmeyi bekliyor.

Dünyada sağlık turizminin 100 milyar dolarlık bir pazar olduğu tahmin ediliyor. Bu alanda Hindistan, Tayland ve Singapur ilk üçte yer alıyor. Çünkü gelişmiş ülkelerle aynı teknoloji ve standartlarda çok daha uygun fiyatlara sağlık hizmeti sunuyorlar. Bu üç ülkeyi ise ABD, Malezya, Almanya, Meksika, Güney Afrika, Brezilya ve Türkiye izliyor.

Türkiye bu pastadan 7 milyar dolarlık pay alıyor.

Kalp ameliyatından kanser tedavisine, saç ekiminden diş tedavisine kadar geniş bir yelpazede sağlık hizmeti veren ülkemiz birçok Avrupa ülkesinden yüzde 40’lara varan oranda daha ucuz. Tedaviye dönük operasyonlar büyük hastanelerde yapılırken, burun, diş, saç ekimi gibi estetik operasyonlar özel kliniklerde yapılabiliyor. Sektörde pastadan en büyük payı alan kurumlar ise, Liv Hospital ve Medical Park, Avrupagöz, Dünyagöz, Medipol, Acıbadem ve Anadolu Sağlık Merkezi.

500 BİNE ÇIKACAK

Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi (THTDC) Başkanı ve Liv Hospital Genel Koordinatörü Meri Istiroti, sağlık turizmi için Türkiye’ye gelenlerin sayısının her geçen yıl arttığına dikkat çekiyor. Türkiye’ye sağlık turizmi için gelenlerin sayısının son altı yılda beş katma çıktığını vurgulayan Istiroti, “Ülkemiz sağlık turizminde hızlı bir büyüme ivmesinde. 2009 yılında 92 bin kişi olan hasta sayısının bu yıl 500 bin kişiye, gelirin de 7 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2023 yılında ise 2 milyon yabancı hasta ile 20 milyar dolar gelir hedefleniyor” diyor. Kamu hastanelerinde kişi başı harcama 9 bin dolar olurken, özel hastanelerde ise 12 bin dolara ulaşıyor. Hastane dışı harcamaların da kamu hastanelerine gelenlerde 2 bin dolar, özel hastanelerde ise 4 bin dolar olduğu tahmin ediliyor.

2014 Medikal Turizm Raporu’na göre, yabancı hastaların yaklaşık yüzde 15’i göz hastalıkları için Türkiye’ye geliyor. Estetik cerrahi ve saç ekimi de öne çıkan alanlar oluyor.

YÜZDE 40 DAHA UCUZ

Türkiye, diğer ülkelere kıyasla tıbbi operasyon maliyetlerinde yüzde 40’a yakın tasarruf sağlıyor. Örneğin by-pass ameliyatının Türkiye’deki faturası 8 bin 500 ile 21 bin dolar arasındayken, Ispanya’da 39 bin ile 43 bin dolar arasında. Türkiye sadece zorunlu tıbbi operasyonlar için değil, saç ekimi ve estetik için de gözde bir destinasyon. Saç ekimi Türkiye’de ortalama 5 bin lira iken, bu rakam Avrupa’da 10 bin Euro, ABD’de 30 bin dolar seviyesinde.

En çok Avrupa, Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerinden turist alındığını vurgulayan Meri Istiroti, Liv Hospital’in şimdiye kadar 35 ülkeden yoğunluklu olmak üzere 119 ülkeden hasta aldığını söylüyor. Hastanelerinde 20 farklı dili konuşan bir yurtdışı pazarlama ekibi kurduklarını belirten Istiroti, bu ekibin ilgilendikleri hastaların kendi ülkelerinin vatandaşlarından oluştuğunu, böylece hastaların kendilerini yalnız hissetmediklerini vurguluyor.

ANLAŞMALAR YAPILIYOR

Acıbadem Sağlık Grubu’nun 18 hastane ve 13 tıp merkezi ile entegre sağlık hizmetleri sunduğunu belirten Acıbadem Sağlık Grubu Uluslararası Hasta Hizmetleri Direktörü İlyas Ben-veniste, yılda 50 binin üzerinde yabancı hastaya hizmet verdiklerini söylüyor. 10 yılı aşkın süredir profesyonel olarak sağlık turizmine odaklandıklarına işaret eden Benveniste, “Çevre ülkelerden Uzakdoğu’ya ve Amerika’ya kadar 40 ülkeden hasta alıyoruz. Geçtiğimiz yıl 50 binin üzerinde yabancı hasta hastanelerimizde tedavi olurken önümüzdeki yıllarda sayıyı artırmayı hedefliyoruz” diyor.

Medipol Üniversitesi Hastanesi Kurumsal Pazarlama ve Uluslararası Hasta Hizmetleri Koordinatörü Uygar Üstün ise yurtdışmdan yılda ortalama 10-12 bin hasta kabul ettiklerini, 2015-2016 yıllarında bu sayıyı yüzde 30 oranında artırmayı hedeflediklerini söylüyor. Devletlerle yapılan resmi anlaşmalarla hasta sayılarının artırıla-bildiğine vurgu yapan Üstün, “Sadece Irak, Libya, Bahreyn, Umman, Katar ile yaptığımız anlaşmalarla hasta sayısında büyük artış oldu” diyor.

Fuji Medikal Sistemler Grup Müdürü Hakan Bulut, sağlık turizminin gelişmesiyle ekipman talebinin her geçen yıl arttığını söylüyor. Bulut, Türkiye’deki sağlık kuramlarının dünya standartlarında ekipmanlan ile çok özel operasyonlara imza atabildiklerine dikkat çekiyor.

TURİZMCİLER DEVREDE

Sağlık turizmindeki gelişim turizm şirketlerinin de bu işe girmesini sağlamış durumda. Katara Turizm’in sahibi îmad Aalian, saç ekiminden buran estetiğine kadar estetik operasyonlar için Türkiye’ye turist getiriyor. Katar kraliyet ailesinden ve diğer önde gelen ailelerden her ay 2-3 kişiyi Türkiye’ye getirdiklerini belirten Aalian, “Türkiye’ye getirdiğimiz sağlık turistleri çok yüksek harcama yapan bir kesim. Bunlar operasyondan konaklamaya kadar çok özel hizmet almak istiyorlar ve bunun için de binlerce dolar ödüyorlar” diyor.

SAÇ EKİMİ’NE GELİYORLAR

Göz hastalıkları, saç ekimi gibi günübirlik operasyonlar için klinikler hastalara tatil paketi seçeneği sunarak Türkiye’ye gelen hasta sayısını artırıyor. Este World Hospital Yurtdışı Satış Sorumlusu Ezgi Gizem Aydın, ABD’den Güney Kore’ye kadar 20 ülkedeki ofisleriyle hastalara otelden uçağa kadar tüm süreçleri yöneten paketlerle tüm hizmetleri verdiklerini söylüyor. Avrupa’ya göre çok daha ucuz olan operasyonların hastaların özel sağlık sigortalarından karşılanabildiğine dikkat çeken Aydın, hastaların yüzde 25’inin gurbetçilerden oluştuğunu belirtiyor. Aydın, özelikle burun operasyonlan ve saç ekimi konusunda Türkiye’nin son yıllarda çok popüler olduğunu, İstanbul’da saç ekimi yapan 250 klinik bulunduğunu söylüyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu