Turizm Sektöründen Haberler

Taksim’e otel yatırımcılarının ilgisi artıyor

İstanbul’da turizm hareketliliğinin en yoğun olduğu merkezlerden biri olan Taksim’e otel yatırımcılarının ilgisi artıyor. Özellikle Beyoğlu-Pera ve Tarlabaşı-Şişhane hattında yatırımcıların otel yeri arayışlarım hızlandırdığı gözleniyor. Boş yer bulmak pek mümkün olmadığı içnı bölgede yer alan eski binalar ve hanlar da birer birer otele dönüştürülüyor.

taksime otel yatirimi

Taksim, kongre turizmi, kültür ve sanat etkinlikleri ve eğlence mekanlarıyla İstanbul’un en hareketli bölgesi olarak öne çıkıyor. Bu bölgede bundan 10 yıl öncesine kadar yaklaşık 6 bin yatak kapasitesi vardı. Talimhane ve çevresindeki otel yatırımları sayesinde bugün-bu sayı 30 bine ulaştı. Hyatt’tan Divan’a, The Marmara’dan Elite World’e kadar yerli ve yabancı 5 yıldızlı çok sayıda otel zinciri burada faaliyet gösteriyor.

Fakat kongre sayısındaki ve kültürel etkinliklerdeki artış gibi faktörler nedeniyle 30 bin yatağa daha ihtiyaç duyulduğu söyleniyor. Gezi Parkı protestoları öncesinde 100 ile 500 Euro arasında oda fiyatlarının olduğu, yıllık ortalama yüzde 80 doluluk oranlarına sahip bölge, bu özelliği ile de yatınm-cıların ilgisini çekiyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Kıdemli Değerleme Uzmanı Simge Sevin Aksan, Taksim meydanının yayalaştırılması projesinin de bölgeye önemli bir turizm hareketliliği kazandırmasını beklediklerini söylüyor.

Bütün bunlar yatırımcıların bu bölgede yeni oteller açmak için yanşa girmesine yol açmış bulunuyor. Özellikle son 2-3 yıldan bu yana Beyoğlu-Pe-ra ve Tarlabaşı-Şişhane hattında yatırımcıların otel yeri arayışlarını hızlandırdıkları ifade ediliyor.

BÜYÜK ARAYIŞ

Gezi Protestoları’ndan sonra doluluk konusunda sıkıntı yaşasa da bölgenin hala otel yatırımı konusunda cazibe merkezi olduğuna işaret eden Turistik Otelciler, Yatırımcılar ve İşletmeciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Taksim-Pera hattında birçok yatırımcının yer arayışında olduğunu, kendilerine de yer bulma konusunda yardım taleplerinin geldiğini söylüyor.

Bölgede projeler geliştiren Keten İnşaat’ın yönetim kurulu başkanı Ferhat Keten, Taksim’in konumu ve potansiyeli bakımından turizm ve gayrimenkul geliştirmede İstanbul’un öne çıkan bölgelerinden biri olduğunu ifade ediyor. Özellikle deniz gören projelerin tercih edildiğine işaret eden Keten, burada geliştirilen projelerin yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından hemen satın alındığını vurguluyor.

Divan Otel’in karşısında yer alan ve Surp Agop Vakfı’na ait olan Surp Agop Hastanesi’nin arazisini kiralayan Point Otelleri’nin sahibi Özbek Turizm, burada İstanbul’un en büyük kongre merkezleri arasına girecek bir kongre merkezi ile 5 yıldızlı bir otel yatırımı planlıyor. Vakıf ile anlaşmada son aşamaya gelindiği belirtilirken, projenin Şan City adıyla hayata geçirilmesi bekleniyor.

Taksim’de otel açmak isteyen ama yer bulamayan yatırımcılar da var. Bölgenin barındırdığı turizm potansiyelinin dikkatlerini çektiğini söyleyen Ağaoğlu Grubu Yönetim Kumlu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Beyoğlu-Taksim bölgesinde son birkaç yıldır yer bakıyoruz ancak uygun yer bulamadık. 100 oda ve üzeri bir otel için yer bulmamız halinde bölgede bir otel yapmayı planlıyoruz” diyor.

BUTİK OTELLER

Yatırımcılar, Taksim ve bölge akslarda Gümüşsüyü, Dolapdere gibi yer bulunan her alana otel açma yarışına girmiş durumda. Talimhane’nin arka paralelindeki Elektrik İdaresi’nin arka sokağının da tanınmayan küçük yatırımcılar tarafından Sultanahmet’teki Soğuk Çeşme Sokak gibi butik oteller sokağı haline getirildiği gözleniyor.

Büyük bina bulma sıkıntısının yaşandığı Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde ise butik otel projeleri birbiri ardına hayat buluyor. Beyoğlu’nda butik otel yarışma geçtiğimiz yıllarda katılan eski başbakan Tansu Çiller’in oğlu Mert Çiller, Pera Rose, Pera Tulip, Tulip City butik otellerini işletiyor. Çiller’in bölgede yeni oteller için yer arayışında olduğu da belirtiliyor. Eski futbolcu Emre Aşık’ın da Balo Sokak’ta Odda Hotel adıyla bir butik oteli bulunuyor.

TARİHİ BİNALAR GÖZDE

İstiklal Caddesi’ndeki otel yatıranlarına ilişkin birçok duyum var. Örneğin, Mephisto gibi kitapçıların otele dönüştürülmeleri konusunda görüşmeler yapıldığı ancak net bir sonuç alınamadığı vurgulanıyor. Bölgede en büyük gayrimenkul stokuna sahip olan yönetmen Sinan Çetin’in önümüzdeki dönemde butik otel açma planları yaptığı belirtiliyor. Galata AŞ’nin Galatasaray bölgesinde yapmayı planladığı otel projesini büyük bir gizlilikle sürdürdüğü de duyumlar arasında.

Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki tarihi binaların aralarında Cem Yılmaz, Yılmaz Ulusoy gibi sanatçı ve işadamlarının da olduğu kişiler tarafından butik otel yapmak üzere mercek altına alındıklarına işaret ediliyor. Narmanlı Han, Afrika Han, Rumeli Han ve Sarkuysan Han, bölgede otel yapılma aşamasındaki binalar olarak dikkat çekiyor.

KİMLER YER ARIYOR?

■ Geçtiğimiz ay Güneşli’de Wyndham İstanbul Petek otelini açan Petek T ekstil, T aksim ve civarında en az 120 odalı bir otel açmak üzere yer arayışında.

■ ET5 Turizm kıyı otellerinin ardından ilk kent otelini Beyoğlu-Taksim bölgesinde yapmak için yer arıyor.

■ Geçen yıl Martı İstanbul Otel ile şehir otelciliğine giriş yapan Martı Grubu, Beyoğlu’nda butik otel açmak üzere görüşmeler yapıyor.

■ İstanbul Moda’da geliştirdiği butik projeleri ile tanınan Aydoğan inşaat, uzun zamandan beri Taksim-Beyoğlu bölgesinde otel yeri arayışında.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu