Turizm Sektöründen Haberler

Turizmde Trend Karadeniz

KATİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Toktaş, alternatif turizmin cazibe kazanmasıyla birlikte Karadeniz Bölgesi’ne olan talebin her geçen gün arttığını belirtiyor. Toktaş, özellikle Körfez ülkelerinden yapılan direkt uçuş sayısının artması gerektiğini vurguluyor…

SON yılların gözde destinasyonu Karadeniz Bölgesi hem turistlerden hem de yatırımcılardan büyük ilgi görüyor. Bununla birlikte son yıllarda bölgeye birçok otel yapıldı. Öyle ki bu alanda doyuma ulaşılmış durumda. Hatta arz talep dengesinin yatırımcı aleyhine ciddi şekilde bozulduğu gözleniyor.

KATİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Toktaş, “Bölgemizde İlk 9 ayda Trabzon 1 milyon 350 bin yerli ve yabancı misafir ağırlarken, Samsun 300 bin yerli ve yabancı misafir ağırladı. Geçen senelere göre misafir sayısında artış var” dedi.

Trabzon uzun göl

KARADENİZ BÖLGESİ GÖZDE

Artık turizmde trendler değişti. Rezervasyon yapış şekilleri, talep edilen otel tipleri de farklılaştı. Bununla birlikte turizm çeşitliliği de değişim gösterdi. Kum, güneş ve denizin dışında artık doğa turizm talep eden gezgin sayısı çok fazla artmış durumda. Bu trend de sektörde en avantajlı yer olan Karadeniz Bölgesi’nin cazibesini artırıyor. Toktaş, “Yatırım olarak bizim daha fazla doğa ile iç içe ama doğayı bozmadan doğaya uyumlu konaklama ve yiyecek içecek yerlerine ihtiyacımız var. İnsanlar buralarda deneyim kazanmak istiyor” diye konuştu.

PAZARLAMAYA İHTİYAÇ VAR

öncelikle doğal sermayeye, yani yeşil çevreye sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Toktaş, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Sonrasında şehir bazında değil desti-nasyon şeklinde pazarlama yapmalıyız. Bunun için şehirler bir araya gelip ortak hareket etmeli. İnsanlar tek bir yerde takılı kalmak istemiyor. Örneğin Doğu Karadeniz’de Trabzon, Rize, Giresun ve Gümüşhane, Orta Karadeniz’de ise Samsun, Ordu, Sinop ve Amasya kesinlikle birlikte ortak proje ve pazarlama üretmeli.”

“DİREKT UÇUŞ SAYISI ARTMALI”

Bölgenin en büyük pazarının Körfez ülkeleri olduğunu kaydeden Toktaş, bu bölgeden yapılan direkt uçuşların Doğu Karadeniz Bölgesi’ne ilgiyi artırdığını vurguluyor. Toktaş,”Özellikle yaz aylarında hizmet vermekte, talepleri karşılamakta büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bu pazara yeni alanlar açmak ve pazarı yaymak için kesinlikle Samsun’a başta Suudi Arabistan olmak üzere o bölgeden 5 ay boyunca direkt uçuş konulmalı. Bu çalışma bölge ekonomisine de çok ciddi katkı sağlar. Uçuş eksikliğinden dolayı orta Karadeniz Bölgesi yurtdışı turizm hareketliliğinden alması gereken payın çok uzağında kaldı” dedi.

BÜYÜK FIRSAT

Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı ve Kurtuluş Savaşı’nm başlangıcının 100. Yılı 19 Mayıs 1919 tarihinin Samsun için çok önemli bir tanıtım ve turizm fırsatı olacağım belirten Toktaş, şunları söylüyor: “Hükümetin de desteği ile kamu ve sivil toplum örgütleri koordineli hareket ederek, bu önemli günü Samsun’un tanıtımı, reklamı ve pazarlanması için kullanmalı. Ayrıca 100. yıl etkinliklerini mutlaka yıl içine yaymalıyız ki turizm hareketinden şehir daha fazla faydalansın. Bu programlarda klasik etkinliklerden çok özgün etkinlikler yapılmalı. Defile, halk oyunları, şiir yarışmaları, fotoğraf yarışmaları haricinde mutlaka ses getirecek, bizi gündeme taşıyacak çalışmalarımız olmalı. Örneğin 100 yılda neden mini bir Türk Cumhuriyetleri olimpiyatı olmasın. Tesis altyapımız buna çok müsait. Bunun gibi sürdürülebilir etkinliklere yönelmeliyiz. Şimdiden sosyal medyada 100’üncü yılın yaklaştığını ve büyük bir coşku ile kutlanacağını hissettirmemiz, kitleleri hareketlendirmemiz lazım. 100. yıl logosunu da bir an evvel profesyonelce oluşturmamız lazım.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu