Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

13 Yaşındaki Gençten Büyük Buluş

ABD’li Rishab Jain isimli 13 yaşındaki ortaokul öğrencisi pankreas kanseri tedavisine yardımcı olacak bir yapay zeka çözümü geliştirdi.

Bu yöntem, ülkesindeki 3M Young Scientist Chalienge isimli yarışmada büyük ödüle layık görüldü. MR işlemi sırasında pankreasın yerinin kolayca bulunmasını sağlayan makine öğrenmesi temelli bir sistem geliştiren Raid’in çalışmalarını yönlendirense Türk kimya mühendisi Dr. Döne Demirgöz oldu.

ABD’de geçen haftanın en çok öne çıkan teknoloji haberleri arasında yer alan Jain, 25 bin dolar para ödülü kazanmakla kalmadı, “ABD’nin En İyi Genç Biliminsanı” ödülüne layık görülerek ülkenin bir anda gündemine oturdu. Sadece yüzde 7 kurtulma şansı verilen pankreas kanserinin tedavisi için çare arayan Portland kentindeki Stoller İlköğretim Okulu’ndaki bu gencin hikayesi şöyle… Jain, anne ve babasının bir arkadaşının bu hastalık yüzünden hayatını kaybetmesinin ardından programlama yeteneği ve yapay zekaya olan ilgisini birleştirerek bu hastalığın tedavisiyle ilgili kafa yormaya başlamış. ABD’deki mentörlük kuruluşu 3M’den Dr. Döne Demirgöz ile birlikte projesine başlayan Jain, MR taraması sırasında pankreasın nefes alma ve diğer biyolojik süreçler nedeniyle abdominal bölgede hareket etmesi nedeniyle yerinin tespit edilmesinin zor olduğunu öğrenmiş. Jain, pankreasın yerinin zor tespit edilmesi nedeniyle pankreasa radyasyon verirken sağlıklı hücrelerin de öldüğü verisinden yola çıkarak bir algoritma geliştirmiş.

Bu algoritma makine öğrenmesi sayesinde doktorların pankreasın yerini tam olarak tespit etmesini sağlıyor. Jain, “Radyoterapide tümörlü hücreleri öldürmek için karın bölgesine radyasyon uygulanıyor. Benim yöntemimde algoritma tarama sırasında pankreasın izini sürüyor. Böylece radyasyon verildiğinde, tam olarak pankreası hedef alıyor ve tümöre müdahale daha verimli oluyor” sözleriyle ödül aldığı bu önemli yöntemi anlatmış.

Jain, aldığı para ödülünü makine öğrenmesi çalışmalarına ve kurduğu kar gütmeyen projeye yatırmayı, böylece başka çocukları STEM eğitimine teşvik etmeyi amaçlıyor. Biyomedikal mühendis veya doktor olmayı hedefleyen Jain’in, pankreas kanseri tedavisi bakımından önemli bir aşama olarak kabul edilen yöntemi, şimdiden yaşadığı Portland’ın bağlı bulunduğu Oregon eyaletindeki hastanelerin yanı sıra, Johns Hopkins Hastanesi ve Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi gibi ulusal hastanelerin ilgisini çekti bile.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu