Güncel Ekonomi Haberleri

Katılım bankalarının yol hikayesi

KUVEYT TURK

Şube sayısı 400’e çıkacak Katılım bankacılığı sektörünün en büyük oyuncularından Kuveyt Türk, 2001 yılından bu güne yıllık ortalama yüzde 33 büyüme ile o tarihte 670 milyon TL olan aktif büyüklüğünü 48.5 milyar TL’ye çıkarttı. 2017’de yaklaşık 54 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, “Aktiflerimiz içerisinde en büyük paya sahip olan kullandırılan fonlar kalemi 2001 yılında 352 milyon TL iken 2016 yılsonu itibarıyla 30 milyar TL seviyesine ulaştı. 2017 yılsonunda da kullandırılan fonların aktiflerimiz içindeki payım yüzde 67’nin üzerine taşımayı planlıyoruz. O dönemde Kuveyt Türk Evkaf Finans Kurumu ismiyle 29 adet şubesi ve 445 personeli ile hizmet veren bankamız, 2016 yılsonu itibarıyla yurt içinde 385 şubesi ve 5 bin 588 personeli ile müşterilerine hizmet sunuyor. 2017 yılında da şube ağımızı genişleterek sayısını 400’e yükseltmeyi hedefliyoruz” diyor.

Kuveyt Türkyurtdışmda da faaliyet gösteriyor. 2015 yılında Almanya’da KT Bank AG’yi açan Kuveyt Türk bugün yurtdışmda dört şube ile hizmet veriyor. Kuveyt Türk’ün katılım bankacılığı sektöründe yüzde 36.5’luk pazar payı bulunduğunu hatırlatan Uyan, bankanın önümüzdeki 10 yıldaki hedefleri hakkında ise şunları söylüyor:

“Türkiye Katılım Bankacılığı Strateji Belgesi çalışmasında, katılım bankacılığı aktif büyüklüğünün 2025 yılında 300 milyar dolara ulaşarak, bankacılık sektöründe yüzde 15’lik paya sahip olması hedeflendi. Bankamızın ise 2016-2020 stratejik planı çerçevesinde, 2020 yılında 90 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşılmasını hedefliyoruz. Bankamızın ana Jj1VHMfc stratejik hedefi ise öz kaynak karlılığı ve hizmet kalitesinde sektördeki ilk beş banka arasında yer almak. Operasyonel ® merkezileşme, dijitalleşme, otomatize edilmiş süreçler ve karar destek sistemleri ile verimliliği artırmaya; teknoloji odaklı, inovatif ürün ve hizmetler geliştirerek dijital kanallarda farklılaştırılmış müşteri deneyimi sunmak için çalışmalara devam ediyoruz. Dijital bankacılık kapsama ve kullanım oranımızı artırmaya odaklanarak, sektörün şube kapattığı bu dönemde, önceki yıllara kıyasla daha muhafazakâr bir şekilde şube sayımızı artırarak coğrafi kapsama oranımızı da iyileştirmeyi hedefliyoruz. KOBİ ve ticari segment müşterilerimiz için leasing, proje finansmanı ve dış ticaret finansmanı alanlarında ürün, hizmet ve süreçlerimizi sürekli geliştirerek, bu alanlarda lider katılım bankası olmak istiyoruz. Nakit yönetimi ürün ve hizmetlerimizi çeşitlendirerek ve geliştirerek KOBİ’lerin ana bankası olmayı hedefliyoruz. Ayrıca önümüzdeki dönemde katılım bankacılığı sektörüne uygun girişim bankacılığı modelini geliştirmek için çalışmalarımıza hızla devam ederek bu alanda da sektöre öncülük etmeyi amaçlıyoruz.”

ALBARAKA TÜRK

15 yılda 10 kat büyüdü 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz döneminde 22 şube ile hizmet veren Albaraka Türk 2016 sonu itibarıyla şubesi sayısını 10 katı artırarak 212’ye, yine aynı dönemlerde 400 olan personel sayısını ise 3 bin 800’e çıkarttı. Aynı dönemde bankanın bilançosu da önemli büyümeler kaydetti. 2001’de 600 milyon TL aktif büyüklüğe sahip olan banka 2017’ye 33 milyar civarında bir büyüklük ile girdi. 15 yılda bankanın aktif büyüklüğünü 50 kat artırdıklarını, aynı durumun kredi ve mevduat tarafı içinde geçerli olduğunu ifade eden Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, bankadaki değişim ve dönüşümü şöyle özetliyor: “2005 yılına kadar odağımız daha çok kurumsal firmalardı. 50 şubede hizmet veren bir bankaydık. Sonrasında hızlı bir büyüme atağı gerçekleştirdik. Kısa sürede şube sayımız 200’ü aştı. Büyümeyle birlikte müşteri portföyü de değişti. Bireysel ve KOBI banka hedeflerinde daha fazla ağırlık kazandı. Artan müşteri sayısı ve hızlı şubeleşme ile birlikte ürün ve hizmet sayımız da hızla arttı. Son üç yılda ticari/kurumsal segment için 22, bireysel müşteriler içinse 17 yeni ürünle müşterilerimizin tüm bankacılık ihtiyaçlarını karşılama noktasında ciddi bir aşama kaydettik. Biz, müşterimizin ihtiyacı kur riskine karşı kendim korumaksa, ya da yaptığı ihracattan kaynaklanan ileri tarihli bir alacağını daha erken alabilmekse, onların bu amaçlarına faizsiz yöntemlerle ulaşmasını sağlıyoruz.”

Sürdürülebilir büyüme stratejisini savunan Albaraka Türk 2017 yılı için yüzde 15 civarında büyüme hedefliyor. Tüm bankacılık sektöründe olduğu gibi öncelikli gündemlerinin dijitalleşme olduğunu ifade eden Utku, bankanın hedefleri hakkında ise şunları söylüyor;

“Özellikle bireysel müşterilere ve KOBt’lere yönelmeyi düşünüyoruz. Bu çerçevede bilinirliğimizi artırıp ürün portföyümüzü genişleteceğiz. Özellikle müşterilerin hız talepleri ile ön plana çıkan Fintech şirketlerini de ayrıca değerlendirmek lazım. Finans ve teknolojiyi bir araya getiren bu şirketler bankalar için rakip olarak görülüyor. Fakat biz hem rekabet ediyoruz, hem de işbirliği yapabileceğimizi düşünüyoruz.”

Bankacılık sektörü için yıllık yüzde 15’lik büyümenin makul ve sağlıklı olduğunun da altını çizen Utku, buna karşın katılım bankalarının pozitif ayrışacağına ve bankacılık ortalamasının üzerinde bir büyüme yakalayacağına inanıyor. Utku’ya göre, bankacılık ve finans sektörü önümüzdeki dönem dijitalleşmeye çok daha fazla ağırlık verecek.

ZİRAAT KATILIM

Pazar hedefi yüzde 20 Yaklaşık iki yıl önce kurulan Ziraat Katılım 2017’nin ilk çeyreğinde 9 milyar TL aktif büyüklüğe, 6.5 milyar TL nakdi, 4.5 milyar TL gayrinakdi olmak üzere reel sektöre kesime toplam 11 milyar TL finansman sağladı. Halen 29 farklı şehirde, 48 şube ve 700’ü aşkın çalışanla hizmet veren banka, kurucusu Ziraat Bankası ile yaptığı muhabirlik anlaşması çerçevesinde bin 800’den fazla şubeden ve 6 binden fazla ATM’den de müşterilerine ücretsiz hizmet sunuyor. Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan, müşterilerine murabaha ve finansal kiralama gibi katılım bankacılığının bilinen ve yaygın ürünlerinin yanı sıra kar zarar ortaklığı ürününü de aktif olarak kullanılabilir hale getirdiklerini söylüyor. Banka müşterilerine mobil bankacılık ve web şubesi kanalıyla işlem yapma imkanı da sağlıyor.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin hazırladığı 2015-2025 Strateji Belgesinde halen bankacılık sektörünün genelinde yüzde 5’lik pazar payının yüzde 15’le-re çıkartılmasına yönelik iddialı bir hedef olduğunu hatırlatan Arslan, “Ülkemizin gerek ekonomik gerekse jeopolitik olarak sahip olduğu güçlü potansiyeli, katılım bankacılığının bu hacimlere ulaşmasmı mümkün kılıyor. Sektörde gelecek 10 yılda ürün ve hizmetlerde müşteri odaklı gelişmelerin devam edeceğini düşünüyoruz. Şube dışı bankacılık özellikle mobil bankacılık alanındaki inovasyonlara yoğunlaşacağımız bir dönem yaşayacağız. Önümüzdeki yılların bankacılığını teknolojik gelişmelerin belirleyeceğim söyleyebiliriz” diyor.

Ziraat Katılım’ın önümüzdeki yıllara ilişkin hedefi ise çok daha iddialı. Halen sektörde yüzde 6’larda seyreden pazar payım 10 31i içerisinde yüzde 20’lere çıkartmaya çalışacaklarını ifade eden Arslan, bankanın hedefleri hakkında ise şunları söylüyor:

“Gelecek yılları planlarken büyümeyi sadece rakamsal veriler açısından değerlendirmiyoruz. Katılım bankacılığı ürün ve hizmetlerinin de geliştirilmesi, dünyadaki farklı katılım bankacılığı uygulamalarının ülkemize kazandırılması ve nitelikli insan kaynağına yatırım yapılması gerekliliğine inanıyoruz. Bu amaçla, çeşitli sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin de aralarında bulunduğu farklı paydaşlarımızla işbirliği içerisinde çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

ESİNÇETİNEL

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu