Güncel Ekonomi Haberleri

2019 Altın Yorumları (Altın Alınır mı?)

2018’in en çok kazandıran yatırım araçlarından biri “altın” oldu. Dolar yatırımcısı yılı yüzde 39.5‘lik getiri ile kapatırken, gram altını seçenler yüzde 37.5 ile yılı ikincilikle tamamladı.

Ancak unutmayın ki gram altındaki bu yükselişte en büyük etken TL’nin dolar karşısındaki büyük kaybı oldu. Dolardaki bu yükseliş TL bazında işlem gören gram altın fiyatlarını da buna paralel olarak yukarı taşıdı. Oysa ki ons bazında altına yatırım yapanlar 2018’de yüzde 1.6 kaybetti. Bunları bir kenara bırakırsak yüzde 20 enflasyonla tamamlanan 2018’de gram altın yatırımcısı reel anlamda ciddi bir getiri elde etti.

Altına dayalı yatırım araçlarına ilişkin beklentiler

Şimdi yılın ilk ayını tamamladığımız bugünlerde herkes “Altında 2019’da da benzer getiriler elde edilecek mi?” sorusuna yanıt arıyor. Biz de uzmanlara bu soruyu yönelttik. Altında getiri beklentilerini sorduk. Yalnız uluslararası piyasalarda dolar bazında işlem gören ons fiyatını değil, gram altın fiyatlarına ilişkin tahminlerini de aldık. Portföylerde altının ne oranda bulunması gerektiğini, ayrıca sadece altın değil altına dayalı yatırım araçlarına ilişkin beklentileri de araştırdık.

PORTFÖYLERE ALTIN TAVSİYE

Gelen yanıtlardan da anlaşıldığı üzere, öncelikle şunun altını çizelim; çok sürpriz bir gelişme yaşanmazsa altında 2018 getirileri yakalanamayacak. Ancak hemen karamsarlığa kapılmayın. Çünkü altın bu yıl da riskten kaçınmak isteyenler için güvenli liman olmayı sürdürecek. Hali hazırda 1.300-1.320 dolarlar seviyesinden işlem gören ons altın uzmanlara göre 1.325-1.350 doları kırarsa yıl içinde 1.400 dolarlara kadar çıkma potansiyeli taşıyor. Bu da hem ons hem de gram altın bazında makul olmak kaydıyla yatırımcısına kazanç kapısını açacak. Hemen belirtelim; içeride mart ayındaki yerel seçim, Suriye, enflasyon gibi konularda sürprizler yaşanmazsa kurlarda geçen yıla benzer bir kazanç ve fiyat dalgalanması beklenmiyor. Bu hem döviz hem de gram altın yatırımcısını etkileyecek.

Uzun lafın kısası, altında 2018’de yakalanan getiriler 2019’da beklenmiyor. Görece daha temkinli bir yükseliş yaşanacağı görüşü hakim. Buna rağmen ABD kaynaklı belirsizlikler ve gerginlikler başta olmak üzere dünyada tırmanan tansiyon ve belirsizlik ortamı ile Türkiye’deki soru işaretleri yüzünden altın ışıltısını korumaya devam ediyor. Bu beklentiler ışığında yorum yapan altın uzmanlarına göre, 2019’da altın veya altın mevduat, altın fon, altın tahvil, altın kira sertifikası (sukuk), gibi menkul kıymetler mutlaka portföylerde bulunmalı…

Altın Nereden Alınır, Nerede Satılır?

HSBC PORTFÖY: Yatırım felsefesi olarak varlıklar için zamanlama yapmak çok doğru değil. Bu nedenle risk iştahı uygun olan portföyler için mevcut seviyelerden alım gerçekleştirerek portföy çeşitlendirmesi yapmak, yatırım alternatifi olarak değerlendirilebilir.

İŞ PORTFÖY: Geçen yılın son çeyreğinde ralli yapan ons altın, son bir ayda büyük ölçüde bu yıla dair Fed’in faiz artırım ihtimalinin rafa kalktığı ve bilanço küçültmesinin yavaşlayacağı beklentisi ile yükselişini sürdürerek kritik 1.305 dolar desteğini tekrar test etme noktasına geldi. Bu seviyenin aşılması altının yükselişini devam ettirmesi açısından önemli. Kısa vadede, altına dair RSI başta olmak üzere bazı teknik göstergeler aşırı alım bölgesinde olduğumuzu gösterse de, bu seviyenin aşılması halinde kısa vadeli yükselişten yararlanmak için alım yapılabilir. Satım içinse 1.280 dolar seviyesinin altına inilmesini veya 1.365 dolar seviyelerinin test edilip aşılamadığı bir dönemi beklemek uygun olacaktır.

GEDİK YATIRIM: Ons/dolar için olası geri çekilmelerde, 1.180 dolar seviyesi zarar kes (satış) olarak takip edilmeli. 1.230-1.260 dolar aralığı alım, 1.380 ve 1.450 dolar dirençlerine doğru hareketlenmeler ise kâr realizasyonu için izlenmeli. Gram/TL içinse olası geri çekilmelerde 200 TL seviyesi zarar kes (satış) olarak takip edilmeli. 210-218 TL aralığı alım, 232 ve 250 TL dirençlerine doğru olası hareketlenmeler ise kâr realizasyonu için izlenmeli.

AHLATCI: Gram altın için olumsuz senaryoda, geri çekilmelerde 200 günlük üssel hareketli ortalamanın tekabül ettiği 208 TL önemli bir destek seviyesi olarak takip edilebilir. Özellikle, uzun vadeli yatırımcılar açısından bu seviyelerin üzerinde 210-220 TL aralığında geleceğe yönelik risk/ maliyet ve getiri tercihine göre portföylerde yer verilebilir. Ons altın içinse özellikle 1.280-1.300 aralığına doğru geri çekilmeler yıl içerisinde yükselişlerden faydalanabilmek için makul alış aralıkları olarak değerlendirilebilir.

İNTEGRAL: Gram altında 224 TL seviyesine yakın noktalarda alım, 228 seviyesine yakın noktalarda satım yapılabilir. Ons altında ise 1.350-1.400 dolar bölgeleri satış için ideal noktalar olabilir. 1.280-1.300 seviyeleri ise alım için ideal olabilir.

TACİRLER: Ons altında, 1.350 seviyesinin üzeri hedef alınabilir. Bu beklenti dahilinde 1.280-1.300 bandı orta vadeli alım fırsatı yaratabilir. Gram altında ise 210-220 fiyat aralığında alım yapılabilir.

DENİZBANK
“8 TON ALTIN TOPLADIK”

DenizBank KOBİ Bankacılığı ve Kamu Finansmanı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, uluslararası altın fiyatlarının son beş yıllık fiyat gelişimi incelendiğinde ons başına fiyatın 1.050-1.390 dolar bandında dalgalandığını hatırlatıyor.

2019’un ilk ayını bitirdiğimiz bugünlerde altın fiyatlarının 1.300 seviyelerinde dalgalandığını hatırlatan Kulaksız, fiyatı destekleyen gelişmeler hakkında şunları söylüyor:

“Altın fiyatlarını destekleyici potansiyel gelişmeler arasında özellikle Amerika Merkez Bankası Fed’in 2017’de başlatmış olduğu parasal sıkılaştırma politikası çerçevesinde bilançosunu küçültme operasyonlarını azaltabileceği hatta bir süre durdurabileceği beklentileri var. Ayrıca yüzde 2.50 seviyesine ulaşmış referans faiz oranında bu sene için öngörülen artış beklentilerinin zayıflamış olması, Ingiltere’nin içinde bulunduğu Brexit sürecinin yarattığı belirsizlik gibi unsurlar da unutulmamalı.

Geçtiğimiz iki sene yüzde 3’den, 3.7 seviyelerine çıkan global ekonomik büyümenin bu sene daha zayıf bir performans sergileyeceğine yönelik beklentiler, uluslararası ticaret alanındaki endişelerin fiziki altın talebine yönelik olası negatif etkisi altının 1.350 üzerinde zorlanmasına sebep olabilir.”

Kulaksız’a göre, teknik olarak bakıldığında dikkat edilecek en önemli seviyeler aşağıda 1.280 dolar, yukarıda ise hedef ve direnç olarak 1.360 dolar. TL karşılığı gram altın fiyatlarının ise teknik olarak dolar/TL ile ons/dolar seviyelerinin bir kompozisyonu olduğuna dikkat çeken Kulaksız, “Dolayısıyla yatırımcıların bu noktada göz önüne almaları gereken hem uluslararası altın fiyatları, hem de dolar/TL’nin göstereceği performans olacaktır” diyor.

DenizBank’ın 2012 yılından bu yana Altın Bankacılığı çatısı altında bireysel yatırımcılara hizmet verirken kuyum sektöründeki ticari işletmeler için finansman da sağladığını hatırlatan Kulaksız, banka olarak bu alandaki ürünleri hakkında şu bilgiyiveriyor:

“Özellikle yastık altındaki altınların ekonomimize kazandırılmasını milli bir seferberlik olarak değerlendiriyoruz. Bugüne kadar 80 tonun üzerinde yastık altı altın bankalar aracılığı ile ekonomik sisteme dahil edildi. Bugüne dek 8 tonun üzerinde altını ekonomimize kazandırdık. Düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz DenizAltın Günleri ile altınlarını bankaya getirerek altın hesabımızın avantajlardan faydalanmak isteyen müşterilerimize hizmet sunuyoruz. Kuyum sektöründe yer alan büyük küçük bölge farkı gözetmeksizin tüm imalatçı, toptancı ve kuyumcu müşterilerimizin de finansman ihtiyaçlarını karşılıyoruz Kuyum sektöründeki firmalara bugüne dek 25 tonun üzerinde kaynak aktararak bu alanda her zaman ilk üç bankadan biri olduk.”

AKTİFBANK
“ALTIN SUKUK YOLDA”

Aktifbank Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Kınık, altının yatırımcı gözünde getirisi iyi olacak beklentisinden çok, güvenli algısı bulunduğunu söylüyor. Altının yatırım aracı olarak genelde hem politik, hem de finansal olarak volatilitenin arttığı dönemlerde cazibe merkezi olduğunu hatırlatan Kınık, “2019’da Türkiye’nin seçim ve Suriye gibi konuları var. Global olarak da risk algısı yüksek bir yıl geçiriyoruz. Risk algısı yüksek olduğunda da daha geleneksel ve güvenliği daha yukarda olan yatırım araçları ön plana çıkıyor. O nedenle 2019’da altına olan talebin artacağını düşünüyorum. Ancak şunu da ifade etmem gerekir ki altın güvenli görünmekle birlikte getiri anlamında en volatil ürünlerden bir tanesi” diyor.

Aktifbank bu yıl büyük olasılıkla mart ayında altın sukuk ihraç etmek için hazırlık yapıyor. Gerekli izinlerin alındığını ve yıl içinde ihracın gerçekleşeceğini söyleyen Kınık, “İhracına hazırlandığımız altın sukuk bir yıl vadeli olacak, ihraç tutarımız ise 200 milyon TL. İhraç yine nitelikli yatırımcılara yapılacak. Getirisi ise Hazine’nin son gerçekleştirdiği altın sukuk arzının bir miktar üzerinde olacak” diyor.

Kınık’a göre, 2019’da yatırımcılar portföylerinin yüzde 3-5 gibi küçük bir payını altına yatırmalı.

YAPI KREDİ PORTFÖY
ALTIN FON ALINMALI

Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü Emir Alpay’a göre, portföylerde yüzde 10-20 aralığında altın fonu bulundurulmalı. Altının, nakit akışı içermeyen bir yatırım aracı olması nedeniyle global piyasalarda yüksek faiz ortamı söz konusuyken iyi bir performans gösteremeyeceğini öne süren Alpay, altın yatırımcısına şu uyarılarda bulunuyor;

“2019’a başlarken Amerika Merkez Bankası’nın (FED) iki ile dört adet arası faiz artışı yapması bekleniyordu. Bugün geldiğimiz noktada artık neredeyse hiç faiz artışı beklenmiyor. O nedenle altının ons değerinin 1.300 doların üzerinde kalmasını bekleyebiliriz. Diğer yandan FED’in bilanço hareketleri altın fiyatlarının gidişatında yakından izlenmeli. Portföy Yönetimi ki daralmanın sürmesi, altın fiyatlarında frenleyici etki yapabilir.”

Altının ons değerinde 1.400 doların üst limit olarak düşünülebileceğini ifade eden Alpay, buna karşın gram altına yatırım yapanlara, “Dolar/TL kurunda geçen yıllara oranla reel değer kaybı beklenmediği için gram altının TL getirisi yeterince cazip olmayabilir” uyarısında bulunuyor. Bu şartlar altında 1.250 ons/ dolar seviyeleri için alım, 1.400’lü seviyeleri içinse satış önerebilirim. Bu yıl için önerim portföylerde yüzde 10-20 aralığında altın fonu bulundurulması yönünde” diyor.

HSBC PORTFÖY
“GRAM 269 TL’Yİ GÖREBİLİR”

TTSBC Portföy Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Nilgün Şimşek, altının özellikle risk iştahının azaldığı dönemlerde portföyler için iyi bir çeşitlendirme imkanı sunduğunu düşünüyor. HSBC Küresel Araştırma biriminin altın için bu yılki hedefinin 1.290 dolar olduğunu ifade eden Şimşek, “Ancak Fed’in son dönemdeki yönlendirmeleri ile birlikte ons bazında altın fiyatları 1.350 dolar seviyesine yükselebilir. TL’nin reel olarak sabit kalacağı beklentisi ile gram altının ise 269 TL civarına yükselebileceğini öngörüyoruz” diyor. Altın fiyatlarının son beş yıldaki trendim de değerlendiren Şimşek, şu tespitlerde bulunuyor:

“2013 sonrasında ons bazında altın fiyatlarını etkileyen en önemli faktörler ABD reel faizlerinin seyri, ABD Doları’nın görünümü ve global jeopolitik gelişmeler oldu. 2018’e baktığımızda ise ABD reel faizlerinin yükselerek altın fiyatlarını baskıladığını ancak yükselen global risk algısı ile altın fiyatlarının tekrar yükselişe geçtiğini görüyoruz. 2019 içinse Fed’in bilanço daraltma hızının azalmasının gündemde olması, ABD Doları’nın nispeten zayıf kalma ihtimali ve devam eden ticaret savaşları endişeleri altın fiyatlarını destekleyecektir. Altının özellikle risk iştahının azaldığı dönemlerde portföyler için iyi bir çeşitlendirme enstrümanı olduğunu düşünüyoruz.”

İŞ PORTFÖY
“İKİNCİ YARI GERİLEYEBİLİR”

îş Portföy Çoklu Varlık Portföy Yönetimi Müdür Yardımcısı Özgür Sungu ons altın fiyatlamasında ABD’nin ekonomik ve politik kararları ile ABD Doları’nın değerinin etkili edeceği görüşünde. Ancak Sungu’ya göre, 2019 boyunca Fed’in piyasanın arzu ettiği aşırı ölçüde güvercin bir duruşu koruması zor görünüyor. Bu nedenle yakın dönemde altın fiyatlarında görece ölçülü bir yükseliş yaşanabileceği tahmininde bulunan Sungu, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Altının bir ralliden ziyade, para politikalarına yönelik belirsizliklerin arttığı bu dönemde çeşitlendirme amacı taşıyan yatırımcılar için iyi bir alternatif olacağını söyleyebiliriz. Yatırımcıların portföylerinde çeşitliliği artırarak risklerini düşürmek ve getirilerini artırmak amacıyla risk düzeyleriyle uyumlu oranda altın pozisyonu tutmalarını öneriyoruz. Altın fiyatlarının, Fed’in piyasaların fiyatladığı oranda güvercin bir duruş sergilemeyeceği öngörüsü ile yılın ikinci yarısında bir miktar gerileyerek yılı 1.320 ons/dolar seviyelerinde tamamlamasını bekliyoruz. Ancak yılın genelinde, yüksek oynaklığın altın fiyatlarında da etkili olacağını düşünüyoruz. Altının en üst noktada 1.385, en düşük ise 1.250 dolar seviyesini test etmesini bekliyoruz. Gram altın cephesinde ise yılsonu 250 TL/gram fiyatının oluşmasını bekliyoruz. Gram altın fiyatlarının en üst noktada 265 TL, en düşük olarak ise 215 TL seviyesini göreceğini düşünüyoruz.”

Sungu, 2019’da portföylerde tek bir menkul kıymete ağırlık vermek yerine riski dağıtma amaçlı altın fonlarına yer verilmesinin uygun olduğu görüşünde. Önümüzdeki dönemde altın gibi yabancı menkul kıymetlerin seyrinde özellikle Fed’in para politikası ve uluslararası ticaret ile ilgili haber akışının etkin olacağını belirten Sungu, “Döviz cinsi yatırımlara baktığımızda ürün çeşitliliği için Türk bankalarının eurobondlarının da cazip seviyede olduğunu düşünüyoruz. Uzun vadeli yatırım perspektifi ile eu-robond fonlarına da portföyde yer verilmesini önerebiliriz” diyor. Sungu, altının teknik destek ve direnç seviyelerini ise şöyle özetliyor:

“Ons/dolar bazlı olarak aşağıda 200 günlük ortalamanın olduğu 1.235 dolar ile 2018’de dip oluşumunun yaşandığı 1.180 dolar seviyeleri, orta vadeli teknik destek seviyeleri olarak öne çıkıyor. Yükseliş hareketleri için ilk direnç seviyesi 1.300 olarak gözükmek ile beraber yükseliş hareketlerinde bu seviyenin aşılması durumunda 2014’ten beri yükselişlerin karşılaştığı 1.370 direnç seviyesi önümüze çıkacaktır.”

GEDİK YATIRIM
“YÜZDE 10 ALTINA AYRILMALI”

Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık’a göre, gerek ons, gerekse gram altın yatırım aracı olmaktan ziyade portföylerde riski dengelemek için kullanılmalı. Bu nedenle portföylerde mutlaka altın bulundurulması gerektiğinin altını çizen Ayışık, ons ve gram altına ilişkinse beklentilerini şöyle özetliyor:

“Küresel ons/dolar fiyatları açısından baktığımızda küresel risk algısı ve ABD Doları’nın diğer para birimlerine karşı değeri ana belirleyiciler olacak. Özellikle küresel olarak risk fiyatlamasının öne çıktığı veya Fed’in beklenenden daha yavaş normalleşme adımları atması ya da ara vermesi gibi durumlar, ons/dolar fiyatında yükselişe, aksi durumlar ise düşüşe neden olabilir. Ons/doların 2019’da, 1.180-1.450 dolar aralığında hareket etmesini bekliyoruz.

Gram/TL fiyatları açısından baktığımızda ise, ons/dolar fiyatının seyri ile dolar/TL kuru belirleyici olmaya devam edecek. Doların küresel olarak değer kazandığı durumlarda ons/ altın fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı olacak. Dolar/TL tarafında yukarı yönlü baskıya neden olması ise (tam tersi senaryoda da geçerli) gram/TL fiyatları genel olarak ons/dolar fiyatlarına kıyasla görece istikrarlı bir seyir izleyecek. Ancak, doların küresel değerinden ziyade TL’nin değeri kaynaklı kur hareketleri, gram/TL fiyatlarda dönem dönem de olsa daha sert yukarı ya da aşağı yönlü hareketlere yol açabiliyor. Dolayısıyla, ekstra bir gelişme olmadıkça, geçen yıla kıyasla görece istikrarlı bir seyrin görüleceğini bekliyoruz. Bu doğrultuda gram/ TL fiyatlardaki olası getirinin 2019’da bir miktar sınırlı kalması beklenebilir. 2019’da gram/TL fiyatlarının, 200-250 TL aralığında hareket etmesini bekliyoruz.”

Ayışık, bu beklentiyi dayanak alarak ortalama risk almayı hedefleyenlerin portföylerinin en azından yüzde 10’unu altına ayırması gerektiği görüşünde. Ancak bu oranın yıl boyunca değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Ayışık, “Altın pozisyonlarında yıl boyunca sabit bir ağırlık taşınmasından ziyade, konjonktürel gelişmelerle altın fiyatlarında görülebilecek yukarı/aşağı hareketler doğrultusunda portföy içindeki ağırlığının proaktif bir şekilde artırılıp azaltılması daha iyi bir getiri elde edilmesini sağlayabilir. Bu arada portföylerde altına dayalı ürün olarak fiziki altının yanı sıra, vadesiz/vadeli altın hesabı, altına dayalı yatırım fonu/borsa yatırım fonu, altına dayalı tahvil/ kira sertifikası gibi diğer ürünler de tercih edilebilir” diyor.

Ayışık altın fiyatlarındaki teknik destek ve dirençler içinse kısa ve orta vadede ons/dolar için 1.260 dolar seviyesinin en önemli destek, 1.380 doların en önemli direnç, gram/TL’de ise kısa ve orta vadede 213 TL seviyesinin en önemli destek, 232 TL’nin ise en önemli direnç olduğu görüşünde.

AHLATÇI YATIRIM
“GÜVENLİ LİMAN”

Ahlatçı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, küresel piyasalarda risk iştahının seyrine ve altın talebine bağlı olarak 2019 için ons altın fiyat beklentilerinin 1.280-1.420 dolar aralığında gerçekleşeceğini öngörüyor. Gram altın tarafında ise, kur ve ons altın fiyatlamaları ile birlikte yurtiçinde güvenli liman olarak algılanan altına olabilecek talebin fiyatlamalar üzerinde etkili olacağına dikkat çeken Erbaş, “Yaptığımız değerlendirme sonrasında 2019 gram altının fiyatlamalarında 215-270 TL bant aralığında hareketlerin yaşanabileceğini ve 2019’u 260 TL civarında tamamlayabileceğine yönelik öngörümüzü koruyoruz” diyor.

Erbaş, 2019’un 2018’e göre birçok riski ve belirsizliği içerisinde barındırmaya devam ettiği düşüncesinde. 2019’da IMF ve OECD’nin yayımladığı raporlara göre küresel büyümenin yavaşlayacağına dair artan endişelerin piyasalar tarafından fiyatlanmaya başladığına dikkat çeken Erbaş, altın fiyatlarını etkileyecek global gelişmeleri ise şöyle özetliyor:

“İmalat PMI verilerinde yaşanan ivme kaybı, Brexit sürecinin belirsizlikleri ve ticaret savaşlarının negatif etkilerini görmeye devam edeceğiz. Trumpîn politikaları, Fed’in faiz politikası ve bilanço küçültme takviminde daha güvercin tavır sergilemesi, global piyasalarda güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan ons altında talebin artmasına neden olabilir. Altına dayalı ETF’lerin altın stoklarında artışa gitmeleri altın fiyatlamalarım destekleyen diğer bir unsur.”

Erbaş, şu tavsiyede bulunuyor:

“Örneğin yatırımcılar 2019’da orta riskli bir portföy için portföyün yüzde 40’ını yarı yarıya TL ve dolar bazlı altın olarak bulundurabilirler. Bu konuda alternatif olarak yüzde 40’lık dilimin dörtte birini ise altın fonu veya altına dayalı tahvil olarak değerlendirebilirler.”

Altın fiyatlarım teknik olarak da değerlendiren Erbaş’a göre, psikolojik seviye olan 1.300 dolar düzeyi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olacak. Kısa vadeli 1.298 ve 1.305 destek, 1.320 ve 1.335 dolar seviyelerinin direnç olarak takip edilebileceğini söyleyen Erbaş, uzun vadede ise 1.276 ve 1.285 destek, 1.350 ile 1.375 doları direnç seviyeleri olarak belirliyor. Erbaş’ın gram altın için açıkladığı kısa vadeli desteği 220 ve 217 TL, direnç ise 225 ve 230 TL seviyesinde. Uzun vadede 208 ve 215 TL destek, 233 ve 240 TL direnç seviyeleri.

ÎNTEGRAL YATIRIM
“1.400 DOLARA ÇIKABİLİR”

întcgral Yatırım Araştırma & Yurtiçi Piyasalar Genel Müdür Yardımcısı Fatih Doğan Ateş, 2019’da altın fiyatlarının yükseliş eğiliminin devam edebileceği görüşünde. Yıl içerisinde 1.350-1.400 dolar seviyelerinin görülebileceğini ifade eden Ateş, “Fed’in güvercin tutumu, ABD-Çin ticaret savaşlarının yarattığı güvenli liman ihtiyacı, altındaki yükseliş eğiliminin temel nedenleri. 1.350-1.400 aralığı mevcut seviyeler için yüzde 4-7 gibi bir getiriye karşılık geliyor. Türk yatırımcısı için belki ideal bir getiri oranı olmayabilir. Ancak ABD ve Avrupalı yatırımcılar için o ülkedeki enflasyon rakamlarına göre iyi bir getiri olabilir” diyor.

2019 için ons altında 1.400 dolar seviyesinin üst bant, 1.280 doların ise alt bant olacağı tahmininde bulunan Ateş, gram altında ise alt bandın 224 TL, üst bandın 228 TL seviyesinde bulunacağını öngörüyor. Güvenli liman anlamında portföylerde yüzde 15 altın bulundurulabileceğini de ifade eden Ateş, şu tespitte bulunuyor:

“Ancak bu yeterli. Çünkü hem faiz, hem de hisse senetlerinin getiri potansiyelleri oldukça yüksek. Altma dayalı ürün olarak başka bir enstrümana gerek görmüyoruz. Ons altın ve gram altın yeterli. Teknik olarak baktığımızda ise ons altında 1.296 ve 1.300 dolar destek noktası, 1.325 ve 1.350 dolar seviyesi direnç bölgeleri. Gram altın içinse 222 TL destek, 228 TL seviyesi direnç noktası.”

TACİRLeR YATIRIM
“1.325 DOLARI HEDEFLEYEBİLİR”

Tacirler Yatırım Araştırma Yönetmeni Ekin Akbaş, altının 2019 yılı için iyi bir yatırım alternatifi olduğu görüşünde. Piyasalarda varlığını korumakta olan jeopolitik riskler ve siyasi belirsizliklerin yanı sıra, küresel büyümeye yönelik gelen negatif sinyallerin güvenli liman talebini güçlü tutacağı görüşünde olan Akbaş, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Küresel büyümeye yönelik artan endişeler ile birlikte ocak ayı başından bu yana yatırımcıların güvenli limanlara yönelmeye başladığını görüyoruz. Özellikle resesyon kaygıları ile birlikte Avrupa’da güvenli liman alımları artıyor. Ayrıca, küresel bazda altma dayalı ETF’lerdeki alımlarm 2013’ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmış olduğu görülüyor. Diğer taraftan, ABD’nrn faiz artırımı konusunda daha sabırlı ve yavaş davranacak olması da, altındaki yükseliş hareketlerini destekliyor. Tüm bunların yanı sıra, Çin ve Hindistan’ın fiziki talebinin yükseldiği Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre, küresel merkez bankalarının da altın alımlarını sürdürdüğünü görüyoruz. Dolayısı ile altının 2019 yılında iyi bir yatırım alternatifi olacağını düşünüyoruz.”

Bu gelişmelere bağlı olarak Akbaş, altının bu yıl içerisinde 1.300 seviyesi üzerine yerleşmesini ve 1.325 doları hedef almasını bekliyor. 1.325 direnç seviyesinin aşılması durumunda ons altındaki yükselişin 1.350 üzerine doğru hızlanabileceği-ni de öne süren Akbaş, altma ilişkin beklentilerini ise şöyle özetliyor:

“Gram altında kısa vadede 220 seviyesi üzerinde bir tutunma hareketi beklemekle birlikte, önümüzdeki dönemde 228’in hedef alınmasını bekliyoruz. 228 direncinin aşılması durumunda ise yükselişin 250 seviyesine doğru hızlanması beklenebilir. Küresel piyasalarda artmakta olan güvenli liman talebi ile birlikte, orta ve uzun vadede portföylerin yüzde 15-20’si-nin altında tutulmasının uygun olacağını düşünüyoruz.”

Ons altında 1.325 seviyesinin önemli bir teknik direnç olduğunu söyleyen Akbaş, “Bu seviyesinin yukarı yönlü aşılması durumunda ise bir sonraki direnç bölgemiz 1.365-1.370 bandı. Aşağıda 1.270’in güçlü bir destek olduğunu görüyoruz. Gram altında ise 228 TL seviyesi kısa vadeli direnç olarak karşımıza çıkıyor. Bu direncin aşılması durumunda ise 250 direncini takip etmeye başlayacağız. Gram altında aşağı yönlü hareketlerde ise 202 TL güçlü destek konumunda” diyor.

Kerim GÜZELİŞ / Ariş Yönetim Kurulu Başkanı
“250-600 TL’lik takılar seçildi”

Altın 2018’de yaşanan tüm dalgalanmalara rağmen bir önceki yıla göre daha verimli idi. Genellikle talep düğün takılarına oldu. Altın ağırlıklı takılarda 22 ayar tel bilezikler, fantezi bilezikler ile takımlar tercih edildi. Bunun dışında küçük, hafif ve fiyatı 250-600 TL arasında değişen takılar ön plandaydı.

Altın tüm zamanların en iyi, en güvenilir yatırım aracıdır. Aynı zamanda takı ve aksesuar olma özelliği de altını insanlar için ayrıca cazip kılıyor. Bu nedenle altın takıların 2019’da da öncelikli düğün takıları ve özel günler için ilgi odağı olacağını düşünüyorum. Altın fiyatları dolara endeksli olduğundan dövizdeki tüm hareketlilik yansıyor. Dolar yüksek ise altının maden çıkarılma maliyeti artıyor. Dolayısıyla dolar yüksek seyrettikçe bu yıl da altın fiyatlarının yüksek seviyelerini koruyacağını düşünüyorum. 2018’deki rekor rakamlar görülmese de aşağı inmeyeceği ve önümüzdeki iki yıl boyunca da böyle seyredeceği öngörülüyor. Bu nedenle altın yatırımcılar için hala iyi bir alternatif. Elinde altın olan yatırımcı kaynaklarını iyi değerlendirmeli. Bu yıl şahsi fikrim, ons bazında altının 1.250-1.350 bandında seyredeceği yönünde. Genel seyirde ise 1.300 doları aşacağını tahmin ediyorum. Gram altının ise 200 TL’nin altına düşmeyeceğini öngörüyorum. Gram altın 2018’de 280 TL’ye kadar yükseldi ancak yakın dönemde tekrar o rakamlara ulaşmasını beklemiyorum. Bu beklentilerim ışığında yatırımcılara ons bazında 1.250 dolar ve altında alım yapmalarını, 1.300 dolar ve üzerinde satış yapmalarını öneririm.

Ayşen ESEN / İstanbul Altın Rafinerisi CEO’su
“Talep yarım ile 1 grama kaydı”

Altın fiyatlarında gram/TL bazlı beklentilerde çok net konuşmak imkansız. İki değişken üzerinden hesaplanması (ons/ dolar ve dolar/TL) tahmini zorlaştırıyor. Yurtdışında Avrupa Merkez Bankası’nın alacağı kararlar, Fed politikalarının bu yıla göre daha belirsiz bir zemine kayması, yine Trump faktörünün hem ABD iç politikasında, hem dış politikada yaptığı ataklar, fınansal varlıklar üzerinde tahmin yapmayı zorlaştırıyor. Ülke içinde ise mart seçimleri, enflasyon seyri, ticari hayatta yaşanan durgunluğun aşılması gibi konular takip edilmesi gereken başlıklar. Bu kadar çok değişkenin olduğu ortamlarda noktasal tahminlerden ziyade, fiyat aralıkları üzerinden gitmek daha reel olacaktır. Bazen dolar/TL, bazen ons/ dolar etkisiyle, TL bazlı altın fiyatları up trend etkisinde olabilir. Bu nedenle ons altının, 1.240-1.380 arasında geniş bir bant aralığında seyretmesi muhtemel.

Ons altın fiyatları, Fed politikalarının ağırlıklı etkisinde olacaktır. ABD resesyon beklentileri konuşuldukça yukarı trend izleme ihtimali de artabilir. Gram altında ise, 210-260 TL arasında dalgalı seyir izleme potansiyeli gözüküyor.

İşte belirsizliklerin yoğun olduğu bu dönemlerde portföylerde altın bulundurma oranını bir miktar arttırmakta fayda var. Tabii kişilerin risk anlayışına bağlı olarak bu oran değişkenlik gösterebilir. Yatırımcılar açısından bakıldığında, genel anlamda altın ‘güvenli liman’ olarak görülüyor ve güvenin, stabilitenin yüksek olmadığı dönemlerde daha fazla önem kazanıyor. Bu nedenle bir yatırım aracı olarak gram altına talep artıyor. Özellikle düğün dönemlerinde fiyatların artmasından dolayı tercihin, yarım ve 1 grama kaydığını söyleyebiliriz.

Ali Ercan BÜTÜN / TROY Yönetim Kurulu Başkanı
“200 TL alım, 250 TL üzeri satım fırsatı”

2019’un altın gibi güvenli liman olma özelliği olan emtiaların ön plana çıkacağı bir yıl olmasını bekliyorum. Altının pozitif hareketini sürdürebilmesi içinse ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararını sonlandırmasının yanı sıra, ticaret savaşlarında ABD ve Çin’in sulhuna da ihtiyaç var. Olası bir anlaşmada yuan tarafında yaşanacak güçlenme doları zayıflatarak altına güç verecektir. Bu gelişmeler ışığında altının, 1.235 dolar/ons desteğinin altına inmeden yukarı yönlü seyrini sürdürme çabası içinde olacağı bir yıl beklentisi içindeyiz. Önümüzdeki yıl için üst banttaysa beş yıldır kınlamayan 1.390 dolar/ons gibi kırılması zor olan bir direnç seviyesi bulunuyor. Yılsonundaysa altının 1.300-1.340 dolar/ons bandında dengeleneceğini öngörüyorum. Gram altın ise dünyadaki fiyat hareketliliğine bağlı olarak yukarı yönlü hareket etmesinin yanı sıra dolar/TL’deki dalgalanmadan da etkilenecek. Bu bağlamda gram altın 200 TL’nin altına inmeden 200-250 TL bandında hareketini yılsonuna kadar sürdürebilir.

Öncellikle yatımcıların muhakkak direnç ve destek seviyelerini dikkate alarak alım satım yapmalarını öneririm. Orta ve uzun vadede 1.200-1.250 dolar/ons bandı alım fırsatı olarak, 1.300 ve üzeri seviyelerse kar realizasyonu seviyeleri olarak belirlenmeli. Gram altın içinse 200 TL alım fırsatı, 250 TL ve üzeri ise satım fırsatı için düşünülmeli.

Aynı zamanda yatırımcıların alım ve satım yaparken sabırlı olmalarını öneriyorum. Bu yıl piyasalardaki hareketlilik yatırımcılara yeni fırsatlar sunacaktır. Kıymetli madenleri,jeopolitik risklerden ve yüksek enflasyondan korunmak isteyen her yatırımcıya sepetlerinde bulundurmalarını tavsiye ederim. Bunun oranının ne olacağını yatırımcılar kişisel risk iştahlarına göre belirleyebilir.

Türk yatırımcı genelde, T.C. Darphanesi’nde üretilmiş olan çeyrek Cumhuriyet altınını tercih ediyor. Ancak yükselen fiyatlarla birlikte yatırımcılar şimdilerde gram altına yöneldi. Troy olarak biz de iç pazarın yanı sıra, T.C. Darphanesi’nde üretilen Cumhuriyet altınlarını dünyada altın piyasasında önde gelen ülkelerine ihraç etme gayreti içerisindeyiz. Bu bağlamda yurtdışı pazarlarda da bu tür ürünlere talep artışı yaşanmasını bekliyoruz.

Troy olarak ayrıca Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasasına entegre ilk ve tek platform olan GoldTakas’ı müşterilerimize sunduk. Müşterilerimiz GoldTakas üzerinden direkt olarak Borsa İstanbul kıymetli madenler piyasasına bağlanabiliyor, alış ve satış yapabiliyor ve Borsa İstanbul’un kasasında kendi adlarına saklamasını gerçekleştirerek, daha güvenli ve şeffaf bir ortamda alım-satım ve saklama imkanına kavuşuyorlar.

Esin Çetinel

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu