Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Türk Lojistik Sektöründe Yatırım Fırtınası

HOROZ LOJİSTİK

75 yılda 155 ülkeye ulaştı

75’irıci kuruluş yılını kutlayan Horoz Lojistik, yeni yatırımlarla yepyeni iş alanı ve coğrafyalarda hızla büyüyor. Firma sadece karada değil, deniz ve hava taşımacılığı alanında da hizmet veriyor…

1942 yılında Gaziantep’te Mehmet Emin Horoz tarafından kurulan Horoz Lojistik, uluslararası ortaklıkları, istihdamı, yarattığı ekonomi ve sağladığı katma değeriyle lojistik sektörünün lider kuruluşları arasında yer alıyor. Lojistik sektöründe 75 yüdır faaliyet gösteren Horoz bugün, beş kıtada, 105 ülkede, 601 noktada 900’e yakın çalışanı ile entegre lojistik çözümler üretiyor. 2016’da 675 milyon TL ciroya sahip olan firma, ana faaliyet konusu olan lojistik hizmetler alanında iki büyük şirketiyle faaliyet gösteriyor. Horoz Lojistik, yurtiçi komple taşıma, depolama ve dağıtım, uluslararası karayolu ve demiryolu taşımacılığı hizmetleri sunuyor. Horoz Bollore Logistics ise, denizyolu-havayolu forvvarding, konteyner dahili taşımacılık ve proje kargo taşımacılığı alanlarında müşterilerine hizmet veriyor.

“YENİ COĞRAFYALARA ODAKLIYIZ”

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, Türkiye’nin yaşadığı bütün sıkıntılara rağmen büyüdüklerini belirtiyor. 2017 yılının şirketleri açısından “gayet iyi” geçtiğini belirten Horoz, yenilikçi projelere imza attıklarını söylüyor. Horoz Grubu’nun yatırımları hakkında da bilgi veren Horoz, şunları söylüyor: “Grubumuzun ürün çeşitliliği çok geniş. Yatırım şeklimiz genel olarak yeni işlere, yeni coğrafyalara girmeye ve oraya servis ulaştırmaya yönelik. Bu anlamda yatırımlarımızı 2016 ve 2017’de gerçekleştirdik, 2018’de de devam edeceğiz. Bu sene 75. yılımızı kutluyoruz. Yurtiçi taşımacılık alanında e-ticaret hizmetimizle, Afrika odaklı projelerimizle ön plana çıkıyoruz. Dünyayı 24 saat açık küresel bir pazar haline dönüştüren internetin sahip olduğu imkanlar, e-ticaret aracılığıyla işletmelere fayda sağlarken, müşteriler için kaliteli hizmet anlamına geliyor.” Afrika pazarının son dönemde öne çıktığını belirten Horoz, “Afrika’daki 54 ülkenin 46’sında rakiplerimizin hiç olmadığı ölçüde güçlüyüz. Ortağımız Bollore Logistics, Afrika’da işlettiği 16 limanla, demiryollarıyla, 6 bin araçlık filosu ve 281 deposuyla çalışıyor. Türkiye’den Afrika’ya en çok taşıma yapan forwarder firmalarının başındayız” diyor.

ORTALAMANIN ÜÇ KATI BÜYÜME

2018 yılında da büyüyeceklerini belirten Horoz, Türkiye ortalamasının üç katı büyümeyi öngördüklerini vurguluyor. Taner Horoz, “Hedeflerimizde her zaman büyümenin yanı sıra, daha fazla katma değer üretebileceğimiz projelere yoğunlaşmak bulunuyor. İş süreçleri kompleks olan firmalarla daha çok ilgileniyoruz. Çünkü bu işlerde katma değer yaratabiliyor, problem çözme kabiliyetimizi ortaya koyabiliyoruz” diyor. Sadece karada değil, deniz ve hava taşımacılığında da hizmet verdiklerini belirten Horoz, “Ortağımız Bollore Logistics’in 105 ülkede 601 ofis ve 21.000 çalışanı ile oluşturduğu büyük ve güçlü ‘network’ün bir üyesi olarak, üst düzey bilgili ve deneyimli profesyonellerden oluşan uzman ekibiyle birlikte müşterilerinin özel lojistik çözüm taleplerine tek elden çözüm sunuyor” diyor.

OSMAN LOJİSTİK

741 milyon TL ciro bekliyor

Omsatı lojistik tüm taşıma modlarına yönelik yatırımlarına 2018’de de devam edecek. Soğuk zincir lojistiği altyapısını kuran firmanın hedefi, alternatif multimodal taşıma şekillerinin geliştirilmesi ve entegre edilmesi…

1978 yılında bir OYAK iştiraki olarak kurulan Omsan Lo jistik, uluslararası teknik standartlara sahip, farklı özelliklerde 801 karayolu nakliye filosu; 170 swap body, 80 vagon ve 180 konteynerdan oluşan demiryolu filosu, 1 helikopteri, 30.000 DWT büyüklüğünde kura yük gemisi, 4.500 DWT büyüklüğünde pnömatik tahliye sistemine haiz çimento gemisi, 1100 onaylı tedarikçisi, yurtiçi ve dışında toplam 1.1 milyon metrekarelik kapalı ve açık alandan oluşan lojistik merkezleri ve 3 bin çalışanı ile müşterilerine entegre lojistik hizmetler sunuyor.

YATIRIMLARIYLA FARK YARATTI

Omsan Genel Müdürü Doç. Dr. Hakan Keskin, 2017’nin ilk 10 ajmı hedefleri doğrultusunda tamamladıklarını belirtiyor. Yaptıkları yatırımlarla fark yarattıklarım belirten Keskin, “Başta TCDD Taşımacılık A.Ş. ile yaptığımız lokomotif ve vagon kiralama anlaşmasına ek olarak dünyanın önde gelen akaryakıt şirketi BP ve Türkiye’nin en önemli telekomünikasyon firması Turkcell ile yaptığımız anlaşmalar bu başarılarımızdan birkaçıdır. Söz konusu yatırım ve işbirlikleri 2017 yılında istediğimiz seviyeye ulaşmamıza yardımcı olurken, 2018 yılına umutla bakmamızı sağladı” diyor.

2017 yılını, 741 milyon TL ciro ile kapatmayı öngördüklerini belirten Keskin, “2016’nm üstünde bir büyüme olacak. Sektörde yaşanan daralmaya rağmen hayata geçireceğimiz yurtiçi ve yurtdışı projelerimiz ile 2018 yılında finansal konumumuzu daha ileri seviyelere taşımayı hedefliyoruz” diyor. Keskin, 2018 yılı yatırım planları ile ilgili şunları söylüyor:

SOĞUK ZİNCİR ALTYAPISI

“Omsan, 2016 yılının son çeyreğinden itibaren hizmet çeşitliliğini artırmak amacıyla tüm taşıma modlarımn geliştirilmesi yönünde başlattığı çalışmalarını 2018 yılında da sürdürmeye devam edecek. Bu kapsamda Omsan, 2018 yılında soğuk zincir lojistiği altyapısını kurarak, yurtiçinde soğuk/donmuş gıda taşımacılığı ve depolama altyapıları ile tedarikçi altyapısının kurulması yönünde çalışmalarını sürdürecek.

2017 yılında ADR taşımacılığı alanına yapmış olduğumuz yatırımları 2018 yılında da sürdürerek Türkiye’de sektör liderliğini yakalamayı ve yurtdışmda da bu alanda hizmet verir hale gelmeyi hedefliyoruz. Yurtiçi karayolu taşımacılığında, son yıllarda giderek artan zorluklara rağmen uzun süreli kontratlar yapılması ve farklı taşıma projeleriyle hizmet alanlarının geliştirilmesi planlanıyor. Aynı zamanda dönüş yükü organizasyonunun tek bir merkezden yönetilmesi için gerekli olan farklı IT çözümlerinin geliştirilmesi için çalışmalara başlandı. Hizmet sunduğumuz önemli sektörlerden biri olan otomotiv sektöründe Türkiye’de satılan her üç araçtan ve Fas’ta satılan her iki araçtan birini taşıyan Omsan, otomobil ve hafif ticari araç pazarının içinde bulunduğu koşullardan etkilenmemek için yurtiçinde müşteri portföyünü geliştirirken, yurtdışmda ise yapılanmasını güçlendirerek alternatif multimodal taşıma şekillerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalarını sürdürecek.”

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu