İş Fikirleri ve İş Kurmak

Zanzibar, Türk yatırımcılar için cazip olanaklar sunuyor

Tropik bir cennet adası olan Zanzibar, Türk yatırımcılar için cazip olanaklar sunuyor. Adaya düşük maliyetlerle yatırım yapmak mümkün. En çok turizmciler için iş fırsatı var…

YERYÜZÜ cennetlerinden biri olan, baharat başkenti olarak anılan ve belgesel kanallarında bolca yer verilen ‘Serengeti düzlükleri’nin hemen yanı başındaki bir Afrika adası Zanzibar, Türk Hava Yolları’nın başlattığı uçuşlarla Türk iş adamlarının, özellikle de turizmcilerin ilgi odağı olmaya aday.

Tanzanya’ya bağlı, özerk bir yönetime sahip olan Zanzibar, 1.5 milyonluk ‘güler yüzlü’ nüfusuyla turistlerin ilgi odağı. Zanzibar’m fakir ama mutlu bir halkı var, bu da egzotik iklimler ve insanların pe şinden koşan yeni nesil gezginler için oldukça cazip. Adanın ana geçim kaynağı turizm ve baharat. Yüzde 99’u Müslüman olan halk, İngilizce ve Svaili dilini konuşuyor.

Turkuaz rengi denizi, pudra rengi kumları, yıllık ortalama 28-30 derecelik sıcak lığıyla tercih nedeni olan Zanzibar, konumu itibariyle hem resort hem macera tatili yapmaya uygun. Dünyaca ünlü safari parkları Masai Mara, Serengeti ve Klimenjero Dağı’na bir saatten az uçuş mesafesinde olan Zanzibar’ın bir doğası var. Türk turizmciler arasında Zanzibar’ı 30 yıl önceki Bodrum’a benzetenler var.

TURİZM ALANINDA FIRSAT BÜYÜK

Zanzibar, bir turizm adası ama sahip olduğu turistik tesis sayısı kısıtlı. Var olanlar da işletme sorunu yaşıyor ve çoğu eski. Son dönemde uluslararası otel zincirleri dünyadaki değişen turizm trendlerine bağlı olarak adaya ilgi göstermeye başlamış. Birçok dünyaca ünlü otel markasının burada otel işletmeye başladığı, bir kısmının da halihazırda otel açmak için fırsat kolladığı belirtiliyor.

Zanzibar otel yapmak isteyenler için yüksek maliyetler çıkarmıyor; özellikle arsa bedellerinin çok uygun olduğu ifade ediliyor. Adada turizm için sadece yatırımcıya değil profesyonel yöneticilere de ihtiyaç var. Türk turizmcilerin sektörün içinde bulunduğu kriz nedeniyle ülkemizde zor günler yaşadığı şu günlerde Zanzibar’ı yeni bir iş alanı olarak görebilir. Zanzibar’da yatırım yapmış, yapmayı düşünen ve orayla sıcak ilişkiler içinde olan iş adamlarıyla görüştük.

2018’İN BAŞINDA AÇILIYOR

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Zanzibar’da otel yatırımı yapan ilk Türk turizmci. Zanzibar’ın güneydoğusunda Michamvi’de bir arazi satın alan Onaran’ın otelinin inşaatı sürüyor. Üç yıl önce Zanzibar’da 90 dönümlük bir araziyi bir Alman şirketinden satın aldıklarını belirten Onaran, araziyi biraz daha genişleterek bir proje çizdiklerini anlatıyor. Projeyi Metex Design Grubu’ndan ünlü mimar Sinan Kafadar’m çizdiğini kaydeden Onaran, projenin kaba inşaat durumunda olduğunu aktarıyor, inşaatı ağırdan aldıklarını bildiren Onaran, “Otelin yolu, elektriği bitti ama bizim acelemiz yok. Türkiye’de turizm yapmaya çalışıyoruz, sektörün durumu da malum. O yüzden bu yeni yatırımımızda aceleci değiliz. İnşaat bittiğinde birinci sınıf bir tatil köyü olacak.

Açılış için öngördüğümüz tarih 2018’in başı. Toplam yatırım maliyeti 20 milyon doları bulacak “ diyor.

Türkiye’deki otel yatırımlarının geri dönüşünün 15 yıla kadar uzadığını, hatta İstanbul’da bu sürenin daha da uzun olduğunu söyleyen Onaran, Zanzibar’da aynı yatırımın geri dönüşünün 6-7 yıla kadar düşebildiğini, dolayısıyla orada otel açmanın daha cazip olduğunu ifade ediyor.

ULAŞIM SORUNU YOK

THY’nin Zanzibar’a sadece Türkiye’den değil tüm dünyadan yolcu taşıyacağını söyleyen Onaran şöyle konuşuyor: “Zanzibar’da yeni bir havalimanı da yapılıyor. Ada içindeki tüm yollar yeniden düzenleniyor. Zanzibar’da bağımsızlığını kazandığı 1964 yılından bu yana herhangi olumsuz bir olay yaşanmamış. Stabil bir siyasi yapısı var. Ayrıca Zanzibar’m en büyük avantajı konumu; Afrika’nın dünyaca tanınan safari parkları olan Masai Mara’ya, Serengeti’ye ve Klimenjero Dağı’na bir saatten az uçuş mesafesinde bir ada. Çok güzel bir doğal çevresi var. Bu da çevresiyle birlikte onu müthiş bir turizm ürünü haline getiriyor.

Zanzibar’da üç-dört tane uluslararası otel zinciri markasının çalışma yaptığını, yatırım için fırsat kolladığını anlatan Onaran, “Four Seasons’lardan tutun da Jumeriah’lara kadar birkaç dünya markası, Zanzibar’daki yatırımcılarla görüşüyor. Bizim açacağımız otelin de böyle bir dünya markası olmasını istiyoruz” diyor.

ARSA BAKMAYA GİDİYOR

Kuyumculuk sektörünün başarılı şirketlerinden Kaygısız Grup’un turizm markası olan ve Sultanahmet’te iki otel işleten Sura Hotels de Zanzibar’da otel açmak için fırsat kolluyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kaygısız, Zanzibar’a gelecek ay gitmek için uçak biletini aldığını söylüyor. Kaygısız, Sura Hotels’in yurtdışında yapacağı ilk yatırım için Zanzibar’ı neden seçtiğini şu sözlerle açıklıyor:

“Dünyadaki turizm anlayışı gitgide değişiyor.

Gezginler artık daha farklı tatil yapmak, daha çok şey keşfetmek istiyor. THY’nin seferleri başlamadan önce Zanzibar’ı mercek altına almıştık, THY’nin seferlerinin başlaması bizim için de sürpriz oldu. THY’nin bu türden lokasyonlarda yaptığı uçuşlarda Türklerden çok yabancılar oluyor; dünyanın birçok yerinden yolcular aktarma için THY’yi kullanıyor. Zanzibar için de böyle olacak. Bu da dünyanın Zanzibar’a karşı turizm iştahını artıracak. Zanzibar, yeni nesil gezginler için ilginç bir lokasyon. Four Seasons gibi büyük otel zinciri markalarının da orada yatırım yapması bizi cesaretlendirdi. Öte yandan böyle turizm yatırımı konusunda bakir yerlerde rekabet ortamı da yok, bu da bizim için cazip.”

ARSA ÇOK UCUZ

Zanzibar’da bir tatil köyü açmak istediklerini anlatan Kaygısız, özellikle balayı çiftlerinin tercih ettiği türden egzotik bir otel planladıklarını söylüyor. Turizm dışında asıl işlerinin kuyumculuk olduğunu anımsatan Kaygısız, inşaat sektöründe de faaliyet gösterdiklerini belirtiyor.

Televizyonlardaki belgeseller nedeniyle Afrika’ya ve oradaki doğal yaşama yaygın bir ilginin olduğunu ifade eden Kaygısız, Zanzibar’a gidenlerin Serengeti Parkı’nı da ziyaret edebileceğini, hem resort hem de macera tatilini bir arada yapabileceğini kaydediyor.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu üyesi ve Güney Afrika Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolusu Numan Olcar ise, THY’nin Zanzibar’a uçmadan önce Klimenjero’ya ve bölgeye başka uçuşları olduğunu hatırlatıyor. THY’nin Zanzibar’a başlattığı uçuşla dünyadaki pek çok ülkeden transit yolcu taşıyacağını ifade eden Olcar, “THY, Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerden Zanzibar’a yolcu taşıyacak” diyor. Zanzibar’ın geçmişte ilk olarak Italyanlar tarafından keşfedildiğini, oradaki pek çok işletmenin Italyanlara ait olduğunu aktaran Olcar, Almanların da bölgeye ilgisinin yüksek olduğunu belirtiyor. THY’nin bu yeni uçuşunun Zanzibar’ı dünyaya daha fazla açacağını kaydeden Olcar, bugüne kadar kısıtlı sayıda havayolu şirketinin bu bölgeye uçtuğunu vurguluyor.

Zanzibar’ın Türk turiste çok hitap etmediğini savunan Olcar, “Oradaki tesisler Türk turistlerin beklenti ve taleplerini karşılayacak nitelikte değil” yorumunu yapıyor. Zanzibar’da iyi turistik tesisler de olduğunu ama işletme sıkıntıları yaşandığını aktaran Olcar, bu açıdan Ada’nın Türk turizmciler için yeni yatırım yapmaktan çok çalışma alanı olarak cazip olduğunu vurguluyor. Olcar sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Türk turizmciler orada biriktirdikleri tecrübelerini değerlendirebilirler. Zanzibar’lılar çok sevecen arkadaş canlısı ve dost. Turizmin iyi organize edilmesine ihtiyaç var. Bu noktada Türk turizmciler orada iyi işler çıkarabilecek kapasiteye sahip.”

TURİZM YÖNETİCİLERİ İÇİN UYGUN

Dünyadaki pek çok ülkede Türk turizm profesyonellerinin yöneticilik yaptığını anımsatan Olcar, “Dünyada pek çok otelde Türk yöneticileri görmek mümkün. Neden Zanzibar’da da bu olmasın? Türkiye turizmde sahip olduğu işletmecilik deneyiminde çok yüksek noktalarda. Ülkemizde turizmde yaşanan kriz nedeniyle zor günler yaşayan turizm yöneticileri, yurtdışında da alternatiflere bakıyorlar. Bu açıdan Zanzibar bir şans olabilir. Üstelik orada iklim nedeniyle tesisler 12 ay açık; yani iş fırsatları yıl boyunca geçerli” diye konuşuyor.

Zanzibar’ı Avrupa’ya bağladık

Türk Hava Yollan, Tanzanya’da Darüsselam ve Kilimanjaro’nun ardından üçüncü nokta 0’arak Zanzibar’ı uçuş ağına dahi etti.

12 Aralık’ta gerçekleşen ilk uçuş Zanzibar’a Avrupa ülkelerinden yapılan ilk uçuş oldu. Haftada uç gün olarak yapılan seferler yoğun talep görüyor. Söz konusu uçuşlarda vüzde 80 doluluk oranı yakalanmış durumda. 3 bin biletin satıldığı ve 10 bin rezervasyonun yapıldığı ^ söyleniyor. İstanbul’dan Zanzibar a tüm vergiler dâhil gidiş-donuş 636 dolardan başlayan açılışa özel ücretlerle seyahat edilebiliyor.

Hangi yatırımlara ihtiyaç var?

Dış Ekonomik ilişkiler Kurulu (DEİK)) Doğu Afrika Koordinatörü ve Türkiye – Tanzanya İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Eren, Zanzibar’ın Doğu Afrika’nın turizm cennetlerinden biri olduğunu vurguluyor. Eren, Ada’nın Hint Okyanusu’na bakan doğu kıyılarında gelgitlerin en fazla olduğunu, ana karaya bakan batı kısımlarında ise dalgaların az olduğunun altını çiziyor.

İçişlerinde bağımsız, dışişlerinde Tanzanya’ya bağlı tropik bir deniz cenneti adasf olan Zanzibar’da bulunan tatil köyleri ve otellerin yeterli olmadığını savunan Eren, ‘Turistik gezi şirketlerinin azlığı da giderilmesi gereken en önemli ihtiyaçlardan biri. Ayrıca otellerin ve şirketlerin yenilenmeye ihtiyacı var” diyor.

Zanzibar’da lojistik olarak da desteğe ihtiyaç duyulduğunu aktaran Eren, doğu kıyılarında meydana gelen gelgitlerden dolayı ‘hovercraft’ın ana kara yolcu taşımacılığı için önemli bir ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Zanzibar’ın havaalanı ve buna bağlı olarak küçük charter uçaklara ve hava taksilerine ihtiyacı olduğunu bildiren Eren, Zanzibar’ın yatırım ihtiyaçlarını şöyle sıralıyor: “Zanzibar’da bulunan otellerin onlara bağlı olarak çalışacak sarı taksilere ihtiyacı bulunuyor.

Ayrıca oteller gıda hammaddesi sağlama sorunu yaşıyor. Yerel tarım ile otel ihtiyaçlarının bir kısmı temin edilirken kesimhane ve entegre et tesisi kurulmasına ihtiyaç var. Yerel tavukçuluk ve balıkçılık konusunda da fırsat çok. Küçük sağlık kuruluşları ve poliklinikler konusunda da açık söz konusu.”

Gezilecek yerler

Zanzibar, baharat kokuları, dar sokakları, sedef işleme kapıları, mercan resifleri, ılık tropik suları, beyaz kumsalları ile Hint Okyanusu’nda adeta bir cennet. Yılda ortalama 350 bin turisti ağırlıyor.

Turkuaz rengi denizi, pudra rengi kumları, yıllık ortalama sıcaklığı 28-30 derece olan iklimiyle tam bir tatil adası. Adanın en sıcak zamanları ekim-mart ayları arasında ve ziyaret için de en uygun zamanlar. Mayıs ve haziran yoğun yağmurlu geçiyor. Turizmden sonra baharat, Zanzibar’ın önemli gelir kaynaklarından. Adanın orta bölümlerini kaplayan baharat bahçeleri, genellikle bahçe sahibi aile üyelerinden birinin eşliğinde gezilebiliyor. Gezi sırasında zencefil, karanfil, vanilya, karabiber, tarçın, Hindistan cevizi ve birçok baharat çeşidinin yetiştiriliş ve işlenişini görmek ve bu ürünlerden almak mümkün.

Dalış yapmak isteyenler için de zengin olanaklar sunan Zanzibar’da kültür turu yapmak da mümkün. Merkezde yer alan UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’nde yer alan Stone Town görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Burada her türlü bütçeye hitap eden oteller var. Stone Tovvn’da dünyaca ünlü rock grubu (Jueen’in solisti Fredy Mercury’nin evini görme imkanı da var. Zanzibar, bir zamanlar dünya köle ticaretinin merkezi olarak kullanılmış; adada köle ticareti müzesi ve kölelerin saklandığı iki mekan ziyaret edilebiliyor. Türkiye’den Zanzibar’a düzenlenen turistik turlarda Serengeti Ulusal Parkı, Olduvai Gorge, Masai Boma ve Ngrongo Koruma Alanı, Ngorongora Krater Safarisi, Arusha ve Klimenjro gezilen yerler arasında yer alıyor. Hepsi Zanzibar’a kısa mesafelerde bulunan bu alanlarda Afrika’nın tüm güzelliklerine tanık olurken vahşi yaşamı da gözlemlemek ve safari yapmak mümkün

 

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu