Bire bir koçluk hizmeti için franchising
Bire bir koçluk hizmetini ActionCOACH ile Türkiye’ye getiren üç kadın girişimci, Türkiye’nin her ilinde firmalara bu hizmeti götürmeye hazırlanıyor. Şu an İstanbul ve Bursa’ya verilen hizmetin 2014 yılında 10 ili kapsaması, 2023 yılında ise 100 adet franchise ofise ulaşılması hedefleniyor.
Birçok danışmanlık firması Türkiye’deki orta ve küçük ölçekteki firmaların gelişim alanlarını belirleyip bu alanlardaki ihtiyacı gidermek üzere yola çıkmasına rağmen, işletme sahiplerinin yönetim becerilerine odaklanamıyor. Genellikle firmalar, işletme koçluğu ve danışmanlık hizmetlerini aynı kapsamda değerlendiriyorlar. Oysa her iki alanda birbirinden farklı disiplinler kullanılıyor. Danışmanlık özellikle belli bir konunun uzmanı olan danışmanın, işletmenin gelişim alanı olduğu düşünülen konu için bir kereye mahsus sorunu çözmesi anlamına geliyor, işletme koçluğu ise bir süreç. işletmeler geliştirmek istedikleri alanlar ile ilgili olarak işletme koçları ile 3 ile 18 ay arasında değişen bir süreçte birlikte çalışıyorlar.
Dünyanın bir numaralı işletme koçluğu franchise’ı olan ActionCOACH’u Türkiye’ye getiren Ayşegül Akşak, Gülnur Değer, Özge Toraman adında üç kadın girişimci… ‘Büyüyen Türkiye ekonomisinde işletmelerin sürdürülebilir gelişim ve karlılık sağlayabilmesi için patronların sadece işlerine yatırım yapmalarının yeterli olmadığı’ fikrinden yola çıkan kadın girişimciler, aynı zamanda firmaların ekiplerine de yatırım yapmaları gerektiğini düşünür. Tüm kurumların, işletmelerin iş yönetim becerilerinin, işletmelerin verimliliğinin, finansal okuryazarlığının eksik olduğunu ve bu engellerin işletmelerin büyümesine negatif etki yarattığını gören girişimciler, işletme koçluğu olarak da adlandırılabilecek ActionCOACH’u kurarlar. Yönetici koçu olarak çalışmaya başlayan kadın girişimciler bu süreçte ActionCOACH ile tanışırlar. ActionCOACH’un yönetici koçluğu ile ilgili bir seminerine katılır ve sonrasında Türkiye ana lisansörü olurlar.
Birebir koçluk hizmeti
ActionCOACH’un, kuruluş felsefesini ‘Şirket sahiplerine yardım’ fikri oluşturuyor. ActionCOACH, şirket sahiplerine ve yöneticilerine, işletmelerine ve şirketlerine farklı bir perspektifle yeniden bakma imkanı sunan iş ve yönetici koçluğu metodolojisini sunmak için kurulmuş, işletmeler ile beş ana konuda çalışılıyor.
ilk adımda, işletme koçları, firma sahibi ve karar verme adımındaki kişiler ile birlikte Firmayı A’dan Z’ye tetkik ettikleri bir ‘teşhis’ seansı yapıyorlar. Bu seansta amaç bir bütün olarak işletmenin fotoğrafını çekmek, işletme sahibi, işinin gerekleri ve hedefleri doğrultusunda hangi alanlar üzerinde daha fazla çalışılmasını istediğine karar veriyor.
Satış, pazarlama, ekip yönetimi ve istihdam, sistem ve iş geliştirme, müşteri hizmetleri, finans, liderlik ve yönetim ActionCOACH’un hizmet verdiği alanlar. Birebir koçluk hizmeti dışında, işletme çalışanlarına da destekleyici eğitimler verdiklerini ifade eden Ayşegül Akşak, “Öncelikli hedefimiz, işletmelerde girişimciliği geliştirmek ve desteklemek, işletmelerin yönetim becerilerinin ve kurumsal etkinliklerinin gelişmesinde rol oynamak” diyor.
Yüzde 92 başarı
işletme koçluğunun sonuç odaklı bir program olduğunu söyleyen Özge Toraman, şirketlerin çalışılan sürelerin sonunda elle tutulur, gözle görülür sonuçlar aldıklarına dikkat çekiyor. Bu sonuçların genellikle ciro ve karlılıkta artış şeklinde gerçekleştiğini belirten Toraman, şöyle devam ediyor: “işletme koçluğunun diğer metotlardan farkı, bir firmanın gelişim alanını belirleyen faktörün, patronun kendisi olması. Bizler firma patronlarına rağmen bir şeyler yapmıyoruz. Aksine patronların, firmalarını götürmek istedikleri hedeflere onlar ile birlikte yolculuk yapıyoruz. Dolayısıyla başarı faktörü firmadan firmaya veya patrondan patrona değişebiliyor. ActionCOACH’un, alanında dünyanın en büyük firması, olmasının arkasında yatan en önemli neden, belirlenen hedeflere ulaşma konusunda yüzde 92’lik bir başarı yüzdesine sahip olması.”
Franchising verecek
Türkiye’de koçluk yeni gelişmekte olan bir alan olduğunu belirten Gülnur Değer, firmalarla bir yıllık anlaşmalarla başlanan ilişkilerin uzun yıllara dayanan ilişkilere dönüştüğünü dikkat çekiyor ve Örneğin, Avustralya’da ortalama işletme koçluğu süresi ortalama 34 ay iken, İngiltere’de 19 ay, ABD’de ise 16 ay. Benzeri deneyimleri Türkiye’de de göreceğiz” diyor.
Birebir Koçluk anlamında, şuanda 15 firma ile çalıştıklarını ifade eden Değer, hedeflerine ilişkin olarak şunları söylüyor: “Bu sayı düzenlediğimiz eğitim, seminer ve workshoplar ile 100’leri bulmaktadır. Çalıştığımız firmalar İstanbul ve Bursa’da. Franchise sistemi ile tüm Türkiye’ye hizmet vermeyi hedefliyoruz. 2014 yılının başında hizmet verdiğimiz il sayısı 10’nun üzerinde olacak. 2023 yılında en az 100 franchise ofisimizin olmasını hedefliyoruz.”
Yeni patronlar için akademi
Birebir koçluk hizmetinin dışında, birden fazla firma sahibinin katılımı ile düzenlenen Patronlar Akademisi etkinliği bulunuyor. Bu etkinlik, sekiz ayrı konunun işlendiği iki haftada bir düzenlenen workshop’lann koçluk seansları ile desteklenerek uygulama ve pratiğe dönüştürüldüğü seminer dizini. Toplam dört ay süren bu çalışmada firma sahipleri farklı sektörlerden patronlarla tanışma ve farklı bakış açılan ile konulara balona ve gelişme imkânı bulabiliyorlar. Özge Toraman, “Özellikle bayi sistemi ile çalışan işletmeler, yeni girişimciler ve 2’nci kuşak işadamları için oluşturulan gelişimi çok destekleyici bir program” diyor.