Pazarlama ve Satış Taktikleri

Yeni nesil pazarlama teknolojisi

DANİMARKA merkezli Neurovision uygulaması da insan bedeninin yapay zeka tarafından en iyi çözümlenebilecek bir bölümüne, gözlere bakarak tüketim alışkanlıklarının pazarlama üzerindeki etkisini ölçümlüyor. Çünkü gözler yalan söylemez!

Neurovision hizmeti tam olarak şu soruya karşılık veriyor: “Müşterimin dikkatini nasıl çekebilirim?”

Neurovision’ın Türkiye Temsilcisi Seda Genç, bu uygulamanın hedefini ve teknolojik özelliklerini şöyle açıklıyor: “Neurovision görsel dikkati ölçümlemek için kullanılan bir yapay zeka aracı. Arkaplanda makine öğrenmesi teknolojisini çalıştırarak Qenç 12 binin üzerinde kişiden elde edilmiş 500 milyon üzerinde eye-tracking (göz hareketlerini izleme) verisinden hareketle dikkati ölçümlüyor.

Sisteme her geçen gün yeni bir eye-tracking verisi yükleniyor ve yazılım sürekli bu verilerden öğrenerek bize sonuçlar sunuyor. Üstelik klasik eye-tracking araştırmalarda olduğu gibi belli bir örneklemle çalışmaya gerek kalmadan, yüzde 1 maliyetle ve daha kısa sürede!”

BİN YERİNE 10 EURO

https://neurovision.io linkinden kullanıcı adı ve şifrenizle hesabınıza girip istediğiniz görseli ve videoyu analiz edebiliyorsunuz. Bu yöntem kredi sistemiyle çalışıyor. 1 görsel analizi için 1 kredi harcarken, 15 saniyelik bir video için 5 kredi harcanıyor, örneğin, eğer TV reklamınızın analizini yapacaksanız 30 saniyelik reklam için 10 kredi harcamanız gerekiyor. Buna göre, ihtiyacınız kadar kredi satın alabiliyorsunuz, istediğiniz görseli/videoyu sisteme yüklüyorsunuz ve saniyeler içinde sonuçlarını görebiliyorsunuz. Böylece örneğin, eye-trackingle 1000 euroya yürütebileceğiniz araştırmayı 10 euro gibi düşük maliyetlere indirgeyebiliyorsunuz.

Neurovision’ın kullandığı yöntem aslında dünyada pek çok şirketler tarafından da kullanılıyor ancak Seda Genç, farklılaştıkları noktaYı şöyle anlatıyor: “öğretilmiş bir algoritmadan yola çıkarak istatistiksel tahminleme yapıyor. Neurovision’ı diğerlerinden farklı kılan en önemli nokta da burası. Gerçek eye-tracking verilerinden öğreniyor olması ve bu sebeple de güvenilirliğinin daha yüksek olması.

Şu anda dünyada da ve Türkiye’de de Coca-Cola, Heineken, Lego gibi yüzlerce markanın Neurovision çözümünü tercih etmelerinin nedeni de bu.”

Satışlara yüzde 35 oranında artış yansıtıyor

Göz hareketlerini takip ederek insanların dikkatinin nerede olduğunu ölçümlemek efektif bir nöropazarlama yöntemi. Peki bu yöntemin sonuçları nasıl? Neurovision Türkiye Temsilcisi Seda Genç’in bu soruya cevabı şöyle: “Bir raf düzeni etkinliğini ölçümlemekten ambalaj testlerine, kullanıcı deneyimi analizlerinden video reklam analizlerine, logo gibi kurumsal kimlik analizlerinden sosyal medya kampanyalarının etkinliğini ölçümlemeye kadar birçok alanda kullanıldığını görüyoruz. Özellikle A/B testleri noktasında, alternatif tasarımlar arasından hangi tasarımın daha etkili olduğuna yönelik araştırmalarda markalar ve ajanslar tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Böylece elimizdeki somut, bilimsel verilerden hareketle kampanya/ proje yayına alınmadan iyileştirmelere gidilebiliyor. Örneğin, bir vvebsitesi için yaptığımız analizlerde web sayfasına yerleştirilen aksiyon butonunun dikkat çekmediği için görülmediğini ve dolayısıyla satın aldırmadığını gördük. Tasarımda yaptığımız değişikliklerden sonra %30-35 civarında satışlara pozitif yansıdığını görmüş olduk.”

Dikkati ölçen pazarlama yöntemi

Neurovision Türkiye Temsilcisi Seda Genç, göz hareketleriyle dikkati ölçme tekniğinin nasıl kullanıldığını şöyle anlatıyor: “Neurovision’la görsel dikkati ölçümleyebiliyoruz ve etkili reklam/kampanya tasarımı ile ilgili ipuçları elde edebiliyoruz. Görsel/ otomatik dikkat kişiden kişiye, kültürden kültüre farklılık göstermez. Renk, parlaklık, kontrast gibi görsel faktörler herkesin dikkatini aynı şekilde etkiler. Örneğin, bir süpermarkette reyonlar arasında dolaştığımızı düşünelim. Raflardan birinde yer alan bir ürün diğer ürünler arasından çok daha parlak ve farklılaşan bir ambalaja sahipse dikkatimiz otomatik olarak oraya yönelebilir. Bu, dünyanın her yerinden herkes için aynıdır. Bu nedenle, Neurovision analizlerinde herhangi bir katılımcıyla çalışmaya gerek kalmıyor ancak tabi ki, arkaplanda sistem yine gerçek kişilerden elde edilmiş eye-tracking verileri kullanılıyor. Böylece Neurovision ile eye-tracking’den elde edebileceğimiz çıktıları %90’ın üzerinde güvenilirlikle tahminleyebiliyoruz.”

ŞULE GÜNER

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu