Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Yerli Telefon Pazarı ve Yerlilik Oranları

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın “iPhone boykotu” çağrısı ve yerli üretim telefonların kullanımını teşvik eden konuşmasının ardından gözler yerli akıllı telefon üreticilerine çevrildi. Birçok kişi yerli telefonlara yönelirken, yerli telefonların ithalata bağlı olduğu için yeterince yerli sayılamayacağı eleştirileri de sosyal medya gündeminde yer aldı. Peki, bir teknoloji ürününün yüzde 100 yerli olması beklentisi gerçekçi mi? Yerlilik oranları nasıl artırılır? Akıllı telefon üreten yerli markalarla bu konuları konuştuk…

“SATIŞLAR YÜZDE 50 ARTTI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında bizzat Vestel Venüs’ü işaret etmesinin kendilerine şevk verdiğini ifade eden Vestel Şirketler Grubu îcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, “Daha çok çalışıp bu teveccühe layık olmamız lazım, inanılmaz bir ilgi oldu, özellikle devlet kurumlan * ve resmi kuruluşlardan tarafımıza ciddi müracaatlar oldu. Onlardan gelen talebin hepsini karşıladık, karşılamaya da devam ediyoruz.

Tabii bunun son kullanıcıya gitmesi biraz daha zaman alacak ama son derece olumlu etkisi oldu. Zaten operatörlerin hepsi ile çalışıyorduk, şimdi bunların biraz daha hızlanacağını düşünüyorum. Önemli olan halkımızın bu çağrılara kulak vermesi. Bizim malımız kaliteli, güzel ve daha uygun fiyatlı. Türkiye’de yerli malına olan teveccüh biraz eksik kaldı. Adet bazında tam rakam veremeyeceğim ama özellikle resmi makamlardan, bazı belediyelerden ciddi sipariş geldi. Haftalık bazda satışta bir önceki haftaya göre en az yüzde 50 artış yaşandı” diyor.

Vestel Venüs’ün 2018’de sekiz ülkeye 10 bin adet ihraç edildiğini aktaran Erdoğan, bu sene bir Japon firması ile yaptıkları lisans anlaşmasının etkilerinin de gelecekte görüleceğini, telefon ihracatını artırmak için çalıştıklarını söylüyor. Yerli telefon üretiminin ithalata bağlı olduğu eleştirilerine de yanıt veren Erdoğan, “Global firmaların hepsi çeşitli ülkelerden bileşen alır. Mühim olan özgün tasarımı yapmak. Tasarımın yapıldığı yer üretildiği yerden bile daha önemlidir. Yaratılan katma değere, patente bakmak lazım. Satabiliyor ve istihdam yaratabiliyor musun, o önemli” diyor.

“YERLİLERİN PAZAR PAYI YÜZDE 12”

Casper’in kurucu ortağı Yalçın Yıldırım, yerli markaların cari açığı kapattığına işaret ederek, “Casper da 27 yıldır Türkiye’de bunu yapıyor. Bilgisayarda bazı yabancı markalar eski teknoloji ürünleri yüksek fiyatlara Türk tüketicisine satıyordu.

Biz daha yeni teknolojileri, daha makul fiyatlara üreterek yabancı markalarla rekabet ettik ve pazar lideri olduk. Türkiye bilgisayar çöplüğüne dönmekten kurtuldu. Şimdi aynı başarıyı akıllı telefon pazarında da gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Akıllı telefonda 12 milyon adetlik büyük bir pazar var. Casper olarak pazar payımız yüzde 3.5 civarında ve bu pay yıldan yıla artıyor. 2023’te yüzde 15 pazar payı hedefliyoruz. Şu anda üst model yabancı marka akıllı telefonlar, inanılmaz yüksek fiyatlarda satılıyor. Türk tüketicisini erişebilecekleri uygun rakamlarla üst düzey akıllı telefonlarla buluşturuyoruz. Örneğin yeni ürünümüz yapay zekalı VIA A3 Plus, yabancı markalarla benzer özellikler taşımasına rağmen erişilebilir rakamlara satılıyor” diyor.

Akıllı telefonda yerli markaların toplam pazar payının yüzde 12 olduğunu belirten Yıldırım, bu oranın yüzde 50 olması gerektiğini vurguluyor. Akıllı telefon üretimine beş sene önce başladıklarını hatırlatan Yıldırım şunları aktarıyor: “Senis, türbo servis, jet servis gibi avantajlarla yabancı marka rakiplerimizin tüketiciyi bezdiren servis hizmetlerinden farklılaştık.

Pazarda adım adım büyüyoruz, son gelişmelerle birlikte artık daha da büyük yatırımlar yapıp ilerleyeceğiz.”

“YERLİLİK YÜZDE 30 İYİLEŞTİRİLEBİLİR”

Kaan marka telefonların üreticisi Başarı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız, çalışmalarım hızlandırdıklarını belirterek. “Üretimimizi 2019 başında Ankara’daki fabrikamıza taşıyacağız. Mevcut durumda yerlilik oranını artırmak için hedeflerimiz ve planlamalarımız bulunsa da yerlilik oranının artması aynı zamanda cihazlar için gerekli parçaların Türkiye’de üretilmesine bağlı. Bu da yan sanayisinin gelişimine bağlı olduğundan ancak gerçek bir çaba, gerçek bir yatırım desteği, stratejik planlama ve makul bir zaman içerisinde gerçekleşebilir. Dolayısıyla bu bir üreticinin hedeflemesi ve planlamasıyla gerçekleşecek bir hamle değil, ancak bir milli birliktelik ve çaba ile gerçekleşebilir” diyor.

Ortak işletim sisteminin ve işlemcilerin az sayıdaki global firma tarafından tedarik edilmesi nedeniyle yüzde 100 yerlilik payına ulaşılmasının mevcut durumda mümkün olmadığını aktaran Yıldız’a göre, bu nedenle Türkiye tüketici elektroniği üretimindeki katma değerin artırılması için çaba harcamalı. “Bugün bu cihazların üretimi için kritik olan pil de, ekran da ne yazık ki Türkiye’de üretilmemekte. Sadece bu iki bileşenin Türkiye’de üretilmesiyle bile yerlilik oranı yüzde 30 iyileştirilebilir” diyen Yıldız, buna en iyi örnek olarak Türkiye’deki otomotiv sanayisini gösteriyor. Yerli üretimde ithal parçalara ihtiyaç duymanın yanlış bir şey olmadığını da sözlerine ekleyen Yıldız, “Bu globalde de böyledir. Önemli olan te-dariğini yaptığınız parçaları kullanarak ürettiğiniz cihazları ya da malları yüksek katma değeriniz ile tamamlayıp pazara sunmak ve bu katma değerin karşılığının kendi ekonominize katkısını artırmaktır. Bir teknolojinin yüzde 100 yerli olması mümkündür ancak çok zordur ve gerçekçi de değildir” diyor.

Yerlilik oranının artmasıyla oluşacak ekosistemin aynı zamanda başka tüketici elektroniği ürünlerin üretimine de olanak sağlayabileceğine işaret eden Yıldız şunları aktarıyor: “Bu da Türkiye ekonomisinin daha hızlı ve daha fazla büyümesi anlamına gelir. Türkiye’de üretilme ihtimali olan bütün bileşenleri, projeleri yakından takip ediyoruz. Bu projelerin hayat bulmasıyla birlikte gerçekleştirebileceğimiz iş ortaklıklarıyla bizler de yerli markalar olarak yerlilik oranımızı artırmayı hedefliyoruz.”

“TERCİHİMİZ DAİMA YERLİ TEDARİKÇİ”

General Mobile Yönetim Kurulu Başkam Sebahattin Yaman, 100 milyon TL’lik yatırımla Türkiye’nin en büyük cep telefonu fabrikasını yerli üretime kazandırdıklarını belirterek, “Şu anda fabrikamızda yıllık üretim kapasitemiz 2.5 milyon adet ve 2018 sonuna kadar 4 milyon adet üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. 52 tedarikçimizden 18’i yerli. Türkiye’den alabileceğimiz bir malzeme olursa tercihimizi her zaman yerli tedarikçiden yana kullanıyoruz. Bununla birlikte, katma değerli ürün geliştirmek amacıyla teknoloji geliştirme konusunda daha gidilecek yolumuz olduğunu ve bunu da başaracağımızı düşünüyorum. Türkiye, dünya ekonomisindeki güçlü konumunu koruması ve bunu ileriye taşıması için teknoloji üretimini geliştirmek durumunda” diyor. General Mobile’m ürünlerini dünyanın 33 ülkesine ihraç eden ve yılsonuna kadar bu sayıyı 45 ülkeye çıkartmayı hedefleyen bir marka olduğuna işaret eden Yaman sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Hollanda, Gürcistan gibi pazarlarda ilk beş telefon markası arasında yer almayı başardık. 2017’de toplam satışımızın yüzde 16’sı ihracat yolu ile oldu. Yeni fabrika yatırımımızla bu oranı 2018 sonunda yüzde 20’ye çıkartmayı planlıyoruz. 2017’de ihracat ciromuz 75 milyon TL’ydi, 2018 sonu itibariyle ihracat hedefimiz 155 milyon TL. Yeni üretim üssümüzde artan üretim kapasitemizle, bir yandan iç pazarın ihtiyaçlarını karşılarken, bir yandan da ihracatımızı güçlendireceğiz. Ürünlerimizin tasarım ve geliştirme aşamalarının tamamını Türkiye’de yapıyoruz, marka yatırımımızın tamamı Türkiye’de ve tamamen yerli bir markayız. Bununla birlikte, bir akıllı telefon üreticisi olarak bazı parçalan ithal ediyoruz. Bu durum yalnızca bize özel değil, yurtdışındaki birçok üretici için de geçerli. Yüzde 100 yerli üretim ilk etapta sağlanamasa da bu anlamda atılacak her adım ülkemizin büyümesine katkı sağlayacaktır.”

“TELEFONLARIMIZ YÜZDE 55 YERLİ OLACAK”

Reeder de yerli akıllı telefon üretimi için kolları sıvadı. 8 milyon TL yatırımla kurduğu Samsun’daki fabrikasında telefon üretimine Eylül’ün ilk haftası başladı. Fabrikada yılda 600 bin teknolojik cihaz üretilecek. İşlemci ve pil gibi bileşenlerin de Türkiye’de üretilebilmesi için adımlar atan marka, uzun vadede yapay zeka destekli teknoloji ürünleri ve giyilebilir teknolojiler üretmeyi de planlıyor.

Reeder Yönetim Kurulu Başkanı Uygar Saral, ilk etapta akıllı telefon ve tablet üretimine başladıklarını ifade ederek, “Samsun’da açtığımız fabrikamızda ürettiğimiz telefonların yüzde 55’i yerli. Yani ürettiğimiz reeder Fİ modelinin parçalarının yüzde 55’ini Türkiye’de üretiyoruz. Bu oranı artırmak için çalışmalar yapıyoruz ve önümüzdeki dönemde işlemciden pile kadar birçok parçayı üretmeyi hedefliyoruz. Bu konuda Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Teknik olarak yüzde 100 yerli üretim kolay bir hedef değil. Bugün iPhonc ve benzeri markalara baktığımızda onların bile yüzde 100 yerli olmadığını görüyoruz. Günümüz global üretim teknolojilerini düşündüğümüzde bu kolay bir hedef değil. Elbette her parçayı ülkemizde üretmek önceliğimiz.

Ancak bunun gerçekleşebilmesi için belli adetlerin üzerine çıkmak ve üretimi mantıklı hale getirmek gerekiyor. Bu konuda da çalışmalarımız var” diyor.

Yerli üretim konusunda ilk etapta tuşlu telefon modeli olan reeder Fİ ile yola çıktıklarını aktaran Saral, “Bu modelimizi önümüzdeki aylarda P13 akıllı cep telefonu takip edecek. 5.9 inç büyüklüğünde ekran, Android 8.1,4 çekirdekli 1.3 GHz MT 6739 işlemci, 3 GB RAM, 13 me-gapiksel ana, 8 megapiksel ön kamera, 4000 mAh pil gibi özellikler sunacak. Bu ürünlerimizi komşu ülkelere ihracat hedefimiz de var” diyor.

En yeni yerli telefonlar

VENÜS Z30: Vestel’in en iddialısı Vestel’in tanıtımını yeni yaptığı Z30 modeli, dokunmatik ekran üzerinde yer alan kavisli 2.5D cam ve metal gövdeyi çevreleyen arka kısımdaki kavisli 3D cam ile tutuşu rahat bir hale getiriyor.

Notch tipi 6.18 inç Full HD+ İnceli IPS ekran, kullanıcılar için önemli olan her şeyin tek bakışta görülmesini sağlıyor.

Z30, yüksek boyutta bir belleğe (64 GB) sahip. Bir microSD kartla da bu kapasite artırılabiliyor. 2.5 GHz sekiz çekirdekli Mediatek işlemcisi ve 4 GB RAM belleği bulunan Z30’un arka ikili kamerasında Faz Algılamalı Otomatik Odaklama ve AutoFocus işlevi yer alıyor.

16 megapiksel’lik ön kamera, selfie’lerin her zaman harika gözükmesini sağlıyor. Telefonu etkinleştirmek için Face Unlock işlevi de bulunuyor.

Venüs Z20’nin 5.65 inç büyüklüğündeki IPS ekranı 1080 x 2160 çözünürlüğüne sahip. Qııalcomm üretimi Snapdragon 630 işlemcisinden gücünü alan telefonda, 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza gibi özellikler var. 18:9 ekran oranı ile telefonu büyütmeden daha fazla görüş alanına sahip olunabiliyor. 2.2 GHz 8 Çekirdek Qualcomm Snapdragon 630 işlemci hız kesmeyen performansı ile dikkat çekiyor.

VIA A3 PLUS: Casper’dan yapay zeka teknolojisi Yapay zeka teknolojili 4+4 çekirdekli Helio P60 işlemcisi ve 6GB belleği ile VIA A3 Plus yüksek performans sınırlarını zorluyor. Performansı ölçerek öğrenme, infrared yüz tanıma ve gerçek zamanlı fotoğraf geliştirme deneyimlerini öğrenebilen Casper VIA A3 Plus, yapay zeka yeteneği sayesinde işlemciyi zorlamayan oyunlarda yüzde 12, işlemciyi zorlayan oyunlarda ise yüzde 25‘e varan oranlarda pil tasarrufu sağlıyor.

VIA A3 Plus’ın en dikkat çeken özelliklerinden biri de yüz tanıma teknolojisi. İnfrared kamera, yüzü en ince ayrıntısına kadar inceliyor ve gözle görülemeyen farklılıkları bile kolaylıkla algılayabiliyor. 256 adet yüz noktasını ve 16 yüz şeklini ayırt edebilen Casper VIA A3 Plus, tüm ortamlarda yüz tarama sağlıyor. Yüksek performanslı 16 Megapiksel RGB renkli ön kamera, en zorlu koşulda bile canlı ve aydınlık fotoğraf çekilmesine olanak sağlıyor.

KAAN N1 & N2: Bataryası ve kamerası dikkat çekiyor KAAN ürün grubu 2016’da cep telefonu pazarına N1 ve Al modelleri ile giriş yapmıştı. Fiyat performans canavarı olarak tanıtılan N2 ile satışlarına devam ediyor. Trend olan özellikleri bünyesinde barındırmasıyla öne çıkan N2, 5.7 inç yeni ekran boyutunu ekran kasa oranını azaltarak pazarda yerini alıyor. N2 aynı zamanda 13 ve 8 megapiksel çift kamerası ve 8 megapiksel selfıe kamerasıyla yüksek kalitede bir çekim yapma olanağını sağlıyor. 3000mAh bataryası ile bütün bir günü tek bir şarj ile geçirebilen bu cihaz aynı zamanda hayatı kolaylaştırmak adına çok fonksiyonlu parmak izi okuyucusunu da hayata geçiriyor.

GM 8 ANDROİD ONE: General Mobile’ın son yıldızı GM 8 Android One, Google Fotoğraflar uygulaması ile fotoğraf tutkunu akıllı telefon kullanıcılarının en büyük sıkıntılardan biri olan hafıza sorununa çözüm buluyor. Tüm fotoğraflar yüksek kalitede, ücretsiz ve sınırsız olarak güvenli bir şekilde saklanabiliyor.

Telefon, firmanın Android One programı kapsamında geliştirilen birçok özelliği dahili olarak sunuyor. 13 megapiksel flaşlı ön kamerası ile yüksek kalitede selfıe deneyimi de yaşatıyor. Fotoğraf tutkunları hem ön hem arka kamerasında kullanabilecekleri portre modu ile fotoğraflarına sanatsal bir dokunuş katabiliyor.

GM 8 GO: Dünyanın ilk Android Go modeli Google işbirliği kapsamında birçok yeniliğe imza atan firma, bir ilki daha gerçekleştirerek Google’ın Android Go versiyonunun dünyadaki ilk ürünü olan GM 8 Go modelini kullanıcıların beğenisine sunuyor. Ürün, yenilenen Chrome ve Google uygulamalarıyla internet üzerinden data kullanımını azaltarak veri tasarrufu sağlıyor ve böylece çok daha hızlı işlem yapabilmeyi fırsatı sunuyor.

Android Oreo 8.1 işletim sistemi, ekstra depolama imkanı ve güvenlik gibi avantajlar içeren optimize edilmiş bir yazılım deneyimi sağlıyor. 13 megapiksel flaşlı ön kamerası ile üstün selfıe deneyimi yaşatan ‘GM 8 Go’, HD kalitesinde video görüşmeleri sunuyor.

ÜRÜN DÎRÎER

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu