Üniversitelerle işbirliği yapan şirket sayısı çok fazla. Bazı kurumlar ise nitelikli eleman açığının fazla olmasından yola çıkarak lisans ve ön lisans bölümlerinin açılmasına önayak oluyor. Hatta üniversite açan bile var. Bu yeni programları tercih edenleri mezuniyetten sonra bekleyen ise garantili bir kariyer.
Gençlerin gelecek kaygısı üniversite sınavını aşmakla bitmiyor. İşsizlik onları korkutuyor. Diğer yandan nitelikli eleman ihtiyacı da artıyor. Nitelikli ara eleman yetişmesine katkıda bulunmak için genellikle meslek yüksek okullarıyla işbirliği yapan kuruluşlar, son dönemde daha fazlasını yapmak için kolları sıvadı ve yeni bölümlerin açılmasını sağladı. Sanayi destekli yeni açılan bölümlerde başı otomotiv sektörü çekiyor.
İşte sektörlere göre üniversite-sanayi işbirliklerinden bazıları…
OTOMOTİV
Kurum: Mercedes-Benz Türk.
Program: Hacettepe Üniversitesi bünyesinde Otomotiv Mühendisliği açılmasına önayak oldu. Esslingen Üniversitesi de destek verdi.
İçerik: 2005-2006’da açılan bölümde, yabancı dil hazırlık yılından sonra teorik dersler Ankara’da yapılıyor; 2., 3. ve 4. sınıflardaki yaz stajı ise firmanın Aksaray’daki kamyon fabrikasında…
Kurum: Ford Otosan.
Program: Kocaeli ve Sakarya Üniversiteleri MYO Otomotiv ile işbirliği.
İçerik: Öğrencilere fabrikalarında eğitim imkanı veriyor. Başarılı öğrenciler işe alınıyor. Firmanın istihdamının büyük çoğunluğu bu bölümlerden. Gölcük Otomotiv MYO öğrencileri için fabrikada aldıkları eğitim ders olarak sayılıyor ve kredilerine ekleniyor.
Kurum: Tofaş.
Program: Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Otomotiv ile işbirliği.
İçerik: Öğrencilere fabrikasında uygulamalı eğitim imkanı sunuyor. Ayrıca bölümün bütün masraflarını karşılıyor.
LOJİSTİK – TAŞIMACILIK
Kurum: Havaş.
Program: Kapadokya MYO, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ile işbirliği.
İçerik: Öğrenciler, birinci sınıfın yaz döneminde Havaş istasyonlarında staj yapabilecek; staj sonrasından akademik yıl başına kadar ve ikinci sınıftan sonra sezonluk statüde memur sıfatı ile istihdam imkânı bulabilecek.
Kurum: Türk Hava Kurumu Havacılık Vakfı.
Program: Merkezi Ankara Etimesgut’ta olan Türk Hava Kurumu Üniversitesi’ni kurdu.
İçerik: Üniversite bünyesinde Uydu Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, Havayolu İşletmeciliği, Havaalanı İşletmeciliği, Hava Trafik Yönetimi, Mekatronik Mühendisliği, Havacılık Elektroniği ve Kabin Hizmetleri, Yer Hizmetleri Bakım Onarım, Biletleme gibi bölümler var. Pilotlar Ankara ve İzmir’de kurulan Havayolu Ulaştırma Fakültesi’nde Pilotaj bölümlerinde yetiştirilecek. Üniversitenin ilk mezunlarının tamamı Türk Hava Kurumu’nda istihdam edilecek. Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık MYO Deniz ve Liman İşletmeciliği son sınıf öğrencileri haftada 3 gün okulda, 2 gün ise Borusan Lojistik İşletmesi’nde uygulamalı eğitim görecek. Bu esnada öğrenciler, danışma kurulunun belirlediği ücreti alacak ve sigortalı olacak.
ÇAĞRI MERKEZİ
Kurum: Turkcell Global Bilgi ve Turkcell Akademi.
Program: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde Çağrı Merkezi Yönetimi Ön Lisans Programı’nın açılmasına destek oldu.
İçerik: 2011-2012 eğitim yılı için öğrenci alınacak. Kontenjan sınırlaması yok ve ÖSYS’de herhangi bir puan türünden en az 140 puan almak yetiyor. Mezunları, Global Bilgi çağrı merkezlerinde istihdam önceliğine sahip olacak.
ÜRETİM İMALAT
Kurum: Borusan Mannesmann Boru, Borçelik ve Borusan Mühendislik şirketleri.
Program: Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık MYO’nun Makina Programı ile işbirliği.
İçerik: Öğrenciler 3 gün okulda, 2 gün Borusan fabrikalarında eğitim görecek.
TELEKOMÜNİKASYON
Kurum: Türk Telekom.
Program: Kapadokya MYO İnternet ve Ağ Teknolojileri Programı ile işbirliği.
İçerik: Bölümü başarıyla bitiren 3 öğrenci Türk Telekom’da istihdam edilecek. Staj imkanı da var.
PERAKENDECİLİK – TOPTANCILIK
Kurum: Koçtaş.
Program: İzmir Ekonomi Üniversitesi Perakende Bölümü ile işbirliği.
İçerik: 5 yılda 100 öğrenci programa alınacak. 2 yıllık eğitimin ardından şirket mağazalarında staj yapacak öğrenciler Koçtaş mağazalarında yönetici olarak işe girecek.
KUYUMCULUK
Kurum: Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı.
Program: İstanbul Kemerburgaz Üni. Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Takı Tasarımı lisans programının açılmasına destek verdi.
İçerik: Öğrenciler, başta Altınbaş Holding olmak üzere sektörün önemli firmalarında, staj ve iş fırsatı garantisi ile mezun olacak.
Sanayi dernekleri de istihdam garantisi veriyor
Kurum: Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB).
Program: Mersin Üniversitesi işbirliği ile Gıda Teknolojisi’ni açtı.
İçerik: Bölüm, ilk mezunlarını bu yıl verdi. Bu yılki mezunlar şartları sağladıkları takdirde, işe yerleştirilecek veya isterlerse yüksek eğitim yapabilecek.
Kurum: Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD).
Program: Sektöre nitelikli eleman yetiştirmek için İstanbul Kavram MYO bünyesinde Avrupa’nın ilk Çorap Moda ve Tasarım İşletmeciliği bölümünün açılmasına destek verdi.
İçerik: Dernek, programa eğitim, danışmanlık ve sektörel sertifikasyon alanlarında destek veriyor. Öğrenciler iş garantisiyle mezun edilecek. Bölümü burslu olarak okuma şansı da var.
MLMM ile 8 bin öğrenciye destek
Koç Holding’in 2006’da başlattığı Meslek Lisesi Memleket Meselesi programı, bugüne kadar 81 ilde 250 lisede 8 bin meslek lisesi öğrencisine staj destekli eğitim bursu, istihdam önceliği ve koçluk desteği verdi. Gençleri mesleki eğitime özendiren proje, özel sektör-okul işbirliğinin de ilk adımlarını attı. Detaylı bilgi www.mesleklisesimemleketmeselesi.com adresinden alınabilir.
“Mezunların yarısına istihdam sağladık”
Mercedes Benz Türk A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürü Salih Ertör:“Otomotivin hızlı büyümesi ve uluslararası rekabetteki öncülük mücadelesi nedeniyle şirketler kendi bünyelerinde eğitim merkezlerini oluşturmaya ve civarlarındaki meslek liseleri, MYO’ları ve üniversiteleri çok yönlü olarak desteklemeye başladı. Otomotiv Mühendisliği programında laboratuvarlar ve ortak sosyal alanlar için finansal destek de sağlıyoruz. Erasmus programıyla yurtdışında bir dönem okuyan öğrencilere yönelik finansal desteğimiz de var. Öğrencilere uzun dönemli staj imkanı sunan şirketimiz, 2009-2010 yılında programdan mezun olan öğrencilerin yarısını Aksaray ve İstanbul tesislerinde istihdam etti. Diğer öğrenciler farklı otomotiv şirketlerinde işe başladı veya eğitimlerine yüksek lisans ile devam etti.
Yeni bölüm açılmasına destek verenler
Mercedes Benz Türk |
Otomotiv Mühendisliği-Hacettepe Üni. |
Türk Hava Kurumu Havacılık Vakfı |
Türk Hava Kurumu Üniversitesi |
Turkcell Global Bilgi/Turkcell Akademi |
Çağrı Merkezi Yönetimi (Ön Lisans)-Anadolu Üni. Açıköğretim Fak. |
Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı |
Takı Tasarımı-Kemerburgaz Üni. |
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi |
Gıda Teknolojisi-Mersin Üni. |
Çorap Sanayicileri Derneği |
Çorap Moda ve Tasarım İşletmeciliği-İstanbul Kavram MYO |