Makaleler

1 Kişi de Olsanız Kurumsallaşın

Kurumsallaşma’nın önemi. Stratejist ve değişim mühendisi olarak bugüne kadar yüzlerce şirkete danışmanlık yaptım. İş dünyasında birçok kurumsal değişimi yönettim.

Pek çok şirketin büyümesine tanıklık ettim. Bugüne kadar tüm deneyimlerimi de 70 kritik sözde bir araya getirdim ve “Milyon Dolarlık Sözler” kitabımı yazdım.

Bu sözler, insanların uzun yıllar eğitimle akademik tecrübelerle tam içselleştiremediği konuları, güncel, hayattan çıkmış tecrübeler eşliğinde draje olarak veriyor.

Kurumsallaşmak

Uzun, sıkıcı ve bir anlamda demode eğitimler yüzünden değişim ve iş geliştirmeye karşı defansa geçen yöneticilerin ufkunu, onların kalbine hitap eden bir uslüp ve kurguyla açmaya çalışıyor. Aslında bu kitap için iş hayatında daralmış, gelişimi için sıkıntı yaşayan şirketlere 70 çıkış yolu sunuyor da diyebiliriz. Global ekonominin dijitalleşmesi ve “gerçeklerden” kopmasıyla bıkkınlık, yılgınlık yaşayan, oyundan düşen, “içten yanmalı” özelliğini kaybeden gençlere ve müteşebbislere yeniden başlama enerjisi veren bir manifesto niteliğindeki bu kitapla bir nevi herkese başarı kriterlerinizi, seçtiğiniz yeni yolları, aldığınız riskleri ve hayallerinizi de yeniden gözden geçirin diyorum.

“İŞ PLANLARI YAZILI OLMALI”

Aslında geçmişten bugüne insanların hayatında değişen iki şey var; onlar da hız ve konfor. Yarın robotlarla çalışsak da değişmeyecek kurallar var. Mesela tecrübe girişime engeldir. Plansız olan her şeyi yapar. Start up’ların da mutlaka planlı olması gerekiyor. İş planı onlar için kritik konu.

Örneğin Google’a desen satan bir girişimci var. Onun Google’a yaptığı sunumu yüzde 90 değiştirdim. Çünkü sunumda deseni nasıl yaptığını anlatıyordu, oysa karşı taraf o deseni nasıl kullanacağını bilmek istiyor. Bir de restoran zincirlerine menü sağlayan bir girişimci var. Ona teklifi nasıl yazması, nasıl sözleşme yapması gerektiği konusunda danışmanlık yaptım. Birçok girişimci iş sözleşmesini yaparken hangi durumda, ne kadar ücret alması gerektiğini bilmiyor, gelirini de yönetemiyor. Bu konuda desteğe ihtiyaçları oluyor.

Start up girişimcileri her sabah bir finansör çıkacakmış gibi iş planlarını yazılı hale getirmeli. Kurumsallaşmak da çok önemli. Bir kişi de olsa kurumsallaşmalılar, yaptıkları işte çözüm ortakları iş ortakları kullanmaları önemli. Dışarıdan görenler girişimcinin profesyonel olduğunu düşünmeli. Bunun dışında ne iş olursa olsun bir mekana bağlı kalmamak gerekiyor. Sadece Türkiye odaklı hareket edilmemeli. Lokal olmak büyümenin önünde engel, işi Dubai’de ya da Londra’da da kurmayı başarmak gerekiyor. Her yerde çalışabilecek olan, işini ona göre kuran daha hızlı ilerler.

Haluk Ziya Türkmen/Stratejist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu