Turizm Sektöründen Haberler

Tekne tatiline ilgi çok yüksek

Tekna Turları

İZOLE tatil trendinin baş aktörü olan tekne turlarına ilgi bu yaz geçen yaza göre daha yüksek olacak gibi görünüyor. Rezervasyonlar, Mavi Tur sezonunun daha geniş bir zaman aralığına yayılacağını gösteriyor. Tur şirketleri, temmuz ve ağustos ayları için kabinlerin yüzde 70-80 dolduğunu bildiriyor. Erken rezervasyon fırsatları için son günlerdeyiz. Hala yüzde 25 indirimli fiyatlara ulaşmanın mümkün olduğunu söyleyen yat şirketleri ve seyahat acenteleri, tekne turizminde son 20 yılın en yüksek rakamlarına ulaşıldığım bildiriyor. Tur fiyatları sunulan hizmetlerin niteliğine göre çok farklılaşıyor; 3 binden 300 bin TL’ye kadar çıkan bir fiyat skalası mevcut.

En İyi Fiyat Garantisi

Online tekne kiralama platformu Viravira.co CEO’su Baran Yıldırım, yat turizminde erken rezervasyon döneminin bir önceki yılın kasım ayında başlayarak nisana kadar devam ettiğini söylüyor. Yıldırım şöyle konuşuyor:

“Birçok farklı kampanyamız yayında. Rezervasyon bedeline göre değişen ve 5 bin TL’ye kadar indirim sağladığımız kampanyamız ilgi görüyor. Türk Havayolları Miles&Smiles programı kapsamında Viravira.co üzerinden yapılan 20 bin TL ve üzeri tüm tekne kiralamalarında misafirlerimiz 20 bin mil kazanıyor. Ek olarak, HOPÎ ile tüm kiralamalarda 250 Paracık hediye ediyoruz. Ayrıca, yakın zamanda ‘En iyi Fiyat Garantisi’ uygulamasını yayına aldık. Doğrudan tekne sahipleri ve münhasır işletmeciler ile çalıştığımız için son derece rekabetçi fiyatlar sunuyoruz. Eğer misafirlerimiz bir tekneyi aynı hafta için farklı bir platformda daha uygun fiyata bulursa, bu fiyatı vermeyi taahhüt ediyoruz.”

Tekne Portföyünü Büyütüyor

Portföylerinde toplamda 41 ülke ve 960 farklı destinasyonda 11 bin tekne listelediklerini bildiren Yıldırım, her 10 Mavi Yolculuk teknesinden yedisinin sistemlerine kayıtlı olduğunu ifade ediyor. Bu ay önemli bir adım daha atarak, Mavi Tur teknelerine ek olarak, günlük kiralanan tekneleri de sistemlerine dahil ettiklerini kaydeden Yıldırım, lansmana özel olarak günlük kiralanan 400 tekneden oluşan bir filo oluşturduklarını ve bunları önümüzdeki günlerde kademeli olarak yayma alacaklarını söylüyor.

Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre Viravira.co’nun ürün portföyüne, gulet, yelkenli, motoryat ve katamarana ek olarak iki yeni tekne sınıfı daha ekleniyor. Sürat motorları ile RIB denilen sert gövdeli şişme botlar da artık sitede listelenebilecek. Yıldırım, “Amacımız kurvaziyer gemilerini, yelken okullarını, su sporu ve dalış merkezlerini de sistemimize dahil ederek toplam büyüklüğü 2 milyar dolar olan Türkiye deniz deneyimleri pazarını standartları belli bir çatı altında birleştirmek” diyor.

Yurtdışında da büyümek istediklerini belirten Yıldırım, önümüzdeki yıldan itibaren Rusya ve Almanya gibi pazarlara giriş yapacaklarını kaydederek, “Viravira.co Türkiye odaklı bir proje değil. En büyük amacımız Türkiye’den çıkan bir tüketici markasının global arenada başarılı olabileceğini kanıtlamak” diye konuşuyor.

Fiyatları Yüzde 25 İndirimli

Jolly Tur Yurtiçi Turlar Direktörü Kerem Gökçe de, Bodrum, Fethiye, Marmaris ve Antalya’dan çıkışlı yaptıkları mavi yolculukları tam pansiyon gerçekleştirdiklerini anlatıyor. Gökçe, mavi tura çıkan teknelerden bir otelden oda satın alır gibi kabin alınabileceğini veya kendi grubunuzu oluşturarak haftalık veya 15 günlük turlara çıkılabildiğini aktarıyor. Erken rezervasyon kampanyalarında fiyatların uygun olduğunu, yüzde 25 indirimli fırsat sunulduğunu ve çok seçenekli hizmetler verdiklerini ifade eden Gökçe şunları kaydediyor:

“istediğiniz teknede, istediğiniz sayıda kişiyle tura çıkabilirsiniz. Yeme-içmede de seçim sizin; isterseniz kendi alışverişinizi ve yemeğinizi yapabilir, isterseniz yine alışverişi kendiniz yapıp aşçı hizmeti alabilirsiniz. Bunların hiçbiriyle uğraşmak istemezseniz tüm hizmeti tekne personelinden almanız mümkün.”

Bir haftalık tekne tatilinde altı veya sekiz kabinlik yani 12-16 kişilik rakamların 30 bin ila 100 bin TL arasında değiştiğini bildiren Gökçe, pandemi nedeniyle talebin arttığını, en çok tercih edilen temmuz ve ağustos aylarının dolu olduğunu açıklıyor. Tatilcilere bu aylar dışında da tekne tatilinin çok cazip olacağı tavsiyesini yapan Gökçe, sezon başı olan mayısta harika bir tatil yapılabileceğini söyleyerek, “Mayıs, eylül ve ekim ayları hem iklim, hem de hizmet açısından çok daha iyidir. Bu aylarda denizler de daha boştur” diyor.

Bayram Dönemi Yoğun

Bodrum merkezli Barbaros Yatçılık’ın sahibi Barbaros Güneş de, tekne tatili için kasımdan beri rezervasyon yaptıklarını, haziranın ikinci yarısından eylülün sonuna kadar yoğun bir talep aldıklarını açıklıyor. Güneş, mayıs ayının tekne tatili için normalde çok revaçta olmadığını ama bu sene Ramazan Bayramı tatiline denk geldiği için ilgi gördüğünü söylüyor.

Portföylerindeki 18 tekneyle, iki kabinden 16 kabine kadar hizmet verdiklerini anlatan Güneş, “Eşiniz, dostunuz ve ailenizle kiralayacağınız teknelerimizde karadan, kalabalıktan izole, güneş altında doğayla iç içe olacağınız cazip bir tatil satıyoruz. Tatilinizin tamamı açık, pırıl pırıl bir havada geçiyor” diyor.

Tekne personeline düzenli PCR testi yaptıklarını bildiren Güneş, karadan uzak bir yaşam olması nedeniyle riskin minimum olduğunu kaydediyor ve geçen yıl hiç vakayla karşılaşmadıklarını vurgulayarak, “Teknelerimizi her tur bitiminde, doğaya ve insan sağlığına zararsız ürünlerle, şişleme yöntemiyle dezenfekte ediyoruz” diye konuşuyor.

Lüks Rağbet Arttı

Tekne tatillerinde kişiye özel servis olması nedeniyle çok çeşitli hizmetler olduğunu belirten Güneş, bundan dolayı fiyat aralığının da çok geniş olduğunu açıklayarak, fiyatların 30 bin TL’den başlayıp 300 bin TL’ye kadar uzanabileceğini ifade ediyor. Mevsimlerin değişmesi nedeniyle deniz suyu sıcaklığının yüksek seyrettiğini, sezonun ekimin sonuna kadar kaydığını söyleyen Güneş, Bodrum’dan Antalya kıyılarına kadar turlar gerçekleştirdiklerini bildiriyor. Yabancı bayraklı tekneleriyle Yunanistan sularında da hizmet verdikleri bilgisini de veren Güneş şöyle devam ediyor:

“Pandemi sonrasında yurtdışından gelen taleplerde lükse yönelim arttı. Geçen sene üst segment müşterilerimizin sayısı yükseldi. Kapalı sınırlar ve sonrasındaki endişeler nedeniyle, normalde Avrupa’da tatilini geçiren ABD, Rusya ve Körfez ülkelerindeki zengin tekne tatili müdavimleri ülkemize yöneldi. Bodrum’da Torba-Yalıkavak, arası normal bir sezonda yapamayacağı kadar çok iş yaptı ve sezon uzadı. Buna istinaden biz de motor yat filomuzu daha lüks segment için zenginleştirip, yeni yatırımlar yaptık. îç turizmde de bunun yansımaları oldu, bu segmente olan talep yerli turistlerde de arttı. Bu durumun pandemi sonrasında da devam edeceğini düşünüyoruz.”

Son 20 Yılın En İyisi

Marmaris merkezli, özel gruplara yat kiralama ve kabin tur hizmeti veren îde Yatçılık’ın sahibi Uğur Alçal ise, tekne turizminde iç pazar açısından son 20 yıldır görülmeyen bir taleple karşılaştıklarını söylüyor. “Pandemi nedeniyle izole tatil trendi yükselince 100 günlük tekne sezonunun 95 günü tam dolu geçti” diyen Alçal, bu durumun yansımalarının bu yıl da devam ettiğini kaydediyor. Teknelerinin yüzde 80’i için rezervasyon aldıklarını belirten Alçal, bu yoğunluğun temmuz ve iğustos aylarına sıkıştığını bildiriyor. Mayıs ve haziranın Ik yarısı için henüz taleplerin yüksek olmadığını aktaran “Bizim asıl pazarımız yurtdışıydı ama pandemi nedeniyle iç turizm ağırlık kazandı” diyor.

Yerli turistlerin pandemiyle birlikte tekne tatilini yeniden keşfettiğini, öncesinde çok pahalı bir tatil şekli diye bir önyargı olduğunu öne süren Alçal, “Şu anda bir tekne kiralamanın ücreti, herhangi bir dört yıldızlı sahil otelindeki fiyattan daha uygun” diye iddia ediyor. Yerli turistin pandemi vesilesiyle bu gerçeği görmesiyle çekincelerin de ortadan kalktığını, tekne tatilini sevenlerin tekrar yapmaya can attığını savunan Alçal, bu potansiyeli devam ettirmek için kendilerinin de uygun fiyatlar verip, geçen yıla göre çok fiyat yükseltmediklerini bildiriyor.

Yüzde 60’ı Yeni Misafir

Fethiye merkezli Albatros Yatçılık’ın sahibi Barış Kaya da, tatilcilerin çoğunlukla kendilerine tavsiye üzerine veya internetten bulup ulaştıklarını bildiriyor. Pandemiyle birlikte var olan misafir profiline yüzde 60 yeni bir kesimin eklendiğini aktaran Kaya, sezon olarak okul tatillerine bağlı olarak bir yoğunluğun söz konusu olduğunu anlatıyor.

Haziranın yarısından itibaren eylülün ortasına kadar dolu olduklarım kaydeden Kaya, şu ana kadar bu dönemin yüzde 80’ini sattıklarını söyleyerek, mayısın sonuna kadar satışa devam edeceklerini ekliyor.

Portföylerinde guletler, katamaranlar, yelkenliler ve motor-yatların olduğunu ifade eden Kaya, “Her bütçeye göre teknemiz mevcut.

Bizde iki kabinli yani dört kişinin kalabileceği bir teknenin ortalama rakamları günlük 3 bin-3 bin 500 TL’den başlıyor. Bu fiyatlara teknenin mazotu, liman gideri ve mürettebat dahildir. Sadece yiyecek ve içecek dahil değil, ama misafirler isterse onu da yapıyoruz, isterlerse alışverişi bizim yardımımızla ” kendileri de yapabiliyor” diyor. Tekne çalışanlarına her hafta PCR testi yaptıklarını vurgulayan Kaya, neden pandemide tekne tatilinin güvenli olduğunu şu sözlerle açıklıyor:

“izole bir tatil seçeneği sunar. Kişiye özel olması sebebiyle daha az çalışanla yüz yüze gelirsiniz. Diğer taraftan bir yatın, konukların ve personelin gelip-gidişleri açısından kolayca kontrol edilen bir ortam sunar. Malzemelerin yüklenmesi, teslimatların yapılması aynı mürettebat tarafından yapıldığı için farklı kişilerden gelebilecek riskler ortadan kalkar. Deniz, iyot ve açık hava virüsün sevmediği ortamlardır.”

Tekne Pazarı Büyüyecek

İzmir merkezli Tekneveyat.com’un ortağı Tunç Nalçacı, şirketlerinin Türkiye’nin her yerinden saatlik, günlük, haftalık, uzun dönem tekne ve yat kiralama ile mavi yolculuk hizmetleri verdiğini, hem TÜRSAB’a bağlı A grubu seyahat acentesi, hem de Gemi Acentesi unvanına sahip olduklarını açıklıyor. Nalçacı sözlerine şöyle devam ediyor:

“Ülkemizde tekne kiralama pazarında yükselen bir ivme var. 2020 ve 2021’de pandemi nedeniyle yabancı turistin azalıp fiyatlarda TL bazından kısmen düşme olmasıyla ve yurtdışına çıkışlarda yaşanan tereddütlerle, özellikle mavi turlar yerli turistler tarafından da benimsenmeye başladı. Mavi turlar dışında, günübirlik tekne, dalış ve balık avı, İstanbul Boğazı turları ve aktiviteler de ilgi görüyor.”

Bunlara Dikkat

Temmuz ayındaki Kurban Bayramı dönemi için portföylerindeki teknelerinin yüzde 90’ının dolduğunu anlatan Nalçacı, Göcek, Bozburun ve Bodrum’un en popüler mavi yolculuk rotaları olduğunu kaydediyor. Nalçacı, “Geçen yaz pandemi sebebiyle yoğunlaşan tekne tatili talebini göz önüne alarak, özellikle temmuz-ağustos aylarında tatile çıkmak isteyenlerin erken rezervasyon fırsatlarını kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz. Rezervasyon yaparken, ilgili şirketin TÜRSAB belgesi olup olmadığının kontrol edilmesi, kaçak acente ve tur mağduru olmanızı engelleyecektir. Her yıl pek çok tatilci, kontrol edilmeyen, güvencesiz sözde tekne turu acenteleri ve tur firmaları yüzünden mağdur oluyor” diyor.

Mavi Yolculuk için bilmeniz gerekenler

Mavi Yolculuk rotalarından en çok Bodrum, Marmaris ve Fethiye bölgesi revaçta. Guletlerin uzunlukları 10 metreden 50 metreye kadar çıkıyor ve kendi aralarında ekonomi, standart, standart plus, lüks ve delüks şeklinde ayrılıyor. Bir kabinden 16 kabine kadar, en az iki, en çok 36 kişi taşıyabiliyorlar. Personel masrafları, yakıt, liman ücretleri ve vergiler dahil haftalık kiralama yapılabiliyor. Misafirler yiyecek içecek durumuna kendileri karar veriyor. Fiyatlaması da sınıfına ve sezona göre değişiyor. İki kabinli guletlerin mayıs itibariyle günlük kiralama bedelleri bin 500 TL’den başlıyor; haziranda bin 800, temmuzda 2 bin-2 bin 500, ağustosta 2 bin 500-3 bin, eylülde 2 bin-2 bin 500, ekimde bin 500-2 bin TL fiyatlarla satılıyor. Küçük guletler, günübirlik veya iki üç gecelik de kiralanabiliyor; ancak dört kabin ve üzeri olanlar genellikle haftalık kiralanıyor. Yüksek sezonda sadece haftalık kiralama yapılıyor; misafir iki günlük de istese haftalık kira ödemek durumunda kalıyor.

2 milyar dolarlık bir pazar

Deniz Ticaret Odası verilerine göre, Türkiye’de 2 bin civarında profesyonel mavi tur teknesi ve 3 bin 300 civarında günlük kiralanan tekne bulunuyor. Tekne kiralama pazarının toplam büyüklüğü 1 milyar doların üzerinde. Kurvaziyer turları, yelken okulları, dalış ve su sporu merkezleri de hesaba katıldığında pazarın büyüklüğü 2 milyar dolara kadar çıkıyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu