Güncel Ekonomi Haberleri

2017 yılı emtia piyasaları tahminleri

İçeriğe Ait Başlıklar

Ümit ŞENER / Ak Portföy Alternatif ve uluslararası Fonlar Yönetimi Müdür Yardımcısı

“Büyüme emtia fiyatlarını artırıyor”

2016 yılında, Bloomberg Emtia Endeksi (BCOM Index) yüzde 11.4, Bloomberg Canlı Hayvan ve Tarım Dışı Emtia Endek-si (BCOMXAL Index) yüzde 17 değer ka-’ »j®1 f zandı. Buna rağmen endekslerdeki mevcut seviyeler, ancak 2001 yılı sonundaki değerlere karşılık geliyor. Dünya ekonomisinde istikrarlı olmasa da yaşanan büyüme emtia fiyatlarını ve üretici fiyatlarını artırıyor. Örneğin, ABD Başkanı Trump’m uygulayacağı politikaların olası etkileri tartışılırken, bu politikaların ücret ve fiyat artış eğilimlerini güçlendireceği sonucu daha ağırlık kazanıyor. Unutulmamalı ki global makro ortam, emtia fiyatları açısından yükselişi destekleyici.

ALTIN

Değerli metaller açısından, özellikle yükselen ABD faiz oranları ve güçlenen ABD Doları sonucu fiyat artış olasılığını düşük görüyoruz. Geçen yılı 1.249 ABD Doları ortalamasıyla kapatan altının bu seviyelerin altmda bir ortalamayla yılı tamamlaması olası. Dünya Bankası’nm tahmin ettiği 1.219 ABD Doları yıllık ortalama hedefi bizim için de makul görülüyor.
Teknik Destekler: 1.130-1.060; Teknik Dirençler: 1.180-1.250-1.300-1.360

PETROL

OPEC üyesi ve OPEC dışı ülkelerin yılın son çeyreğinde üretimi kısma kararlan, geçen yıl ilk çeyrekte ortalama 34.4 ABD Dolarına kadar düşen Brent petrolü aralık ayında 54.1 ABD Dolarına kadar yükseltti. Yıl içinde 60 doların üzerinin görüldüğü ve 70 dolara kadar süren tırmanışlar görebiliriz. Ancak, yıllık ortalamanın baskılayıcı etkiler yüzünden 55-60 dolar arasında kalacağını varsayabiliriz. Üretici ülkelerin, yüksek fiyatlarda arz kısıtlarına uymama motiflerinin güçlenmesi olasılığı da, fiyat artışlarını kısıtlayıcıdır.
Brent Petrol Teknik Destekler: 52-46-42; Teknik Dirençler: 57-62-67-70

METAL

Metaller, yılın potansiyeli en yüksek grubu olarak gözüküyor. Dünya genelinde, özellikle, sanayi PMI’larmda (Tedarik Yöneticileri Endeksi) gelişmeler ve temel talep edici konumdaki Çin’deki büyüme öncelikli politikalar, talep açısından olumlu bir görünüm sunuyor. 2016 yılında bakır fiyatlarının ortalama fiyatı, 2014 yılı ortalamasının yaklaşık yüzde 30 altındaydı. 2017 yılında söz konusu iskontonun yarıya inmesi olası (5.850 ABD Doları yıllık ortalama). Yine de, Çin’deki büyümedeki yapısal yavaşlama, metal fiyatlarında da kısıt oluşturacaktır görüşündeyiz.
Bakır Teknik Destekler: 5.600-5.400-4.950; Teknik Dirençler: 5.950-6.400

GIDA

Gıda fiyatları özellikle girdi yönünden petrol fiyatlarına bağlı olduğundan yükselecektir. İlaç, gübre ve yakıt olarak tarım fiyatlarına yansıyan petrol fiyatlarındaki artış, tarım fiyatlarında kısmi artışlara yol açacaktır. İklim koşullarından ise olumsuz etkilerin sınırlı olması bekleniyor. Gıda fiyatlarının yüzde 2’nin altmda bir artışla, yılı tamamlaması olası. Tarım ürünlerinin yakıt olarak kullanılmasına dönük bioenerjinin gündemden düşmesi nedeniyle, gıda ürünleri fiyat artışında hızlı yükselişler de beklenmemeli.

Özgür HATİPOĞLU / Saxo Menkul Kıymetler Uluslararası Piyasalar Direktörü

“Emtiaların favori yılı”

2017 başlangıç olarak yatırımcıların emtiaları favori gösterdikleri bir sene olacak gibi görünüyor. ABD yeni başkanmm söylemleri doğrultusunda özellikle inşaat alanında kullanılabilecek olan baz metaller, imalat sektöründe kullanılabilecek olan kıymetli madenler alıcı bulabilir. Ayrıca enerji kontratlarında da alışlar dikkat çekici olabilir. Son olarak, uzun süre düşük fiyatlarda seyreden bazı tarımsal emtialarında artık dönemsel olarak hareketlenme zamanı gelmiş olabilir.

PETROL, ENERJİ

Vadeli kontratlarda piyasa pozisyonlanmasmı görebildiğimiz COT raporuna göre, yatırımcılar ve fonlar senenin ilk haftasında emtia kompleksinde alışlara ağırlık verdiler. Alış pozisyonlarının özellikle petrol, motorin, doğal gaz gibi enerji kompleksinde toplandığını gördük.

TAHIL

2016 son çeyreğinde rekor sayıda kontratla satışa ulaşan buğday, sene sonu gelmeden alım bulmaya başlamıştı. Benzer bir davranış mısır kontratlarında da göze çarpıyor. Yani tahılda oldukça uzun bir süredir devam eden zayıflık bu sene belki yerini alımlara bırakabilir.

Diğer taraftan özellikle senenin ilk haftasından itibaren kahve ve kakao fiyatlarında dip oluşturma ve yükseliş hareketleri göze çarpıyor. Buna karşın şeker kontratlarında yüksek volatilite ve yönsüzlük devam edecek gibi. Pamukta ise kısa vadede arz fazlası fiyatlanırken uzun vadede stokların erimesi beklentisi nedeniyle daha yüksek fiyatlamaları görebiliriz.

KIYMETLİ METAL

Eğer ABD yeni başkam Trump seçim vaatlerini yerine getirebilirse altın ve diğer kıymetli madenlerde ciddi bir zayıflık ortaya çıkabilir. Zaten bugünlerde kimsenin altın istemediğini görüyoruz. Trump’ın hayal kırıklığı yaratması durumunda ise özellikle kıymetli madenlere doğru ciddi bir hücum yaşanabilir.

Cemal DEMİRTAŞ / Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı

“Petrol fiyatları toparlanabilir”

2008’de global krizle birlikte ciddi düşüşlerin yaşandığı emtialarda petrol başta olmak üzere emtialar global büyüme endişeleri yüzünden toparlanma yaşayamadı. 2016’da itibaren yine petrol ile başlayan toparlanmanın ardından 2017 yılında fiyatların istikrar kazanmasını öngörüyoruz. Global büyümenin bir miktar beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi durumunda, emtialarda da yukarı yönlü hareketlerin devam ettiğini görebiliriz.

PETROL

2017 yılında petrol fiyatlarının ortalama 55 dolar seviyelerinde kalmasını bekliyoruz. OPEC’in son toplantısında aldığı üretimi kısma kararı ve bu kararın uygulanması yönünde atılan adımların yanı sıra 2017 yılında global petrol talebindeki artış beklentisi 2017’deki petrol fiyatlarındaki toparlanma senaryomuzu destekliyor.

METAL

Petrol fiyatlarının genel seyri, çelik fiyatlarını da direkt olarak etkiliyor. Ayrıca 2008 yılında yaşanan global krizin etkilerini, çelik sektörünün derinden hissettiğini ve ciddi bir arz fazlası oluştuğunu görmüştük. Ancak geçen yılın başından itibaren özellikle Çin’in kapasiteyi düşürme girişimleriyle birlikte arz talep dengesi istikrar kazanmaya başladı. Geçen yıl 385 dolar ortalama fiyatla satılan yassı çelik (HRC) fiyatları şu anda 545 dolara ulaştı. Yine petrolde olduğu için global ekonominin bir miktar hız kazanması durumunda çelik başta olmak üzere metal fiyatlarında yukarı yönlü potansiyel görünüyor.

Tufan CÖMERT / Garanti Yatırım, Yatırım Danışmanlığı Birim Md.

“Kısa/orta vade için kakao”

2017, emtia fiyatlarında 2016 yılında başlayan toparlanmanm devam ettiği bir yıl olacağı görüşündeyiz. Ancak fiyatların çok belirgin şekilde yükselmesini de beklemiyoruz. Küresel talepteki canlanmaya karşın büyümenin nispeten düşük kalacak olması, Çin’de büyüme hedeflerinin hafif de olsa aşağı çekilmiş olması emtia fiyatlarındaki yükseliş potansiyelini sınırlayabilecek etkenler. Buna karşın emtia sınıflarının birbirinden farklı performans gösterdiği bir yıl olabileceğini düşünüyoruz.

Özellikle yatırımcıların yakından takip ettiği altın ve petrol gibi varlıkların bu yıl yatırımcılara işlem fırsatı verebileceği görüşündeyiz. Ancak bu yıl aşırı ucuz gördüğümüz yüksek getiri vaat ettiğini düşündüğümüz herhangi bir kategori yok.

KAKAO

Zirai emtia arasında şu sıralar kakaoyu takip ediyoruz. Kakao fiyatları uzun vadeli dip seviyelerinde yatay hareket ediyor. Burada oluşan teknik tablo, kısa-orta vadeli bir getiri potansiyeli olabileceğine işaret ediyor.

ALTIN

Altın fiyatlarının kısa vadede yükselmeye devam edeceği beklentisindeyiz. Son günlerde yatırımcıların ABD’de işlem gören altın kontratlarına yeniden alım ilgisi göstermesi olumlu bir gelişme. Ancak altının 1.250 dolar/ons bölgesinde zorlanabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan 1.150 dolar/ons seviyesinin altma yeniden alım fırsatı yaratabilir. Ancak unutulmamalı ki doların güçlenme potansiyeli ve daha şahin bir FED uzun vadeli görünüm açısından altının görünen riskleri.

Bu nedenle altın nispeten dar bir bantta hareket edebilir. Bu yıl yatırımcıların altın pozisyonlarında uzun vadeli alımlardansa, uygun seviyelerde kısa-orta vadeli alım-satımı tercih etmesi uygun görünüyor.

PETROL

Geçen yıl dip seviyelerinden sert yükselen petrol fiyatlarının bu yıl nispeten yatay bir bantta hareket edebileceği öngörüsündeyiz. OPEC üyesi ve üye olmayan ülkelerin arz konusundaki tutumu takip edilecek. Arzın sınırlanması petrol fiyatları için destekleyici olsa da, 60 varil /dolar seviyesinin üzerinde ABD’de kaya petrolü arzının artacak olmasının fiyatları sınırlayıcı rol oynayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle 60 dolar üzerine yükselmekte zorlanacak.

Brent petrolün yıl içinde 50 dolara yakın seviyelerde alımla karşılaşacağı beklentisindeyiz. Bu sebeple, petrolde orta vadeli alım-satım yapmak daha uygun olabilir.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu