Emlak ve Gayrimenkul Haberleri

Bodrumda Yeni İmar Planları ve Arazi Fiyatları

Bodrumda Arsa Fiyatları

Bodrum Belediyesi’ne bağlanan beldeler yeni imar planlarının çıkmasını bekliyor. Turizm imarlı arazilere talep yoğun. Bodrum’un batısı yatırım doygunluğu yaşarken, doğusu yatırımcıyı cezbediyor.

MAHALLİ seçimlerin ardından belde belediyeleri büyükşehir belediyelerine bağlandı. Bu durumdan en çok etkilenen yerlerin başında da Muğla’nın Bodrum ilçesi geliyor. Yerel seçimlerin ardından Bodrum’un 10 belde belediyesi kapandı. Konacık, Bitez, Ortakent, Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan, Göltürkbükü, Yalıçiftlik ve Mumcular beldeleri Bodrum Belediyesi’ne bağlandı.

bodrum imar

Bu beldelerdeki 5 binlik nazım imar planı yetkisi ise Muğla Belediyesi’ne devredildi, imar izni bulunan beldeler ile büyükşehir belediyesinden 5 binlik nazım imar planının çıkmasını bekleyen beldeler arasında büyük bir rekabet var. Bodrum ve çevresinde turizm yatırımı yapmak veya konut almak isteyen herkes gelişmeleri yakından takip ediyor. Peki Bodrum ve beldelerinde son durum ne?

BÜYÜK YATIRIMCI ARAYIŞTA

Bodrum’un merkezinde, Yalıkavak, Yalıçiftlik ve Gündoğan gibi beldelerin kıyılarında büyük arazi kalmadığını vurgulayan gayrimenkul uzmanlan, turizm yatırımı yapmak isteyen büyük grupların Güllük ve Kıyıkışlacık’a yöneldiğim belirtiyor. Turgutreis ve Radikale bölgesinde çok sayıda beş yıldızlı otel inşaatı başlamış bile. Türkbükü, Gümbet ve Torba beldelerinde de turizm yatırımcılarının arayış içinde olduğu söyleniyor.

Gündoğan’da çok fazla arazi kalmadığı için Yalıkavak’ın 5 binlik imar nazım planının çıkması bekleniyor. Yalıkavak’ta inşa edilen marina, turizm yatırımı ve konut talebini de artırmış. Doğal olarak arazi ve konut fiyatları da artmış.

Koç Grubu’nun golf sahası ve otel yapmak için bin 500 dönüm arazi satm aldığı Yalıçiftlik de turizm yatırımcısının gözde yerlerinden. Bölgede beş yıldızlı beş tane otel inşa edileceği söyleniyor. Ünlü müteahhit Ali Ağaoğlu da Kempinski’nin yanındaki büyük araziyi satm almıştı.

DÖVİZLE SATILIYOR

Bodrum Yarımadası’nda fiyatı en çok artan araziler ise turizm imarlı olanlar. Bodrum’un merkezinde geçtiğimiz yıl bin dolara satılan turizm imarlı arazilerin metrekare fiyatı bin 500 dolara kadar yükselmiş. Konut imarlı arazilerde ise metrekare fiyatları 500 ile 800 TL arasında. Yalıkavak’ta tarla vasfındaki arazilerin dönümü bin 400-bin 500 TL’ye satılırken, konut imarlı arazilerin metrekaresi 150-300 euro arasında ve turizm imarlı arazilerin metrekaresi ise 500-550 euro arasında değişiyor.

Gündoğan’da konut ve konut+turizm imarlı arazilerin metrekaresi 250 ile 350 TL’ye satılırken, Yalıçiftlik’te 23 dönüm büyüklüğündeki bir arazi için 35 milyon euro isteniyor. Turizm ve konut imarına açık olan Kıyıkışlacık, Yahşi, Gümbet, Güvercinlik, Akyarlar, Kızılağaç ve Göltiirkbü-kü’nde de araziler euro ve dolar üzerinden satılıyor.

Gökpmar’da zeytinliklerin dönümü 4-5 bin TL’ye, Kumköy’de tarlaların dönümü 30-40 bin TL’ye alıcı buluyor. Tepecik, Çemlekçi ve Gökpınar’da ise tarlaların dönümü 12 bin 500 ile 20 bin TL’ye düşüyor. Mumcularda tarla vasfındaki arazilerin dönümü 25 bin TLye satılıyor.

KONUT ARSASI UCUZ

Bodrum’da çok sayıda satılık konut olduğunu ifade eden gayrimenkul danışmanları, konut imarlı arazilere bu yüzden çok talep olmadığını belirtiyor. Bodrum merkezde bile konut imarlı bir arazinin metrekaresi 60-65 TL’ye satılırken, Yalıkavak ve Akyarlar’da metrekare fiyatları 20-30 TL’ye kadar düşüyor. Konut imarlı arazi fiyatlarının en yüksek olduğu yer ise Gümüşlük ve Göltürkbükü. Bu iki beldede metrekare fiyatları 180-275 TL arasında değişiyor. Bitez ve Gümbet gibi beldelerde villa imarlı arazilerin metrekaresi ise 500-700 TL arasında değişiyor.

Yalıkavak’ta 90-100 metrekare büyüklüğündeki 2+1 dairenin satış fiyatı 125 bin ile 240 bin TL arasında değişiyor. Gümüşlük’te aynı büyüklükte bir daire 195-220 bin TL arasında satılıyor. Turgutreis, Gümbet ve Konacık gibi yazlıkçıların daha çok tercih ettiği beldelerde 120-160 metrekare büyüklüğündeki 3 + 1 daireyi 225 bin ile 300 bin TL’ye satm almak mümkün. Bu beldelerde villa tipi evlerin fiyatları ise 400-650 bin TL’ye kadar çıkıyor. Natamam villaların fiyatları ise 60 bin TL’den başlıyor.

tur-2

tur-3

Bodrum ve beldeleri

Bodrum’a iki koy uzakta otan Bitez, turizme yeni açılan yerleşim yerlerinden. Otel, motel ve restoranlar sahilin hemen arkasında yer alıyor.

Bodrum’dan 3 kilometre uzaktaki Gümbet, kumsal, deniz, su sporları imkanı sunan otelleri, restoranları ve kafeleri ile tam bir eğlence merkezi.

Merkeze 18 kilometre uzaklıkta mandalina bahçeleri ile ünlü Gündoğan ve 25 kilometre uzaklıktaki Güvercinlik ile eski Myndos kenti kalıntıları ile iç içe olan Gümüşlük, bölgenin el değmemiş nadir yerleri arasında. Birkaç yıl önce aynı belediye çatısı altında birleştikten sonra Göltürkbükü adını alan Gölköy ile Türkbükü de doğal güzelliklerini koruyan yerlerden. Halen tarım, hayvancılık ve narenciye üretimi yapılan Ortakent-Yahşi, eski taş evleri ve tepedeki değirmenleri ile ilgi çeken yerlerden. Geniş kumsallara sahip küçük bir köy olan Karaincir ise otelleri ve restoranlarının yanı sıra suyun üzerinde güneşlenmek için kurulan küçük iskeleleri ile ünlü. Konacık, Torba, Turgutreis, Yalıçiftlik ve Yalıkavak da Bodrum’un ilgi gören beldeleri arasında. Yalıçiftlik’in sahilinde etrafa serpilmiş birkaç restoran varken, Yalıkavak’ta çok sayıda turistik restoran ve bar bulunuyor.

Can TAYHAN / Can Can Emlak
“Yatırımcı beldelerde imarın çıkmasını bekliyor”

Bodrum’un batısı doldu, doğusu ise hala boş. Bölgede, Antalya ve Alanya’da olduğu gibi beş yıldızlı otel çok yok. Turizm yatırımcısı Yalıkavak, Göltürkbükü ve Gündoğan arasında sıkıştı. Yalıkavak’ta hala turizm ve konut yatırımcısının talebi var. Yalıçiftlİkte talep olmasına rağmen imar olmadığı için yatırım yapan yok. Göltürkbükü’nde de hala imar onaylanmadı. Yarımadada satılık 40 bin konut olduğu için konut imarlı arazilere çok talep olduğunu söyleyemem. Örneğin Yahçiftlik’te elimde 100 dönümlük bir arazi var ama imar olmadığı için fiyatı uygun olmasına rağmen satılmıyor.

BÜLENT EKiMCi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu