İş Fikirleri ve İş Kurmak

Karides Beynine Dayalı Güdüm Aracı

Karides Beynine Dayalı Güdüm Aracı

Bu buluş bir karides tarafından uygulanan yön bulma prensiplerinin taktik füzelerdeki güdüm araçlarının basitleştirilmesinde kullanılmıştır.
Mucit: Eric Brachhausen, ABD
Finansal ödül: Bilinmiyor
Hikâyesi:  Kariyerimin başlarında bir tasarım mühendisi olarak taktik güdümlü füze üretiminde uzmanlaşmış bir savunma yüklenicisi için çalıştım. İş arkadaşlarımdan biri bana füzenin güdüm araçlarını içeren bölümünü gösterdi ve görevinin bunların ağırlığını azaltmak olduğunu söyledi. Füzede 3 ivmeölçer (hızölçer) ve 3 hız jiroskop kurulumu için ayrılmış altı büyük metal desteği gösterdi. Neden bu kadar cihaza ihtiyaç duyulduğunu sorduğumda ise füzenin güdüm bilgisayarını beslemek için tüm altı hesabı da sürekli olarak yapması gerektiğini söyledi. Böylece füzenin yeri, yönü ve hızı belirlenecekti.

Lancelot Hogben’in Üretimde Matematik (Mathematics in the Making) isimli matematik hobi kitabını okurken güdümü yönetmenin “daha iyi bir yolu olmalı” hissi sürekli aklımdaydı. Bu kitapta karideslerin tam ortasında küçük bir parçacık bulunan tüylü küresel bir boşluk yardımıyla yönlerini nasıl bulduklarını açıklıyordu. Karides hareket ettiğinde bu parçacık belli bir kısımdaki tüyleri iter ve bu da karidese hangi yöne doğru gittiğini söyler.

Prof. Hogben, bu parçacığı bir metal dolguyla doldurmak için deneylerin nasıl yapıldığını anlattı (nasıl küçük neşter ve cımbızların kullanılması gerektiği hakkında bir bilgi yok!). Daha sonra demir dolgunun konulduğu karides bir çubuk mıknatısın yanına kondu ve bir miktar yemeğe ulaşma imkânı verildi. Karides, yemeğe doğru düz bir çizgide gitmek yerine mıknatıs kuvvetinin manyetik çizgileri doğrultusunda ilerledi. Tabi ki manyetik alan karidesin yemeğe giden en kısa yol algısını bozuyordu.

Sonraki gün birden aklıma geldi ki üzerinde çalıştığımız füze de tıpkı bir karides gibiydi. İçi sıvı dolu ve sensörlerle döşenmiş bir küre ve içinde yüzen ve sensörlere temas eden çok daha küçük bir küre hayal ettim. Kendimi bu tek noktadan yapılan temasın ihtiyaç duyulan güdüm bilgilerine giden kısa yol olduğuna ikna ettim ve müdürüm şirketin patent danışmanına sunmak üzere bir sunum ayarladı. Bu deneyim bana dışarıdan çok karmaşık görünen sorunlarda basit çözümler için doğaya bakmamız gerektiği dersini verdi.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu