Makaleler

Şirketler 2013’ten ne bekliyorlar?

Şirketler 2013’ten ne bekliyorlar?

■    2013’te gelirlerinde artış bekliyorlar.
■    2013 yenilik ve yenilenme yılı olacak.
■    Hedefleri büyüme ve genişleme.
■    En iyi çalışanlarını kaybetmemek için yetenek yönetimini öğrenecekler.

vizyonŞirketler “yenilik ve yenilenme yılı” olarak gördükleri 2013’te gelirlerinde de artış bekliyor. Büyüme ve genişlemeye ağırlık verilecek olan yeni yılda, kalifiye çalışanların kaybını önlemek için yetenek yönetimi de önem kazanacak…

GLOBAL yönetim danışmanlığı şirketi Hay Group, özel bir araştırmaya imza attı ve önde gelen 428 şirkete 2013 yılı hedeflerini, stratejilerini sordu. “2013 İş Trendleri” başlıklı araştırma, Türkiye ekonomisindeki iyimserlik ve büyüme beklentileri hakkında önemli sonuçlar ortaya koyuyor. Buna göre şirketler, 2013’te gelirlerinde artış bekliyor. Hedefleriyse büyüme ve genişleme. 2013’ün yenilik ve yenilenme yılı olacağını ifade eden şirketler, en iyi çalışanlarını kaybetmemek için yetenek yönetimine ağırlık vermeye hazırlanıyor.

Hay Group Türkiye Genel Müdürü Sylvia DeVoge, “Bütün ekonomistlerin de söyleyeceği gibi güven, büyüme ve yatırım için kritik öneme sahip bir unsur. Türkiye halen Avrupa’nın bir numaralı büyüyen pazarı” diyor.

2013 YENİLENME YILI OLACAK

Araştırma sonuçları, 2013’ün şirketler için aynı zamanda bir “yenilik ve yenilenme” yılı ^ olacağı görülüyor. Katılımcı şirketlerin yarıya yakını (yüzde 44) 2013’te yeni ürün ve hizmetlere yatırım yapmayı planlıyor. Yüzde 23’ü ise iş süreçlerini yenileyecek yatırımlar gerçekleştireceklerini ifade ediyor. Bu verilerin şirketlerin küçük, kademeli iyileştirmelerin ötesine geçtiğini ortaya koyduğunu belirten Sylvia DeVoge şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Çoğu müşterimiz maliyet tabanlarını düzene soktuğunu, ancak esas ağırlık verdikleri alanın büyüme ve yenilik olduğunu söylüyor. Müşterilerimizden ayrıca yeniliğin şirket kültüründe ılımlı bir risk alma ortamına, hareket serbestisine doğru bir kaymayı ve bunun yanı sıra vizyon ve başarının neye benzediği hakkında net bir fikri de gerektirdiğini duyuyoruz. Kulağa mantık dışı gibi gelse de kişi görevi hakkında ne kadar net bir fikre sahipse, görevini ve şirketin stratejisini ne kadar iyi anlıyorsa yenilik yapma ve ek değer katma ihtimali de o kadar fazla. Çünkü nereye ve nasıl odaklanacağını bilecektir. Büyüme ve yenilik için doğru ortamı yaratan şirketlerin rakiplerini yenme şansı kayda değer bir biçimde daha yüksek.”

ÜSTÜN YETENEKLERE DİKKAT!

Araştırmadan çıkan önemli sonuçlardan biri de “üstün yeteneklerin elde tutulması” konusundaki çaba ve kararlılık. Genel olarak şirketler büyüyüp daha rekabetçi hale geldikçe bu şirketlerdeki “en iyi çalışanlar”ın önünde daha fazla iş seçeneği bulunuyor. Hay Group araştırması da gösteriyor ki şirketlerin yüzde 73’ü bu üstün yetenekli en iyi çalışanlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarının farkında. İşte bu farkındalık, şirketlerin 2013 hedeflerinin arasına “yetenek yönetimi” alanında güçlenme ve gelişmeyi koyuyor.

YETENEK YÖNETİMİ DEVREDE

Büyüme, yenilik ve rekabet gücü peşinde olan şirketler için yetenek yönetimi bir numaralı yatırım alanı olarak görülüyor. Yetenek yönetimi, performans yönetimi, çalışan motivasyonu ve ödüllerin ötesine geçen bir alan. Kariyer planlama, gelişim, yeni iş tecrübeleri için fırsatlar yaratma konularının bütünsel bir yaklaşımla ele alınmasını, motive etmeyi, geliştirmeyi ve en iyi yetenekleri elde tutmayı bilen liderleri içeriyor. Tipik olarak yetenek yönetiminin zayıf noktasını liderlik olarak ifade eden Sylvia DcVoge, liderler görevin sunduğu fırsatlar veya görevlerin stratejiyle nasıl bir bağlantısı olduğu konusunda net fikir veremiyorsa özellikle yeni nesil çalışanların istedikleri gibi koçluk yapamıyorsa veya iyi geri bildirim sağlayamı-yorlarsa o zaman üstün yeteneklerin yüksek ihtimalle şirketten ayrılacağını vurguluyor.

Hay Group Türkiye’nin araştırmalarına göre yetenek yönetiminde başarının yüzde 20’sini tasarım ve süreçler sağlıyor. Bütün farkı yaratansa yöneticilerin yüzde 80’lik kısmı gerçekleştirmeleri ve mümkün kılmaları…

MOTİVASYONUN ÖNEMİ ARTTI

Yine bu yılki araştırmadan çıkan verilere dayanarak şirketlerin maliyetten daha çok “büyüme ve yenilik” üzerine odaklanacaklarını söylemek mümkün. Bu noktada çalışanların şirket stratejisini ve kendilerinden beklenenlerin şirketin genel hedefleriyle nasıl bağlı olduğunu doğru anladıkları takdirde katma değer yaratabilecekleri belirtiliyor. Araştırmada göze çarpan bir diğer konu da bu yıl IK çalışmaları içinde “çalışan mo-tivasyonu”nun öne çıkmış olması.

Tugçe Altinsoy / Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu