Kariyer ve İş

Şirketler Çalışanlarını Mutlu Ederek Verim Artırıyor

Şirketler, kurumsal wellness programları geliştirmeye başladı

Çalışanlarını mutlu etmeye ve sadakati artırmaya odaklanan şirketler, kurumsal wellness programları geliştirmeye başladı. Pfizer’den Gittigidiyor’a kadar pek çok şirket, egzersiz alanlarından stil danışmanlığına kadar pek çok farklı alanda hizmet sunuyor.

Dünyada wellness ekonomisi 4,2 trilyon dolarlık hacme ulaştı. Güzellik, sağlıklı yemek, fitness, wellness turizmi gibi farklı alanları kapsayan pazarda, son yıllarda özellikle kurumsal wellness segmetinde ciddi bir büyüme var. Giderek artan rekabet ortamında şirketler, çalışanlarını mutlu etmek ve sadakati artırmak için özel stratejiler geliştiriyor. Kurumsal vvellness yaklaşımı da bu noktada,şirketler için stratejik hale geldi.

Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, corporate vvellness programlarına harcanan her 1 dolar işverene özel sağlık sigorta giderlerinde 3,27 dolar düşüş, verimlilikte de 2,73 dolar artış olarak geri dönüyor. VVelIness sektöründe faaliyet gösteren TechnoGym Türkiye Distribütörü AW A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanı Vittorio Zagaia, “Şirketler insana yatırım yapmak zorunda. Çünkü artık performanslar ölçülüyor, işe gelmemenin, hasta hasta işe gelmenin, stresle mücadele eksikliklerinin şirketlere maliyeti var” diyor.

wellness

KİŞİ BAŞI 250 TL HARCANIYOR

Ancak Türkiye’de çalışanlar için yapılan harcamalar hala yeterli seviyede değil. ABD’de çalışan başına yılda 500 dolar harcanırken Türkiye’de bu tutar 100-250 TL arasında kalıyor. Fakat son dönemde şirketlerin bu alana yönelik yatırımlarını artırmaya başladığı da görülüyor. Kurumsal vvellness danışmanlığı veren Actifit’in kurucusu Melis Abacıoğlu, bu alanın çok hızlı büyümeye başladığını söylüyor.

Abacıoğlu, kurumsal vvellness programlarının, firmanın çalışan sayısı, demografik yapısı, çalışma saatleri, koşulları, ortamı ve sektörü başta olmak üzere birçok faktöre göre belirlediğini belirtiyor. Programlar çalışanların ihtiyaçlarına göre egzersizden şirket içi terapiye kadar pek çok farklı bileşeni içeriyor.

PSİKOLOG VE DİYETİSYEN HİZMETİ

Pfizer, vvellness çalışmalarına, Eylül 2018’de kurumsal vvellness danışmanlığı hizmeti veren Actifit ile ‘İyiSen’ programını geliştirerek başladı. ‘İyiSen’ programı kapsamında psikolog ve diyetisyen hizmeti verilen çağrı merkezi, iyi yaşam ipuçları ve içeriklerinin paylaşıldığı internet sitesi ve şirket içerisinde düzenlenin iyi yaşam etkinlikleri, seminerler gibi aktivi-teler bulunuyor. Yerleşke etrafındaki yürüme alanında ‘havalı toplantı’ konseptini hayata geçiren şirket, iki kişilik toplantıların bu alanda yapılmasını, bu sayede toplantı esnasında hava alırken aynı zamanda hareket edilmesini teşvik ediyor. Şirket içerisinde çeşitli iyi yaşam yarışmaları da yapılıyor.

‘İyiSen’ programı kapsamında şimdiye kadar binden fazla diyetisyen ve psikolog görüşmesi gerçekleşti. Yaklaşık 100 çalışana özel diyet programı hazırlandı. Pfizer Türkiye İnsan Kaynakları Lideri Serra Uluışık, bir yıllık geliştirilen programı sürekli hale getireceklerini söylüyor.

İŞ VE YAŞAM DENGESİ

Allianz Partners Türkiye’de çalışanların iş ve yaşam dengesinde kendilerine en uygun seçenekleri yaratabilmeleri için 2017 yılından bu yana vvellness uygulamaları gerçekleştiriliyor. WelIness yani iyi yaşam aktivitelerini yıllık bir plan çerçevesinde kurgulayan şirket, bunu dijital dünyaya taşıdı. İş ve yaşam dengesi adına pek çok eğitimi ve önemli uygulamaları barındıran etkinlik planı, çalışanlara kendi gelişimlerini takip edebilmeleri adına fırsatlar da sunuyor. Allianz Partners Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Derya Gönüllü Atacık, “Çalışanlarımıza sunduğumuz diyetisyen ve psikolojik danışma hattı fırsatlarının kullanım oranlan, ilginin yüzde 90’ın üzerinde seyrettiğini gösteriyor” diyor. Şirket, önümüzdeki dönemde mindfullness konusunu gündemine aldı ve farkındalığa yönelik yeni eğitim ve etkinlikler planlıyor.

GittiGidiyor, çalışanların sağlıklı yaşamalarına katkı sunmak, stres seviyelerini düşürmek amacıyla çeşitli vvellness programları sunuyor. Şirket, 2012 yılından bu yana spor salonlarıyla yaptığı anlaşmalar sonucu kurumsal indirim alıyor. Öte yandan, çalışanların daha aktif bir hayat yaşamalarına destek olacak bir mobil uygulama hayata, geçirildi. 2015’ten beri haftanın bir günü -.©fise diyetisyen geliyor. GittiGidiyor Çalışan Deneyimi (İnsan Kaynakları) Direktörü Murat Yüksel, 2011 yılından bu yana çalışan destek hattı ile ücretsiz ve tamamen gizli olarak danışmanlık hizmeti sunduklarını söylüyor.

BAĞLILIK ARTIYOR

Roche, 2013 yılından bu yana her yıl eylül ayında ‘İyi Yaşam Haftası’ (Live Well Week) düzenliyor. Bugüne kadar sosyal yaşam ve iş yaşamı dengesi, ebeveynlik, nefes ve diyabet hakkında seminerler verildi ve sağlıklı yiyecek yapımıyla ilgili atölyeler gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra çalışanlar pilates, yoga, basketbol, koşu gibi spor aktivitelerine katıldı ve ücretsiz yağ-kas ve kan şekeri ölçümleri, şirket içi diyetisyen ve pedagojik danışmanlık gibi hizmetlerden yararlandı. Roche DiagnostikTürkiye İnsan Kaynakları.ve İletişim Direktörü Banu Gülsün, yeni dönemde de ihtiyaçlar doğrultusunda yeni programlar geliştireceklerini söylüyor. Gülsün, en son yapılan ankete göre şirkette çalışan bağlılığı oranının yüzde 88’e ulaştığını belirtiyor.

Roche İlaç, her yıl projeleri ihtiyaca göre yenilenen temalarla hayata geçiriyor. 2018 yılında tema dijital vvellbeing idi. Roche İlaç İK Direktörü Mine Sadıç, “Bu yıl odaklanacağımız konu sağlıklı ilişkiler ve sosyal wellbeing olacak” diyor.

İYİ YAŞAM YARIŞMALARI

Santa Farma, bu ay itibariyle ‘Harekete Geç’ isimli iyi yaşam projesini başlattı. Eylül 2019’da projenin genel merkez, fabrika ve online platformda lansmanları yapıldı. Program, fiziksel, yaşam, sosyal ilişkiler, kültür ve sanat olmak üzere dört ana başlık altında gruplanan hizmetlerden oluşuyor. Santa Farma İnsan Kaynakları Direktörü Sema Yetkiner, yıl içerisinde mobil uygulama üzerinden iyi yaşama yönelik yarışmalar düzenleyeceklerini ifade ediyor.

Nutricia Türkiye, 2013 yılında vvellness uygulamalarını hayata geçirdi. Bu kapsamda ilk olarak esnek çalışma saatleri uygulaması, ofiste sağlıklı ara öğün ikramları gibi programlar organize edildi. Bu uygulamaların olumlu etkileri de rakamlara yansıdı, iki yılda bir yapılan çalışan memnuniyeti anketine göre çalışanların bağlılık oranı yüzde 85’in üzerine çıktı. Nutricia Türkiye insan Kaynakları Direktörü Şehnaz Zaimoğlu, Y kuşağının iş hayatına dahil olmasıyla bu uygulamalarının giderek önem kazandığını söylüyor.

Zirve için geri sayım başladı

Kurumsal vvellbeing kavramının yerleşmesini sağlamak üzere şirketlere iyi yaşam programları sunan Actifit, 10 Ekim’de LOOP Kurumsal VVelIbeing Zirvesi düzenliyor.

İnsan kaynakları profesyonellerinin olduğu zirvede ‘vvellbeing’ kavramının şirketler açısından önemi, finansal, duygusal, çevresel, sosyal, fiziksel, mesleki, spritüel ve entelektüel açıdan ele alınacak. YogaUni’nin kurucusu Alexis Gulliver’in Sandalye Yogası ile başlayacak zirveye, Loylogic Mutluluktan Sorumlu Başkan Yardımcısı (Chief Joy Officer) Max Hunter, Unilever Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Melissa Gee Kee gibi isimler katılacak.

AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu