Başarılı Girişimcilik

10 Soruda Dijital Girişimci Nasıl Olmalı?

Digital Skills Academy, dijital girişimcilerde olması gereken özellikleri on maddede özetliyor. Buna göre bir plan sahibi olmak çok önemli. En iyi iş fikrine sahip olmanın yanında bunu açık bir biçimde ifade edemezseniz de ilerlemeniz mümkün görünmüyor.

İş dünyası demokratikleşiyor. Teknolojinin yaygınlaşması ve fiyatların ucuzlamasına bağlı olarak dünyadaki kaynaklar yeni girişimcilerin erişimine açılıyor. Dijital beceriler kazandıran programlara yoğunlaşan Digital Skills Academy, dijital girişimcilerde olması gereken özellikleri on maddede özetliyor: Siz de başarılı bir dijital girişimci olmak istiyorsanız şu tavsiyelere kulak vermenizde yarar olabilir:

1. Vizyonerlik: Bir plan sahibi olmak çok önemli. Yapacağınız iş hakkında net bir hedefinizin olması ve nasıl yapacağınızı bilmeniz doğru yolda ilerlemenize yardımcı olur.

2. İletişim becerisi: En iyi iş fikrine sahip olabilirsiniz ancak bunu açık bir biçimde ifade edemezseniz asla ilerleyemezsiniz. Ayrıca iş arkadaşlarınızla ve müşterilerinizle verimli bir biçimde çalışmak zorundasınız. Bu yüzden iletişim becerilerinize yatırım yapmalısınız.

3. istek: Motivasyon sizin istediğinizi elde etmenizi sağlar. Başarılı bir sona erişmek için durmamanız gerekir. Açıkça tanımladığınız bir hedefiniz ve vizyonunuz varsa motivasyonunuz da yüksek olur. Örneğin Tumblr’m kurucusu David Karp, sitesini yaratırken yıllarca UrbanBaby isimli bir şirkette yazılım danışmanı olarak çalıştı. Sonuçta Tumblr’ı, 2013’te Yahoo’ya 1,1 milyar dolar nakit para alarak satmayı başardı.

4. Bilgelik: Ne iş yaptığınızı ve sistemin nasıl çalıştığını anlamanız çok önemli. Kendi uzmanlık alanınız dışında kalan, örneğin hukuki çerçeve ya da finans gibi konularda da bilgi sahibi olmanız gerekir. B öylece gelişmelerin işinizi nasıl etkileyeceği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

5. Fırsatları görebilmek: Bir girişimcinin en değerli özelliklerinden birisi, fırsatları görebilmesidir. Daha değerli olan bir başka özellik ise girişimcinin kendi fırsatını yaratabilme yeteneğidir. Örneğin, Irlandalı kardeşler Patrick ve John Collison, Stripe isimli ödeme sistemini, pazardaki boşluğu görerek geliştirdi.

6. Teknolojiden anlamak: Dijital dünyaya yatırım yapacak olan girişimcilerin iş dünyası kadar teknolojiyi de takip etmesi gerekir. Böylece teknolojinin gittiği yönü görerek işlerini gelişecek fırsatlara göre planlayabilirler.

7. Araştırmak: Vizyon çok önemli ama onun içine hapsolmamak da gerekir. Yeni alanlar çıktıkça yeni fırsatlar keşfedebilirsiniz. Mevcut işiniz, giderek çok daha geniş ve kazançlı bir iş modelinin bir parçası haline gelebilir.

8. Uyum: Yolunuza sonsuz sayıda sorun ve engel çıkabilir. Uyum yeteneğinizle onların hepsinin üstesinden gelebilirsiniz.

9. Hatalardan ders almak: Hata iş yapmanın doğal bir parçasıdır. Hatalardan pişman olmak yerine, onları analiz ederek ders çıkarın.

10. Kararlılık: Bir duvarla karşılaştığınızda, moralinizi bozmak yerine, onu nasıl aşacağınızı düşünün. Sorunları çözmekten heyecan duyun. Asla pes etmeyin.

Fatoş Karahasan

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu