Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Yüksek Lisans Kayıtları ve Yüksek Lisans Ücretleri 2013

Yüksek lisans yapmak isteyen adaylar için güz dönemi kayıtları başlıyor. Bin 500’ün üzerinde lisans programı arasından tercihte bulunacak adayların önce okul konusunda dikkatle karar yermeleri öneriliyor. Program ücretleri, yıllık 5 bin TL ile 50 bin TL arasında olan vakıf üniversitelerinin son yıllarda öğrencilerin seçimlerinde öne çıktığı görülüyor.

yuksek lisans basvuru

Lisans programını bitiren birçok kişi yüksek lisans yapmak için şu günlerde üniversite kapılarını yeniden aşındırıyor. Zira yıl içinde iki defa yapılan başvurular için güz dönemi başvuruları ağustos ile ocak ayları arasında yapılıyor. Bugün 116 üniversite ve 48 enstitüde bin 500’ün üzerinde lisans programı bulunuyor. Tezli ve tezsiz olarak ikiye ayrılan lisans programlan içinden seçim yapmak ise öğrenciye kalmış.

ÖNCE SEÇİM YAPIN

Uzmanlar, yüksek lisans yapmaya karar veren öğrencilerin önce okul sonra bölüm seçmeleri gerektiğini ifade ediyor.

Aksi belirtilmedikçe, istediğiniz okul ve bölüme başvurma hakkınız var. Okul seçiminde kafaya en çok takılan soru, “Kendi okulumda mı yüksek lisans yapmalıyım?” oluyor. Uzmanlar, bu soruyu sormanın yersiz olduğunun, objektif bir şekilde alınmak istenen eğitimi en iyi seviyede verebilen üniversiteden yana tercih kullanmanın doğru okluğunun altını çiziyor. Tabi ki akademik kadro, öğretim saatlerinin aralığı ve yerleşkenin konumu da önemli.

Bölüm tercihinde de ince eleyip sık dokumak önemli. Öğrencilerin, yüksek lisans programı seçerken, beş yıl sonra kariyer açısından nerede olmayı hedeflediklerini ve hangi yüksek lisans programının bu hedef için daha iyi bir kaldıraç desteği sağlayacağını dikkate almaları öneriliyor.

TEZLİ Mİ, TEZSİZ Mİ?

Adayların geçmiş dönemde en çok işletme yüksek lisans programına ilgi gösterdiği biliniyor. Ancak son yıllarda Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler, insan Kaynakları, Reklamcılık, Sermaye Piyasaları ve Ticaret Hukuku, Uygulamalı Psikoloji, Girişimcilik ve Inovasyon yönetimi de en çok ilgi gören yüksek lisans programları arasına girmiş durumda.

Sonrasında ise tezli veya tezsiz program arasında seçim yapmak gerekiyor. Temelde akademisyen olmayı amaçlayanların tercihi genellikle tezli yüksek lisans programları oluyor. İş hayatında avantaj elde etmek isteyenler ise tezsiz yüksek lisans yapmayı tercih edebiliyor. YÖK’ün aldığı tezsiz yüksek lisans programına kayıt olmuş veya kayıt olacak olanların doktora programlarına başvuruda bulunamayacakları yönündeki karar ise bunu daha da belirgin hale getirecek bu yıl.

BAŞVURU İÇİN GEREKENLER

Öncelikle tercihiniz tezli bir program olacaksa ALES sınavından 55’in üzerinde puan almanız gerekiyor. Sonrasında ise dil yeterlilik belgesi, referans mektupları, diploma ya da bitirme belgesi, nüfus cüzdanı, özgeçmiş, transkript, askerlik durumu gibi belgelerle istenen okula başvuru yapılmalı. Başvuru sırasında her üniversite ve enstitüye göre değişen başvuru ücreti ödemeniz gerekiyor. Eğer yabancı dil yeterlilik belgeniz yoksa üniversitenin açtığı sınava girmeniz şart. Bir de, eğer Executive MBA yapmaksa niyetiniz, bunun için mutlaka iş tecrübenizin olması gerektiğini bilin.

Belgeleriniz incelendikten sonra uygun bulunan adaylar mülakata çağırılıyor.

FİYAT ARALIĞI

Mülakat öncesinde iyi bir hazırlık yapılması şart. Hangi bölüme başvuru yapılıyorsa bölüm hakkında bilgi alınmalı. Zira bu görüşmenin amacı hem adayın programı sürdürüp sürdüremeyeceği ile ilgili bilgi almak, hem de adaya bilgi vermek.

Bilim sınavlarında ise adayların, özellikle farklı disiplinlerden gelenlerin, temel bilgilere sahip olup olmadıkları ölçülüyor. Tüm bu süreçlerin ortak amacı ise programla en ilgili adayı seçmek.

Vakıf üniversiteleri yüksek lisans yapmak için önemli bir alternatif. Devlet üniversitelerinde olan pek çok program bu üniversitelerde de mevcut. Eğitim ücreti ise birbirinden oldukça farklı. 5 bin TL’ye yüksek lisans yapabileceğiniz okullar da var, yıllığı 50 bin lira olan okullar da.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

bahcesehir universitesiBahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde işletme, ekonomi, finans, uluslararası ilişkiler, hukuk, iletişim, psikoloji alanlarında yüksek lisans programları yürütülüyor. Yaygın olarak açılan programların yanında, multidi-sipliner olarak adlandırılan, birden fazla alandan derslerin oluşturduğu programlar da öğrencilere sunulmuş durumda.

işletme, Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi, Küresel Siyaset ve Uluslararası ilişkiler, İnsan Kaynakları, Reklamcılık, Muhasebe ve Uluslararası Raporlama, Sermaye Piyasaları ve Ticaret Hukuku, Financial Economics, Capital Markets and Finance ve Executive MBA en çok ilgi gören yüksek lisans programlar arasında. Ortalama yüksek lisans program ücretinin 27 bin TL olduğu üniversitede, Executive MBA ve Klinik Psikoloji yüksek lisans programının ücreti ise 38 bin TL.

Üniversitede dersleri sadece akademisyenler değil, konusuna bağlı olarak, sektörün önde gelen firmalarının üst düzey yöneticilerinden de alabiliyorsunuz. Derslerde, vaka analizleri kullanılıyor, öğrencilerin teorik bilgileri iş yaşamına nasıl uygulayacakları, grup çalışmalarıyla inceleniyor.

“UST UZMANLIK PROGRAMLARINA TALEP ARTACAK”

işletme yüksek lisansı, ders yapsı itibariyle geniş bir skaladaki konuları kapsıyor, öğrencinin bakış açısını geliştirmeyi hedefliyor. Sektörden bağımsız olarak, iş yaşamında başarılı olmak için gereken temel bilgileri aktarıyor. Bu yüzden de çok talep alıyor. Ancak yeni sektörlerin gelişmesi, yeni iş modellerinin oluşması, rekabetin artması,

İstanbul’un finans merkezi olarak ön plana çıkmaya başlaması, girişimciliğin sadece kendi işini kurmaktan öte büyük şirketlerde de iç girişimcilik olarak yaşam alanı bulması, farklı alanlarda uzmanlara olan ihtiyacı arttırmakta. Dolayısıyla, genel eğilim olan işletme yüksek lisansına olan talep orta vadede azalmayacak, bununla birlikte farklı üst uzmanlık programlarına olan şirket kaynaklı talepler nedeniyle, Finansal Ekonomi, Sermaye Piyasaları ve Finans, Girişimcilik ve inovasyon Yönetimi gibi yeni üst uzmanlık alanlarına olan talep de artacaktır.”

FATİH ÜNİVERSİTESİ

fatih universitesiÜniversitenin Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Biyomedikal Mühendislik, Bi-yo ve Nano Teknoloji ile Sağlık Bilimler Enstitüleri’nde toplam 84 yüksek lisans programı bulunuyor. Bir kısmı uzaktan eğitim olan bu programlarda toplam 4 bine yakın öğrenci eğitim görüyor. İngilizce ve Türkçe derslerin bulunduğu programların sayısı fazla olduğundan, öğrenciler kayıt oldukları programların dışındaki çeşitli dersleri seçmeli ders olarak alabiliyor. Tezsiz programlardan tezli programlara geçiş imkanı ile tezsiz programlara kayıt olup başarılı olan öğrenciler tezli programlara geçiş yapabiliyor. Enstitüler, uluslararası öğrenciler tarafından da tercih ediliyor. Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında öğrenciler dilerlerse eğitimlerinin 1 yıllık kısmını yurt dışında tamamlayabiliyor. Bu sayede öğrenciler hem daha kaliteli bir tez ortaya koyabiliyor, hem de mezuniyet sonrası çalışmalarını bu ülkelerde devam ettirebiliyor.

Sosyal Bilimler Enstitiisii’nde en çok sırası ile Aile ve Evlilik Danışmanlığı, Eğitim Yönetimi, Denetim, Planlaması ve Ekonomisi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Türk Dili ve Edebiyatı, Ingiliz Dili ve Edebiyatı, Ingiliz Dili Eğitimi, işletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yüksek lisans prog-ramlanna ilgi duyuluyor. Fen Bilimleri Enstitüsü’nde ise en fazla Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans programlarına ilgi duyulduğu gözleniyor. Yüksek lisans programlarının ücreti 17 bin 500 TL. Ancak, “Her başan ödüllendirilmeye değerdir” anlayışı ile adaylar lisans mezuniyet notu, ALES skoru ve yabancı dil skoaı dikkate alınarak hepsine ayrı ayrı olacak şekilde indirim uygulanabiliyor.

TEZLİ VE TEZSİZ PROGRAM FARKLARI

‘Tezsiz programlar daha çok işletme ve yakın disiplinlerde yürütülür. Tezsiz İşletme Yüksek Lisans Programı’na gelen öğrenci büyük çoğunlukla özel sektörde çalışan, teorik bilgisini arttırmak isteyen ve bu sayede iş hayatında daha iyi bir pozisyona gelmek veya öğrendiği teorik bilgileri pratiğe dökerek daha yetkin ve başarılı bir insan olmayı hedefleyen öğrencidir. Ayrıca gündüz yoğun bir şekilde çalştğından derslerin hafta içi akşam ve hafta sonu olması kendisine büyük bir imkan sunmuş olur. Tezli programlara gelen öğrenciler ise mezuniyetlerinin ardından doktora yaparak akademik hayata devam etmek isteyen Öğrencilerdir. Tezsiz programa kayıt olup doktora yaparak akademik hayatta devam etmek isteyen öğrenciler tezli programa geçiş yaparak bu yolda yürüyebilirler.”

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ

ist aydin uniTezli, tezsiz ve uzaktan eğitim gibi farklı ihtiyaçlara cevap vermeyi hedefleyen okulda, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 29, Fen Bilimleri Ens-titüsü’nde 11 yüksek lisans programı mevcut. Programlar tezli ve tezsiz, İngilizce ve Türkçe olarak farklılaşıyor. Okuldaki lisansüstü programlar arasında en çok tercih edilenler ise Gıda, İnşaat Mühendisliği, Mekatronik ve Bilgisayar Mühendisliği, Kentsel Tasarım, işletme, Kamu Hukuku ve Özel Hukuk, Uluslararası iktisat ve Halkla İlişkiler ve Tanıtım programlan. Ücretler, program türlerine göre, 12 bin-25 bin TL arasında değişiyor.

OKUL SEÇİMİ NEDEN ÖNEMLİ?

Lisansüstü eğitim almak isteyen öğrenciler bölüm kadar okulu da dikkate almalıdırlar. Bunun en önemli nedeni, alacakları eğitimin içeriği kadar eğitim-öğretim kadrosunun da önemidir.

Lisansüstü eğitim kadromuz alanında deneyimli akademisyenlerden oluşmakta. Deneyimli akademik kadrosunun yanı sıra alanında kariyer yapmış bürokrat ve iş adamlarının da ders ve konferans vermeleri sağlanarak bu işbirliği daha da güçlendirilmekte. Bununla birlikte İstanbul Aydın Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan öğrenciler Erasmus öğrenci değişim programı ile Avrupa’daki üniversitelerde de eğitim alabilmekteler. Kısacası, yüksek lisans yapılacak üniversiteleri seçerken sosyal yaşam, fiziki ve teknolojik altyapı, uygulama alanları, yayınlar ve akademik kadro iyi incelenmeli.”

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ

ist bilgi uniBilgi Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 1996 yılında kurulan ve bu yıl itibariyle 20 bin mezun veren İstanbul Bilgi Üniversite-si’nde 38’i yüksek lisans, 7’si doktora olmak üzere 45 program var.

Bu yıl bu programlara yenileri de eklenmiş. Mühendislik lisansüstü programlarının yanında pazarlama alanında da bir yüksek lisans programı açılmış. Ayrıca çok istek alan Bankacılık-Finans Uzaktan Eğitim Programı da bu yıl öğrenci almaya başlayacak. Üniversitenin tüm bu yüksek lisans programları arasında en çok ilgi gören program hiç değişmemiş. MBA programı her zaman lisansüstü öğrenci adaylarının en çok tercih ettiği program olmuş. İngilizce ve Türkçe seçenekleri bulunan Uzaktan MBA programı ise tercihte MBA’yi takip ediyor. Hukuk, Finans, Pazarlama İletişimi, Interaktif Pazarlama, Ekonomi Hukuku gibi programlar ise bu anlamda atağa geçmiş durumda. Sanat galerilerinin artmasıyla beraber Kültür Yönetimi yüksek lisans programına da ilgi artmış.

Yüksek lisans programlarının ücretleri ise 15 bin-22 bin 500 TL arasında değişiyor. Kurum indirimleri ve bölüm burslarının verildiği okul, buna ek olarak Bilgi mezunlanna ise yüzde 20 indirim yapıyor.

Yüksek lisans programlarının en büyük farkı ise program derslerinin akademisyenlerle beraber sektörünün en iyi profesyonelleri tarafından anlatılıyor olması.

Geçen seneye kadar yılda lisans programına 700-800 kişi alınırken bu sayı bin 200-bin 400 arasında değişir olmuş. Özellikle doktora taleplerinin de arttığı belirtiliyor.

Programlara başvurular online yapılabiliyor. Proje programlarında ALES aranmazken, bazı bölümlerde yazılı bazılarında ise sözlü sınav yapılıyor.

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ

ist kultur uniİstanbul Kültür Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri enstitülerinde eğitim hizmeti veren yüksek lisans program ağı her yıl geliştiriliyor. Bu yıl Sosyal Bilimler Enstitü-sü’nde iktisat bölümü altında yeni açılan Para ve Sermaye Piyasaları ile işletme Tezsiz Uzaktan Öğretim Programı da dahil olmak üzere toplam 24 program bulunuyor. Fen Bilimleri Enstitüsii’nde de 24 program mevcut. Küresel dünyanın insan kaynaklan ve yönetim perspektifi doğrultusunda, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde işletme Yöneticiliği Tezsiz programına büyük bir ilgi olduğu gözleniyor. Fen Bilimleri Enstitüsü’nde ise inşaat Mühendisliği altında açılan Proje Yönetimi Yüksek Lisans Programı’na yoğun bir ilgi söz konusu. Okulda tezli yüksek lisans programlarının ücreti 19 bin TL, tezsiz programlar ise 13 bin 500 TL. Uzaktan eğitim ise 9 bin 500 TL.

YÜKSEK LİSANS NE ZAMAN YAPILMALI?

“Dünyada eğitim artık ‘yaşam boyu’ anlayışıyla alınıyor ve sunuluyor. Kurum ve kuruluşlar insan kaynaklan politikaları gereği işe alımlarda ya da başvurularda belki belli bir yaş aralığını kriter olarak gözetebilirler. Dolayısıyla adayların da eğitimlerinin zamanlamasını bu realiteye göre planlamaları iyi olabilir. Ancak ben eğitime tutkuyla bağlı bir bilim insanı ve akademisyen olarak eğitimin yaş, zaman ve mekân tanımadığına inanıyorum. Dolayısıyla yüksek lisansın ve doktoranın lisans eğitiminden sonra her zaman yapılabileceğini ve bireye çok önemli artılar kazandıracağını düşünüyorum. Bazı bilimler iş tecrübesi ister, bazı bilimler ise mevcut iş tecrübesini geliştirir ve besler. Bu nedenle her zaman her yaşta yüksek lisans eğitimi yapılabilir.”

SABANCI ÜNİVERSİTESİ

sabanci uniÜniversite bünyesinde Yönetim Bilimleri Fakültesi’nde 3, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde 9, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde ise 13 yüksek lisans programı bulunuyor. Yazılı sınavların ve mülakatların İngilizce olarak yapıldığı okuldaki yüksek lisans programlarına online başvuru imkanı da bulunuyor.

Okul bünyesinde yeni açılan yüksek lisans programları da var. Örneğin, Enerji Teknolojileri ve Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nın hedef kitlesi; mühendislik, temel bilimler, ekonomi, yönetim, siyaset, kamu politikalan gibi alanlardan ve farklı sektörlerden gelen, enerji sektöründe uzmanlaşmak isteyen, endüstri deneyimi olan profesyoneller.

Yeni açılan diğer bir program ise Nanoteknoloji Yüksek Lisans Programı. Nanoteknoloji tezsiz yüksek lisans programının hedef kitlesi ise herhangi bir mühendislik alanında veya temel bilimlerde lisans diploması olan ve nanoteknoloji konusunda uzmanlaşmak isteyen, endüstri deneyimi olan profesyoneller, Sabancı Üniversitesinde yüksek lisans ücretleri 16 bin 500-49 bin TL arasında değişiyor.

Bu arada hemen belirtelim, Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi, dünyadaki işletme fakültelerinin ancak yüzde 5’inin sahip olduğu AACSB Akıeditasyonu’na sahip. MBA programı kapsamında, MIT Slo-an School of Management ve MIT-Zaragoza Lojistik Merkezi ile çifte diploma imkanı da sunuluyor. myfikirler.com Sabancı Üniversitesi MBA Pıogramı’nın en belirgin ayırt edici yönü de CAP (Company Action Projects) denilen Yönetimde Eylem Projeleri. Sabancı MBA öğrencileri, bu projeler sayesinde haftanın üç günü bir şirkette gerçek bir projede çalışma fırsatı buluyor.

Executive MBA programının da bir ayırıcı özelliği var. Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi ve dünyanın önde gelen yönetim bilimleri okullarından MIT Sloan School of Management arasında imzalanan stratejik işbirliği anlaşması kapsamında, Sabancı Üniversitesi Executive MBA katılımcıları, MIT Sloan’un Boston’daki kampüsünde Liderlik ve İnovasyon konulu iki haftalık bir eğitim programına katılmak zorunda.

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ

ist ticaret uniOkul bu yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 22, Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 6, Dış Ticaret Enstitüsü bünyesinde 4 olmak üzere 32 yüksek lisans programı ile 11 doktora programında öğrenci alacak.

5 Ağustos’ta ön kayıtları başlayacak olan lisansüstü eğitimler Eminönü kampüsünde verilecek. Uygulamalı Psikoloji (tezsiz), Muhasebe ve Denetim (tezli- tezsiz) ile yine Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde İşletme, Bankacılık ve Finansal Ekonomi doktora programları okulun en çok ilgi gören yüksek lisans programları. Yüksek lisansta ders başı öğretim ücreti bin 265 lira. Başvuru yapan adaylara, üniversitenin burs yönergesi ve anlaşmalı olduğu kurumlar çerçevesinde farklı oranlarda burs imkanları da sağlanıyor.

Bu yıl ilk kez açılan programların da ilgi görmesi bekleniyor. Adaylar, Gayrimenkul Yönetim, Afrika Çalışmaları ve Uluslararası ilişkiler, İnsan Kaynakları Yöneticiliği, Sigorta ve Risk Yönetimi, Uygulamalı Sosyoloji, Aile Danışmanlığı ve Eğitim, Uluslararası Finans (İngilizce),Ticari Diploması dallarında yüksek lisans programlarına bu yıl başvuru yapabilecekler.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu