İş Fikirleri ve İş Kurmak

SMS Bazlı Mobil Alışveriş Platformu İş Fikri

Uzun yıllar profesyonel olarak iş hayatında yer alan Akkök Grubu’nun CEO’su Mehmet Ali Berkman’ın oğlu Tunç Berkman, ortağı Zeynep Şener ile SMS bazlı mobil alışveriş platformu yaratarak yeni bir girişime adım attı. Bu girişimine Paul Doany’i de ortak etmeyi başaran Berkman, bir diğer girişimi Gurme Yiyecek ve içecek ile de çay comer’ları kurup, aksesuarda marka yaratacak.

MobilexpressAkkök Grubu’nun CEO’su Mehmet Ali Berkman’ın oğlu, Veritas Medya’nın Genel Müdürü Tunç Berkman, mobil ödeme sistemleri üzerine kurduğu Mobilexpress girişimiyle yeni bir alanın kapısını açıyor. Mobilexpress, cep telefonu üzerinden sadece telefon numarasıyla güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmeyi sağlayan bir mobil alışveriş ve ödeme platformu.

SMS BAZLI ÇALIŞIYOR

Sistem tüm cep telefonu sahiplerinin yararlanabilmesi için SMS bazlı olarak çalışıyor. Yani cepten alışveriş yapmak için internet hizmeti bulunan akıllı telefon sahibi olmanız gerekmiyor. Tüketicilerin, herhangi bir offline veya online mecrada, bir ürünü gördükleri anda satın almak için tek yapmaları gereken ürünün yanında gördükleri kodu SMS ile 3570’e göndermek. Sistem bu açıdan bir ilk olma özelliğinde. Akıllı telefonu olan tüketiciler ise isterlerse bunu Mobilexpress akıllı telefon uygulaması üzerinden de gerçekleştirebiliyor.

Mobilexpress’in cepten alışveriş yapısı, tüketicilerin ürünleri cep telefonları ile satın alabilmelerini sağlarken; şirketlerin dergi, gazete, billboard, televizyon gibi geleneksel reklam mecralarında verdikleri reklamları bir mobil satış kanalına çevirmelerine olanak tanıyor. Bunun yanı sıra şirketlerin e-ticaret altyapısı olmayan web sitelerinden ve hatta ürünlerin üzerinden bile satış yapabilmeleri mümkün oluyor.

YURT DIŞINA AÇILACAK

Mobilexpress’in diğer kurucu ortağı ve genel müdürü ise Zeynep Şener. Yatırımcı olarak Türk Telekom’un eski CEO’su Paul Doany de var. Mobilexpress’e ilk yatırımı melek yatırımcı Paul Doany yaptı. Dolaysıyla yola finansman açısından biraz daha rahat çıkıldı. İkinci tur yatırım için ise bir fon ile görüşülüyor ve bunun da 2014 başında gerçekleşmesi bekleniyor. Ortadoğu ve Balkanlar bölgesine yayılma hedefi bulunan şirkete, 2014 yılı başında bir fonun da yatırım yapması bekleniyor.

Tunç Berkman, yeni yapacaklan stratejik iş ortaklığı ile de Türkiye’deki 50 e-ticaret işi yapan şirketin yüzde 80’i ile çalışacaklarını, offline’da da olmadıkları sektörlere gireceklerini ifade ediyor.

Zeynep Şener, Mobilexpress’in kunıluş fikrini şöyle anlatıyor;

“Mobilexpress olarak dünyada ciddi bir ivme yakalayan mobil alışverişin gidişatını ve Türkiye pazarının mevcut yapısını dikkate alarak incelediğimizde, şu an için mobil alışverişi tüm cep telefonu kullanıcılarına sunmanın en verimli yolunun SMS bazlı işleyen bir yapı olduğu kesin. Biz Mobilexpress ile bunu yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye’deki akıllı telefon penetras-yonunun artışına paralel olarak, QR kod ve daha ileri teknolojileri de mobil alışveriş yapımızın içine katmaya yönelik çalışmalarımız da hızla devam ediyor.”

ÖDEME SEÇENEĞİ

Mobilexpress’in online ödeme yapısı, kullanıcıların sadece cep telefonu numaralannı yazarak ve cep telefonlarına gelen bir onay SMS’ini kişisel Mobilexpress şifreleri ile onaylayarak güvenli bir şekilde tamamlayabilmelerini sağlıyor.

Tek bir kez kredi kartı bilgilerinizi vermeniz yeterli oluyor. Bunu yaparken, kullanıcılar aynı zamanda Mobilexpress sistemine tanımladıklan kredi kartlannın puan, taksit, limit gibi tüm avantajlarından yararlanabiliyor. Bu yapı kredi kam bilgilerini her seferinde internetten paylaşmayı zor bulan veya istemeyen tüketicilerin de e-ticaret yapmasını teşvik edecek bir yapı olarak görülüyor.

Online ödemeyi mobil olarak yaptırarak da yeni bir ödeme alternatifi sunuyoruz diyen Tunç Berkman, “Bir internet sitesine girip alışveriş yaptığınız zaman nakit, kredi kartı, kapıda öde seçeneği gibi Mobilexpress ile öde seçeneği de bulunuyor. Kredi kartı yerine cep telefonundan SMS ile ödeme yapma kolaylığı sağlıyor” diyor.

Mobilexpress’in çıkış noktasında ise reklamlan anında satışa dönüştürme fikri yatıyor. Zeynep Şener, “Bir dergide gördüğünüz elbiseyi o anda almak istiyorsunuz ancak daha sonra bir mağazaya gidip onu aramanız gerekiyor. Biz o anda oluşan alışveriş dürtüsünü tamamlamak istedik. Aynı zamanda reklamların verimliliği de ölçülebiliyor” diyor.

Platformun şu anda beş bin üyesi var ama hızla büyüyor. Yıl sonu için 750 bin kullanıcı hedefleniyor. Tunç Berkman, müşteri portföylerini büyüttükten sonra ilave iki hizmet daha ekleyeceklerini söylüyor. Berkman, “Reklamların geri dönüşlerini reklam-verenlerle paylaşabileceğiz. İkincisi database marketing yapabileceğiz. Örneğin müşterilerden biri çok fazla kitap alıyorsa ona kitap kampanyası yapabilirsin gibi önerilerde bulunacağız” diyor.

ÜYE SAYISI 5 BİN

Ürün kategorileri de genişliyor. Bir yıl önce başlayan platformun off-line 30 şirketle, online 25 şirketle anlaşmaları bulunuyor. Önce Boyner ile yapılan anlaşmayla daha çok kozmetik, ev ürünleri öne çıkarken şimdi Biletix ile yapılan anlaşma sonucu biletler de cepten satılabiliyor. Bunun için konser ilanını gördüğünüz billboarddaki şifreyi göndermeniz ya da kodu taramanız yeterli oluyor. Örneğin Rihanna konserinin satışlarının başladığı ilk günde 90 SMS gelmiş. Fenerbahçe ve Trabzonspor gibi spor kulüpleriyle de anlaşmaları bulunuyor. Onların taraftar kartları, formaları ve ürünleri yine cepten alınabiliyor. Arçelik, Philips ve Arzum ile de küçük ev aletleri satılan ürünler arasında.

Gözde Yeniova / Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu