İş Fikirleri ve İş Kurmak

Yeni Bir İş Kurmak İçin Yatırım Alanları

2016 girişimcilerin yılı olacak

Türkiye ekonomisi her türlü girişimci için son derece cazip olanaklar ve fırsatlar barındırıyor. Büyüme potansiyeli yüksek pazarları okurlarımız için araştırdık. İlk kez kendi işini kuracaklar için yatırım yapabilecekleri alanları belirledik.

GİRİŞİMCİLERE müjde!.. Bu yıl adeta girişimcilerin yılı olacak. Kamu ya da özel kuruluşlar bu konuda kesenin ağzım açtı. Örneğin, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) Girişimcilik Destek Programı ile yeni girişimcilere verilen desteğin hibe kısmını 30 bin TL’den 50 bin TL’ye, faizsiz kredi desteğini ise 70 bin TL’den 100 bin TL’ye çıkardı. Bu program özellikle kendi işini kurma planları olanlar için muazzam fırsatlar yaratacak. Bankaların girişimci kredileri ilk kez bu kadar farklı alanları kapsayacak şekilde genişletildi. Bazı bankalar girişimci merkezleri kurarak onlara özel hizmetler sunmaya başladılar.

yeni bir is kurmak

Yeni bir iş kurma planları için yatırım cazibesini koruyan alanları araştırdık. İşte ayrıntılar…

FRANCHISE’DA REKOR BÜYÜME

Dünyada hizmet sektörü çok hızlı büyüyor. Bu gelişmeden franchising sektörü olumlu yönde etkileniyor. Günümüz tüketicileri zamanlarını etkin kullanmak zorunda. Bu nedenle en kısa zamanda kaliteli mal ve hizmet satın almayı arzu ediyorlar. Kalitesini, markasını kabul ettirmiş ürünlerin bulunduğu mağazaları tercih edenlerin sayısında büyük artış var. Bu tarz firmaların büyüme stratejilerine baktığımızda çoğunlukla franchising sistemini tercih ettiklerini görüyoruz. Franchising sistemi yatırımcıya, marka sahibinin yıllarca kurumsallaşmak için edindiği bilgi birikimim kullanarak, bulunduğu bölgede fırsat eşitliği yaratmasını ve yatırımcının sermayesini kullanırken var olan bilgi birikimi ile bir iş sahibi olmasını sağlıyor…

Türkiye’de de durum farklı değil. Üstelik Türkiye’de franchise en dinamik dönemini yaşıyor. Bir dönem sadece sınırlı sayıda gıda şirketinin tercih ettiği franchising sistemi artık her sektöre yayıldı. Ulusal Franchise Demeği (UFRAD) verilerine göre, franchising sektörünün hacmi 50 milyar dolara ulaşacak. 2014’te bu rakam 43 milyar dolardı.

TÜRKİYE AVRUPA BİRİNCİSİ

Türkiye’de franchise veren şirket sayısı bin 471’e ulaştı ve böylece Avrupa birinciliğine yükseldi. Ülkemizde zincir işletmelerin sayısı ise 2 bin 500’e ulaştı. Bunların büyük çoğunluğu yerli markalardan oluşuyor. Zincirlere bağlı şube sayısı ise 60 bin civarında.

Türkiye franchising pazarı büyümeye devam ediyor. Pazara yeni yabancı oyuncular giriyor. Yerel markalar ulusal pazara çıkıyor. Ulusal markalar yurtdışma açılıyor. Son derece dinamik olan pazarda yatırım cazibesi koruyan işler var. Örneğin, yerli ve yabancı birçok markanın rekabet ettiği ka-fe pazarında yatırım yapmak cazibesini koruyor. Farklı konseptleriyle rakiplerinin arasından sıyrılmaya çalışan markalar, franchising sistemiyle tüm Türkiye’de şu-beleşiyor. Girişim uzmanları tarafından tüketici elektroniği yüksek potansiyele sahip bir sektör olarak gösteriliyor. Oyuncak pazarında tüketicinin bilinç düzeyine bağlı olarak markalı ürünlere ilgi her geçen gün artıyor. Sağlık, güvenlik gibi nedenlerle markalı ürünleri tercih eden tüketici sayısının artması oyuncak pazarına ivme kazandırıyor.

YEME İÇME LİDER

Dışarıda yemek artık lüks değil bir ihtiyaç olarak kabul ediliyor ve bir sosyalleşme aracı olarak görülüyor. Başta İstanbul olmak üzere gelişmiş tüm il ve ilçelerde sürekli olarak gıdayla ilgili yeni işletmeler açılıyor. Bu alanda belirli bazı segmentle-rin öne çıktığı gözleniyor.

Markalı döner pazarı büyümesini sürdürüyor. Bu tarz firmaların sayısı artıyor. Pazarda faaliyet gösteren firmalar 2016’da şube sayılarını artırarak büyüme planları yapıyorlar.

Türk insanı klasik Türk kahvesi ve ‘nes-kafe’ dışındaki tatlarla 1999 yılında Türkiye’ye giren Gloria Jean’s Coffees sayesinde tanıştı. Şimdi bu tarz mekanlar çok popüler. Sürekli yeni yatırımlarla şube sayılarım artırıyorlar. Bu tür mekanlar insanlar için kahve içmenin yanı sıra sosyalleşme ortamları haline geldi.

Sadece tavuk ürünleri satan restoranların sayısı müthiş bir hızla artıyor. Kırmızı et fiyatlarındaki artış nedeniyle hem lezzet hem de fiyat açısmdan tüketicinin talebi beyaz et ürünlerine yöneldi. Tüketici protein ihtiyacının önemli bir kısmını beyaz et ürünlerinden karşılar hale geldi.

Pazarın hızla büyümesinde başlangıçta yabancı menşeli firmalar etkili oldu. Sadece tavuk ürünleri satan restoranlara yönelik ilginin yoğunluğu nedeniyle, bu alanda faaliyet gösteren şirketler adeta şube açma yarışına girdiler. Hızlı büyüyen pazar yatırımcılara da cazip iş fırsatları sunuyor.

Ünlü börekçiler Türkiye genelinde franchising sistemiyle yeni şubeler açıyor. Aralarında isim hakkı bedeli almayan markalar da var.

STANTLAR DAİMA İŞ YAPIYOR

Bir dönem AVM’lerin en ıssız köşelerine atılan stant ya da kiosk’lar şimdi baş tacı. Bu aralar stant yatırımları oldukça popüler. Çünkü yatırım maliyetleri, kira ve personel giderleri mağazalara göre çok daha küçük. Ayrıca iyi bir lokasyonda açılan stantlar oldukça yüksek cirolar elde ediyor. AVM’ler-de stant açıp istikrarlı bir şekilde büyüyen markaların sayısı giderek artıyor.

Bunlar arasında franchising ya da bayilik sistemiyle Türkiye geneline yayılmayı başaran firmalar da var. Cadde konseptiyle başlayıp daha sonra AVM’lere özel stant geliştirip markasını bu şekilde büyüten şirketlere rastlamak da mümkün. Tek stantla yola çıkıp şimdi Türkiye genelinde şubeleri olan markaların sayısı giderek artıyor. Artık birçoğu franchise ya da bayilik veriyor.

1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu