Başarılı Girişimcilik

Türkiye’nin en hızlı startup’ları ve büyüme sırları

Küçük boylarıyla büyük adımlar attılar. Türkiye’nin köklü şirketlerinin çift haneli büyümekte zorlandığı geçen yıl en az yüzde Z00 büyüdüler. Aralarında şirket değerini ve cirosunu 5-G kat artıranlar bile var. İşte Türkiye’nin en hızlı startup’ları ve büyüme sırları…

TÜRKİYE’NİN önde gelen şirketleri

2016 yılında çift haneli büyümekte zorlandılar… 2017’ye girerken ise birçok şirket çift haneli hedefler koymaktan bile çekindi. Böylesi bir atmosferde küçük boylarıyla büyük adımlar atan girişimler de yok değil. Girişimcilik ekosistemine her yıl yüzlerce yeni girişim girerken, bunların içinden bazıları 2015 ve 2016’da gösterdikleri performans ile hem yatırımcılarını hem de girişimci ortaklarını fazlasıyla mutlu ettiler. Mutlu etmekle kalmayıp artan şirket değerleri ve cirolarıyla hepimizi şaşırttılar. Startup’larm hızlı büyümesini değerlendirirken öncelikle şirket değerlemesini dikkate aldık. Göreceğiniz gibi “En Hızh”lar arasında şirket değerini 2 kat artıranlar olduğu gibi 5-6 kat büyüyenler de var… Turkishtime’ın En Hızlı Startup’lar araşırmasına, Türkiye girişimcilik ekosistemini takip eden ve 30’dan fazla ülke ile verilerini paylaşan Startups.watch araştırma şirketi önemli katkı sağladı.

APSİYON apsiyon.com

OPERASYONU ANADOLU’YA YAYACAK

Site, rezidans, plaza gibi toplu yaşam alanlarının yönetimi için geliştirilen bulut tabanlı platform Apsiyon, hızlı büyümesiyle dikkat çekiyor. Girişim şu an bin 500’den fazla yaşam alanında, 80 binin üzerinde konut ve 300 bin kişiye hizmet veriyor. Apsiyon kullanıcısı site yönetimleri, kat maliklerinden online aidat tahsilatı başta olmak üzere CRM, iletişim ve muhasebe konularında önemli faydalar sağlayabiliyor. Kuruluşuyla birlikte melek yatırımcı Tarık Yıldmm’dan yatırım alan Apsiyon, 2015’e göre çalışan sayısını 4 kat, cirosunu ise 2 kat arttırmayı başardı. 2016 yılı içinde Earlybird Venture Capital’den 2.5 milyon dolar değerinde Seri A yatırımı alan girişim, Adana, Ankara ve İzmir başta olmak üzere, Anadolu’daki operasyonlarım genişletmeyi hedefliyor.

ARMUT – armut.com

CİROSUNU İKİYE KATLADI

Evle ilgili 2000’den fazla hizmet alanını barındıran online pazar yeri Armut.com, 2011 yılında kuruldu. 2014 yılında ilk yatırımını Hummingbird Ventures’tan yaklaşık 3.5 milyon TL olarak alan Armut.com, 2016’da ise ikinci yatırımını alma başarısını gösterdi. Avrupa kaynaklı Addventure ve Hummingbird Ventures fonlarından aldığı toplam 11.2 milyon liralık son yatırım ile 2016 yılında Türkiye’deki en büyük internet yatırımına da imza atan girişim, aldığı bu önemli kaynakla agresif büyümesini sürdürmeyi planlıyor. Armut, 2015 yılında aldığı 400 bin iş talebini, 2016 yılı bitmeden ikiye katlayıp 810 bine çıkardı-, böylece online hizmet sektörünün lideri olarak cirosunu da ikiye katladı. Bu dönemde şirketin çalışan sayısı da iki kattan fazla artarak 60’ı aştı. Hizmet verenler tarafından bakıldığında ise yüzde 70’in üzerinde büyüme ile 130 bini geçen kayıtlı uzman ve profesyonel sayısına ulaştı. Armut.com Kurucu Ortağı Başak Taşpınar Değim, “Türkiye’de rakibimiz yok ve artık ev hizmetleri alanında global devlerle rekabete odaklanıyoruz. 8 milyonu aşan trafiğimizle şu anda kendi sektörümüzde dünyadaki ilk 5 oyuncu arasındayız. Ayrıca, 2017 yılı içinde 8 ülkeye açılarak büyümemizi yurt dışında da sürdüreceğiz. Her türlü hizmet ihtiyacını kolayca ve güvenli bir şekilde internetten bulabileceğiniz özel bir iş modeli yarattık; geliştirmeye de devam ediyoruz. Başarılı olmak ve hızlı büyüyerek gelişebilmek için fikrinizi doğru şekilde uygulayabilmek de çok önemli. Bunun yanında iyi bir ekip ve şirket kültürü kurmak, doğru stratejiyle ilerlemek ve zor anlarda sabrederek yönümüzü hep müşterilerden gelen geri bildirim ile çizmeniz de hayati öneme sahip” diyerek hedeflerini anlatıyor.

RİSU – bisu.com.tr

SU İŞİNDE HIZLI BÜYÜYOR

Ekim 2015’te aktif hizmet vermeye başlayan BiSU, online ortamda kolayca su siparişi vermeyi sağlayan bir uygulama… Ergin Üner ve Ozan Alptekin tarafından kurulan BiSU, aylık 12 milyon su ihtiyacı olan İstanbul’da faaliyete geçti. Kuruluş aşamasında TEB Melek Yatırım Ağı’ndan M. Murat Kocaağa’nm ve Cem Ceyhan’ın bireysel desteklerini alan BiSU’ya 2016 yılının şubat ayında ise melek yatırım ağlarından TR Angels üyesi Hale Umul, Sacit Sungu, Volkan Öngüç, Mustafa Alper BiSU’ya yatırım yaptı. İkinci yatırım turunda ise Sankonline liderliğinde 500 İstanbul girişimi desteklemeye karar verdi. İstanbul ve Ankara’da hizmet vermeye başlayan BiSU, yakm zamanda İzmir ve Bursa başta olmak diğer illere de açılmayı planlıyor. BiSU, 2 yılın sonunda hanelerdeki ambalajlı su tüketiminin yüzde 7’sinin karşılanmasını hedefliyor. Halen ISO bin üyesi bulunan BiSU, günlük 2 binin üzerine çıkan damacana, cam damacana ve pet grubu sipariş iletimini gerçekleştiriyor.

CARDTEK (cardtek.com)

EN BÜYÜK YATIRIMI KAPTI

2001 yılında üç genç mühendis tarafından kurulan Cardtek, 15 yılda 400’ü aşkın çalışanıyla 15 ülkede 150 müşteriye hizmet veren bir şirket konumuna geldi. Türkiye’nin öncü teknoloji şirketlerinden biri olan Cardtek, finanstan perakendeye birçok sektöre uçtan uca ödeme sistemleri çözümleri sunuyor. Türkiye’de 12 bankaya debit, prepaid ve kredi kartı çözümü hizmeti veren Cardtek, 2015’te yüzde 48, 2016’da da yüzde 50’ye yakm büyüme gerçekleştirdi. Performansıyla birçok yerli ve yabancı yatırımcının dikkatini çeken Cardtek için 2016 yılı bir dönüm noktası oldu. Nisan ayında Turkcell ve KVK’nın kurucu ortağı MV Holding ile Türkiye’nin önde gelen teknoloji fonlarından Revo Capital, Cardtek’in yüzde 24 hissesini aldı. Net olarak açıklanmasa da bu satıştan Cardtek’in kasasına 19.2 milyon dolar girdiği tahmin ediliyor. Seri A yatırımından sonra Cardtek yurt dışı büyümesine hız verdi. Özellikle Amerika kıtasında dünyanın en büyük chip üreticilerinden NXP ve Kanada pazarının lideri DC Payments ile işbirliği içinde ortak projeler geliştiriyor. Cardtek CEO’su Ayşe Nil Sarıgöllü, “Türkiye adına gururla söyleyebiliriz ki, global anlamda ödeme sistemleri söz konusu olduğunda ürün çeşidi bu kadar geniş olan, 360 derece ve uçtan uca hizmet verebilen tek şirket Cardtek. Yurt dışı bilinirliğinin artması ve global bir marka olabilmek için de yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Önümüzdeki beş yıl içinde Cardtek’in finansal teknolojiler alanında dünyanın ilk 10 şirketinden biri olmasını hedefliyoruz” diye konuşuyor.

BITAKSI – bitaksi.com

5 MİLYON YOLCULUK YAPTIRDI

Nazım Salur tarafından 2013 yılında kurulan BiTaksi, Türk girişim ekosistemi içinde hızlı büyüyen start-up’lardan biri olarak gösteriliyor. Taksi çağırma uygulaması olan BiTaksi, 2016 yılı içinde 1.5 milyon adet indirilmeye ulaştı. Kurulduktan sonra Aslanoba Capital’den 2 milyon dolar yatırım alan BiTaksi aracılığıyla bugüne kadar 5 milyona yakm yolculuk yapıldı. BiTaksi’nin günlük kullanımının da 13-14 bin civarında olduğu biliniyor. İstanbul’da 10 bin, Ankara’da ise bin aktif sürücüsü bulunan BiTaksi’de yolculuk ödemelerinin yüzde 25’i kredi kartı, PayPal ya da BKM Express gibi dijital yollarla yapılıyor.

1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu