Makaleler

Kendi işini kurmak isteyenlere müjde!

Kendi işini kurmak isteyenlere müjde! Mobil iletişim tümden ‘4.5G’lik Hız Evreni’ne geçtiğinde ‘tek kişilik şirket’ sayısı daha da artacak…

Evde tek başına şirket!

MALUM, ‘şirket’, ‘şeriklerin’ (ortakların) bir araya gelerek kurdukları bilinen ticari organizasyonların adıdır. ‘Anonim’i vardır, ‘limited’i vardır; iş ‘kolektiften ‘komandit’e kadar gider…

‘Şirket’ kelimesinin aslı Arapçadan geliyor. Tam karşılığı olan ‘ortaklık’ sözcüğü nedense bir türlü yerleşemedi dilimize. ‘Ortaklar’ ifadesini hala ‘şürekâ’ (şerikler) şeklinde kullanan eski neslin kopyacıları da var içimizde.

Tabii, şirket tanımının bir başka yüzü daha var: Organize olmuş, kendi içinde dengeli, uzmanlık alanlarını çeşitlendirmiş kurumlar da -hukuki niteliğine bakılmaksızın- günümüzde ‘şirket’ olarak anılabiliyor.

TEK KİŞİLİK ORGANİZASYON

Kısacası ‘şirket’ demek biraz da itibar ve güvenilirlik demek. İşte, bu nedenle kurduğunuz işin orijinalitesi, toplumu kucaklama gücü ve sosyolojik profili eğer uygunsa ‘tek kişilik’ organizasyonlara bile -doğaçlama davranışla- ‘şirket’ denebiliyor.

Soru şu: Tek kişilik şirket olur mu? Cevap: Elbette olur! Hem sonra bu tür şirketleri özgülemek için kimi zaman günlük konuşmalarımızda ‘patron şirketi’ _ bile demiyor muyuz?

Ama burada hafif bir eğriltme var: ‘Patron şirketi’ ifadesi sermaye çoğunluğunu elinde bulunduran gerçek şirketler için de kullanılıyor.

Oysa bizim burada işaret etmek istediğimiz ‘şirket’ türü gerçekten tek kişinin (ya da girişimcinin) yer aldığı oldukça yalın bir organizasyon. Her şey o tek kişi üzerinde şekilleniyor. Hayal edilip çarpıtılsa bile ‘Yönetim Kurulu Başkanı’ da, kapıdaki bekçi de yine o tek kişi.

MOBİL SİSTEMİN GELİŞMESİ

Evet, uygun bir iş dalı seçilirse ‘tek kişilik şirket’ olur. Kurgunun şekline göre ortaklar değil, ‘tek kişi’ kendi içinde rol paylaşır. Tüm düşünceler ‘tek kişi’nin hayal ufkunda belirir, tüm stratejiler onun etrafında gelişir.

Ve ‘tek kişilik şirket’, tipik bir kurumsal organizasyon gibi çalışır, çoğu zaman da iş âleminin devasa hantal şirketlerine yol gösterici olur.

Üstelik Amerika’da harika örnekleri var bunun. Batı ülkelerinin çoğunda da öyle. Hatta denebilir ki ‘tek kişilik şirketler’ sosyal medyanın etkisi ve internetin getirdiği nimetlerle sanal âleme inanılmaz hızlarla yayılabilir bugün.

Şunu da söylemek mümkün: ‘Kâğıt kalem bürokrasisi’nden mobil iletişimin ‘4.5G’lik hız evreni’ne geçildiğinde bu tek kişilik şirketler daha da artacaktır.

KENDİN PİŞİR KENDİN YE!

Biraz daha detaya inelim: Yetki ve sorumluluklar ‘tek kişi’ üzerinde odaklanmıştır bu modelde. Hem çalışandır hem de yönetendir.

Bir benzetme yapmak gerekirse orkestranın tamamı gibidir birey. İcracı da kendidir, orkestra şefi de. Üstelik ‘çatlak ses’ çıktığına da pek tanık olamazsınız bu orkestrada.

Çünkü onlar ‘tek kişi’ etiketi altında onlarca kişinin yapacağı işi tek başına yapar ve model çok sesli bir orkestraya benzer.

Nedense tek kişilik şirketlerin kriz zamanında ortaya çıktığı sanılır hep. Oysa kriz sonrası toparlanma dönemleri de ideal bir fırsattır onlar için. Tam da böylesi fırsat ikliminde olgunlaşmak, akla hayale gelmeyen işleri tek başına gerçekleştirmek sanki bir mucize atmosferi içinde mümkün hale geliverir.

Modem zamanların paradoksal ölçek genişlemesine karşın, bir bakıma ölçek daralmasıdır bu durum. İnsanın içine kapanmasını değil, dar bir alanda dışa açılmayı simgeler. Merkezi bir otoriteye bağlanmamak, organizasyon kısıtlarından kurtulmak, bireysel rekabetten tümüyle arınmaktır amaç.

Tek kişilik şirketlerde gizli ‘kıskançlıklar’, ayakaltma konan ‘karpuz kabukları’, çoklu iletişimin getirdiği ‘öfke patlamaları’ olmaz. Ne çalışanın maaşını ne de sigorta primini düşünmezsiniz.

Fiziksel mekân ise genellikle kişinin kendi sıcak evidir. Üstelik ikinci bir kişinin ‘dırdırı’ da pek duyulmaz bu ‘organizasyon’da.

Bir önemli ayrıntı daha vardır unutulmaması gereken: “Yeter artık! Kendi işimi kurmak istiyorum” diyen ama bir türlü harekete geçemeyen kimi isyankârların da can simididir bu sistem…

EVDEKİ MODERN OFİSLER

Sonuçta ofisler eve taşınacak. Biliniyor ki bu konudaki ilk uygulamalar internetin yaygınlaşmasıyla ‘home based business’ mantığıyla Amerika’da başladı. Bu yeni trend bankaların müşterilerini internete yönlendirmesi gibi, personel maliyetinde tasarruf ilkesinden doğdu.

Yapılan tahminler 2025 yılında beyin gücüyle çalışanların yüzde 40’ının doğrudan evlerinden iş yapacağını gösteriyor. Değişim sürecini ‘bireysel girişim’e dönüştüren akıl da işte tam bu noktada devreye giriyor. Kendi işini kur, özgürleş ve kendi yarattığın fırsatların peşine düş!

‘Evde Tek Başına’ fikri özellikle 1990’ların sonunda ortaya çıktı; 2010’dan sonra adeta patladı. Bu sistemi, iş ve haber dergileri ile ekonomi gazeteleri destekledi. Örneğin ‘Newsweek’ yeni neslin en parlak mesleği olarak değerlendirdi bu süreci.

Neredeyse Amerikan girişimcilik ruhunun yansıması gibi bir şeydi bu gelişme. İnsanlar evlerinde rahat bir koltuğa uzanacak, müzik setinde ya da bilgisayarında ‘Gershwin’, ‘Cole Porter’, ‘Bernstein’ dinleyecek, sık sık mutfağa gidip atıştıracak, belki de bütün gün ‘don-gömlek’ ortalarda dolaşabilecekti.

(Cornell Üniversitesi?nde yapılan bir çalışma özellikle Leonard Bernstein ezgilerinin beynin sağ yarısını harekete geçirdiğini ve de Amerikalı girişimcilere ilham verdiğini söylüyor bu arada.)

Bugün Amerika’da yarı zamanlı çalışanlar hariç, evde ‘tek başına şirket’ kuranların sayısı hızla artıyor. Telefon, bilgisayar ya da İnternet… Hepsi bu kadar! Tek kişilik şirketler Amerika’da yılda en az 100 bin doların üstünde para kazanıyor.

YÜZLERCE FIRSAT ALANI VAR

Peki, ‘tek kişilik şirket’ neler yapar? İşin püf noktası tam da burada: Önce nasıl düşünce üretileceği öğrenilir, sonra sistemli bir gözlem faslı başlar. Kimin, neye, nasıl ihtiyacı bulunuyor? Gerekli saptamalar özenle yapıldıktan sonra kurguya gelir sıra.

‘Money Dergisi’ bu ‘şirketlerin’ adeta birer fikir üretme fabrikası olduğunu söylüyor. İşin sırrı, organize işleri basitleştirerek tüketiciye sunmaktan ibaret… Kullanılan tek enstrüman ise internet dünyasında fırsatlara konsantre olup, sık sık şöyle güzelce bir gezinmek.

Bana göre tek kişilik şirketlerden asıl şirketler ilham almalı. Yüzlerce girişimden benim ilginç bulduğum organize örnekler de var çünkü. (Meraklısına bu işlerin devamım yine bu sütunlardan 2016 başlarında açıklayacağım)

O kadar çok ilginç girişim var ki saymakla bitecek gibi değil. Sözlerimi Wal- Mart’m patronu Sam Walton’un geleceğe yönelik bir ifadesiyle bitirmiş olayım: “Dünya giderek global bir köy haline geliyor. Biliyorum ki organizasyon kıskacından kurtulanlar çağımızın en göz kamaştırıcı işlerini tek başlarına gerçekleştirecekler. Ve bize de onlara sadece hayranlık duymak kalacak!”

Tek kişilik işler

Meteorolojik Risk Danışmanlığı
Serbest İhracat Komisyonculuğu
Humorist Atölye İşletmeciliği
Masaüstü Literatür Yayıncılığı
Online Veri Uzmanlığı
Viral Reklam Ajansı
Similatör Test Merkezi
Sanal Pilot Eğit., Takı Tas. Atölyesi
Değerli Taşlar Sanal Müzayedesi
Mevzuat ve Resmi işler Danışman
Adres Bankası Veri Arşivi
Online PR Yayıncılığı
Psikolojik Rehabilitasyon Danışman
Borsa Analizi Uzmanlığı Danış.
Ofisi Emlak Ekspertiz Bürosu
Orijinal Sanat Eserleri Borsası
Kim Kimdir Ajansı

Nur Demirok / Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu