Şirket Haberleri

Yurtdışında Mağazalaşan Türk Firmaları

MAĞAZALARI EŞİTLEYECEK!

Yurtdışında her yıl ortalama 50 mağaza açmayı hedefleyen Penti, 2020 yılında 300 mağazayı geçerek yurtiçindeki kadar mağaza sayısına ulaşmayı planlıyor. 2017’de Ürdün ve Irak’a açılmayı planlayan şirketin gündeminde Rusya ve Orta Avaıpa var. Diğer taraftan İran pazarında önemli bir atağa geçtiklerini söyleyen Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, “Yüzde 25’lik pazar payını hedefleyen iş planımız çerçevesinde beş yıl içinde İran’da 100 mağaza açmak için İranlı bir ortak ile anlaştık” diyor. Şirketin cirosunun içinde yurtdışının payı yüzde 19. Önümüzdeki üç yıl içinde bu rakamın yüzde 22’ye çıkarılması planlanıyor.

ISO MAĞAZA AÇACAK

Yurtiçinde ve yurtdışında 158 mağaza ve 225’in üzerinde satış noktasıyla hizmet veren Adil Işık Group, bu yıl yurtdışında yüzde 100 büyümeyle mağaza sayısını 90’a çıkarmayı hedefliyor. Şirketin üç yılda açacağı yurtdışı mağaza sayısı ise 100 olacak. 2017 yılım toplam 225 mağaza ile kapatmayı planlayan şirket, mevcut mağazalarda da büyüyerek en az yüzde 55’lik bir ciro artışı hedefliyor. Yurtiçi mağazalarında yüzde 40, yurtdışı mağazalarında ise yüzde 100 ciro artışı hedeflediklerini söyleyen Adil Işık Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Tasarım Direktörü Zehra Işık, “Girmeyi planladığımız ülkenin tüketim alışkanlıklarından hukuki ve siyasal yapışma kadar yapılan pek çok araştırma sonucunda stratejimizi belirleyerek partnerler aracılığı ile pazara dahil oluyoruz” diyor.

Yurtdışında 126 noktada bulunan Silk & Cashmere, 2017-2021 yılları arasında e-ticaret, toptan satış ve corner’lar yoluyla büyümeyi hedefliyor. 2021 yılında 163 satış noktasına ulaşmayı planladıklarını söyleyen Silk & Cashmere’in kurucusu Ayşen Zamanpur, “Satış kanalı olarak, alternatif kanallar üzerinden büyümeyi de öngörüyoruz. E-ticaret bizim için önemli kanallardan biri. Dünyada 2019 yılında 3,5 trilyon dolara çıkması beklenen e-ticaret pazarında, özellikle lüks ürün segmentinde yer almayı hedefliyoruz” diyor.

 

YURTDIŞI HIZLI BÜYÜYOR

Colin’s ve Loft markalarıyla büyüyen Eroğlu Holding, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerini cazip pazarlar olarak görüyor. Rusya’da her yıl yüzde 20 büyüyen şirket, bu pazardaki faaliyetlerine devam edecek. Eroğlu Holding’in geçtiğimiz yıl 1,3 milyar dolar seviyesinde kaydedilen konsolide cirosunda tekstil şirketlerinin payı yüzde 80. Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, 2017 yılında yüzde 25’lik büyüme hedeflediklerini söylüyor.

FLO, bu yıl 15 ülkede 100 mağazaya ve 200 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyor. 2017 yılı içinde Lübnan, Tunus ve Kırgızistan’a ilk kez girmeyi planlayan şirket, üç yıl içinde de Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere çevre ülke ve coğrafyalarda büyümesini sürdürecek. Yurtdışın-da her yıl ortalama yüzde 30 büyüme öngördüklerini söyleyen FLO Mağazacılık Uluslararası Operasyonlar Genel Müdürü Mert Cihangir, yurtdışının ciro içindeki payını yüzde 15’e çıkarmayı planladıklarını belirtiyor.

CİRODAKİ PAYINI ARTIRACAK

Erkek giyim markalan son dönemde yurtdışında ciddi bir büyüme ivmesi yakalamış durumda. Bunlardan biri de Bisse. 18’i yuıtdışında olmak üzere 60 mağazası bulunan Bisse, her yıl dört mağaza açmayı hedefliyor. Bisse Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kefeli, “İran, büyük ve bakir bir pazar. Çin, harcamaya çok müsait bir pazar. 300 milyon A plus tüketici nüfusu bulunuyor. ABD, her zaman verimli bir pazar. Lojistik altyapımızı güçlendiriyoruz. Yerli ve güçlü partnerler oluşturuyoruz” diyor. Şirket, yurtdışı operasyonlarının ciro içindeki payını yüzde 50’den yüzde 65’e çıkarmayı hedefliyor.

22 olan yurtdışı mağaza sayısını bu yıl 40’a çıkarmayı planlayan Avva, İran ve Belçika gibi ülkelerde ilk mağazalarım açacak. Üç yılın sonunda ise yurt-dışındaki Avva mağazalarının sayısının 65’e çıkarılması hedefleniyor. Önümüzdeki dönemde Türki Cumhuriyet-ler’e odaklanacaklarını söyleyen Avva Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, “Bunun dışında Avrupa ülkeleri ile İran ve Rusya’yı yurtdışı büyüme stratejimizde öne çıkan lokasyonlar arasında sayabilirim” diyor. 2016’da yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık yüzde 40 büyüyerek cirosunu 125 milyon TL’ye çıkaran şirketin 2017 hedefi ise bu rakamı 150 milyon TL’ye çıkarmak.

Ramsey ve Kip markalarıyla faaliyet gösteren Gürmen Grup, komşu ve yakın coğrafyaların dışında, Güney Afrika’ya açılmaya hazırlanıyor. Üç yılda yurtdışında daha agresif büyüyeceklerini söyleyen Gürmen Group Markalardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Doğan, bu sayede ciro içinde yüzde 10 olan yurtdışı payını yüzde 20’ye çıkarmayı planladıklarını belirtiyor.

KUYUMCULUKTA FIRSAT VAR

Son yıllarda yurtdışında atılım yapan bir sektör de kuyumculuk oldu. Tasarımlarıyla BAE, Katar, Sırbistan ve Suudi Arabistan gibi pazarlarda ilgi gören kuyumculuk şirketleri,son dönemde yurtdışında kendi markalarıyla büyüyor. Yurtiçinde ve yurtdışında toplam 87 mağazası bulunan Altınbaş, 2020 yılına kadar 25’i yurtdışında olmak üzere 63 mağaza daha açmayı hedefliyor. Altınbaş Mücevherat Grup Başkanı Atilla Keskin, “Yurtdışının ciromuz içindeki payı yüzde 30. Bu oranı 2020 yılına kadar yüzde 50’ye yükseltmeyi hedefliyoruz” diyor.

Atasay, önümüzdeki 10 yılda yurtiçi ve yurtdışı mağaza sayısını eşitlemeyi hedefliyor. Şirket, bu yıl yurtiçinde 20, yurtdışında ise ikisi Katar’da biri Irak’ta olmak üzere üç yeni mağaza açacak. Yurtdışında bir yatırım yapmadan önce, hedef pazarı doğru analiz etmek gerektiğine dikkat çeken Atasay Mücevherat CEO’su Atasay Kamer, “Kültürel yakınlık ve kültürel nüanslara kurumsal anlamda cevap verebilmek dikkat edilmesi gereken, başarıyı etkileyen faktörlerden” diyor.

MOBİLYA ATAKTA

Son dönemde markalaşarak yurtdışına açılan bir sektör de mobilya. İder, Loda, Doğtaş, Newjoy gibi markalar yurtdışında hızlı bir büyüme sürecine girmiş durumda. Doğtaş ve Kelebek Mobilya markalarıyla dünyaya açılan Doğtaş Grubu, 2017’de yurtdı-şında yüzde 40’lık büyüme hedefliyor. Yurtdışında iyi partner seçiminin şart olduğunu söyleyen Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, “Ülkenin tüketim alışkanlıklarını iyi bilmek ve ona göre ürün gamı oluşturmak, fiyat ve kampanya politikaları geliştirmek gerekir” diyor.

Üç yıl içinde 20 konsept mağaza açacak olan Newjoy, 2017’de yurtdı-şında yüzde 100 büyüme ve 200 milyon TL ciro hedefliyor. Newjoy’un kurucusu Birol Öner, yurtdışının ciroya katkısının yüzde 35 olduğunu, bunu önümüzdeki üç yılda yüzde 40’a çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. Öner, “Gelişmekte olan ülkelerde markalaşma vizyonu ile hareket ediyoruz. İhracatta doymuş pazarlarda rekabet etmek yerine yeni pazarlara açılarak ve bu pazarlarda marka yatırımları yaparak geleceği çok daha güçlü kurguluyoruz” diyor.

Önümüzdeki beş yılda dünya çapında marka olma hedefiyle altyapı çalışmalarını başlatan Yataş, 2017’de yurtdışında yüzde 71 büyüme hedefliyor. Yataş Grup CEO’su Nuri Öztaş-kın, toplam cironun yüzde 8,5’inin yurtdışı faaliyetlerinden geldiğini söylüyor. Şirket, önümüzdeki birkaç yılda bu oranı yüzde 20’ye çıkarmayı hedefliyor.

LC WAİKİKİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI VAHAP KÜÇÜK
“Deneyimlerimizi ülkelere uyarlıyoruz”

“Yurtdışı yatırımlarımızı gerçekleştirirken gideceğimiz ülke ile ilgili çok kapsamlı araştırmalar yapıyoruz. Hedef pazarın yerel dokusu, ülkenin teknolojik ve ekonomik gelişimi, büyüme hızı, tüketici davranışları öncelik verdiğimiz analiz konuları arasında. Türkiye’de perakende sektöründe edindiğimiz yaygın deneyim ve know hovv’ı yurtdışında gittiğimiz ülkelere uyarlamak gibi bir beceri ve iddiamız var. Yurtdışında da tıpkı Türkiye organizasyonlarında olduğu gibi kendi şirket ve sermayemizle yer alıyoruz. Söz konusu ülkelerde bu doğrultuda lojistik merkezler açıyoruz. Tüm dikkatimizi gittiğimiz ülkenin tüketicisine en doğru ürünü, en doğru fiyat ve zengin çeşitle sunmaya veriyoruz!’

Yurtdışına açılacaklara 10 öneri

  1. Hedef pazarların demografik, sosyal, politik ve ekonomik faktörleri iyi incelenmeli.
  2. Pazara giriş stratejisini saptadıktan sonra hedef pazardaki lisans, standartlar ve sertifikasyon taleplerine uygunluğu sağlamak önemli konulardan biri.
  3. Patent, ticari marka ve telif haklan hakkında gerekli bilgiyi toplamak gerekiyor.
  4. Vergiler, gümrük vergileri, Iharçlar, kotalar ve diğer tarife dışı engelleri belirledikten sonra fiyat listesi oluşturulmalı.
  5. Firmanın dış pazarlardaki rakiplerinin performansına bakılmalı.
  6. Yurtdışına çıkmadan yurtiçi «performans da iyi değerlendirilmeli. Firmanın hiyerarşi yapısı içerisinde ihracatın durumu gözden geçirilmeli.
  7. Firmanın dış pazarlardaki rakiplerinin performansı değerlendirilmeli.
  8. Gümrük vergileri, kotalar ve Odiğer tarife dışı engeller araştırılmalı.
  9. Ürünün yurtdışında patent/ticari marka kanunları ile korunması konusunda gerekenler yapılmalı.
  10. Pazarlama konusunda firmayı kimin temsil edeceği belirlenmeli, ihraç pazarı ile ilgili görevleri üstlenmek üzere bir acente ya da dağıtımcı tayin edilip edilmeyeceğine karar verilmeli.

JONES LANG LASALLE ÜLKE BŞK. AVİ  ALKAŞ
“Global çözümlerle lokal beklentiler örtüşmeli”

“Artık Türkiye’deki perakende markalarının Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarına yöneldiğini göreceğiz. Bu arada farklı stratejiler öne çıkacak. Farklı ürün gruplarıyla değişik firmalar yurtdışı açılımı yapacak. Yurtdışına gidecek şirketlerin pazar koşullarını çok iyi araştırması gerekli. Global çözümlerle lokal beklentileri iyi örtüştürmek şart. Bu anlamda LC VVaikiki çok başarılı. Akıllıca bir strateji izliyor. Damat, erkek giyimde çok iyi gidiyor. Pazarın ihtiyaçlarını doğru formatla birleştiriyor. Bugün bir perakendecinin cirosu yüzde 30-50 arasında yurtdışından geliyorsa kendini kur risklerine karşı koruyabilecek bir noktaya gelmiş demektir. Bu nedenle önümüzdeki dönemde tüm şirketler cirolarının yüzde 50’sinin yurtdışından gelmesini hedeflemeli.”

BİRLEŞMİŞ MARKALAR DERNEĞİ BSK. SİNAN ÖNCEL
“Yurtdışı açılımında kira etkisi ae var”

“Biz tüm dünyayı oyun alanı olarak görüyoruz. Yurtiçi rekabet nedeniyle zaten markalarımız yurdışı yatırımlarını hızlandırdı. Türkiye’deki kiralama koşullarının maliyetler üzerindeki baskıyı arttırması nedeniyle markalarımız dalgalanmaların yaratacağı riskleri en aza indirmek için yurtdışı alternatiflerini değerlendirme ihtiyacı hissediyor. Ülkemizdeki mevcut kiralama koşulları ve maliyetler, 200 metrekarenin altındaki mağazaları yurtdışına açılmaya neredeyse mecbur bırakıyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde düşük metrekareli alanlarda mağazacılık yapan markalarımızın yurtdışına açılımlarının hızlanacağını düşünüyorum!’

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu