İş Fikirleri ve İş Kurmak

Tekno Market Kurmak

Tekno Market Kurmanın Yatırım Maliyeti

100 metrekarelik bir teknomarket kurmanın yatırım maliyeti, 40 bin-60 bin dolar arasında değişiyor. Girişimcinin mağaza dekorasyonu için metrekare başına 150-300 dolarlık bir harcama yapması gerekiyor. Mağaza içerisine koyulacak ürün miktarı da metrekare başına yaklaşık 500 dolardan başlıyor.

Teknoloji çok hızlı değiştiği ve ani fiyat düşüşleri yaşanabildiği için teknomarketlerde stok çevrim hızları, büyük önem taşıyor. Elinizdeki stoğu çok iyi kontrol etmeniz ve hızla satışa döndürmeniz gerekiyor. 100 metrekarelik bir mağaza örneğinden yola çıkarsak, mağazanın aylık ortalama 100 bin dolar civarında bir ciro yapması gerekiyor.

Bu Markalar İle Teknoloji Mağazacılığına Adım Atabilirsiniz

Mavi Bilgisayar   /    Hedefi 100 milyon dolar
1999 yılında Ankara’da kurulan ve mağazalaşnıaya hız veren teknoloji marketlerden Mavi Bilgisayar’ın bugün; Ankara, Kocaeli vc Denizli’de toplam beş mağazası bulunuyor. Orta vadede 10 mağazaya ulaşmayı hedefleyen şirket, özellikle büyük şehirlerde mağazalar açmayı planlıyor. Ancak heniiz franehise koşulları netlik kazanmadığı için bu konuda bilgi verilemiyor. İstanbul’a güçlü bir ortakla girmeyi düşünen şirket en çok; notebook, dijital fotoğraf makinesi, vide-o kameralar, LCD ve Plazma TV’ler satıyor.

Uygun fiyat politikası benimsediklerini söyleyen Mavi Bilgisayar Genel Müdürü Hanıza Hakan, rakiplerinin bir-iki ödeme şeklinde yapabildiği indirimleri, tüm ödeme seçeneklerine sunduklarını belirtiyor. Süreli kampanyalarda da daha agresif fiyatlarla öne çıktıklarına değinen Hakan, bu işe ilk başladıklarında 1.2 milyon dolar ciroları olduğunu, bu yıl ise 100 milyon dolar ciro hedeflediklerini kaydediyor.

Yabancı rakiplerine göre piyasa tecrübelerinin rekabette avantaj sağladığını ifade eden Hakan, şöyle devam ediyor:
“Yabancılar halen Türkiye’nin şartlarını, dinamiklerini öğrenme ve uyum sağlama aşamasında. Mağaza lokasyon seçiminden, taksit seçeneklerine, müşteri alışkanlıklarından, sergileyeceğiniz ürün çeşitliliğine kadar Türkiye’nin bu sektörde farklılaşan birçok yönü var. Örneğin; yabancı rakipler, mağaza lokasyonlarında vahim denebilecek seçimler yapabiliyor. Bizim başarısız bir tek mağazamız yok.”

Hızlı karar verebilme, uygulayabilme, değişime hemen ayak uydurabilme gibi özelliklerinin rakiplerine göre artıları olduğunu söyleyen Hakan, “Yine yabancı rakiplerimizin hiç yapmadığı bir şeyi yapıyoruz. Kutu (Hazır Pc) satışının yanında, Oem dediğimiz bilgisayar bileşenlerinin hem satışını, hem montajını, hem de kurulumunu yapıyoruz. Bu uzmanlık ve emek gerektiren bir iş” diyor.

TELESES   /    Başkent ve çevresindeki illerde etkili
1987’cle santral cihazları satan ve bunların kurulumunu yapan bir şirket olarak Recep Uzelli tarafından kurulan Te-leses de yerli tekno mağazalardan. 1990’a kadar sadece kurumsal pazara odaklanan şirket zamanla; çağrı cihazları, NMT araç telefonları satışının başlaması ile beraber ilk kez perakende piyasası ile tanışmış.

İşe, kapıdan kapıya hizmet anlayışı ile başlayan şirket, 90’lı yıllarda ilk mağazasını açmış. 1994’te ise cep telefonu işine Turkcell kanadında bir bayii olarak başlamış. Ardından Teleses Turkcell’in aktivasyon merkezi olarak yeni bir pozisyon almış. Teleses’in hizmet kapsamı zamanla tüm cep telefonu aboneliklerini yapmak ve aktivasyon, katma değerli servisler ya da fatura tahsilatı gibi müşteri yönetim operasyonları gerçekleştirmek olarak genişlemiş.

2000’li yıllara gelindiğinde Tclcscs gerek perakende satış, gerekse toptan satışta ccp telefonu piyasasında lider oyuncu olarak yer almış.

Şirket, cep telefonu satışlarında yüzde 6-7’lik bir pazar payına ulaşmış. Teleses, bugün de başta cep telefonları olmak üzere, dijital telsiz telefonlar, PMR el telsizleri, cep telefonu aksesuarları, hafıza kartları, navigasyon yazılımları, görüntülü telefon cihazları gibi tüketicilere yönelik telekom ürünlerinin, perakende ve toptan olarak satışını yapıyor.

Şirketin ayrıca ürün geliştirme departmanı da bulunuyor. Bu departman, müşterileri yeni ürünlerle buluşturmak için çalışmaya devam ediyor.

Ankara merkez olmak üzere 27 adet mağazası bulunan Tclcscs, beş yılın sonunda 70 mağazaya ulaşmayı hedefliyor. Ankara dışında Kırıkkale ve Sivas’ta da mağazaları bulunan şirket; Çorum, Kayseri ve Eskişehir, Yozgat, Konya, Samsun ve Trabzon’da da şubeler açmayı planlıyor.

1 milyon adetlere ulaşan ulusal cep telefonu pazarında yüzde 5-10’lıık pazar payına sahip olduklarını söyleyen Teleses Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, şunları anlatıyor:

“Şirketimiz 700-750 bin dolarlık bir ciro ile 1987 yılında sektöre adımını atmıştı. 2007 yılında toplam grup ciromuz, 199 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2004’ten beri bir marka projesi yürütüyoruz. Dect telefon kategorisinde başlattığımız bu proje çerçevesinde ‘Laxon’ markası, bugün yüzde 22 pazar payı ile kategoride pazar İkincisi konumundayız.”

Teknolojix   /    Nüfusu 50 binin üzerindeki yere gidecek
Bursalı Sönmez Holding çatısı altındaki Teknolojix, ilk mağazasını 2003 yılında açtı ve şu an Türkiye genelinde 44 mağazaya ulaşmış durumda. Önümüzdeki beş yıl içinde mağaza sayısını 300’e çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Sönmez Holding Teknoloji Grubu CEO’su Osman Akın, geçen yılı 100 milyon YTL ciro ile kapattıklarını, bu yıl da büyümeye devam edeceklerini belirtiyor.

En büyük hedeflerinin Teknolojix markasını 2010 yılında bir dünya markası haline getirmek olduğunu ifade eden Akın, şöyle devam ediyor:

“Anadolu odaklı bir büyüme stratejisi izliyoruz ve hem kendi mağazalarımızı açarak hem de franchise yöntemi ile yaygınlaşıyoruz. Nüfusu 50 binin üzerinde olan her yerde, kendi bölgesinin dinamiklerini daha iyi bilen girişimcilerle iş yapma imkanı buluyoruz.”

Teknolojix franchise ücretlerinin il ve ilçe merkezlerinde değişiklik göstermekle beraber ortalama 15 bin dolar olduğu belirtiliyor. 100 metrekarelik bir Teknolojix mağazasının ilk yatırım maliyetinin ise yaklaşık 45 bin dolar civarında gerçekleştiği ifade ediliyor. Mağaza içerisine koyulacak ürün miktarı da metrekare başına 800- bin dolar arasında değişiyor.

GOLD MOBİLE   /    Hedef 100 mağaza
‘Gold mobile’ ve ‘Teknotime’ mağazaları da elektronik perakendeciliğinde faaliyet gösteren iki konspet olarak karşımıza çıkıyor. Teknomarket alanında markala-şan Gold Bilgisayar’ın geliştirdiği bu iki konsept, daha küçük ölçekte hizmet veriyor. 2007 Şubat ayında start alan Gold mobile mağazalarında, cep telefonu ve dijital ürünler tüketicileri ile buluşturuluyor. Bugün Adana’dan Balıkesir’e, Kütahya’da Malatya’ya kadar pek çok şehirde 44 Gold mobile mağazası bulunuyor ve gelecek yıl 100 mağaza daha açılması planlanıyor.

TEKONO TİME   /    50 yeni mağaza açılacak
Büyük marketlerde bulunabilecek ürünlerin çoğu, daha az çeşitle de olsa Teknotime mağazalarında bulunuyor. Türkiye genelinde 22 Teknotime mağazası var. Gelecek yıl 50 Teknotime mağazası daha açılması hedefleniyor. Türkiye’nin her noktasını potansiyel olarak gördüklerini ve her yerde olmak istediklerini söyleyen Gold Bilgisayar bünyesindeki Metro Elektronik Pazarlama Müdürü Eray Ko-çoğlu, franchise koşullannı ise şöyle sıralıyor: “Merkezi ve minimum 30 metrekarelik bir mağazanın olması gerekiyor. Ortalama 20 bin YTL civarında bir dekorasyon maliyeti var. Ürün tedariğinin tamamını karşılıyoruz ve bunun içinde 60 bin YTL bir teminat mektubu istiyoruz. Şu an marka bedeli de almıyoruz. Mağazanın konsepti ile ilgili de şu an bir kampanyamız var. Hedefe bağlı olarak mağazanın tüm dekorasyonunu biz karşılıyoruz. Girişimcinin aylık geliri, ticaret hacmine göre 7. 5 -15 bin YTL arasında değişiyor.”

ADRESİMİZ    /    Ayda 15 bayilik veriyor
1992 yılında kurulan infronic Bilgisayar Sistemleri ise; mağaza zincirleri ve iş ortakları aracılığı ile Türkiye geneline yaygın olarak bilişim teknolojisi ürünlerini tedarik eden bir dağıtım şirketi. BT sektöründe bilgisayar donanım ve yazılımları ve çözümleri sunan infronic başta Acer, Dell, Toshiba, HP, VVestern Digital, Ozaki, KTC, Apache, Jetway gibi dünya markalarının Türkiye dağıtıcılığını ve satış sonrası hizmetlerini, kanalı aracılığı ile sağlıyor. İnfronic, Türkiye geneline yayılmış 3 bin civarında aktif bayisinin yanı sıra ‘Adresimiz’ adlı bağımsız mağaza ağı ve bütün mağaza zincirlerine yaygın satış yaparak tüm tüketicilere hizmet veriyor. Geçen yıl 177 milyon YTL ciro rakamına ulaşan şirket, yaklaşık 5-10 yıldır bu işi yapan hemen hemen bütün bilgisayar şirketleri ile calısıvor. Avlık ortalama 15-20 şirkete bavilik verdiklerini belirten İnfronic yetkilileri, ‘Adresimiz’ mağazaları açmak için gerekli olan şartları şöyle belirtiyor:

“Şehrin kolay ulaşılabilinir bir noktasında, vitrinli ve giriş katta bir mekanın olması gerekiyor. Finansal probleminin olmaması da gerekli. Kurduğumuz ekip, bu mağazaları inceleyerek karar veriyor. Mağazaları, gerek finansal gerekse pazarlama açısından destekleyerek, ürün ve pazarlama eğitimleri vererek, bulundukları illerde etkin bir BT Mağazası olmalarına çalışıyoruz. Hemen hemen Türkiye’nin birçok iline yayılmış olan ‘Adresimiz’ mağazalarına daha fazla talep oluşturabilmek için gerekli eğitimlerin yanında pazarlama desteği de sağlıyoruz.”

NT MAĞAZALARI   /   İki kırtasiyecinin başarısı
İzmirli Nil Kırtasiye ile İstanbullu Tuna Kırtasiye’nin 1999 yılında birleşmesi sonucu 36 mağaza olarak faaliyetine başlayan NT Mağazaları da ‘ikincig lig’ sayılabilecek kon-septlerden. Bugün 75 mağazaya ulaşan şirketin yurt içi mamenistan’da da 17 şubeleri bulunuyor. Kitap ve kırtasiye ürünlerinin satışa sunulduğu NT Mağazaları’nda 2002 yılından beri teknoloji ürünleri de satılıyor.

2009 yılı sonunda 150, 2013 sonunda ise 200 mağazaya ulaşmayı hedefleyen şirketin; 2002 yılında 4.5 milyon YTL olan teknoloji cirosunun bu yıl sonunda 95 milyon YTEye ulaşacağı belirtiliyor.

En çok; dizüstü bilgisayar, sinevizyon cihazları, dijital fotoğraf makineleri, yazıcı ve tüketim grubu, taşınabilir disk, bellek ve taşınabilir müzik aygıtları ile aksesuar ürünleri sattıklarını söyleyen şirket yetkilileri, “Bu ürünlerden aylık 3.5 milyon YTLlik satış elde ediyoruz. Müşteri odaklı yaklaşımımız sayesinde sadık bir müşteri kitlesi oluşturduk ve bu yönümüzle de yabancı perakende zincirleriyle rahatlıkla rekabet edebiliyoruz” diyor.

ATMACA GRUBU   /   Yerli elektronik markaları
Türkiye’de son yıllarda elektronik mağazacılığın yanı sıra yerli elektronik markaların sayısında da artış gözleniyor. Birçok yerli şirket, pazara sunduğu farklı kategorilerdeki ürünleriyle Sony, Samsun, Philips, Nokia, Toshiba, LG, Lowe gibi dünyaca ünlü markalarla rekabet ediyor. Yerli şirketler, dünya markalarına karşı benzer teknolojik özellikleri taşıyan ürünleri uygun fiyatlarla satışa sunma yolunu seçiyor.

Atmaca Grubu, bu şirketlerden biri. 28 yıldır piyasada olan grup, görüntü sistemlerinde en son güncel teknoloji olan Full HD LCD TV ve FULL HD uydu alıcıları ile HD-SMART üretimlerini, İstanbul Esenyurt’taki 110 bin metrekarelik fabrikasında gerçekleştiriyor.

İşin perakende ayağına da girerek İstanbul’un iki noktasında ‘Oveon’ mağazalarıyla tüketicilerle buluşan grubun en bilinen elektronik markası ise Sunny. Grup ayrıca Atmaca Bilgisayar Teknolojilerini de bünyesine katarak ‘ Woon’ marka bilgisayarları da profesyonel kullanıcıların tercihine sunuyor. LCD TV, dijital uydu alıcılar, tüplü TV, DVD oynatıcılar, ısıtma ve soğutma sistemleri, stereo sistemleri, ev sinema sistemleri, dijital kamaralar, MP3 çalarlar ve elektrikli ev aletleri üreten grup, yaklaşık 400 çeşit ürünü, 10 bine yakın noktada tüketicilere sunuyor. Sadece LCD TV’lerde günde 4 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olduklarını, elektronik sektöründe Sunny ve Woon markalarının yanı sıra bazı tcknomarkctlere yönelik olarak ürettikleri ‘Cendix’ adlı markaları da olduğunu söyleyen Atmaca Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Adem Atmaca, şunları belirtiyor:

“Türkiye’de 10 bin noktadayız. Ayrıca Oveon Shop’lar-da da ürünlerimiz satılmakta. Ürün çeşitlerimizde ortalama yüzde 5’lik bir pazar payına sahibiz. En fazla satış gerçekleştirdiğimiz grup, küçük ev aletleri kategorisi. 2008 sonunda bu kategoride ulaşmayı hedeflediğimiz satış adedi ise 1 milyon 200 bin. Yabancı markalara göre çok daha uygun bir fiyat politikamız var. Ayrıca Türkiye genelinde 600’ün üzerindeki servis noktamız bulunuyor.”

Üretimlerinde, Avrupa ve Ortadoğu olmak üzere yüzde 90 ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Atmaca, “Grubun bugünkü cirosu, 200 milyon YTL’ diyor.

KONT BİLİŞİM   /   Bilişimin toptan perakendecisi
Kont Bilişim de 1998 yılından bu yana bilişim sektöründe faaliyet gösteriyor. Sektöründeki en genç şirket olmasına rağmen bilişim sektöründe donanım segmentinde ilk beş oyuncudan biri olarak gösteriliyor.

Sekiz yıldır Samsung, Acer, Dell, MSI, Gigabyte gibi dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinin Türkiye distribütörlüğünü yapan şirketin, teknolojinin çeşitli segmentlerinde kendi markalarıyla da yer almak istediği ve bu doğrultuda 2005 yılında iştirak şirketlerinden Crea’nın kurulduğu belirtiliyor. Şirket; ‘Crea’ markası ile tüketicileri masaüstü ve diziis-tü bilgisayarlar, LCD TV, dijital uydu alıcılan; ‘Decktron markası ile ise LCD TV ve dijital uydu alıcıları ile buluşturuyor.

Crea’nın farklı tasarımı, kaliteli donanımı ve üst düzey servis ağı ile lokal pazarda kısa sürede çok iyi bir yer elde ettiği gözleniyor. IDC verilerine göre 2007 yılının en hızlı büyüyen PC markası olarak pazara hızlı bir giriş yapan Crea, LCD TV ve dijital uydu alıcılarının üretimi ise Kont Bilişim iştiraki olan Digitek tarafından Orhanlı’daki tesislerinde yapılıyor. Aylık 15 bin adet LCD TV, 10 bin adet masai’ıstü ve dizüstü bilgisayar üretme kapasitesine sahip olan şirket, ürünlerini; iç pazarda perakende zincir mağazalarda, alışveriş merkezlerinde ve ülke genelindeki birçok perakende noktada satışa sunuyor.

Kont Bilişim, Türkiye geneline yayılmış 200 dağıtıcı ve 2 bini aşkın iş ortağı aracılığıyla bir anlamda toptan perakendeci olarak sektörün ikinci liginde hizmet veriyor. Kont Bilişim, üretiminin yüzde 20’sini Türk Cumhuriyetleri, Dubai, Suudi Arabistan, Norveç ve Romanya’ya ihraç ediyor.

Piyasaya giriş yaptıkları 1999 yılında cirolarının 5 milyon dolar olduğunu 2007 yılında ise bu rakamın 305 milyon dolara ulaştığını kaydeden Kont Bilişim Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Okay Nasır, 2008 yılında ise geçen yıla göre yüzde 30 büyüyerek, 400 milyon dolarlık bir ciro rakamına ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor.

Crea ile tüketiciyi kaliteli, şık bir dizayna sahip ve fiyat olarak da avantaj sağlayan bir teknoloji markası ile tanıştırdıklarını söyleyen Nasır, şunları ekliyor:

“Bu markayı daha da geliştirmek, pazardaki yerini sağlamlaştırmak ve ürünleri daha fazla tüketiciye ulaştırmak arzusundayız. Böylece Kont Bilişim Grubu olarak ithalatçı dağıtıcı kimliğimizin yanında, üretici ve ihracatçı olarak da bilişim sektöründe başarıyla anılmak istiyoruz. “

DERVİŞOĞLU GRUBU   /   Uzakdoğu’da üretip, mağazalarında satıyor
1970 yılında Yusuf Dervişoğlu ve kardeşleri tarafından kurulan Dervişoğulları Gruhu ise beyaz eşyadan madenciliğe kadar pek çok farklı alanda varolan, 2007 yılından beri de teknoloji alanında faaliyet gösteren bir şirket.

‘DRV Mobile’ markalı çift sim kartlı cep telefonunu piyasaya sunan şirketin, bir yılda bu üründen 3 milyon dolar ciro elde ettiğini belirten şirket sahibi Ercan Dervişoğlu, “Cep telefonu sektöründe fikir üreten genç beyinlere sahip dinamik bir şirket olan DRV, hem Türkiye hizmet ofisinde henı Uzakdoğu’daki merkezinde çalışmalarını sürdürüyor. Tasarım ve araştırma DRV’den çıkmakta, test denetim ve satış Türkiye odaklı gerçekleşmekte. Ürün yelpazesini genişletmeye devam edecek olan DRV, 10 milyon dolarlık yatırım yaptı” diyor.

Uzakdoğu’daki 5 bin metrekarelik üretim tesisi, günlük 10 bin adet telefon üretebilme kapasitesine sahip olan şirket, ürünlerini Türkiye’nin 81 il ve ilçesindeki üç GSM operatör destekli mağazalarında satışa sunuyor.

İç pazarda, Doğu Anadolu’da güçlenen DRV Mobile marka telefonlar için Azerbaycan, İran ve Suriye’ye de distribütörlük verilecek. Model sayısını artıran DRV, alt seg-nıent çift sim kartlı telefonlara bir yenisini ekleyecek. Ayrıca tek sim kartlı ve altın cep telefonu tasarımıyla üst gelir tabakasına hitap eden iddialı bir ürününü piyasaya sunacak.

Çift sim kartlı ürünler pazarında yüzde 10 olan pazar payını, yıl sonunda yüzde 50’lere çıkartmayı hedefleyen şirket, son ürünü ‘R67 Televizyonlu Cep Telefonu’ ile ayda 15 bin adetlik satış yapıyor. DRV, 20Ö9 yılı itibariyle elektronik eşya alanında da üretime başlamayı planlıyor.

PİRANHA   /   Cirosu, 25 milyon dolar
2d05’te Türkiye’nin ilk 1 GB hafızalı, dijital mp3 çalarını satışa sunarak pazara giriş yapan Piranha ise 28 yaşlarında üç ortak tarafından yönetiliyor, ilk başta pazara temkinli bir giriş yapmaktan yana olan üç ortak, sadece bin adetlik ürün ithal ederek başlamışlar işe. Ürünleri de internet sitelerinde satışa sunmuşlar. Fakat birkaç hafta içinde bütün ürünler satılmış. Kısa sürede tanınan şirket, bugüne gelindiğinde ise yılda kabaca 500 bin adet ürün satar hale gelmiş ve 25 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmış durumda.

Cep telefonundan navigazyon cihazına, ses kayıt cihazından DVD player’a kadar yaklaşık 80 kalem ürüne sahip ve bu ürünlerin bazılarında pazar lideri konumunda olan şirket, 2O06’da İstanbul Ticaret Odası (ITO) verilerine göre 350 bin adetlik rakamla Türkiye’nin en çok PC kamerası satan şirketi olmayı başarmış.

IT pazarının belirli bir büyüklüğe ulaşmasıyla birlikte 2007’den itibaren yeni segmentlere de girmeye başlayan şirket, önce Pathfinder modeli ile GPS Navigasyon segmenti-ne girmiş. Ardından Nisan 2007’de ‘Media monster’ serisi olarak adlandırdığı, Türkiye’nin ilk taşınabilir ve şarjlı DVD discman ürününü, pazara sunmuş. Ayrıca, multimedya ses sistemleri, masaüstü DVD/DIVX oynatıcılar, dijital ses kayıt cihazları gibi ürün gruplarında da iddialı girişler yapmış. Geçen ekim ayında ise, ilk kez katıldığı CeBIT Eııroasia fuarında Twix modeli ile çift hatlı cep telefonunu tanıtmış.

Navigasyon ve çift sim kartlı telefon pazarında yaklaşık yüzde 30 pazar payına ulaştıklarını söyleyen şirketin isim babası ve kurucusu Tuğrul Verkaya, bunun en önemli nedeninin rekabetçi fiyatlar olduğunu belirtiyor. Öyle ki rakipleri 400 YTCye navigasyon cihazı satarken Piranha, 81 ili kapsayan Navturk yazılımlı navigasyon cihazını 249 YTCden satıyor. 60 YTCye DVD Player satılırken, Piranha benzer özelliklerdeki ürünü 49 YTCye satışa sunuyor.

Satışların yüzde 20’sinin internetten, yüzde 80’inin ise perakende kanallarından gerçekleştiğini söyleyen Verkaya, şunları belirtiyor:

“Önümüzdeki beş yıl içerinde herkesin bildiği ulusal bir marka haline gelmek istiyoruz. Yakında klavye ve mouse satışlarına başlayacağız. Aynı şekilde bluetooth kulaklık ürünleri de ithal edilmeye başlanacak. Gelecekte en fazla geliştirilmesi planlanan ürün gurubu ise cep telefonu. PDA tarzı akıllı telefon ithal etmeyi düşünüyoruz.”

FOKUS BİLGİSAYAR   /   Hedefi ilk beşe girmek
2000’den beri faaliyet gösteren Fokus Bilgisayar da dört yıldır ‘Moııster’ markalı d i: üstü bilgisayarların üretimini yapıyor. 2006-2008 yılları arasında bin – 5 bin dolar aralığında yer alan yüksek performans ve teknolojiyi bünyesinde bulunduran Monster notebook modellerinden ayda ortalama 200 adetlik satış yaptıklarını ifade eden Fokus Bilgisayar Genel Müdür Yardımcısı Meryem Yılmaz, önümüzdeki gün-lerde ‘Airbag’ markası ile dizüstü bilgisayar çantalarıyla ve yeni markalarla LCD ekran temizlik ürünleri, notebook, PC ve oyun aksesuarları konularında da üretim yapmayı planladıklarını da söylüyor.

Yerel dizüstü bilgisayar üreticileri sıralamasında Monster markası ile ilk beş şirket arasında yer almayı hedeflediklerini kaydeden Yılmaz, şöyle devam ediyor:

“Monster dizüstü bilgisayar uluslararası markalarının benzer özellikteki ürünlerine göre yüzde 10-yüzde 50 daha avantajlı olarak satılıyor. Bu fark, özel modellerde yüzde 100’e kadar çıkmakta. Monster dizüstü bilgisayarlar oyun oynamayı isteyen, teknolojiye hakim, bilinçli mobil kullanıcılar için üretiliyor.”

Monster markalı ürünler www.fokusshop.com internet sitesinde, Fokus Bilgisayar’ın Kadıköy’deki mağazasında ve Türkiye genelindeki 50 civarında bilgisayar şirketinde satılıyor. 2007 yılında toplam 6 milyon dolarlık ciro yapan şirket, bu yıl ise 8 milyon dolar hedefliyor.

İş Kurmak İçin 50 İş Fikri Önerisi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu