İş Fikirleri ve İş Kurmak

2013 Yılında Yatırım Yapılacak Sektörler

Restoran

Küçük girişimciye de büyük girişimciye de yer var

Kısa bir süre öncesine kadar yatırımcıların hobi olarak gördüğü yeme içme sektörü şu sıralar adeta paylaşılamıyor. Sektör her hafta yeni bir satın alma haberiyle çalkalanırken yabancı gruplar Türkiye’ye girmek için yarışıyor. Doğuş Grubu’nun patronu Ferit Şahenk, Yandex Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sabancı, Demsa’nın patronu Demet Sabancı Çetindoğan, Teknik Yapı’nın ikinci kuşak patronu Umut Durbakayım, Aksa Jeneratör’ün sahibi Kazancı Holding Başkan Vekili Cemil Kazancı… Hepsinin ortak noktası son dönemde yiyecek içecek işine merak sarmış olmaları.

Elbette bugüne kadar büyük sermayenin dönüp de bakmadığı bu sektöre dev sermaye gruplarının ginmiş olması, küçük girişimciye bu alandaki fırsat kapılarını kapattığı anlamına gelmez. 2010’da dışarıda yeme içme oranı ayda bir kere iken 2011’de bu oran ayda ikiye yükseldi. Sektör 2012’de yüzde 15 büyürken yıllık cirosu da 7 milyar dolara ulaştı. Özellikle temalı restoran konseptinin önümüzdeki döneme damgasını vurması bekleniyor.

1.    Perakende gıda sektörü büyüdükçe, tüketicilerin beklentileri de yükseliyor. Buna bağlı olarak da sektörde temalı restoran artıyor. Sektörde iş yapan yatırımcılar potansiyel hedef kitlelerine yeni ve değişik şeyler sunarak öne geçmeye çalışıyor.

2.   Temalı  restoranların artması hem tüketiciye farklı deneyimler sunuyor hem de alternatiflerini çoğaltmış oluyor.

3.    Kutlama ve davet kültürü gelişti. Türkiye’de restoranlarda çeşit ve lezzetin yanı sıra hijyen de üst noktalara gelmeye başladı. Bu durum yerli müşterilerin yanı sıra yabancı müşterilerin de ilgisini çekiyor.

Öncelikle, bir tema belirlemekte fayda var. Bu dünya mutfağından çeşitli lezzetler de olabilir, Türk mutfağını da kapsayabilir. Hatta tek bir kepçe yemeği ile bile büyük bir çıkış yapabilirsiniz. Yeter ki hizmet ve lezzet mükemmel ve ayırt edici olsun. Tabii dekorasyonda bir konsept belirlemek de gerekiyor. Örneğin sadece av eti ürünlerine yönelik restoran işletmeciliği yapan Urza, kamuoyu tarafından çok sevildi. İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa Havalimanı, ¡DO Güzelyalı Hızlı Feribot iskelesi, İDO Yenikapı Hızlı Feribot iskelesi olmak üzere dört noktada hizmet veren Tadında Anadoluda yine iyi bir örnek.

Restoran açma maliyeti, restoran türüne, büyüklüğüne, tasarımına, bulunduğu şehre ve bölgeye göre farklılık gösteriyor. Ortalama maliyet ise 50 bin ile 200 bin TL arasında değişiyor.

Urza Restoran Yöneticisi Sirel Coşar

“Restoran işinde lokasyon çok önemlidir. Öncelikle iyi bir yerde restoranınızı açmanız lazım.

Ben son dönemde restoran açacaklara özellikle alışveriş merkezlerini tavsiye ediyorum.”

Tadında Anadolu CEO’su Sadettin Cesur

“2013’te mevcut Tadında Anadolu noktalarının gelişmesi, ürün gamının genişletilmesi ve Anadolu’nun tüm şehirlerinden ürünleri raflarımıza taşımak hedefimiz.”

TEMİZLİK

Bir Arap sabunu, bir kova ve bir bez…

Tabii bu alanda yatırımcı olmak bu kadar basit değil. Fakat yine de işe başlamak için yeteri kadar cesaret verecek bir konsepti var temizlik sektörünün. 1960’li yıllarda temizlik sektörü ilk gelişmeye başladığı dönemde şirketler bu üç ürünle yetiniyordu. Bugünse temizlik şirketleri binlerce dolarlık makineler, dev yatırımlar ve yüz binlerce kişinin istihdam edildiği entegre şirketlere dönüştü.

Sektördeki yeni trend ise entegre hizmetler. Özellikle akıllı binaların artmasıyla rezidans ve devasa konut projelerinin, yüzme havuzundan, çevre düzenlemesine, evcil hayvan bakımından, güvenlik ihtiyacına kadar çok geniş bir yelpazede hizmete ihtiyaç duyması şirketlerin de yeni alanlara atılmasını sağlıyor.

Diğer taraftan daha küçük çaplı hizmet vermek isteyenler için de fırsatlar var. Kentleşmedeki artış, temizlik hizmetinin giderek profesyonel hale dönüştürüyor. Dönem dönem kuş gribi, domuz gribi gibi bazı salgın hastalıkların gündeme gelmesi de sektörü büyüten etkenler arasında. Pazarın büyüklüğünün 250 milyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

1.    Rezidans ve devasa konut projelerinin çoğalmasıyla sektördeki temizlik şirketlerine ihtiyaç artıyor.

2.    Büyük kentlerde kadınların iş hayatına daha fazla etkin olması, evlerde de temizlik işleri için profesyonel şirketler tercih edilmesine neden oluyor.

3.    Temizlik sektörü genel temizlikten kuru temizlemeye kadar geniş bir alanı kapsıyor.

4.    Türkiye’de pazarın büyüme potansiyeli yabancı firmaların da ilgisini çekiyor. Bu firmalar pazarı bilen bayilerle çalışmak istiyor.

Temizlik sektöründe irili ufaklı pek çok şirket var. Bunlar genelde bayilik yoluyla büyümeyi tercih ediyor. 1988 yılından bu yana temizlik, güvenlik, ilaçlama ve güvenlik eğitimi alanında faaliyet gösteren Mis Şirketler Grubu da bir süre önce franchising vererek büyüme kararı aldı. Group 7/24 ve Jani King de bayilik veren firmalar arasında. Ayrıca sektörde öne çıkan alanlardan biri de kuru temizleme. Bu sektörde faaliyet gösteren firmalar da son dönemde bayilik çalışmalarına hız verdi. Böwe Clean, Dry Clean Ekspress, Dryman, DryTurk, Eco Dry bunlardan birkaçı.

Sektörde yatırım miktarı markaya ve mağazanın büyüklüğüne göre 50 bin dolardan başlayıp 100 bin dolara kadar çıkıyor. Kar marjı ise yüzde 70’e kadar çıkıyor. Yatırımın geri dönüşü bir yıla kadar çıkıyor.

Mis Group Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Turan

“Sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı artarken, pazarın büyüklüğü daha şimdiden 250 milyon dolar hacme ulaştı.

Okul ve hastanelerin de hizmet alıcısı haline gelmesiyle bu rakamın katlanacağını tahmin ediliyoruz!’

Eco Dry’ın Kurucusu Şahin Akdoğan

“işletme masraflarının yüksek olmaması ve kar marjının yüzde 70’lerde olması bu sektöre ilgiyi gittikçe artırıyor. Kadınların çalışma hayatına daha çok girmesi sektörü beslemeye devam ediyor!’

KİŞİSEL GELİŞİM

Herkes iş stresinden kaçarak onlara gidiyor

Son yıllarda hem yaratıcılığı geliştirmek, hem zihinsel ve bedensel yorgunluğu atmak için hobilere yönelim artış eğiliminde. Artık birçok kişi işten çıktığında ya da hafta sonları farklı aktiviteler yapıyor. Günümüzde güzel yemek yapmak da, iyi dans etmek de özellikle çalışan kesimin başlıca hobisi. Bunun için mutfağa ilgisi olanlar yemek kurslarının yolunu tutuyor. Dans tutkusu olanlar da dans okullarına bakınıyor.

Durum böyle olunca hobilere ve kişisel gelişime yönelik kurslar, malzeme satışı yapan mağazalar ciddi bir sektörün oluşmasını beraberinde getiriyor. 2013 yılında da büyümesi beklenen kişisel gelişim ve hobi alanlarında faaliyet gösteren birçok şirket bulunuyor. Yogha bu şirketlerden biri. Yedi yıldır yogayı stüdyodan kurum-lara da taşıyan ve birçok organizasyon düzenleyen Yogha, bine yakın kişiye ulaşmış bulunuyor. Şu anda İstanbul ve İzmit’te şubeleri bulunan Yogha, 2013’te franchise vererek büyümeyi hedefliyor. Çanakkale, İzmir, Konya, Nevşehir’e franchise vermeyi istediklerini söyleyen Yogha’nm kurucusu Şebnem Akbulut, “Yatınmcının yoga eğitmenliği eğitimini tamamlamış olup uluslararası geçerliliği olan bir sertifika sahibi olması beklenmekte” diyor.

Model araba, uçak ya da tekne hobisi de son yıllarda Türkiye’de hatın sayılır kişi sayısına ulaştı. Bu anlamda hala büyük ve potansiyel bir pazarın olduğu düşünüldüğünde ise girişimciler için farklı bir iş fırsatının var olduğu söylenebiliyor.

2005 yılında Türkiye’de bu alana ilgi duyan kişi sayısını arttırmak amacıyla kurulan Promodel, bu sektörde faaliyet gösteren finnalardan. Adana, Samsun ve İstanbul’da mağazaları bulunan şirket, 2013’te franchise şubeler açmayı planlıyor.

Dans kurslarının önde gelenlerinden İstanbul’da iki şubesi bulunan Burçin Orhon Akademi ise İstanbul, Trabzon, Samsun, Gaziantep, İzmir gibi illerden yoğun franchise talebi alıyor. Akademi, 2013’te iki franchise venııeyi hedefliyor.

1.    Yoğun stres altında çalışan günümüz insanları, kaçış noktası olarak hobilerine ağırlık veriyor. Bu da hobiye yönelik iş modellerinin yıldızını parlatıyor.

2.    Hobilere ve kişisel gelişime yönelik kurslar, malzeme satışı yapan mağazalar ciddi bir sektörün oluşmasını beraberinde getiriyor.

Yemek, pastacılık gibi kursların eğitim programlarına katılarak serbest girişimci olarak kendi pastanenizi ya da restoranınızı açabilirsiniz. Çeşitli kurumlardan 3 -6 ay içerisinde alacağınız yoga sertifikasıyla kendi işletmenizi kurabilirsiniz. Ya da bu dans, yemek, çikolata, model araç gibi alanlarda faaliyet gösteren firmalardan franchise alabilirsiniz.

Bir yoga kursunun yatırım tutarı 5 – 30 bin TL arasında değişiyor. Bir yoga merkezinin franchise’nı almak isterseniz ortalama 20 bin TL franchise bedeli vermeniz gerekiyor. Kişisel gelişime yönelik bir koçluk merkezi açmayı düşünürseniz bunun yatırım maliyeti ise 50 -150 bin Euro arasında değişiyor.

Çikolata Fab. Kurucusu Berrin Gürcan Alptekin

“El yapımı çikolata alanında hizmet veriyoruz.

Bu alana ilgi son dönemde artıyor. Çikolata alanında çalışmaktan keyif alan yatırımcıları bekliyoruz. 2013’te İstanbul’da beş franchise vermeyi planlıyoruz.”

ID Coaching Akademi Kurucusu Hatice Yıldıran

“Koçluk, kişi ve kurumlan hızlı ve kalıcı bir şekilde geliştiren bir sistem olduğu için dünyada ve ülkemizde giderek artan bir talep görüyor. Bu alana ilgiden çok memnunuz. 2013’te İzmir ve Ankara başta olmaz üzere birçok ile franchise vereceğiz.”

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

3 Yorum

  1. merhaba.
    Ben KKTC’de yaşıyorum.
    KKTC bayilik verme imkanınız var mı acaba ?
    Güvenlik sistemleri hakkında bilgi almak istiyorum.
    Yardımcı olursanız cok sevinirim.
    teşekkür ederim.

  2. sayın girişimci;
    kapalı alanı 440 metre kare olan ,110 metreye oturmuş 237 metre kare arsa üzerinde yapılmış iş yeri ruhsatlı villa sahibiyim. Ankara yaşamkent-çayyolu semtinde (yeni mah. belediyesine baglı)bulunan bu yerin ince kaba inşaatı bitirilmiş olup, her iş için tadilata hazır vaziyettir. Başkent üniversitesi ile çankaya ünüversitesi( özel ünüversiteler) kampuslerine yakın mesafededir. Ayrıca modern bir semt olan ve hızla gelişen çayyolu ile yaşamkent mahallerinin kesiştigi bulvar üzerinde olup asvalt yola cephelidir.

    Beraber yeni iş fikirleri olan yatırımcılarla ve bilhassa restoran zincirleri olan gıda sektörüne ilgi duyanlarla işbirligi yapabilir veya kiraya verebiliriz. telefon edin görüşelim.TLF.05356556335-O5337275729

  3. küçük çaplı fotoğraf çekimleriniz için ulaşabilirsiniz.. manisa.. çocuk aile kişisel çekimler için.. 5382410402

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu